Zapraszam na bardzo proste, ale efektowne i pyszne ciasto z ananasem. Nie przepadam za „suchymi” ciastami, preferuję te bardziej wilgotne, owocowe lub kremowe. To ciasto miło mnie zaskoczyło. Dzięki ananasowi zyskało delikatny aromat i zostało odpowiednio nasączone, więc nie było zyt suche. Ciekawy efekt smakowy dodała mu również aromatyczna, karmelowa polewa i zanurzone w niej orzechy i owoce. Polecam bardzo
Mia Cucina Sofietaserka mascarpone 300 ml chłodnego espresso 40 ml brandy/rumu/wódki 300 g podłużnych biszkoptów gorzkie kakao Przygotowujemy espresso, odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem aż uzyskają kremową konsystencję. Do doskonale ubitych żółtek, porcjami dodajemy mascarpone ( musi być swieży i dobrej jakości) ; całość mieszamy(można użyć miksera). W innym naczyniu ubijamy białka, dodajemy do masy serowej i delikatnie
Mia Cucina Sofietaterenach i doskonale dostosowuje się do różnych warunków klimatycznych. Czy kogoś drogie Kobietki ten kwiat Wam nie przypomina? Zainspirowana mimozą postanowiłam upiec coś wiosennego i żółtego. Zapraszam na baardzo kremową tartę cytrynową, gdzie świeżość i kwaskowość cytryny cudownie kontrastuje ze słodkim, kruchym ciastem. Przepis troszkę zmodyfikowany z MW. Tarta cytrynowa Ciasto tortownica 23 cm: Składniki na ciasto
Mia Cucina Sofietamieszamy do całkowitego wchłonięcia. Często mieszamy. Powtarzamy czynność czekając, aż bulion się wchłonie, po każdym kolejnym dolaniu. Risotto będzie gotowe po około 18 minutach. Jego konsystencja powinna być kremowa, a ziarna sypkie, całe i al’dente. Wtedy zdejmujemy naczynie z ognia, dodajemy sól, łyżke masła, śmietankę, starty parmena, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 1 minutę
Mia Cucina Sofietaoccie balsamicznym z czosnkiem, miodem, rozmarynem nie tylko wspaniale smakuje i zachwyca delikatnością, ale także cieszy oko. Na zewnątrz jest ładnie brązowa a w środku wciąż idealnie jasna, kremowa. Do tego zielone dodatki – ogórek, rukola i pomidorki koktajlowe dopełniające całość swoją czerwienią. Natomiast twarde, prażone nasiona słonecznika dodają charakteru całemu zestawowi. Zapraszamy! Składniki na marynatę 3 łyżki octu balsamicznego
Symfonia Smakówcelu obciążenia i jak najrówniejszego upieczenia). Spód wypiekamy 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku, aż do zarumienienia brzegów. Kolejno wysypujemy fasolę, a spód studzimy Kolejno zabieramy się za kremowe wypełnienie: 200g czekolady gorzkiej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę chłodzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z 90g cukru pudru na sztywną pianę i odstawiamy ją do lodówki. Gdy temperatura rozpuszczonej czekolady
Symfonia Smakówtylko i wyłącznie dlatego, że je wprost ubóstwiamy! Pożywne, smakowite i jakże lekkie! Można by je było je postawić na równi z różnego rodzaju równie smakowitymi chłodnikami.. Mniam! Kremowi towarzyszy groszek ptysiowy - oczywiście na bazie ciasta parzonego(prostego i tak pysznego, że ja nie potrafię obejść się bez podjadania nawet surowego!) Groszek ptysiowy kojarzy mi się bardzo dobrze jeszcze
Symfonia Smakówzostało mi sporo jagód nasączonych alkoholem. Aż żal było je wyrzucić:) Dlatego postanowiłam zrobić coś, co oboje z mężem bardzo lubimy, czyli czekoladki:) Wyszły obłędne! Pyszna czekolada i kremowe, jagodowe nadzienie... Składniki: 100g mlecznej czekolady, 50g białej czekolady, 4 łyżki jagód (najlepiej pozostałości po robieniu nalewki), łyżka serka mascarpone, 3 łyżki śmietanki 30%. Przygotowanie Mleczną czekoladę stopić
Z miłości do słodkościMiałam trochę drożdży i świeże maliny... Przypomniałam sobie o sprawdzonym przepisie na pyszne domowe drożdżówki. Ciasto jest odpowiednio miękkie i puszyste, masa serowa idealnie kremowa i do tego świeże owoce... Zdecydowanie to nasze ulubione drożdżówki. Wam na pewno też będą smakowały:) Ciasto: 700 g mąki pszennej, 25g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 2 jajka, 200ml mleka, 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
Z miłości do słodkościkrem maślany. Do tego odrobina czekoladowej polewy... Tym razem odrobinę ułatwiłam sobie życie i do przygotowania kremu użyłam gotowej mieszanki na krem do karpatki Gellwe. Wyszedł bardzo delikatny, wspaniale kremowy i aromatyczny. Jeśli jeszcze nie jedliście tego ciasta, koniecznie zapiszcie przepis!! Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200g masła lub margaryny, szklanka cukru pudru Gellwe, 4 żółtka, 2 łyżeczki
Z miłości do słodkościszczególności deserów;) Podałam Wam już kilka pysznych przepisów na dania z użyciem dyni, dzisiaj mam dla Was naprawdę pyszne ciasteczka! Ciasto jest niezwykle miękkie i puszyste, doskonale współgra z kremowym nadzieniem z dodatkiem puree z dyni. Ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach... Inspiracja Ciasto: 100g masła, 250g mąki pszennej, 100g brązowego cukru, szklanka mleka, jajko, 25g kakao
Z miłości do słodkościjednak użyłam do niego zwykłych okrągłych biszkoptów i musu dyniowego. Połączenie zdecydowanie przepyszne! Mocno wyczuwalny smak kawy i Amaretto łączy się z dynią i korzennymi przyprawami. Całość wieńczy puszysta, kremowa pianka... Inspiracja Składniki: 200g okrągłych biszkoptów, 1/2 szklanki zaparzonej kawy, 3 łyżki likieru Amaretto. Kawę przestudzić, odcedzić i połączyć z likierem. W mieszance obtaczać biszkopty
Z miłości do słodkościWczoraj z okazji trwajacego Ziemniaczanego tygodnia postanowilam zrobic gesta i bardzo kremowa zupe z ziemniakow. By nie byla to taka zwykla, zmiksowana mieszanka ziemniakow z innym warzywami doprawilam ja moim ulubionym curry. Zlocista przyprawa nadala slonecznego koloru mojej zupie, co bardzo kontrastowalo z szaruga za oknem. skladniki: 400g ziemniakow 200g marchewki 100g pora 1 cebula 1 lyzeczka curry 800ml bulionu
Przysmaki Karolkizarazem bezpieczne rozwiazanie. I coz... zupa bardzo pozytywnie nas zaskoczyla, zasmakowala nie tylko nam, ale i naszej corce, ktora zarzadala dokladki :) Co do samej zupy to poczatkowo bardzo delikatna, kremowa, po przelknieciu pozostawia na podniebieniu lekko ostrawy smak przypraw. skladniki: okolo 80 dkg dyni 2 ziemniaki 1 marchewka okolo 700 ml wody smietana mielony imbir, sol wykonanie: Dynie, ziemniaki
Przysmaki Karolki