krem spożywane oddzielnie smakują świetnie, jako duet są jeszcze pyszniejsze. Nie sądziłam, że ciasto wyjdzie delikatniutkie, a jednocześnie wilgotne, jak delikatny, wilgotny biszkopt z kawałkami czekolady. Krem jest mocno kokosowy, treściwy, zwarty, nie spłynie wam z ciasta. Ciasto nie zawiera glutenu, mleka. Przepis pochodzi z blogu Poezja Smaku , zmniejszyłam tylko ilość cukru w cieście i nie dodałam Malibu do kremu(...)dodać skórkę i czekoladę, wymieszać. Przelać do formy, ciasto będzie bardzo rzadkie. Piec 40-45 min. Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić w formie, na kratce. Wyjąć z formy. Udekorować kremem kokosowym i dżemem Krem kokosowy: 1 puszka białej fasoli (200 g po odsączeniu) 3 łyżki miodu 2/3 szklanki wiórek kokosowych 5 łyżek mleka kokosowego (tylko tej gęstej części) 2 łyżeczki
moj przepis natort! Tort jakich mało, pyszny, wyjątkowy o smaku Pinacolady! Wyjątkowa okazja to i tort musiał być wyjątkowy, taki smakołyk dla ukochanego na urodziny ;-). Puszysty, z dwoma blatami bezy kokosowej, z kremem ananasowym, marmoladą z pigwy i ponczem z Pinacoladą. Całość obsypałam podprażonymi wiórkami kokosowymi! Serdecznie zapraszam! TORT ANANASOWO- KOKOSOWY SKŁADNIKI 1. BISZKOPT (mała tortownica) - 4 jajka - 0,5 szklanki(...)cytryny - 100 ml pinacolady Ponczem nasączamy każdy blat biszkoptowy. Składanie tortu ;-) Na sam spód używamy blat biszkoptu, nasączony dwustronnie ponczem, następnie cieniutka warstwa marmolady z pigwy, krem ananasowy, blat kokosowy, krem ananasowy, blat biszkoptu nasączony ponczem, marmolada z pigwy, krem, biszkopt nasączony ponczem, krem, blat kokosowy. Tort z każdej strony smarujemy kremem, obsypujemy wiórkami, na wierzch jako dekoracji użyłam ananasa
SMYKWKUCHNIDziś coś dla miłosników kokosa. Pyszny kokosowy krem budyniowy, bita śmietana i aromatyczne paseczki ze swieżego orzecha kokosowego sprawiły, że przez chwilę poczułam się jak w raju) zapraszam) Tarta kokosowa z bitą śmietaną Składniki na kruchy spód: 150 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 60 g cukru pudru 150 g zimnej margaryny/masła1 żółtko 30 ml lodowatej wody Wszystkie(...)Piekarnik nagrzać do temp. 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 20 minut. Następnie usunąć papier z fasolą i piec jeszcze około 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Kokosowy krem budyniowy: 5 żółtek 140 gr cukru60 gr skrobi kukurydzianej 700 ml mleka ( u mnie puszka mleka kokosowego + mleko do wymaganej objętości) 1 łyżeczka ekstraktu
Mia Cucina Sofietajajka 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia krem 500 ml śmietany 36% 2 tabliczki białej czekolady ( po 100g) 200g wiórków kokosowych dodatkowo 250 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 100g płatków migdałowych 1 opakowanie śmietan fixu(...)delikatnie mieszamy. Schładzamy w lodówce. Opłukane i oczyszczone z szypułek truskawki kroimy na połówki. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno dodajemy śmietan fix. Na spodnią część biszkoptu nakładamy krem kokosowy, na krem pokrojone truskawki i znowu krem. Na kremie kładziemy drugi biszkopt i smarujemy go kremem kokosowym a na to układamy truskawki, ostatnią warstwą jest biszkopt . Wierzch i boki
Smakowite Daniateż powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem brownie. Ale ponieważ dalej było mi mało, a nie miałam serca do tradycyjnej, pięknej dekoracji tortu, poszłam na łatwiznę i posypałam go świeżo uprażonym(...)około 2-3 h do lodówki.Po tym czasie wyjmij tort z lodówki i obkrawając go ostrym nożem po bokach, przełóż go z tortownicy na paterę.Na frużelinę wyłóż krem kokosowy i przykryj delikatnie wierzch drugim spodem brownie.Schłodź tort przez kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce.Przed podaniem:Kajmak przełóż z puszki do rondla z grubym dnem
