kokosy, awokado i kakao. Konsystencja jest aksamitnie kremowa, dominuje smak czekolady :) Składniki: Spód: ♥ 2 szklanki wiorków kokosowych ♥ 1/4 szklanki płynnego słodzidła (np.syrop z agawy, miód itp) ♥ łyżka oleju kokosowego ♥ szczypta soli Krem: ♥ 2 awokado ♥ puszka mleka kokosowego 400ml ♥ 1/2 szklanki kakao ♥ 1/2 szklanki płynnego słodzidła ♥ 2 łyżki oleju kokosowego ♥ szczypta ekstraktu waniliowego Polewa: ♥ 3 łyżki kakao + kilka łyżek płynnego słodzidła(...)się na "mąkę". Mieszamy je z pozostałymi składnikami i formujemy spód naszego ciasta. Krem: Wszystkie składniki poza mlekiem kokosowym miksujemy w blenderze lub ubijamy ręcznie, tak aby powstał krem. Mleko kokosowe miksujemy na bitą śmietanę i przekładamy ją do kremu, delikatnie łącząc ze sobą obie masy. Gotowy mus przelewamy na spód ciasta. Ciasto polewamy czekoladą, możemy posypać je dowolnymi dodatkami
Kasia Sarnamąki 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 50g płatków migdałowych Krem: 500ml śmietanki 30% 4 łyżki c.pudru 2 zagęstniki do śmietany (śmietan-fixy) 3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: ok 8-10 kuleczek rafaello łyżeczka wiórków kokosowych do posypania tortu Ciasto: Zwykły cukier wymieszać z waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)Ciasto pieczemy ok 15-20 minut w 180st do zarumienienia. Krem: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikami, na koniec wymieszać z wiórkami kokosowymi. Ciasto przekładać kremem kokosowym, zostawiając trochę do dekoracji. Na wierzchu zrobić dekoracyjne rozetki, poukladać kuleczki rafaello i posypać wiórkami kokosowymi. Przewiązać ozdobną wstążką. Dopisek: Pochwalę się, że ten tort wygrał nagrodę na tort
Smakołyki AsiBEZA WIÓRKOWA: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać wiórki kokosowe,wymieszać. Wylać pianę do wysmarowanej tłuszczem blachy o takich samych wymiarach co piekł się biszkopt. Włożyć bezę do piekarnika,piec 25 minut w 175 stop. KREM ANANASOWY Ananasy odlać z syropu,osączyć. Pokroić ananasy w kosteczkę. Na soku ananasowym z 2 puszek(...)dokładnie wymieszać. WIERZCH CIASTA Na suchą patelnię wsypać cukier kryształ i wiórki kokosowe,mieszając doprowadzić do zrumienienia wiórków,ostudzić. SKŁADANIE CIASTA: 1.biszkopt 2.połowa kremu 3.beza kokosowa 4.reszta kremu 5.reszta pokrojonych ananasów 6.ananasy na wierzchu,posypać zrumienionymi wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawić do lodówki
Kuchnia Danusisłodkim kremem – każde zajadam z wielką przyjemnością! Robi się je błyskawicznie … a cały ich urok polega na fajnym ozdobieniu!Dziś mam dla Was przepis na kakaowe przepysznym kokosowym kremem!Polecam! SKŁADNIKI:( na ok. 8 szt )MUFFINKI:- jajko – 1 szt.- cukier – 3 łyżki- mąka pszenna – 0,5 szklanki- woda – ok.90 ml- olej(...)mniej więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy, ścinamy górę. KREM: Mleko łączymy z mąką ziemniaczaną i pszenną. Mleko kokosowe wlewamy do garnka.Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy kokosowe będzie gorące, dodajemy mleko wymieszane z mąkami. Całość mieszamy bez przerwy, żeby nie powstały grudki
Ostra na Słodkoszklanki cukru 2 szklanki mąki 1 budyń śmietankowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Na krem 2 ½ szklanki mleka 1 szklanka cukru 3 żółtka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 300g masła 300g wiórków kokosowych + do posypania na górę ciasta 1 szklanka adwokata Składniki na kulki kokosowe 1/2 szklanki wiórek kokosowych(...)formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki. Wystudzony biszkopt kroimy na 3- 4 części. Każdą nasączamy spirytusem rozcieńczonym przegotowaną wodą i przekładamy kremem kokosowym. Wierzch ciasta smarujemy cienką warstwą kremu. Posypujemy grubą warstwą uprażonych wiórek kokosowych. Na górze ciasta, niesymetrycznie wciskamy kilka kulek kokosowych. Pozostałe trzymamy w lodówce i mamy dodatkowe ciasteczka
