czego chciałam 🤤 😋 😎 🤗 myślę, że nazwa jak najbardziej oddaje smak tego rarytasu 😀 Placki ✔️ 1 jajo ✔️ 40 g mąki (dałam żytnią razową 2000) ✔️ 20 g twarogu ✔️ odrobina wiórek kokosowych Krem ✔️ 50 g twarogu ✔️ pół łyżeczki kakao ✔️ 25 g banana ✔️ odrobina wiórek kokosowych ✔️ woda lub jogurt dla łatwiejszego rozsmarowania ✔️ słodzik Polewa ✔️ pół łyżeczki kakao ✔️ woda lub jogurt ✔️ 25 g banana(...)dodajemy resztę i mieszamy 3. Kakao rozrabiamy w wodzie lub jogurcie ( ja dałam wodę i wyszło mi jej baaardzo dużo 😅 ) 4. Placki przekładamy kremem ozdabiamy bananem, polewamy czekoladą i posypujemy wiórkami POLECAM 😍 😍 😍 😍 😍 😍 😍 Makro (bez wiórek kokosowych i jogurtu) 326,5 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzumąki gryczanej -45g kakao -110g oleju kokosowego -90g ksylitolu -2 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody -250ml napoju roślinnego -1 spora łyżka śmietanki kokosowej (resztę zostawić do kremu) - ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym - ½ łyżeczki sody oczyszczonej Krem kokosowo-wiśniowy -śmietanka kokosowa (stała części z mleka kokosowego) z 400ml puszki -2 szklanki wydrylowanych wiśni(...)Piec w 180’C ok 30 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest w środku dopieczone). Po wystudzeniu wyrównać górę biszkoptów i przeciąć na każdy na dwa blaty. KREM KOKOSOWO-WIŚNIOWY Śmietankę kokosową, wiśnie i ksylitol zmiksować blenderem. Dodać mąkę kokosową, wymieszać i zostawić na 3 minuty do wchłonięcia. Masa ma być gęsta i przypominać nieco kaszkę. Gotowy krem włożyć
Candy Pandaspodstawa - biszkopt w obu przypadkach jest taki sam. Przepis znalazłam oczywiście na: Moje Wypieki, tam też znalazłam przepis na jeden z użytych przeze mnie kremów. Drugi krem to krem kokosowy - przepis ten dostałam od siostrzyczki :) Przyjęcia urodzinowe były dwa. Na przyjęciu dla dzieciaków motywem przewodnim były Smerfy. Dlatego właśnie torciki były niebieskie... Choć staram się wystrzegać "chemii" w naszej
Miksturownikniezbyt słodki torcik kokosowy to deser, który mogą jeść nawet osoby będące na diecie bezglutenowej. Ciasto nie zawiera mąki pszennej. Wykonane jest z samych białek i wiórków kokosowych z odrobiną cukru, krem zaś, to połączenie serka mascarpone i śmietany. Jak przechować i co zrobić z białek jaja kurzego? Często po zrobieniu pączków lub ciasta kruchego zostają mi białka. Zazwyczaj wkładam(...)stopni C (góra-dół) piekarniku przez 17 - 20 minut, do lekkiego przyrumienienia. Po upieczeniu blat wyjąć z foremki razem z papierem na deskę i wystudzić. Wystudzone blaty kokosowe przełożyć kremem i posypać płatkami migdałowymi i czekoladą. Wstawić na co najmniej 4 godziny do schłodzenia. Układając placki kokosowe, należy przenosić je na papierze. Obrócić w dół, aby papier był na górze
Kuchcik gotujekroiło i smakowało. Warstwy: - biszkopt - słodko-kwaśny dżem (u mnie konfitura śliwkowa, mogą być też dżemy np.: wiśniowy, porzeczkowy, pomarańczowy) - krem - biszkopt - kwaśny dżem - krem - polewa z gorzkiej czekolady (lub 1-2 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżka kakao + 1-2 łyżki mleka roślinnego + odrobina cukru, energicznie wymieszać, od razu polać ciasto) - owoce jagodowe do dekoracji. Składniki na biszkopt(...)kawy Do garnka wlej mleko, dodaj kaszę, daktyle i sól. Gotuj, aż kasza będzie miękka (ok. 15-20 minut), co chwilę mieszając. Zestaw z ognia i dodaj połamaną czekoladę, krem kokosowy i kawę. Zblenduj/zmiksuj. Gotowe. Fotorelacja z wycieczki Puck -> Hel zielona plaża w Pucku molo w Pucku widok z molo na Półwysep Helski starówka w Pucku port rybacki
