więc w naszym domu era gorących kremów. W listopadowy dzień najlepiej sprawdzają się z pozoru delikatne a w rzeczywistości bardzo charakterne zupy. Dziś kremowa przewidywalność została przełamana akcentem chrupkości - ziarnami "Piekło - Niebo", które podkręcają również charakterek potrawy (jak na nasz wytwór przystało - siła musi być). Pojawiła się też nutka słodyczy w postaci kokosowego mleczka i moc zaczerpnięta z dużej ilości(...)naszych warzyw pokrojone w krążki, kalafior w różyczki, doprawiamy przyprawą warzywną, dodajemy solidną łyżkę masła i gotujemy do miękkości, doprawiamy pieprzem, zmiksowanym czosnkiem i blendujemy. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i gotowe :)Zupa jest nie tylko pyszna i rozgrzewająca ale i... zdrowa, i to bardzo! /Kalafior -Najcenniejsze warzywo pod względem wartości odżywczych. Jest dietetyczny i najlepiej trawiony z kapuścianych
Wypisz WymalujRafaello na krakersach...Warstwy lekko słonych krakersów.A pomiędzy nimi kokosowy krem budyniowo-maślany.Wierzch oprószony wiórkami kokosowymi.Pyszne ciasto nie wymagające pieczenia.Zapraszam!Składniki:Krem kokosowy:2 żółtka;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);3/4 szklanki białego cukru;2 płaskie łyżki mąki pszennej;2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;500 ml mleka;250 g miekkiego masła;150 g wiórków kokosowych.Dodatkowo:2 paczki karkersów(...)Ciasto musi zostać odłożone na minimum 6 godzin do lodówki, a najlepiej to na całą noc, aby krakersy miały czas nasiąknąć kremem.Masło w kremie można zastąpić margaryną.Smak kremu kokosowego można wzbogacić o kilka kropel olejku migdałowego.Krem w cieście jest bardzo słodki, więc można śmiało zmniejszyć ilość cukru.Ciasto, z uwagi na dodatek masła do kremu, jest dość ciężkie
Gospodyni Miejskasłodkiej papryki pół łyżeczki mielonej ostrej papryki lub 1 mała papryczka chili pół łyżeczki mielonej kolendry 1,5 litra bulionu warzywnego 1 puszka mleka kokosowego lub 100 g kremu kokosowego rozpuszczonego w 400 ml gorącej wody sól i pieprz do smaku kilka łyżek oleju do smażenia (odradzam smażenie na oliwie, ma zbyt intensywny smak) posiekana natka pietruszki(...)kolendry do dekoracji Uwaga: krem kokosowy w bloku jest dostępny m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Przygotowanie Cebulę i por drobno pokroić, czosnek i imbir, bardzo drobno posiekać. Marchewkę pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć przez kilka minut cebulę, aż stanie się szklista. Dodać pora, posiekany czosnek i imbir oraz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajajka 2/3 szkl cukru 2/3 szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka ananasowa: 1 puszka ananasów 4 łyżeczki żelatyny 50 ml wody ewentualnie cukier puder do smaku Krem kokosowy: 1 szkl likieru kokosowego 180 g wiórek kokosowych (u mnie do SKWORCU ) 1 szkl cukru pudru 200 g masła 200 g mleka w proszku Dodatkowo: 1 op biszkoptów podłużnych (można(...)było grudek. Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek zmiksowanego ananasa, dokładnie wymieszać, wlać do reszty ananasów, połączyć i ewentualnie dosłodzić do smaku. Odstawić do lodówki aż zacznie tężeć. 4. Krem kokosowy: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać mleko w proszku i namoczone w likierze wiórki (razem z płynnym likierem), zmiksować dokładnie. 5. Biszkopt przekroić na pół. Na jedną część wylać
