kraina ciast - 541 przepisów (strona:23/37)

FOCACCIA ALLA GENOVESE 194

Liguria to kraina marynarzy, słynnych żeglarzy – by wspomnieć choćby o najsłynniejszym z nich, Krzysztofie Kolumbie. Paradoksalnie, ryby i owoce morza to jedne z ostatnich potraw, które marynarze i rybacy w tym regionie skłonni są widzieć na swoich talerzach. Właśnie dlatego ojczyzną najpopularniejszego po pizzy ciasta jest Liguria. Focaccia to nic innego jak drożdżowy placek, a wariantów smaku może

Z Kuchni Do Kuchni
Babka marmurkowa 124

Koleżanka namówiła mnie na małą zabawę ze zdjęciami... ciekawa jestem jak Wam się podobają efekty... To moja pierwsza samodzielna babka:) I wszyscy zgodnie stwierdzili, że

Kraina Tysiąca Smaków
Mięciutkie i puszyste babeczki z czerwonymi porzeczkami 130

Babeczki z czerwonymi porzeczkami to dla mnie idealne połączenie słodyczy z delikatnie kwaskowym smakiem owoców. Surowych porzeczek raczej nie jadam, ale w takiej otoczce po prostu

Kraina Tysiąca Smaków
Dyniowe ciasto drożdżowe – kuchnia podkarpacka 186

pszennej, 10 g masła, 5 g cukru pudru). Ciasto pod kruszonką ma ciemną skórkę, co wynika z użycia dyni jako jednego ze składników. Po przestudzeniu drożdżówki na kratce posypujemy ją cukrem pudrem. Zapraszam również na inne przepisy kuchni podkarpackiej, które znajdziecie TUTAJ :) * Bronisława Bajor, Pigany (Sieniawa) w: „Zatrzymać smaki przeszłości” Stowarzyszenie Kraina Sanu – Lokalna Grupa Działania. Przepis bierze udział

Trzeci talerz
Wątróbka indycza w sosie malinowym z chili z domowym makaronem 117

małe dziecko, jak Charlie w Krainie Czekolady, podekscytowana jak podczas pierwszej randki. Więc w pewien wtorkowy poranek spacerowałam tam o 6:00 rano z siatkami pełnymi policzków wołowych, indyczych wątróbek, jabłek Szara Reneta, dobrej włoszczyzny, śledziem i kilkoma moimi dietetycznymi fanaberami w stylu czarna soczewica czy fasola adzuki. Wieczorem przygotowałam ciasto na makaron i zamarynowałam w chili i winie wątróbkę

Mango Papaja
Pieczone naleśniki z owocami leśnymi i twarożkiem (wg Adama Chrząstowskiego) 151

Finałowi konkursu BlogerChef towarzyszyło mnóstwo imprez. Wzięłam udział m.in. w warsztatach z Adamem Chrząstowskim, na których powstało pięć pysznych potraw, a kolejki do degustacji były długie

Kraina Tysiąca Smaków
Chleb nasz powszedni. PSZENNY DROŻDZOWY NA MAŚLANCE. 140

minut. Keksówkę smaruję masłem, wysypuję otrębami. Wykładam ciasto i pod ściereczką zostawiam jeszcze na jakiś kwadrans, by podrosło. W tym czasie piekarnik rozgrzewam do 230 stopni. Piekę 50 minut. Po upieczeniu chleb, postukany od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk. Wtedy mamy pewność, że w środku również jest dopieczony. SMACZNEGO! Pozdrawiam z sielskiej krainy wyobraźni! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Tarta z cukinią 116

Uwielbiam cukinie. To mój warzywny faworyt, świetnie się nadaje do zapiekania, duszenia, grillowania. Cukinię odkryłam stosunkowo niedawno i ciągle się zastanawiam, jak mogłam tyle lat przeżyć

Moja kraina smaków
Naleśniki z musem czekoladowym i bananami 192

patelni (z odrobiną oleju) usmażyć porcje ciasto. Naleśniki ostudzić. Przed podaniem złożyć na pół, udekorować plasterkami banana i ponownie złożyć formułując trójkąt (ostatnią warstwę należy posmarować musem czekoladowym). Przygotowane naleśniki ułożyć na talerzu i posypać gorzkim kakao. Od razu podawać. *z podanych składników usmażyłam 5 dużych naleśników Pomysł na przepis z bloga Kraina Miodem Płynąca

Ugotować
Konfitura z kiwi - nutka optymizmu w ponury dzień :) 193

Odkryłam lekarstwo na ponurą aurę i jesienną depresję ;) Słoiczek konfitury z kiwi zaskoczy i rozbawi każdego, kogo dobiła ta paskudna pogoda. Konfitura ma ciekawy, słodko

