mleka migdałowego i kokosowego -ksylitol -śmietanka kokosowa z jednej puszki 400ml -ok 100g mrożonych jagód Pralinki kokosowe -3 łyżki wcześniej ugotowanego ryżu jaśminowego -5-6 łyżek wiórków kokosowych Krem jagodowy -4 łyżki śmietanki kokosowej -2 łyżki jagód -1 łyżka ksylitolu JAGODOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać ksylitol, miksować do jego rozpuszczenia i dodać żółtka(...)godzin zależy od siły mrożenia zamrażarki. PRALINKI KOKOSOWE Odłożony wcześniej ryż ze śmietanką kokosową i ksylitolem ugnieść z wiórkami koksowymi do uzyskania plastycznej masy. Uformować małe kulki. KREM JAGODOWY Śmietankę kokosową zmiksować z jagodami i ksylitolem. Gdy lody osiągną właściwą konsystencję dodać jagody i odrobinę przemieszać, pierwszy blat umieścić w tortownicy, wyłożyć lody i ostrożnie ubić. Ponownie włożyć
Candy Pandasumieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 22 minuty. Studzę biszkopt, następnie szklanką wykrawam kółka, resztki kroję w kostkę. W ciepłym espresso rozpuszczam jedną kostkę czekolady. Krem Mleko kokosowe (powinno być w stanie stałym) ubijam z dodatkiem cukru. Osobno ubijam białko na sztywno. Powoli ubite białko dodaję(...)ubitego mleka kokosowego. Dodaję syrop z Agawy. Truskawki kroję w kostkę. W kieliszku umieszczam pokrojoną w kostkę część biszkoptu, nasączam kawą z dodatkiem czekolady. Następnie układam łyżkę kremu kokosowego, kilka kostek truskawek i całość posypuje kakao. Teraz kładę wycięty z biszkoptu krążek, który nasączam wcześniej kawą, następnie ponowna warstwa kremu, truskawki i kakao. I tak jeszcze raz. Całość
Mango Papajajaki tort przygotować na pierwsze urodziny mojego młodszego syna. Ostatecznie wybór padł na tort kokosowy. Pyszny, delikatny (wielokrotnie przeze mnie wypróbowany) biszkopt rzucany, do tego koksowy krem na mleczku kokosowym i serku mascarpone, a całość zwieńczona płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi. W efekcie mamy lekki, rozpływający się w ustach tort. Wierzcie mi, trudno poprzestać na jednym kawałku! Potrawa przygotowana(...)zawiera gluten. Ilość porcji: Tort o średnicy 23 cm Składniki: Na biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków lub zwykłego cukru ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Krem kokosowy: 2 puszki mleczka kokosowego (po 400g) 350g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 200g białej czekolady (2 tabliczki) 100g wiórków kokosowych Wykończenie tortu Herbata z łyżeczką aromatu migdałowego (szklanka
Kolizje Smakówmąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżki masła orzechowego 60 ml mleka (roślinne) 110 ml oleju (u mnie kokosowy) Składniki – krem: 240 ml mleczka kokosowego (60%) 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki kokosowej 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dodatkowo: kokos gorzka czekolada lub polewa kurkuma barszcz instant Sposób przygotowania: Składniki(...)część zagotuj. Do gotującego się mleczka wlej wymieszane składniki i całość zagotuj mieszając (przygotowanie jest takie samo, jak przygotowanie budyniu). Upieczone ciastka posmaruj kremem, do którego przylep wiórki kokosowe. Pozostałą część kremu podziel na dwie części. Do jednej dodaj około pół łyżeczki kurkumy, natomiast do drugiej części pół łyżeczki barszczu instant (tak, aby otrzymać pożądany kolor). Z roztopionej gorzkiej czekolady
Via Gustoczyli czekoladowo-kokosowe babeczki z kremem kokosowym i cukierkiem Bounty (lub pokrojonym batonikiem, wedle uznania). Łatwe i pyszne, szybko się je przygotowuje, najgorsze jest oczekiwanie na ostudzenie babeczek - są na tyle smaczne, że mogą nie doczekać ozdabiania kremem ;)) Składniki (12 babeczek) Babeczki 70 g miękkiego masła 30 g oleju kokosowego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1/2 szklanki gorzkiego kakao(...)połowy papilotek, układać po kawałku batonika i przykrywać ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Krem 125 g śmietanki 36%, schłodzonej 3 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 1/2 szklanki wiórków kokosowych cukierki / pokrojone batonik bounty do dekoracji Śmietankę ubić z cukrem na gęsto, dodać mascarpone oraz wiórki i ubić raz jeszcze. Wystudzone babeczki udekorować
