masła i wkładamy 1/2 kg świeżej, oczyszczonej wątróbki drobiowej. Zwiększamy ogień i smażymy wątróbki przez około 5 minut, z zewnątrz wątróbki mają być obsmażone, w środku pozostawiamy je delikatnie kremowe, podlewamy 50 ml whisky lub brandy, chwilkę trzymamy na ogniu. Pamiętajmy aby nie przesmażyć wątróbek, gdyż będą gorzkie i twarde. Doprawiamy wątróbki solą oraz pieprzem, odstawiamy z ognia, wkładamy wątróbki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasła i wkładamy 250 świeżej, oczyszczonej wątróbki drobiowej. Zwiększamy ogień i smażymy wątróbki przez około 5 minut, z zewnątrz wątróbki mają być obsmażone, w w środku mają być delikatnie kremowe, podlewamy 30 ml brandy, chwilkę trzymamy na ogniu. Pamiętajmy aby nie przesmażyć wątróbek, gdyż będą gorzkie i twarde. Doprawiamy wątróbki solą oraz pieprzem, odstawiamy z ognia, wkładamy wątróbki do blendera
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnich kręci, tzn. cała kuchnia Zachwycamy się zielonymi szparagami bo warto, są delikatne, nie wymagają obierania, można jej jeść na surowo. Po przepysznych Szparagach z sosem holenderskim i wspaniałej kremowej zupie z białych szparagów, którą przygotował Piotr postanowiłam przygotować tartę ze szparagami na cieście francuskim, smaczną, kolorową, przyciągającą wzrok. Właściwie to Bartek U. natchnął mnie do przygotowania mojej tarty, pokazał
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodwórkową ekipą to lubiłam poskubać go w parku i jeść nawet bez mycia, uwielbiałam jego kwaskowy, orzeźwiający smak. Teraz już z tego wyrosłam Inne moje przepisy ze szczawiem: Kremowa zupa szczawiowa Zupa szczawiowa z jajkiem Najlepsze chłodniki są na zsiadłym mleku, bo ono najlepiej nadaje się do chłodników. Ale nie mam teraz możliwości zakupu mleka od krowy. Przygotowuję więc
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsyropu, bo to przecie ż woda w serniku…. W trakcie pieczenia serniczek ł adnie urós ł , by potem równie ła dnie opa ść … po upieczeniu osiągną ł zwartą i kremową konsystencję. Dodane groszki czekoladowe”wieńczą dzie ł o”. Sernik dla mi ł o ś ników rze ś kich smaków i czekoladek “After Eight”. Polecam! Spód
Mia Cucina Sofietabiałka osobno) 165 g cukru 90 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 ml letniego mleka Do nasączenia: 3/4 szklanki mocnego espresso+ troszkę amaretto lub innego likieru Masa kremowa na 7 cupcakes. 250 g mascarpone 250 ml śmietany 36% 2-3 ły ż ki cukru pudru Amaretto do smaku, ja nie miałam, dodałam likier śliwkowy Piekarnik rozgrzać do temperatury
Mia Cucina Sofietaryżu się nie czuje, dominuje bowiem miks smaków cytryny, wanilii i cynamonu. Charakteru nadają mu dodane rodzynki, orzeszki pinii, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, a dzięki dodatkowi śmietany ciasto zyskuje kremową strukturę. Możną podawać letnie lub schłodzone przez noc w lodówce. Podane z gałką śmietankowych lodów smakuje obłędnie. Mój zmodyfikowany przepis zaczerpnęłam z tej strony, a zainteresowanych oryginalą wersją odsyłam
Mia Cucina Sofietaogóle istnieje? A nawet jeśli jest to tylko chwyt reklamowy, to zbiór (ten dostępny w necie) zawiera wypieki godne wypróbowania. Pokaźna ilość orzechów szafce i wena na ciasto kremowe, zaowocowały Marysieńką. I był to strzał w 10-tkę: czekoladowy biszkopt, orzechowa beza, krem budyniowy, a wszystko otoczone czekoladą z dużymi kawałkami orzechów. Dziękuję Mariolce( z Kulinarne Pyszności Molki
Mia Cucina SofietaZapraszam na lekkie, zdrowe i pyszne ciasto z serkiem ricotta i jabłkami. W smaku przypomina strudel, z kremowym środkiem, pachnącym przyprawami, owocami kandyzowanymi, a wszystko otulone nieziemsko chrupkim ciastem filo. Efekt miły dla oka, a ciasto prościutkie i szybciutkie w wykonaniu. Przepis, choć nie gości u nas od dawna, jest sprawdzony. Wypatrzyłam i zapisałam go z włoskiego program kulinarnego
Mia Cucina Sofietaczereśnie w maraschino( u mnie kandyzowane czereśnie, przez noc moczone w Malibu) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mikserem ubijamy masło z cukrem pudrem aż będzie puszyste i kremowe, dodajemy wodę i ekstrakt. W innej miesce mieszamy przesiane mąki, płatki(chrunchy) i sól. Suche składniki dodajemy do masła i dobrze mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w środek
Mia Cucina Sofietawierzch papierem. Sernik jest gotowy, gdy przy próbie “suchego patyczka” ciasto nie okleja się wokół niego, a w środku jest troszkę wilgotne. Ten sernik sam w sobie jest wilgotnie-kremowy. Lekko przestudzony sernik wyjmujemy wraz z papierem na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i stężenia. Przed podaniem kroimy w kwadraty i posypujemy cukrem pudrem
Mia Cucina Sofietaklejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy masę serowa. W tym celu ubijamy jajka, cukier i skórkę cytrynowa na kremową masę. Nastepine dodajemy stopniowo po jednej łyżce serka i lekko ubijamy na gładką puszysta masę. W osobnym garnku ubijamy całe jajka z cukrem na krem( ok 10 min), partiami dodajemy mączkę
Mia Cucina Sofietatrzeba często mieszać. Następnie dolewamy kolejną łyżkę wazową bulionu. Nie zostawiajcie risotta samego podczas gotowania, nie może przestać “bulgotać” i musi “ prawie pływać w zupce”. Podany ma konsystencję kremową. Ryż na risotto z reguły gotuje sie 18/20 min, 5 min przed końcem dodajemy podduszone cukinie z kwiatami. Na sam koniec posypujemy natką pietruszki. Smacznego
Mia Cucina SofietaKruche ciasto na oleju bardzo mile mnie zaskoczyło, wyszło nadzwyczaj kruche i delikatne, wręcz rozpływało się w ustach, przypuszczam, że to zasługa użytego oleju. Dopełnieniem są sezonowe warzywa i kremowa masa z jajek, śmietany i sera. Mini tarty doskonale nadają się na przekąskę w ciągu dnia, lunch czy na elegancką przystawkę na przyjecie. Polecam! Rustykalne mini tarty na oleju
Mia Cucina Sofietaproponuję wypić i w ten sposób w te gorące dni, wyregulować poziom elektrolitów w naszym organizmie. Lekka pianka owocowo-serowa Składniki: 250 g serka ricotta( lub innego kremowego) 125 g jogurtu waniliowego 4 łyżki domowego cukru z wanilią 2 listki żelatyny( każdy po 2 g) Mus z melona: 1/3 dojrzałego melona 2 łyżki domowego cukru z wanilią zamiast naparu
Mia Cucina Sofieta