Paweł Zasławsk i Dariusz Spychała Na sam koniec czekała jeszcze niespodzianka, pod tajemniczą nazwą petit fours , w postaci czekoladowego musu na pomarańczowym puree z kruszonką . Gdy zatopiłam widelczyk w kremowej konsystencji musu wiedziałam, że będzie wspaniały. I nie pomyliłam się. Delikatny, nie za słodki, świetnie łączący się z pomarańczami. Aż chciało się wołać "więcej!", "więcej!". Wieczór zdecydowanie udany. Oprócz obezwładniającego
W kuchni Karmel-itkiUśmiecha się do mnie, zielenią soczysta wabi do siebie. Nierówna skórka, co skrywa pod sobą miąższ jasny, kremowy. Sięgam po jedną sztukę, po czym wracam i drugą też biorę. Rozkrawam delikatnie, otwieram jak skrzynię ze skarbami. Tak, pod skórką kryje się cenny dla mnie surowiec. Namiętnie rozcieram, doprawiam i rozkoszuję się. Ktoś ma ochotę rozkoszować się ze mną? Krem, który
W kuchni Karmel-itkiwanilii Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Sałatę miksuję wraz z olejem na gładką pastę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Jajko ucieram z cukrem brązowym na kremową, puszystą masę (około 3-5 minut). Wanilię przecinam wzdłuż, wyskrobuję ziarenka i dodaję do utartych jajek. Następnie na zmianę dodaję i mieszam po łyżce pasty z sałaty
W kuchni Karmel-itkijakikolwiek chłopak zaserwowałby mi takiego bakłażana na randce, z pewnością byłabym zachwycona! BAKŁAŻAN NADZIEWANY WEGETARIAŃSKI. /przepis własny;/ dla 2 osób 1 niezbyt duży bakłażan 1 torebka ugotowanego ryżu 150g kremowego serka ziołowego 5 rzodkiewek pęczek szczypiorku 30-40 g żółtego sera Bakłażana przekrawam na pół, wyskrobuję środkową część miąższu, która nieco różni się strukturą od pozostałej części (łatwo to zauważyć
W kuchni Karmel-itkiUmieszczam je wraz z żółtkami w wysokim naczyniu. Dodaję olej i wszystko razem miksuję na pastę za pomocą blendera. Ilość oleju zależy od konsystencji pasty - musi być to gładka, kremowa masa, nie za rzadka,niezbyt gęsta. Tak przygotowaną pastą nadziewam połówki białek. Używam do tego szprycy do dekorowania ciast. Wskazówka: Zamiast oleju można dodać majonez, obydwa składniki nadają kremowości konsystencji
W kuchni Karmel-itkinieuchronnie. Jak wiadomo, nie podam czegoś, czego wcześniej nie sprawdziłam na domownikach. PASTA Z MAKRELI /własny;/ 1 makrela wędzona 2 łyżki majonezu delikatnego Winiary 2 - 3 łyżki serka kremowego pęczek szczypiorku świeżo mielony pieprz Oddzielamy mięso makreli od skóry i ości, rozgniatam widelcem. Siekam koperek dość drobno, dodaję do ryby wraz z majonezem i serkiem. Wszystko mieszam, doprawiam pieprzem
W kuchni Karmel-itkisushi (kleisty, co ułatwia formowanie) - 2 woreczki 4 łyżki octu ryżowego 3-4 listki sushi nori 1 łyżeczka wasabi 1/2 małej cukinii zielonej 1/2 papryki czerwonej 1/2 serka kremowego do podania: sos sojowy Ryż gotuję na godzinę przed przyrządzaniem sushi, około 20 minut od momentu zagotowania, na wolnym ogniu, bez soli i innych dodatków. Następnie wyjmuję z woreczków, mieszam
W kuchni Karmel-itkiZupa krem z białych szparagów z łososiem wędzonym i ugotowanym jajkiem. Niezwykle delikatna i kremowa, bardzo prosta do przygotowania. Do tego domowy groszek ptysiowy . Rozpływa się w ustach. Robiłam już ją w tym sezonie kilkukrotnie. Białe szparagi idealnie nadają się do zup – są bardzo łagodne, a słonawy łosoś świetnie przełamuje słodycz zupy. Jeśli dokładnie obierzemy szparagi i odłamiemy zdrewniałe
Poezja smakureceptura mojej babci – wychowałam się na tych lodach. Lody waniliowe nie potrzebują specjalnej maszynki do kręcenia i co ważniejsze nie trzeba ich mieszać podczas zamrażania. Są puszyste i kremowe – bez kryształków zamrożonej wody – a ich tajemnicą jest dokładne ubicie wszystkich składników. Pamiętam, że babcia często do połowy masy dodawała kakao i robiła lody marmurkowe. Jako
Poezja smakuPół litra bulionu powinno wystarczyć, jeżeli ryż nadal będzie twardy, należy dodać trochę więcej. Do gotowego ryżu przełożyć usmażonego kurczaka z warzywami, dodać masło (dzięki któremu risotto robi się kremowe). Wymieszać wszystko ze sobą i gotowe - smacznego
Zgrabne Gotowaniepokroić w kostkę. Surimi i jajka również pokroić w kostkę. W misce wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku. Ja do zrobienia sosu używam serka homogenizowanego naturalnego, ponieważ jest bardziej kremowy i mniej kwaśny niż jogurt oraz zdecydowanie mniej kaloryczny od majonezu. Smacznego
Zgrabne Gotowaniesosu i dokładnie wymieszać. Ten etap można pominąć, sama nie jestem zwolenniczką zagęszczania sosów mąką, ale tym razem był to zabieg na prawdę pomocny. Sos stał się bardzo kremowy. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. I danie jest gotowe, smacznego
Zgrabne Gotowanieryż będzie już miękki, dodać ser gorgonzola oraz zioła. Na sam koniec, już po zdjęciu patelni z gazu, dodać masło i wymieszać. Dzięki temu risotto będzie jeszcze bardziej kremowe. W razie potrzeby doprawić solą, ale uważajcie bo ser jest słony! Smacznego
Zgrabne GotowanieOgień zmniejszyć na minimum, do krewetek dodać ricottę, natkę pietruszki, doprawić gałką muszkatołową oraz w razie potrzeby - solą i pieprzem. Teraz całość wymieszać z makaronem i nasze pyszne, kremowe spaghetti jest już gotowe! Smacznego
Zgrabne Gotowaniehomogenizowany naturalny. Do tego łosoś wędzony i szczypiorek, czyli samo zdrowie :) JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM WĘDZONYM Składniki: - jajka ugotowane na twardo - łosoś wędzony - szczypiorek - serek homogenizowany naturalny lub inny serek kremowy - sól, pieprz Jajka przekroić na pół wyciągnąć żółtka, przełożyć do miski i zagnieść widelcem. Do żółtek dodać drobno pokrojonego łososia oraz posiekany szczypiorek. Na koniec dodać serek, który połączy cały
Zgrabne Gotowanie