Słodkie inspiracjesłodycze przywiozło tylko 5 blogerów, w tym pomysłodawczyni Katarzyna Szadkowska. Wymyśliłam sobie, że przygotuję rustykalne tartaletki z mąki kukurydzianej . Tarteletki na dnie miały frużelinę z jagód, były też nadziane kremem kokosowym. Polecam, zróbcie je sami i spróbujcie, są pyszne, na dwa kęsy, delikatnie kruche. Tartaletki były pyszne na ciepło jak i na zimno. Ja do ich dekoracji wykorzystałam orzechy włoskie(...)załapały na te miano :P) Zdjęcia z warsztatów znajdziecie na FB BlogerChef: cz. 1 tu i cz. 2 tu i na fanpag’u bloga TUTAJ Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i jagodami 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 kszklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny zwykłej Bielmar, zimnej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężółtka. Na koniec masę jajeczną mieszamy z mąką oraz kakao. Pieczemy około 35 minut. Kokosowa wkładka: 5 białek 6 łyżek cukru 10 dag kokosu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy, następnie dodajemy cukier i mieszamy z mąką oraz kokosem. Pieczemy około 20 minut. Krem kawowy: 500g serka mascarpone 250ml śmietanki 30% 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 6 łyżek cukru pudru Wszystkie(...)pokruszoną chałwę. Biszkopt przekrawamy na pół. Na dolną część rozkładamy kilka bananów przekrojonych wzdłuż na pół i skropionych wcześniej sokiem z cytryny. Na banany wykładamy krem kawowy, następnie wkładkę kokosową, krem z chałwą oraz drugą część biszkoptu. Tort dekorujemy polewą, wiórkami kokosowymi i startą czekoladą. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału
Via Gustojednoporcjowy kokosowy serniczek* podany z kremem kokosowym*z mąką kokosową, wiórkami kokosowymi(w środku i na wierzchu) i suszoną kostką kokosowąTa mąka pachnie obłędnie *.*Tak pięknie wyrośl, a potem tak pięknie opadł xdSkładniki:250g sera jak na sernik ( użyłam emilki)jajkołyżka mąki kokosowej*łyżka wiórek kokosowych + do posypania ew. suszona kostka kokosowa coś do posłodzeniaszczypta
More food, love and dreamsbędzie tak mocny. Składniki na ok. 20 małych sztuk: 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej ulubione mleko (do gotowania kaszy) sok z 1-2 cytryn 1 opakowanie kremu kokosowego/pasty kokosowej ksylitol (ewentualnie cukier lub inne(...)sypkie słodziwo - dowolna ilość) 1 szklanka mrożonych borówek (mogą być również przetwory) Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel na 2 części, do jednej z nich dodaj borówki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Nagrzej piekarnik do 170°C. Natłuść olejem formę na muffiny
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: 20 dag wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 5 białek Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, ubijamy do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, lekko mieszamy i pieczemy w temp. ok. 170 stopni przez 25-30 min. CIASTO ORZECHOWE Składniki: 15 dag orzechów 5 białek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mleka wlewamy przygotowany budyń i gotujemy. Gotowy budyń odkładamy do wystudzenia. Masło ucieramy i dodajemy stopniowo wystudzony budyń, ciągle mieszając. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Placek kruchy-->Krem-->Ciasto kokosowe-->Krem-->Ciasto orzechowe-->Krem-->Placek kruchy
psgotujemysuchego patyczka. Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, przekładamy na ściereczkę, usuwamy papier i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem kokosowy: 80 g wiórków kokosowych 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru kokosowego wykonanie: Serek mascarpone miksujemy z wiórkami kokosowymi oraz likierem. Śmietanę ubijamy na sztywno
Domowy Smak Jedzeniażytni bądź pełnoziarnisty z ziarnami słonecznika i dyni z kremem z mleka kokosowego i dżemem ogórkowym (gdy mleko kokosowe stoi długo w puszce rozwarstwia się tworząc krem kokosowy i wodę, dopiero po zmieszaniu jak sugeruje producent mleczko powraca do swojej normalnej mlecznej, płynnej formy- ja osobiście mieszam tylko trochę kremu, resztę zawsze biorę na kanapki do śniadanka
KreatywnePinycukry: 0,6 g Białko 3,1 g Sól: 0,03 g Joya Napój kokosowo-ryżowy Dostępność: Lidl Składniki: woda, ryż 11,5%, mleko kokosowe 10% (krem kokosowy, woda), maltodekstryna, emulgator: lecytyna słonecznikowa, substancja zagęszczająca: guma gellan, sól. Cena: 9,99zł / 1l Wartość odżywcza w 100g: Wartość energetyczna: 64 kcal Tłuszcz: 1,8 g / w tym kwasy nasycone
Zielona Kuchniałatwy do przygotowania :) Wystarczy nasiona chia zalać mlekiem i mleczkiem kokosowym, wymieszać oraz schłodzić. Polecam! Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje: 1 puszka mleczka kokosowego lub kremu kokosowego (400 ml) 100 ml mleka 4 płaskie łyżki nasion chia 1 łyżka miodu, np. rzepakowego 2 łyżeczki syropu waniliowego owoce do dekoracji, np. świeże figi, maliny Mleczko kokosowe
Ugotować