Qlinarnie i Qlinarnienadaje się na śniadanie. Składniki (na 2 porcje): Kruche ciastko: 1 szklanka płatków kukurydzianych Lubella Kakao i Miód 4 łyżki masła 1 łyżka masła orzechowego Kawowo- kokosowy krem z kaszy jaglanej: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki mleka kokosowego 1/2 szklanki mocnej kawy 3 łyżki miodu Marynowana w kawie dynia: 200 gram dyni(...)następnie ich dno wyłóż kruchym spodem. Tak przygotowane ciastka włóż do lodówki na minimum dwie godziny. W tym czasie ugotuj w mleku kokosowym i kawie kaszę jaglaną. Pod koniec gotowania dodaj miód i zmiksuj kaszę na gładki krem. Dynię pokrój w kostkę. Gotuj w kawie z dodatkiem kardamonu do miękkości. Na koniec dosłodź miodem i wystudź dynię. Kruche ciastka wyciągnij
Mango PapajaBeza z makiem: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maku 100g rodzynek (lub innych bakalii) 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Beza kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych Krem: 1l mleka 5-6 łyżek cukru pudru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 6 żółtek 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)przez około 30 – 35 minut w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Beza kokosowa: 7. Przygotować tak samo jak bezę z makiem. Krem: 8. Budynie rozmieszać w 500ml mleka. Dodać żółtka, obie mąki i wymieszać (zrobiłam to mikserem). 9. Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym
Mała CukierenkaBeza z makiem: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maku 100g rodzynek (lub innych bakalii) 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Beza kokosowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych Krem: 1l mleka 5-6 łyżek cukru pudru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 6 żółtek 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)przez około 30 – 35 minut w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Beza kokosowa: 7. Przygotować tak samo jak bezę z makiem. Krem: 8. Budynie rozmieszać w 500ml mleka. Dodać żółtka, obie mąki i wymieszać (zrobiłam to mikserem). 9. Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym
Mała Cukierenkaskładniki dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek. Wierzch posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 20-25 min. Dodatkowo babeczki można ozdobić kokosowym kremem przygotowanym z jogurtu greckiego, wiórek kokosowych i odrobiny miodu. Wszystko wystarczy tylko połączyć. Jakie są wasze ulubione smaki babeczek? Chętnie poczytam w komentarzach:) Smacznego
Health-Fit-Lifeszufladzie poniewierał się otwarty budyń waniliowy bez cukru. Hmm... chwilka zastanowienia i pomysł gotowy. Bezę pieczemy na patelni, ale można również upiec ją w piekarniku. Na wierzchu znajdziemy cudowny krem kokosowy i wiórki z ciemnej czekolady słodzonej stevią. Całość jest naprawdę cudowna i w pełni dietetyczna :) Składniki: 2 białka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru Krem: 1 opakowanie serka homogenizowanego(...)Bieluch 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki jogurtu naturalnego Dodatkowo: 2 kostki gorzkiej czekolady, startej Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać budyń (proszek) i wymieszać delikatnie, wyłożyć na patelnię formując chmurkę. Smażyć po 5 minut z każdej strony. W miseczce wymieszać składniki na krem. Wyłożyć na bezę i posypać wiórkami czekoladowymi. Smacznego
Chocolate Muffin Blogprzez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu: Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną kremówki i studzimy. Śmietanę oraz śmietan fixy ubijamy, a następnie dodajemy wiórki kokosowe. Zostawiamy trochę do obsypania(...)tortu.Wlewamy czekoladę, mieszamy intensywnie. Blaty biszkoptu nasączamy, ja tym razem nasączyłam likierem malinowym, smarujemy masą kokosową. Przykrywamy następnym blatem. Czynność powtarzamy 3 razy. Na koniec cały tort smarujemy kremem kokosowym, posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wierzchu tortu układamy najpyszniejsze na świecie kuleczki Rafaello;) Tort zostawiamy w lodówce do schłodzenia