W kuchennym oknie EwyZupa krem z dyni i kokosowego mleka to pyszny obiad dla całej rodziny. Co ja mówię obiad ! Jeśli już ugotuję zupę to moi domownicy jedzą ją przez cały dzień. Zupa krem smakuje wszystkim najbardziej. Można ją wzbogacić o przeróżne dodatki przez co za każdym będzie inna w smaku. Zupa krem z dyni i kokosowego mleka jest delikatnie słodka z intensywnym(...)krem i gotuj przez 3 minuty. Na suchej patelni upraż pestki dyni i kokosowe wióry. Rozlej zupę do miseczek. Posyp pestkami dyni i kokosem. The post Zupa krem z dyni i kokosowego mleka appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaroku ogromnie cieszę się gdy rozpoczyna się sezon na jagody. Uwielbiam je zajadać same, w naleśnikach, w formie koktajlu czy w cieście. Niedawno zakochałam się też w kremie z mleczka kokosowego i jagód. Gwarantuję, że jeśli go wypróbujecie to następnym razem zastanowicie się czy do ciasta/tortu użyć tradycyjnej bitej śmietany. Krem kokosowo-jagodowy świetnie komponuje się z moim ulubionym ciastem(...)łyżki wiórków kokosowych łyżeczka cynamonu 300 g jogurtu naturalnego 80 g śmietany 12% szklanka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia starta skórka z małej pomarańczy puszka schłodzonego mleczka kokosowego łyżka cukru pudru 3 łyżki jagód 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości pół szklanki jagód jadalne kwiaty do ozdoby (np. stokrotki) W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej
Mienta blogzawinięty w folię i upieczony, jest doskonałym dodatkiem do obiadu albo szybką przekąską tudzież sałatką. Dziś chcę wam zaproponować krem z pieczonych buraków z chrzanem i mleczkiem kokosowym. W restauracji ten krem przetarłabym przez sito, żeby był idealnie gładki, jednak w domu lubię proste rozwiązania i zostawiam taką „grudkowatą” formę kremu. Krem jest wegański, a podany z wędzonym tofu(...)mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cynamonu. Podajemy z odsmażoną fasolą, tofu lub serem i ziarnami słonecznika. Jeśli dodacie za dużo chrzanu, można to łagodzić wlewając więcej mleczka kokosowego. Krem robi się bardzo szybko i mimo pozornie niedużej ilości składników jest fantastyczny w smaku i pełen aromatu. Smacznego! Post Krem z pieczonych buraków pojawił się poraz pierwszy
ladykitchenjego udziałem, dzisiaj przepis, który wymyśliłam na poczekaniu, miałam ochotę na coś słodkiego, ale nie miałam za dużo składników w lodówce, zobaczyłam, że zostało jeszcze wiórków kokosowych więc postanowiłam zrobić z nich krem w blenderze, dodałam miodu, wody ulepiłam kule, podzieliłam je na kilka mniejszych i wstawiłam do piekarnika, po 5 minutach w domu unosił się cudowny aromat kokosa, muszę(...)kolor) w wersji wegańskiej syrop klonowy opcjonalnie jeśli chcecie podrasować smak możecie dodać 2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) oraz odrobinę wanilii lub ekstraktu waniliowego Przygotowanie : Żeby zrobić krem kokosowy umieszczamy wiórki kokosowe w blenderze i miksujemy aż powstanie kleista gładka masa (jeśli wasz mikser ma małą moc krem też wyjdzie, trzeba jedynie co jakiś czas wyłączać blender zdrapywać
zdrowa vege kuchniazwartej masy. Wykładamy nią odpowiednią formę, starając się by spód miał w każdym odcinku jednakową wysokość i umieszczamy w lodówce. Składniki na masę: - 180g tofu naturalnego (kostka) - krem z jednej puszki mleczka kokosowego (umieszczonego w lodówce na 24h przed użyciem) - 1 mango - sok z połowy cytryny - ziarenka z laski wanilii *opcjonalnie: 2 łyżeczki ksylitolu (jeżeli masa nie jest odpowiednio słodka(...)nadmiaru wody, mango obieramy, pozbywając się pestki. W malakserze umieszczamy wszystkie składniki, prócz mleczka kokosowego. Po umieszczeniu puszki mleczka kokosowego w lodówce na 24 godziny przed użyciem otrzymujemy krem kokosowy (zbiera się w górnej części puszki) i wodę kokosową. Najlepiej jest odwrócić puszkę do góry dnem, otworzyć, odlać powstałą wodę do szklanki i wykorzystać np. do naleśników. Krem umieszczamy wraz
