kremowa - 605 przepisów (strona:26/41)

Czas na cukinie 172

trojce. Danie dość szybkie, proste w przygotowaniu, a do tego lekkie jak puch. Doskonale na przekąskę lub jako przystawka. Porcja jest dość mala wiec proponuje zrobić z podwójnych składników. Kremowy placek z cukinia składniki: 2 cukinie - około 400g 3 jajka 1 jogurt naturalny - 150g 100g tartego parmezanu 100ml śmietany 10g maki łyżeczka tymianku sol, pieprz olej do smażenia wykonanie: Cukinie

Przysmaki Karolki
Roladki z zielonym nadzieniem 156

plaster sera i boczek, ale dziś było na zielono. Roladki z indyka z nadzieniem szpinakowym składniki: 4 sznycelki z indyka 2 łyżki mrożonego szpinaku 3 łyżki śmietankowego serka kremowego typu almette 2 łyżki parmezanu  1 łyżka uprażonych i zmielonych orzechów nerkowca sol, pieprz szczypta ostrej papryki 1 cebula do sosu olej do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki farszu mieszamy

Przysmaki Karolki
Ciasto na pożegnanie 185

pory były na mojej czarnej liście, bo mój piekarnik nie potrafił im sprostać A tym czasem prosta acz bardzo smaczna tarta prosto z Francji. Gorąco polecam.. Kremowa tarta jabłkowa składniki kruche ciasto na tarte - przepis 2 duże jabłka 400 ml śmietany 1 jajko 3 żółtka 110 g cukru wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Wykładamy nim foremkę do tart

Przysmaki Karolki
Klopsiki i por 206

Pyszny obiad gotowy jest w kilka chwil. Klopsiki w sosie śmietanowo-porowym składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 żółtko sól, pieprz ziołowy 2 pory 250 ml śmietany kremowi 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła wykonane: Pory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy by się zeszkliła, a nie zrumieniła. Dodajemy

Przysmaki Karolki
Zupa kalafiorowo-selerowa i pistacje 147

kremy, które zdecydowanie uwielbiają moje dzieci. I właśnie taką zupę proponuje na dzisiaj. Nie powiem, że jest biała jak śnieg choć przygotowałam ją z białych warzyw: selera i kalafiora. Kremową konsystencje zaś przełamałam dodatkiem chrupiących pistacji, które bardzo fajnie komponują się smakowo i wizualnie. Krem z selera i kalafiora składniki:  500 g kalafiora 1 seler ! cebula klika gałązek szałwii

Przysmaki Karolki
Zielona zupa 168

wszystkich stron. Niektórzy boją się jej na talerzu mówiąc "przecież nie jestem królikiem" Ale zapewniam, że dzisiejsze danie nie jest dla królików, a moje dzieci były nim wręcz zachwycone. Kremowa zupa z zielonego groszku z rzodkiewką składniki: 700 g zielonego groszku 2 małe pory 50 g boczku wędzonego 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła klarowanego bulion warzywny sól

Przysmaki Karolki
Köttbullar - szwedzkie klopsiki i rösti 189

końcu się zebrałam i zrobiłam. Jako ze ostatnio używamy głownie mięsa mielonego indyczego postanowiłam go użyć zamiast tradycyjnego wp-wol, żeby było to danie lżejsze. Do tego pyszny kremowy, śmietanowy sos, placki rosti i żurawina. Było pysznieeeee... :) Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Fondant kajmakowy babeczki z płynnym kajmakiem 166

Pierwszy raz postanowiłam wziąć udział w akcji Weekendowa Cukiernia i nie żałuje, bo babeczki, które zaproponowała do upieczenia Kucharnia Anna-Maria są niezwykle, rewelacyjne. Fondant kajmakowy, czyli d elikatne kremowe babeczki z płynnym kajmakiem. Niestety musiałam je robić dwa razy zanim wyszły idealne. Za pierwszym razem ni posłuchałam przepisu i przeciągnęłam pieczenie o 2 minuty no i kajmak się ściął

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wiosenne babeczki z niespodzianka w środku 148

będzie lekkie i puszyste. Powoli dodać połowę cukru pudru i ubijać dalej. Dodać ekstrakt waniliowy. Dodaj resztę cukru pudru i ubija przez 2-5 minut, aż masa będzie kremowa. Dodać mleko, wymieszać. Dodać trochę barwnika spożywczego i delikatnie wmiksowac go w krem. Przenieść masę do worka do dekorowania i wycisnąć odpowiedni wzorek

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szaszłyki z kurczaka z sosem korma 170

blogu, jako samodzielne moje dania. Teraz będzie inaczej, bo do przetestowania otrzymałam produkty firmy Patak's z sosami indyjskim. Jako pierwszy został użyty sos korma, najbardziej delikatny, kremowy i aromatyczny. W yczuć w nim anyż, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i wiele innych przypraw indyjskich. Idealnie pasuje do delikatnej piersi kurczaka. Ale muszę się do czegoś przyznać, bo obiadu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Risotto z pieczarkami 517

okazji dnia kuchni włoskiej w sklepie nabyłam mega paczkę ryżu arborio do risotta.. i co? i od razu zrobiłam proste, kremowe i mega pyszne ze smażonymi pieczarkami. Takie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od mięsnych posiłków. Prosta kuchnia włoska to dobry początek pysznego dnia. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tort lodowy brownie snickers 246

niestety mimo wielu chęci tak nie było. Problemem pewnie jest użycie innych składników, niż te które my mamy dostępnie. W przepisie użyto jakiejś specjalnej mrożonej śmietany i gęstego serka kremowego, nasza śmietana kremówka i serki twarogowe takiej konsystencji nie dały i mimo siedzenia 4 h w zamrażalniku szybko ciasto odtajało. Pierwsze kawałki kroiły się ładnie, drugie już były miękkie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z bobem i kurczakiem 228

Dziś polecam bardzo sycącą sałatkę. Chrupiąca rzymska sałata, kremowy bób, kurczak oraz jajka w koszulkach, polane słodkim dresingiem :) Składniki na 3 duże porcje : sałata rzymska 200 g bobu 1 duży filet z kurczaka 2 kromki chleba pełnoziarnistego 3 lub 6 jajek (1jajko lub dwa na porcję) oliwa Dresing : 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu gryczanego 1 i 1/2 łyżki soku

Zabawa smakiem
Kokosowe curry z wolowina - czyli Coconut beef curry 159

sproszkowanej kolendry, 2 lyzki sproszkowanego kminku, 5 lyzek Massaman curry paste( do kupienia w Dunnes)- mieszamy razem. Do garnka nalewamy ok 200-250 ml wody I ok 200 g kremowego bloku kokosowego. Gotujemy do rozpuszczenia. Dodajemy zmieszna z przyprawami paste curry. Gotujemy ok 1-2 min. Kroimy ok  900 gr wolowiny w paseczki, wrzucamy do garnka. Dodajemy

Smaki Edyty
Zupa ziemniaczana z por- leek and potatoes soup 199

Zachwalać zupy ziemniaczanej z por chyba nie muszę :), jeżeli jednak trzeba Was do niej przekonać, powiem tak : niebiańsko kremowa, uczta chyba dla każdego podniebienia . Zapraszam Składniki: na rosół- 6 podudzi z kurczaka na zupę: 3 por 6 ziemniaków 2 gałązki celera 400 ml śmietany sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny    Wykonanie

Smaki Edyty