wyłożonych papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut. KREM "na oko": ok. 350 ml śmietanki kremowej 30% ok. 200 g serka mascarpone ok. 2-3 łyżki cukru pudru ok. 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dodatkowo zmielonej na drobniutki proszek Wykonanie: Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier
Blondynka Gotujekawa i wanilia tak smacznie się ze sobą skomponują:) Upiec 2 sztuki biszkopty z 2 jajek z tego przepisu. KREM z kawową nutką: ok. 150 ml śmietanki kremowej 30% ok. 150 g serka mascarpone ok. 2-3 łyżki cukru pudru ok. 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dodatkowo zmielonej na drobniutki proszek Wykonanie: Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier
Blondynka Gotujeczekoladę. Odstawić na 5 minut, następnie dodać masło i cukier puder. Wymieszać na gładki i matowy sos. Gdyby roztopione masło oddzieliło się od reszty sosu, wystarczy dodać resztę śmietanki kremowej, a sos osiągnie odpowiednią konsystencję i składniki połączą się
Blondynka Gotujemąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej lub 120 g orzechów włoskich 50 g cukru 150 g masła zimnego i twardego 1 jajko Sos toffee: 250 ml śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki masła roztopionego 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru trzcinowego Skworcu szczypta soli morskiej 100 g suszonych daktyli Skworcu Dekoracja: 50 g mlecznej czekolady sól gruboziarnista morska - ja użyłam
Blondynka Gotujestudzimy i dopiero zimne kroimy na 3 równe blaty. Nasączenie: 1/2 szklanki wiśniówki domowej 1/2 szklanki wody przegotowanej Dekoracja: kilka truskawek kilka listków mięty KREM WANILIOWY: 500 ml śmietanki kremowej 36 %, schłodzonej 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej (ja użyłam tej ze sklepu SKWORCU ) Wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier
Blondynka Gotujeszklanki gorącej wody 1 malutka łyżeczka pasty z wanilii Skworcu Dodatkowo: kilkanaście truskawek do dekoracji kilka listków świeżej mięty pieprzowej Twaróg z cukrem miksowałam do czasu aż uzyskałam kremową konsystencję. następnie dodałam sok z cytryny, jogurt, pastę waniliową. Na samym wlałam rozpuszczoną w szklance przestudzoną żelatynę. Krótko zmiksowałam, tylko do połączenia się żelatyny z masą serową. Masę wylałam na stężony
Blondynka Gotujeardzo kremowy sernik z brzoskwiniami na cieście kakaowo - miodowym. Duża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z kremem budyniowym . Ciasto kakaowe, masa serowa, cząstki brzoskwiń i pyszna mleczna polewa czekoladowa świetnie ze sobą współgrają. Sernik z brzoskwiniami PRZEPIS /na dużą blachę/ Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180 o C Czas pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comduża cebula 250 g pieczarek 3-4 połówki suszonych pomidorów z oliwy 3 ząbki czosnku 200-250 g szpinaku nierozdrobnionego 200 g śmietany 18-22% - im tłustsza tym bardziej kremowe danie 2 duże łyżki startego parmezanu 50 g masła pietruszka koperek sól, pieprz gałka muszkatołowa ostra papryczka (Scotch Bonnet, Habanero) Przygotowanie Cebulę i pieczarki pokroić w dużą kostkę. Suszone pomidory
coolinarnastrefa.blogspot.comdokładką :) Inspiracja - MKR Składniki: - 1 op. mrożonego brokuła ( 450 g ) bądż 1 brokuł świeży - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 1 por ( biała częśc) - 2 opakowania serka topionego kremowego - 1 łyżka masła - sól i pieprz - świeży szczypiorek - groszek ptysiowy - 2 ziemniaki - kostka bulionu drobiowego Wykonanie: Do naczynia wlewamy 2 litry wody , wrzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotujemy ( dlatego
Słodkości i nie tylkojest: - 0,5 kg schabu bez kości - 1 por - 2 ząbki czosnku - ok. 2o dag pieczarek - ok. 15 dag sera żółtego ( najlepiej twardy , długo dojrzewający) - 1 op. serka topionego kremowego - sól , pieprz - olej - 2 łyżki masła - wykałaczki Schab kroimy w plastry ok. 1,5 cm. Rozbijamy go tłuczkiem i opruszamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy , olej , dokładamy masło
Słodkości i nie tylkomasę i przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Z powstałej masy tworzymy kuleczki , obtaczamy w mącę i podsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do odzielnego naczynia. Aby powstał pyszny kremowy sosik koperkowy , do garnka w którym będą sie gotowały klopsiki , dodajemy łyżkę masła i mąki i mieszamy , zalewamy małą ilością bulionu, znowu mieszamy a nastepnie dodajemy pół przygotowanego pokrojonego koperku
Słodkości i nie tylkojednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta zasypuejmy cukrem pudrem. Najlepiej ciasto wstawic na całą noc do lodówki. Na drugi dzień możemy delektowac się tym pysznym , kremowym ciastem. Smacznego
Słodkości i nie tylkoszkl. płatków owsianych ( tak aby było zdrowiej ;) ) Sposób przygotowania Do miski należy wlac mleko, jajka, szczyptę soli, cukier waniliowy i rozpuszczoną kawę w łyżce gorącej wody. Miksujemy na kremową jednolitą masę . Następnie dodajemy margarynę , cukier i znowu miksujemy. Gdy składniki sie połączą wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec wsypujemy płatki
Słodkości i nie tylkosmaku pieprzem i solą. Formowac małe kuleczki , obtoczyc w bułce tartej i smażyc na rozgrzanym oleju Sos porowo-paprykowy 1 l wody 2 ząbki czosnku 2 serki topione kremowe łyżeczka ostrej papryki 1 por - częśc biała łyżka oleju Pora pokroic w pół plastry. Czosnek drobno posiekac. Na patelni rozgrzac olej i wrzucic czosnek , lekko go zeszklic , po czym dodac pokrojony
Słodkości i nie tylkozrobienie tego ciasta , złożyły sie dwa święta -Dzień Taty i urodziny mojej córci. Torcik jest połączeniem serków z truskawkami i biszkoptami , zwięńczeniem jest galaretka :) Lekki, kremowy , w sam raz dla ochłody ;) Tortownica : średnica 21 cm Składniki: 2 op. biszkoptów (po 180 g ) 3 waniliowe serki ( po 250 g ) 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek wody kilka truskawek galaretka agrestowa Sposób
Słodkości i nie tylko