Słodko-Słony Świat Ilonyprzepisu Jogurt podzielić na 2 mniej więcej równe części. Jedną wymieszać z wiórkami kokosowymi i ewentualnie dosłodzić. Powinien powstać gęsty krem, jeśli będzie zbyt płynny dodać więcej wiórków kokosowych. Krem jogurtowo - kokosowy przełożyć do pucharków i odstawić do lodówki na około 15 minut. Do drugiej części jogurtu dodać 1,5 - 2 łyżki łyżki nasion chia, bardzo dokładnie wymieszać(...)lodówki. Do jagód dodać połowę pozostałych nasion chia (około 1 łyżki) i lekko zmiksować, pozostałe nasiona chia dodać do wypestkowanych wiśni i także lekko zmiksować. Na warstwę kremu jogurtowo - kokosowego wyłożyć wiśnie zmiksowane z chia, następnie wyłożyć warstwę jogurtu wymieszanego z chia, jako kolejną warstwę kładziemy jagody z chia, a na koniec warstwę jogurtu z chia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzez ok. 40 minut - do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, nożykiem oddzielić boki ciasta od formy. * Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Krem kokosowy ** 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml) 350 g mocno schłodzonej śmietany śmietany 30% 500 g mascarpone 5-6 łyżek cukru pudru ½ szklanki wiórków kokosowych. Mleko kokosowe zamknięte w puszce schłodzić przez(...)śliwkowych (po 400 ml) wiórki kokosowe do posypania tortu Składanie tortu Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy krążek ułożyć na paterze, nasączyć ⅓ ponczu, posmarować powidłami śliwkowymi. Na powidła rozsmarować ¼ kremu kokosowego. Przykryć kolejnym krążkiem, nasączyć, posmarować pozostałymi powidłami i ¼ kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu i obsypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka
Pełny talerzPyszny i bardzo łatwy do zrobienia krem kokosowy. Taki krem przygotowuję na śniadanie do smarowania pieczywa. Przepis zaczerpnięty ze strony zagranicznej z internetu. Krem kokosowy Składniki(...)rondla wlać śmietanę kremówkę, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać białą czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia. Na samym końcu wsypać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i na wolnym ogniu przez 3 minuty podgotować, uważać, aby nam się nie przypaliło. Gorący krem nakładać do słoika, zakręcić, odstawić do wystudzenia, wstawić do lodówki na całą noc. Podawać do pieczywa lub nadziewania np. orzeszków. (function
Kuchnia DanusiDelikatne, malinowe, bezowe serduszka przełożone przepysznym kokosowym kremem z dodatkiem likieru to pomysł na własnoręcznie zrobiony smakowity prezent na Walentynki, Dzień Matki, a także każdą inną okazję kiedy chcecie komuś powiedzieć jak bardzo jest dla Was ważny. Polecam! Składniki: Bezowe serduszka ok. 24 szt.: 4 białka 200 g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki koncentratu soku(...)oczywiście na początku narysować wszystkie serduszka - a następnie kolejno pogrubiać je. Suszyć 2,5 - 3h. Wyjąć z piekarnika. Zostawić na blaszkach do całkowitego wystudzenia. Bezy można przygotować dzień wcześniej. Krem kokosowy: 250 g schłodzonego serka mascarpone 170 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 90 g wiórek kokosowych 6 łyżek likieru kokosowego 1 łyżka cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek
maniapieczenianatychmiast odwrócić na drugą stronę, delikatnie oderwać papier, posypać biszkopt cukrem kryształ, położyć na to czystą ściereczkę lnianą, zawinąć jak dywan wzdłuż dłuższego boku. Odstawić zawinięte do całkowitego ostygnięcia. Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego minimum 20% tłuszczu, każda po 400 g, schłodzonego w lodówce minimum 4 godziny 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1,4 szklanki zimnej wody 1 szklanka(...)niskich obrotach. Ubita śmietanka kokosowa nie będzie tak sztywna jak śmietana z mleka krowiego. Dodać wiórki kokosowe, zmiksować. Biszkopt położyć na ściereczce, rozwinąć, nasączyć wodą kokosową. Wyłożyć 4/5 kremu kokosowego, wyrównać, zostawiając 1 cm wolnego biszkoptu bez kremu. Wyłożyć maliny. Biszkopt z kremem zawinąć, jak dywan, wzdłuż dłuższego boku. Ściśle zawinąć roladę, razem ze ściereczką. Odstawić na kilka godzin