Kraina Tysiąca Smaków
Ciasto z czereśniami, cytryną i cydrem 100

jego świeżość i rześkość , unikatowy słodko-kwaśny posmak oraz urok delikatnych bąbelków na języku.  [źródło: Cydr Grójecki ] Zasmakowałam zwłaszcza w Cydrze Grójeckim , bazującym na jabłkach grójeckich , z grójeckiej krainy cydrem płynącej - niekwestionowanego zagłębia sadowniczego Polski. Okolice Grójca są bowiem najważniejszym polskim regionem uprawy i przetwórstwa jabłek. Obecnie region ten dostarcza ok. 40% krajowej produkcji jabłek, których to tradycja upraw(...)cydru w kuchni . Używam go nie tylko do nadania aromatu potrawom wytrawnym. Eksperymentuję z nim również przy przygotowywaniu różnorakich słodkości, czego przykładem jest właśnie poniższy wypiek Zapraszam na aromatyczne ciasto z dodatkiem Grójeckiego C ydru J abłkowego oraz cytryny i czereśni . Jak dla mnie kwintesencja smaków lata :)  Część zawartości cydrowej butelki wykorzystałam jako główny składnik ciasta. Resztą zaś

Grunt to przepis!
Słodkie rybne pierogi z Bersuhl – Crossroads Inn 167

samo klimatyczny bez karczm i licznych wzmianek o konkretnych potrawach, czy Don’t Starve byłoby tak wciągające gdyby nie rozbudowana mechanika gotowania i zróżnicowana lista dań, albo czy jeśli ciasto z Portala zostałoby zmienione na obietnicę otrzymania np. czapki to czy faktycznie byłoby to tak samo motywujące dla gracza? No właśnie – na pierwszy rzut kulinaria wydają się nie mieć(...)mnie niespełna rok temu. Crossroads Inn to symulator zarządzania karczmą z elementami strategii ekonomicznej i RPG. Głównym bohaterem jest Martyn Bradver, właściciel tytułowej karczmy położonej na skrzyżowaniu głównych szlaków krainy Delcrys, który oprócz dbania o interes (zarządzania karczmianą kadrą oraz dostawami czy pracy nad menu oraz wachlarzem usług zaspokajających potrzeby przeróżnej klienteli), musi mieć także na uwadze pojawiające się

Nerds Kitchen
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 154

bloga „W krainie smaku”, że ona również przygotowała podobne pierogi i przepis ma na blogu. Myślę, że ten pomysł jest wart propagowania, gdyż kasza jaglana jest bardzo zdrowa i traktowana po macoszemu w polskiej kuchni, przynajmniej w mojej kuchni. Ostatnio wykorzystałam kaszę jaglaną np. zastępując bułkę w pieczeni rzymskiej. Najpierw przygotowałam ciasto zaparzane mlekiem, ciasto zawinięte w folię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Konfitura truskawkowa 144

Dziś "na tapecie" konfitura z truskawek. Przyrządzenie takiej konfitury to naprawdę nic skomplikowanego, niestety zajmuje sporo czasu, ale za to możesz mieć pewność, że jest to

Kraina Tysiąca Smaków
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 162

zaproszeni już kolejny raz na warsztaty kulinarne do Poznania, które odbyły się w restauracji Cucina, pod patronatem BlogerChef (pomysłodawcą projektu są Marek Bielski- Doceń polskie i Katarzyna Szatkowska- w Krainie Smaku)  z produktami marki ETERNO w roli głównej. Każdy miał też przywieźć ze sobą jakieś słodkie wypieki, które następnie były dekorowane przetworami tej firmy. Jakoś zaproszeni blogerzy nie przejęli się(...)formy na muffiny 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, 2 żółtka i jogurt. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka robota. Ciasta kruche nie lubią długiego wyrabiania, ani temperatury rąk  kruche ciasto.  To kruche ciasto nie potrzeba chłodzić w lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, robimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Walentynkowe kruche ciasteczka z dżemem lub konfiturą 150

Gdzieś w internecie przemknęło mi ostatnio zdjęcie okrągłych ciasteczek z serduszkami z dżemem na środku i z miejsca się w nich zakochałam:) A oto efekty owej

Kraina Tysiąca Smaków
Kompot z jabłek i rabarbaru 118

Kompot jabłkowo-rabarbarowy z nutą limonki Nie wyobrażam sobie wiosennych, ciepłych dni bez kwaskowatego kompotu z rabarbarem. Połączenie słodkich jabłek i kwaśnego rabarbaru jest absolutnie idealne

Kraina Tysiąca Smaków

Proponowane wyszukiwania