Makaron na lato 369upieklam ciasta. Tym razem w piekarniku wyladowala blaszka z malymi i bardzo slodkimi pomidorkami koktajlowymi. Wlasnie dzis mialam na nie ochote. Po odpowiednim wysuszeniu dodalam je do makaronu z kremowym sosem z serka mascarpone. Ten przepis wpadl mi w oko juz w ubieglym roku, ale jak widac do tej pory nie znalazlam ani czasu, ani okazji by sie nim podzelic
Przysmaki Karolki
Pierwsza w tym roku cukinia 228oliwek podsmazamy posiekany czosnek, pilnujemy by sie nie zrumienil. Dokladamy pokrojona w polplastry cukinie i dusimy tak okolo 10 minut. Jajko rozmacic i wymieszac z serkim. Uzyskamy bardzo kremowa mase. Doprawiamy ja sola, pieprzem i tymiankiem i laczymy z cukinia. Farszem napelniamy foremki do tart. Pieczeny przez okolo 15-20 minut w temperaturze 180°C. Smacznego
Przysmaki Karolki
Makaron z dynia 183przez 5 minut. Podlewamy calosc bulionem i dusimy do chwili az dynia stanie sie miekka. Na koncu dodajemy smietane i przyprawy. Doprowadzamy calosc do wrzenia. Smietanka powinna stac sie kremowa. Jesli sos bedzie zbyt luzny mozna dodac do niego lyzke serka typu Almette. Makaron mieszamy delikatnie ze sosem. Smacznego
Przysmaki Karolki
Czas na cukinie 222trojce. Danie dość szybkie, proste w przygotowaniu, a do tego lekkie jak puch. Doskonale na przekąskę lub jako przystawka. Porcja jest dość mala wiec proponuje zrobić z podwójnych składników. Kremowy placek z cukinia składniki: 2 cukinie - około 400g 3 jajka 1 jogurt naturalny - 150g 100g tartego parmezanu 100ml śmietany 10g maki łyżeczka tymianku sol, pieprz olej do smażenia wykonanie: Cukinie
Przysmaki Karolki
Roladki z zielonym nadzieniem 210plaster sera i boczek, ale dziś było na zielono. Roladki z indyka z nadzieniem szpinakowym składniki: 4 sznycelki z indyka 2 łyżki mrożonego szpinaku 3 łyżki śmietankowego serka kremowego typu almette 2 łyżki parmezanu 1 łyżka uprażonych i zmielonych orzechów nerkowca sol, pieprz szczypta ostrej papryki 1 cebula do sosu olej do smażenia wykonanie: Wszystkie składniki farszu mieszamy
Przysmaki Karolki
Ciasto na pożegnanie 240pory były na mojej czarnej liście, bo mój piekarnik nie potrafił im sprostać A tym czasem prosta acz bardzo smaczna tarta prosto z Francji. Gorąco polecam.. Kremowa tarta jabłkowa składniki kruche ciasto na tarte - przepis 2 duże jabłka 400 ml śmietany 1 jajko 3 żółtka 110 g cukru wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Wykładamy nim foremkę do tart
Przysmaki Karolki
Klopsiki i por 256Pyszny obiad gotowy jest w kilka chwil. Klopsiki w sosie śmietanowo-porowym składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 żółtko sól, pieprz ziołowy 2 pory 250 ml śmietany kremowi 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła wykonane: Pory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy by się zeszkliła, a nie zrumieniła. Dodajemy
Przysmaki Karolki
Zupa kalafiorowo-selerowa i pistacje 191kremy, które zdecydowanie uwielbiają moje dzieci. I właśnie taką zupę proponuje na dzisiaj. Nie powiem, że jest biała jak śnieg choć przygotowałam ją z białych warzyw: selera i kalafiora. Kremową konsystencje zaś przełamałam dodatkiem chrupiących pistacji, które bardzo fajnie komponują się smakowo i wizualnie. Krem z selera i kalafiora składniki: 500 g kalafiora 1 seler ! cebula klika gałązek szałwii
Przysmaki Karolki
Zielona zupa 219wszystkich stron. Niektórzy boją się jej na talerzu mówiąc "przecież nie jestem królikiem" Ale zapewniam, że dzisiejsze danie nie jest dla królików, a moje dzieci były nim wręcz zachwycone. Kremowa zupa z zielonego groszku z rzodkiewką składniki: 700 g zielonego groszku 2 małe pory 50 g boczku wędzonego 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła klarowanego bulion warzywny sól
Przysmaki Karolki
Köttbullar - szwedzkie klopsiki i rösti 238końcu się zebrałam i zrobiłam. Jako ze ostatnio używamy głownie mięsa mielonego indyczego postanowiłam go użyć zamiast tradycyjnego wp-wol, żeby było to danie lżejsze. Do tego pyszny kremowy, śmietanowy sos, placki rosti i żurawina. Było pysznieeeee... :) Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Fondant kajmakowy babeczki z płynnym kajmakiem 219Pierwszy raz postanowiłam wziąć udział w akcji Weekendowa Cukiernia i nie żałuje, bo babeczki, które zaproponowała do upieczenia Kucharnia Anna-Maria są niezwykle, rewelacyjne. Fondant kajmakowy, czyli d elikatne kremowe babeczki z płynnym kajmakiem. Niestety musiałam je robić dwa razy zanim wyszły idealne. Za pierwszym razem ni posłuchałam przepisu i przeciągnęłam pieczenie o 2 minuty no i kajmak się ściął
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wiosenne babeczki z niespodzianka w środku 208będzie lekkie i puszyste. Powoli dodać połowę cukru pudru i ubijać dalej. Dodać ekstrakt waniliowy. Dodaj resztę cukru pudru i ubija przez 2-5 minut, aż masa będzie kremowa. Dodać mleko, wymieszać. Dodać trochę barwnika spożywczego i delikatnie wmiksowac go w krem. Przenieść masę do worka do dekorowania i wycisnąć odpowiedni wzorek
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szaszłyki z kurczaka z sosem korma 227blogu, jako samodzielne moje dania. Teraz będzie inaczej, bo do przetestowania otrzymałam produkty firmy Patak's z sosami indyjskim. Jako pierwszy został użyty sos korma, najbardziej delikatny, kremowy i aromatyczny. W yczuć w nim anyż, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i wiele innych przypraw indyjskich. Idealnie pasuje do delikatnej piersi kurczaka. Ale muszę się do czegoś przyznać, bo obiadu
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Risotto z pieczarkami 569okazji dnia kuchni włoskiej w sklepie nabyłam mega paczkę ryżu arborio do risotta.. i co? i od razu zrobiłam proste, kremowe i mega pyszne ze smażonymi pieczarkami. Takie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od mięsnych posiłków. Prosta kuchnia włoska to dobry początek pysznego dnia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tort lodowy brownie snickers 303niestety mimo wielu chęci tak nie było. Problemem pewnie jest użycie innych składników, niż te które my mamy dostępnie. W przepisie użyto jakiejś specjalnej mrożonej śmietany i gęstego serka kremowego, nasza śmietana kremówka i serki twarogowe takiej konsystencji nie dały i mimo siedzenia 4 h w zamrażalniku szybko ciasto odtajało. Pierwsze kawałki kroiły się ładnie, drugie już były miękkie
Bernika - moj kulinarny pamietnik