Kto ugości moich gości?duże jajka -150g ksylitolu -100 ml oleju -200g mąki ryżowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -100g świeżego szpinaku -2 łyżki soku z cytryny Kokosowy krem -400g twarogu bez laktozy -400g jogurtu naturalnego bez laktozy -ksylitol/erytrytol -4-5 łyżek mąki kokosowej Pistacjowo-kokosowe pralinki -150g pistacji niesolonych i surowych ( pistacje.pl(...)czasie wyciągnąć ciasto i uderzyć nim o blat aby opadł równo, pozostawić do ostudzenia. Ostudzony przeciąć na 4 blaty. Odmierzając szklanką wyciąć z 2 środkowych blatów na środku dziurę. KOKOSOWY KREM Twaróg i jogurt zmiksować blenderem na gładko, dodać dowolną ilość ksylitolu. Do masy wsypać 4 łyżki mąki kokosowej, wymieszać i zostawić na 5 minut do napęcznienia mąki. Jeśli krem
Candy Pandasksylitolu - ¾ szkl. gładkiego musu ze słodkich jabłek - ½ szkl. oleju kokosowego -1 ½ szkl. drobno startej marchewki -płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -mniej niż pół łyżeczki sody oczyszczonej Krem kokosowy -śmietanka z jednej puszki mleka kokosowego -kostka naturalnego tofu -ksylitol (według indywidualnych preferencji) -sok z limonki -mąka kokosowa Karmelizowane marchewki -duża marchew (z niej wystrugać mniejsze marchewki) -syrop klonowy(...)składniki mokrymi. Ciasto wlać do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy i piec w 180’C ok 50-60 minut (sprawdzić patyczkiem czy w środku jest dopieczone). KREM KOKOSOWY Śmietankę, tofu, sok z limonki i ksylitol zmiksować na gładką masę (jeśli się zwarzy to miksować co jakiś czas z przerwami aby wszystkie składniki miały tą samą temperaturę
Candy Pandasmaku 100 g mączki migdałowej* 100 g wiórków kokosowych 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Poncz: Szklanka wody 1/3 szklanki cukru 2 łyżki brandy Budyniowy krem kokosowy: 750 ml mleka 4 żółtka 5 łyżek cukru (ok. 0,5 szklanki) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 40 g wiórków kokosowych 150 g masła w temperaturze(...)studzimy. Poncz: Cukier i wodę gotujemy w rondelku na małym ogniu przez ok. 5-6 min, aż powstanie syrop. Do syropu dodajemy brandy, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Budyniowy krem kokosowy: Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe, aż ładnie zbrązowieją. W misie łączymy ze sobą żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko, wraz z cukrem
Kuchnia Łukaszaprzasnych zup np.typu kapusniak.Ale krem z kalafiora to juz zupenie co innego-to arystokracja posrod zup.Ten pyszny,gesty,aksamitnie kremowy, wykwintny i elegancki krem bardzo latwo przygotowac i nie jest ,ani czaso,ani pracochlonny.Dodatek mleka kokosowego bardzo smakowo go wzbogacil dodajac nieco egzotycznej nutki.Wlasciwie to nie tylko nutka,ale caly akord smakowy.W tym polaczeniu jest i charakter i harmonia.Kremowa konsystencje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jak mowa o dyni to od razu na myśl przychodzi mi zupa z dodatkiem rozgrzewających przypraw, czyli imbirem, czosnkiem, curry i masalą, które odgonią pierwsze katary
ZofianaNastała jesień, a z nią radykalna zmiana aury. Lato, choć w ostatnich dniach popieściło słonkiem, to jednak bywało, oj bywało, kapryśne. Martwiłam się, że jesień w
Delicious Titbitsoleju kokosowego płynnego lub rzepakowego -200ml mleka roślinnego najlepiej migdałowego lub z innych orzechów -płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -mniej niż pół łyżeczki sody oczyszczonej Krem kokosowy - ten (wegański-ryżowy) lub ten (nie wegański-nabiałowy) Dodatkowo -ulubione czekoladowe ciasteczka, u nas ciastka Cioccolini bez glutenufirmy Schar -3 kostki gorzkiej czekolady (na paluszki ;) -wiórki kokosowe (do posypania(...)kremu kokosowego) BURACZANE MUFFINY CZEKOLADOWE Buraki obrać, pociąć na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku do miękkości, następnie zrobić z nich puree widelcem. Mąki, kakao, proszek i sodę wymieszać razem. Puree z buraka, olej, napój roślinny, ksylitol zmiksować na gładko blenderem. Wlać masę do suchych składników i dobrze wymieszać całość. Jeśli ciasto będzie bardzo suche, dodać trochę więcej napoju. Wypełnić
