kremowa - 605 przepisów (strona:25/41)

Tagliatelle z orzechami i szynka parmenska 173

wydal mi sie jakis niedokonczony, czegos mi w nim brakowalo wiec troszke zaszalalam dodajac do niego szynke parmenska i smietane. To bylo wlasnie to! Sos okazal sie idealny, kremowy, slonawy od szynki i lekko orzechowy. Pyszotka! skladniki: garsc orzechow wloskich 2 zabki czosnku 80g szynki parmenskiej 150-200 ml smietanki oliwa do smazenia parmezan tagliatelle wykonanie: Na rozgrzanym oleju smazymy

Przysmaki Karolki
Uroki lata 168

zoltko 2 lyzki maki ziemniaczanej 3 lyzki cukru 125g zmielonych orzechow laskowych okolo 800g malin (dalam mrozone) wykonanie: Maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do chwili az powstanie kremowa masa. Dodajemy kolejno jajka i nadal ucieramy ciasto. Na koncu dodajemy make wraz z proszkiem do pieczenia. Dokladnie mieszamy. Ciasto przekladamy na natluszczona blache i podpiekamy 15 minut w piekarniku

Przysmaki Karolki
Makaron na lato 332

upieklam ciasta. Tym razem w piekarniku wyladowala blaszka z malymi i bardzo slodkimi pomidorkami koktajlowymi. Wlasnie dzis mialam na nie ochote. Po odpowiednim wysuszeniu dodalam je do makaronu z kremowym sosem z serka mascarpone. Ten przepis wpadl mi w oko juz w ubieglym roku, ale jak widac do tej pory nie znalazlam ani czasu, ani okazji by sie nim podzelic

Przysmaki Karolki
Pierwsza w tym roku cukinia 198

oliwek podsmazamy posiekany czosnek, pilnujemy by sie nie zrumienil. Dokladamy pokrojona w polplastry cukinie i dusimy tak okolo 10 minut. Jajko rozmacic i wymieszac z serkim. Uzyskamy bardzo kremowa mase. Doprawiamy ja sola, pieprzem i tymiankiem i laczymy z cukinia. Farszem napelniamy foremki do tart. Pieczeny przez okolo 15-20 minut w temperaturze 180°C. Smacznego

Przysmaki Karolki
Makaron z dynia 141

przez 5 minut. Podlewamy calosc bulionem i dusimy do chwili az dynia stanie sie miekka. Na koncu dodajemy smietane i przyprawy. Doprowadzamy calosc do wrzenia. Smietanka powinna stac sie kremowa. Jesli sos bedzie zbyt luzny mozna dodac do niego lyzke serka typu Almette. Makaron mieszamy delikatnie ze sosem. Smacznego

Przysmaki Karolki
Czas na cukinie 188

trojce. Danie dość szybkie, proste w przygotowaniu, a do tego lekkie jak puch. Doskonale na przekąskę lub jako przystawka. Porcja jest dość mala wiec proponuje zrobić z podwójnych składników. Kremowy placek z cukinia składniki: 2 cukinie - około 400g 3 jajka 1 jogurt naturalny - 150g 100g tartego parmezanu 100ml śmietany 10g maki łyżeczka tymianku sol, pieprz olej do smażenia wykonanie: Cukinie

Przysmaki Karolki
Roladki z zielonym nadzieniem 171

plaster sera i boczek, ale dziś było na zielono. Roladki z indyka z nadzieniem szpinakowym składniki: 4 sznycelki z indyka 2 łyżki mrożonego szpinaku 3 łyżki śmietankowego serka kremowego typu almette 2 łyżki parmezanu  1 łyżka uprażonych i zmielonych orzechów nerkowca sol, pieprz szczypta ostrej papryki 1 cebula do sosu olej do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki farszu mieszamy

Przysmaki Karolki
Ciasto na pożegnanie 202

pory były na mojej czarnej liście, bo mój piekarnik nie potrafił im sprostać A tym czasem prosta acz bardzo smaczna tarta prosto z Francji. Gorąco polecam.. Kremowa tarta jabłkowa składniki kruche ciasto na tarte - przepis 2 duże jabłka 400 ml śmietany 1 jajko 3 żółtka 110 g cukru wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Wykładamy nim foremkę do tart

Przysmaki Karolki
Klopsiki i por 221

Pyszny obiad gotowy jest w kilka chwil. Klopsiki w sosie śmietanowo-porowym składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 żółtko sól, pieprz ziołowy 2 pory 250 ml śmietany kremowi 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła wykonane: Pory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy by się zeszkliła, a nie zrumieniła. Dodajemy

Przysmaki Karolki
Zupa kalafiorowo-selerowa i pistacje 161

kremy, które zdecydowanie uwielbiają moje dzieci. I właśnie taką zupę proponuje na dzisiaj. Nie powiem, że jest biała jak śnieg choć przygotowałam ją z białych warzyw: selera i kalafiora. Kremową konsystencje zaś przełamałam dodatkiem chrupiących pistacji, które bardzo fajnie komponują się smakowo i wizualnie. Krem z selera i kalafiora składniki:  500 g kalafiora 1 seler ! cebula klika gałązek szałwii

Przysmaki Karolki
Zielona zupa 184

wszystkich stron. Niektórzy boją się jej na talerzu mówiąc "przecież nie jestem królikiem" Ale zapewniam, że dzisiejsze danie nie jest dla królików, a moje dzieci były nim wręcz zachwycone. Kremowa zupa z zielonego groszku z rzodkiewką składniki: 700 g zielonego groszku 2 małe pory 50 g boczku wędzonego 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła klarowanego bulion warzywny sól

Przysmaki Karolki
Köttbullar - szwedzkie klopsiki i rösti 202

końcu się zebrałam i zrobiłam. Jako ze ostatnio używamy głownie mięsa mielonego indyczego postanowiłam go użyć zamiast tradycyjnego wp-wol, żeby było to danie lżejsze. Do tego pyszny kremowy, śmietanowy sos, placki rosti i żurawina. Było pysznieeeee... :) Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Fondant kajmakowy babeczki z płynnym kajmakiem 184

Pierwszy raz postanowiłam wziąć udział w akcji Weekendowa Cukiernia i nie żałuje, bo babeczki, które zaproponowała do upieczenia Kucharnia Anna-Maria są niezwykle, rewelacyjne. Fondant kajmakowy, czyli d elikatne kremowe babeczki z płynnym kajmakiem. Niestety musiałam je robić dwa razy zanim wyszły idealne. Za pierwszym razem ni posłuchałam przepisu i przeciągnęłam pieczenie o 2 minuty no i kajmak się ściął

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wiosenne babeczki z niespodzianka w środku 165

będzie lekkie i puszyste. Powoli dodać połowę cukru pudru i ubijać dalej. Dodać ekstrakt waniliowy. Dodaj resztę cukru pudru i ubija przez 2-5 minut, aż masa będzie kremowa. Dodać mleko, wymieszać. Dodać trochę barwnika spożywczego i delikatnie wmiksowac go w krem. Przenieść masę do worka do dekorowania i wycisnąć odpowiedni wzorek

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szaszłyki z kurczaka z sosem korma 188

blogu, jako samodzielne moje dania. Teraz będzie inaczej, bo do przetestowania otrzymałam produkty firmy Patak's z sosami indyjskim. Jako pierwszy został użyty sos korma, najbardziej delikatny, kremowy i aromatyczny. W yczuć w nim anyż, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i wiele innych przypraw indyjskich. Idealnie pasuje do delikatnej piersi kurczaka. Ale muszę się do czegoś przyznać, bo obiadu

Bernika - moj kulinarny pamietnik