Życie zaczyna się w kuchniCzas karnawału i wszech obecnych faworków i pączków, nudaaaa. Moja propozycja to kruche rurki z delikatnym kremem kokosowym. Ps. Pamiętam z czasów dzieciństwa, była u nas w mieście taka budka koło kościoła, gdzie sprzedawano właśnie rurki z kremem, sprzedawała tam młoda babka i za każdym razem pytała się „rurka do ręki czy zapakować”, i zawsze gdy kupującym był(...)suchego ryżu ugotowanego na mleku roślinnym (nic się nie stanie jeżeli będzie to ryż ugotowany na wodzie) 100 g wiórków kokosowych 100 g białego cukru (oczywiście może być trzcinowy, ja chciałam mieć biały krem) alternatywnie: 50 g mleka sojowego w proszku (spokojnie można pominąć) 100 ml mleka roślinnego Przygotowanie: to chyba oczywiste, wszystko razem zblenduj, najlepiej partiami, żeby nie zajechać
greenscarfmną jakieś kawowe ciasto. Gdy dostałam do przetestowania przyprawy a wśród nich cappuccino, wiedziałam, że nadszedł czas by upiec to ciasto:) Zrobiłam więc czekoladowy biszkopt oraz krem maślany o smaku kawowym, przełożone warstwą kokosową. Całość wieńczy odrobina śmietanki i startej czekolady. Inspiracja Biszkopt: 6 jajek, 120g mąki pszennej, 180g cukru, czubata łyżka kakao, łyżeczka proszku(...)ciepłej śmietanie. Przestudzić i dodać do kremu. Dokładnie wymieszać. Łyżkę cappuccino zalać 1/2 szklanki wrzątku, dodać łyżeczkę cukru. Wymieszać i przestudzić. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, wyłożyć połowę kremu, przykryć plackiem kokosowym. Rozsmarować resztę kremu, przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć resztą kawy. Wierzch: szklanka śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 50g mlecznej czekolady. Śmietankę ubić na sztywno
Z miłości do słodkościPrzepyszny, puszysty omlet kakaowy bez proszku do pieczenia i sody. Podany z kremem kokosowym, który idealnie zachowuje kształty i daje się łatwo wyciskać przez szpryckę. Zapewniam Was, że tak podane śniadanie smakuje lepiej niż codzienna nudna owsianka :) Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka mąki żytniej 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki miodu Krem: 3 łyżki twarożku 1 łyżka jogurtu naturalnego(...)łyżki wiórków kokosowych Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i zmiksować. Wmieszać wiórki i mąkę. Wylać na patelnię i smażyć pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut z każdej strony. Przełożyć na talerz. Krem wyciskać ze szprycy z dekoracyjną końcówką. Podawać z dowolnymi owocami - u mnie dojrzałe kaki :) Smacznego
Chocolate Muffin Blogtortu bounty był bardzo udany. Oto mój pomysł na prezent na Dzień Ojca - taki smakołyk na pewno ucieszy każdego tatę! Słodki nieduży tort, mocno kokosowy i czekoladowy, przełamany słodko-kwaśnymi truskawkami, a w środku niespodzianka - krem na bazie pysznej i mega zdrowej kaszy jaglanej. Nawet nie wiedziałam, że można z niej coś takiego wyczarować. Przepis na budyń z kaszy jaglanej(...)łyżki cukru waniliowego z 1 łyżką wody i po przestudzeniu, wlałam syrop do masy i wymieszałam. Polecam! Biszkopt odwróć spodem do góry. Rozłóż na wierzchu grubą równą warstwę kremu kokosowego. Wstaw do lodówki na kilkanaście minut do pół godziny. Przygotuj polewę jak w tym przepisie . Śmietankę zagotuj na mniejszym gazie. Wrzuć połamane czekolady, przemieszaj i wyłącz ogień pod rondelkiem. Dodaj
Anioszek w kuchni