Candy PandasFantastyczna rolada zrobiona z ciasteczek! Tak, tak, do jej zrobienia użyłam różnego rodzaju kruchych ciasteczek i dlatego też nie wymaga ona pieczenia.Wypełniona po brzegi fantastycznym kokosowym kremem. Słodka, ale zarazem niesamowicie delikatna … rozpływająca się w ustach … obłędna! Jest fantastycznym pomysłem do kawki. Zachwyci wszystkich wielbicieli słodkości i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * herbatniki(...)pierniczki – 50 g * kokos – 50 g * kakao – 1 łyżka * marmolada np. truskawkowa – 2 łyżki * ciepłe mleko – ok. 0,5 szkl KREM KOKOSOWY: * mascarpone – 200 g * cukier puder – ok.4 łyżki * kokos – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie ciastka bardzo drobno siekamy albo mielimy w malakserze.Dodajemy marmoladę, ciepłe mleko, łyżkę kakao i wiórki kokosowe. Wszystko
Ostra na Słodkodomowym bulionie warzywnym. Zupa świetnie smakuje z uprażonymi pestkami dyni, skropiony olejem z dyni lub oliwą z oliwek oraz doprawiony kolorowym pieprzem. Dodatkowo można do niego również dodać odrobinę kremu kokosowego i posiekaną kolendrę. Krem z pieczonej cukinii i papryki jest doskonałą jesienną zupą i mam nadzieję, że wypróbujesz ten przepis! Jeśli masz ochotę na więcej przepisów z cukinią zajrzyj(...)oliwek (do podania) 40g uprażonych na suchej patelni pestek dyni (4 łyżki, do podania) szczypta pieprzu kolorowego (do podania) kilka listków świeżej kolendry (opcjonalnie, do podania) 4 łyżki kremu kokosowego (z puszki, opcjonalnie) Przygotowanie 1 Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C z termoobiegiem. 2 Blachę wykładam papierem do pieczenia. 3 Cukinię kroję w plastry o grubości 2 centymetrów i układam
Book of spellswypróbowania tegoż idealnego w smaku połączenia! :) Kokosowy biszkopt: * wiórki kokosowe- 60 g (lub gotowa mąka kokosowa) * cukier- 60 g * jajka- 3 szt. * mąka ziemniaczana- 1 czubata łyżka Krem kokosowy: * mleko kokosowe- puszka (lub kremówka) * * mascarpone- 3 czubate * wiórki kokosowe- 3 łyżki * cukier- 1 łyżeczka Dodatkowo: * truskawki- około 100 g * likier kokosowy Malibu- 2 łyżki Kokosowy biszkopt: Piekarnik nagrzać(...)dodać mąkę kokosową i wymieszać. Białka delikatnie połączyć z masą jajeczno-kokosową i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Piec 20 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Krem kokosowy: Mleczko kokosowe włożyć do lodówki, kiedy będzie schłodzone, otworzyć, wylać wodę (2 łyżki odłożyć do nasączenia biszkoptu), a śmietankę przełożyć do miski i ubić na sztywno. Dodać 3 czubate
Kraina Miodem Płynącanerw” przeszedł. Tak oto macie przepis na super fit ciasto, na które składają się trzy, zupełnie różne konsysytencje, począwszy na chrupiąco-ciągnącym się spodzie, przez kokosowy krem, zwieńczony brzoskwiniowym musem. Składniki na małą tortownicę max 20 cm: spód: 150 g daktyli 100 g słonecznika 2-3 łyżki ciepłej wody krem kokosowy: 100 g wiórków kokosowych 300 g mleka kokosowego(...)Dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia. Przełóż krem na spód ciasta. Owoce zblenduj ze 100 ml mleka kokosowego, dodaj dżemiks i zagotuj, mieszając około 3 minut. Przełóż mus owocowy na krem kokosowy. Całość, jeżeli bardzo Ci się śpieszy umieść z zamrażalniku i po około 30 minutach możesz się obżerać tak, jak ja, lub grzecznie czekaj kilka godzin umieszczając ciasto w lodówce
greenscarf