Be Fit Be StrongChwila Smaku 21 autorka: trumienka | blog: enjoy your breakfast 14 autorka: trumienka | blog: enjoy your breakfast Owsiankowy ranking autorka: Recepta na smak | blog: Recepta na smak #24 Owsiany krem truskawkowo-kokosowy autorka: Sniadaniuje | blog: Śniadaniuje #52 Owsianka autorka: Sniadaniuje | blog(...)Śniadaniuje #49 Życianka autorka: Sniadaniuje | blog: Śniadaniuje #42 Jaglanka autorka: Sniadaniuje | blog: Śniadaniuje #27 Bananowa owsianka autorka: Sniadaniuje | blog: Śniadaniuje #30 Karmelowy jagielniczek autorka: Sniadaniuje | blog: Śniadaniuje #36 Piankowy, kokosowy krem owsiany autorka: Sniadaniuje | blog: Śniadaniuje #31 Płatki jaglane rafaello autorka: Sniadaniuje | blog: Śniadaniuje #35 Surowa gryczana autorka: Sniadaniuje | blog: Śniadaniuje 62. Zapiekane pyszności autorka: cynamonowa | blog: delicious breakfast creates
Chocolate Stop TemptingDzisiaj na leniwe śniadanie zaserwowałam sobie, z pozostałości po wczorajszym obiedzie, kokosowy krem (budyń) jaglany . Gęsty, z wiórkami kokosa i w dodatku podany z jagodami . Błyskawiczny w przygotowaniu, prosty przepis, minimalna ilość składników. Nie sposób go zepsuć, chyba, że ktoś przypali kaszę jaglaną w woreczku xd #omnomnom Wszystko mnie boli. Wczoraj miałam mały wpadek na rowerze. Przewróciłam się na chodnik(...)opcjonalnie: coś do posłodzenia, szczypta soli Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną przełożyć do misy blendera wraz z mleczkiem kokosowym. Zmiksować na gładką masę. Do kremu wsypać dwie łyżki wiórków kokosowych i całość dokładnie wymieszać. Gotowy budyń jaglany przełożyć do miseczki i zajadać z ulubionymi dodatkami, np. jakimś owocami, bakaliami
tost z dżememprzypalić. Wyjmujemy i odkładamy aby ostygło. W czasie gdy robi ciasto się piecze przygotowujemy bazę na krem. Krem [składniki]: Do tego potrzebujemy: -> 1 opakowanie serka mascarpone -> 1 jogurt grecki -> Pół szklanki wiórek kokosowych + do dekoracji -> Sok z połowy limonki -> Skórka z połowy limonki -> 0.5 kg truskawek Krem [wykonanie]; Przygotowanie wkładki jest banalnie(...)bardziej kwaśny] oraz ścieramy skórkę z niej skórkę. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wykończenie: Gdy biszkopt już nam ostygnie wyjmujemy i kroimy go na pół. Dolny talerz smarujemy kremem kokosowym a na niego gęsto układamy przekrojone na pół truskawki . Truskawki przykrywamy cienką warstwą kremu. Na to kładziemy 2 biszkopt. Pozostałość kremu rozsmarowujemy na górze oraz po bokach tortu. Obsypujemy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!śmietanki i czekolady ubić mikserem tak, jak ubijamy śmietankę na bitą śmietanę - ubijać do momentu uzyskania dość gęstego kremu (końcówki miksera będą zostawiały ślady na powierzchni kremu) - do kremu wsypać wiórki kokosowe, krótko wymieszać - od razu wyłożyć na mazurek lub schłodzić PRZEŁOŻENIA MAZURKA - konfiturę przełożyć do rondelka, smażyć na małej mocy palnika, do momentu, aż nieco zgęstnieje - konfiturę podczas smażenia(...)garnka - odparowaną konfiturę zdjąć na blat, ostudzić - zimną konfiturę przełożyć na kruche ciasto, rozsmarować cienką warstwą, pozostawiając wolny brzeg (ten, który zawijaliśmy przed pieczeniem) - na konfiturę wyłożyć krem kokosowy, rozprowadzić go równo po powierzchni mazurka (jeśli dodatkowo go schłodziliśmy, być może będzie trzeba go nieco ocieplić, żeby łatwiej było go rozsmarować) - kandyzowane wiśnie pokroić na ćwiartki i mniejsze kawałki, udekorować
Smakołyki BerenikiBananowo-kokosowy krem z fasoli*z borówkami i białą czekoladą*z mąką kokosową, mleczkiem kokosowym, z białej fasoli Pokochałam wszelkiego rodzaju kremy. W tygodniu to jak zbawienie z rana ;)Nawet pogoda za oknem nie przeszkadza, aby je jeść.Przepis:150g białej fasoli duży banan30-40g mąki kokosowej 1/4 szklanki mleczka kokosowego coś do posłodzenia Banana
More food, love and dreams