moj przepis nastopni przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt w formie upuścić na podłogę z wysokości 40 cm. Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Krem kokosowy: 300 ml śmietanki 36% 250 ml śmietanki kokosowej 200 g białej czekolady 350 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych Śmietanka kokosowa: co najmniej 2 dni wcześniej mleko kokosowe(...)pralinki Raffaello Płatki migdałów, przesmażyć na suchej patelni, do lekkiego zezłocenia. Na paterze ułożyć spód biszkoptu, nasączyć (otrzymaną wcześniej wodę kokosową wymieszać z ½ szklanki przegotowanej wody), posmarować 1/3 kremu kokosowego, przykryć środkowym blatem, nasączyć, posmarować połową pozostałego kremu, przykryć ostatnim blatem, nasączyć, wierzch i boki tortu posmarować kremem. Wierzch tortu posypać wiórkami kokosowymi, a boki płatkami migdałowymi. Udekorować pralinkami
kulinarnyswiatdomiRaffaello Lubicie smak rozpływających się w ustach, delikatnych,kokosowych kuleczek Raffaello? Jeżeli tak-to ten tort jest zdecydowanie dla Was! Pulchniutki, migdałowy biszkopt- przełożony konfiturą wiśniową i pysznym kokosowym kremem-na bazie z białej czekolady. Wszystko w delikatnej, kokosowo-migdałowej oprawie- a w elemencie ozdoby kuleczki Raffaello i bita śmietana. Tort jest pyszny, podzielny i smakuje nie tylko wielbicielom Raffaello(...)BISZKOPT MIGDAŁOWY: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru zapach migdałowy (10 ml.) lub 2 łyżki likieru amaretto łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY: 500 ml. śmietany kremówki 36 % 160 g. białej czekolady 5 łyżek wiórek kokosowych DODATKOWO: konfitura wiśniowa 480 g. 2 łyżki wiórek kokosowych 8 łyżek płatków migdałowych 200 ml. śmietany
Domowe Tortyjuż za moją fabrykę świątecznych ciasteczek. A jak u Was z przygotowaniami? Co już macie uszykowane? :) Przedstawiając Wam kilka przepisów z użyciem mleczka kokosowego, w których korzystaliśmy jedynie z kremu kokosowego, pisałam Wam, że woda kokosowa sprawdza się świetnie m. in. w naleśnikach. W ramach przypomnienia, krem i wodę kokosową otrzymujemy w wyniku schłodzenia puszki mleczka kokosowego(...)niż stała w lodówce i otworzymy ją, na wierzchu będzie znajdowała się woda kokosowa, którą możemy przelać do szklanki, w celu późniejszego użycia. Na dnie pozostaje nam wtedy krem/śmietanka kokosowa, którą można wyzbierać za pomocą łyżki. Taką sytuację mieliśmy w następujących przepisach: ♥ orkiszowe placki z mascarpone z sosem bananowym ♥ cytrynowy twarogowiec z kremem kokosowo-cytrynowo-miętowym ♥ kokosowy tofurniczek - serniczek
Be Fit Be StrongPuszysta, mięciutka, cudownie kokosowa - ta rolada bije wszystkie rolady na głowę. Ciężko poprzestać na jednym kawałku. Biszkopt upiekłam z dodatkiem wiórków kokosowych. Roladę wypełnia pyszny krem kokosowy na bazie serka mascarpone, z dodatkiem zmielonych wiórków kokosowych i Malibu. Dodatek pachnących latem truskawek przełamuje lodowatą biel ciasta. Łatwe, proste do przygotowania ciasto doskonale się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej. Wielbiciele(...)jajka L 50 g cukru 40 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem kokosowy: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 2,5-3 łyżki ksylitolu/cukru 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki Malibu Wykonanie: odzielić żółtka od białek. Do ubitych na sztywno białek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mgnieniu. Składniki: Ciasto: 380 g mąki pszennej 380 g masła 300 g wiórków kokosowych 120 g cukru pudru 50 g kakao 2 małe jajka lub 1 duże Krem kokosowy: 250 ml mleka 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 kopiaste łyżki wiórków kokosowych 100 g masła 60 g cukru pudru Polewa(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 12 minut. Po upieczeniu ostudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady. Połowę ciasteczek z wierzchu posmarować czekoladą. Ja smarowałam pędzelkiem. Krem kokosowy: Z mleka odlać pół szklanki i rozmieszać mąki. Resztę mleka zagotować z wiórkami kokosowymi i cukrem waniliowym. Wlać mleko z mąkami i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, gorący
Ala piecze i gotuje