Naleśniki są dobrym punktem wyjściowym do wielu potraw. Można je jeść na słodko, z dżemem, z jabłkami, z twarożkiem, bądź z farszem wytrawnym np. pieczarkowym, warzywnym
Moja kraina smakówKawałki kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych t o idealne danie dla wszystkich fanów nuggetsów. Chrupiąca panierka oraz miękki i soczysty środek – połączenie idealne. Składniki: 2
Moja kraina smakówZamiast kupować sklepowe (czyt. śmieciowe) tortille, lepiej zrobić je samemu- wiadomo wtedy co w nich siedzi, a siedzi naprawdę niewiele: mąka, woda, oliwa sól oraz zero
Kraina Miodem PłynącaKolejne pierniczki, które zaraz po upieczeniu nadają się do jedzenia. Chociaż nie wiem czy w tym przypadku to plus, bo upiekłam całą blaszkę niespełna tydzień
Słodka Kraina Wypiekówfot.: Karmel-itka Wszystkie już na stanowiskach. Noże w dłoniach, w garnkach bulgocze woda, składniki drżą na widok zasadzającychsię na nie kobiet. Zupełnie niepozorne, normalne dziewczyny
W kuchni Karmel-itkiPartiami dodawać do ciasta, na zmianę z sokiem. Gotowe ciasto uformoać w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kulki nieco większe od orzecha włoskiego, formować z nich wałęczki długości 15 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w 180 st. C. przez(...)mały otwór. Udekorować ciasteczka. Smacznego! Jutro ostatni wolny dzień przed urlopem, a tu jeszcze tyle do zrobienia! Już teraz czuję się jak ciągle spóźniony Biały Królik z Alicji w Krainie Czarów
Pożeraczka, czyli raz adobrzewizyta kulinarna. Zaproponowana przez blog Ireny i Andrzeja zabawa "Z widelcem po Europie" dociera wlasnie dzis do Szkocji. Do tej pory nie zaglebialam sie w kuchnie tej krainy, jak dla mnie wszystko co o niej wiedzialam zamykalo sie w slowie "whisky", ktorej z reszta nie lubie. Szukajac jednak odpowiedniego przepisu odkrylam, ze kuchnia szkocka bagata jest w wiele prostych(...)kuchni jest tez sporo dan z ryb. I oto dzis przepis na zapiekanego lososia, ktory znalazlam w bardzo starej gazecie "Smacznego" z 1998 roku. Zapiekanka z lososiaskladniki na ciasto: 1 szklanka maki (20dkg) 5 lyzek masla 5 lyzek smalcu 3 lyzki wody sol nadzienie: 50dkg filetow z lososia bez skory 1 cytryna 2 jajka 1 kremowka (200ml) koperek sol, bialy
Przysmaki KarolkiWitam po przerwie :) Nadciągam z pysznymi jagodziankami - domowe bułeczki z jagodami najlepsze! No to co do lasu na jagody i robimy ;) Ps. Pozdrawiam wakacyjnie z
W kuchennej krainiePlacuszki dyniowe Dynia, dynia i jeszcze raz dynia u mnie tej jesieni króluje :) Słoneczne placuszki, delikatne w smaku mogą być podane zarówno w wersji na słodko
W kuchennej krainieW weekendowy, leniwy poranek, kiedy nie musimy się nigdzie spieszyć świetnym pomysłem na śniadanie są puszyste american pancakes. My lubimy z truskawkową polewą, ale równie
Moja kraina smakówniej zabawa w kuchni to wspaniała zabawa. Zawsze dostaje swoją porcję do rozwałkowania - swoim wałkiem :) i do przygotowania. Tym razem tworzyła Annę, która jeszcze nie wylądowała w piekarniku 😁 kraina lodu nadal rządzi. Składniki: 180 g sera białego 180 g masła w temp pokojowej 1,5 szkl mąki Przygotowanie: na Thermomix do naczynia miksującego wkładamy ser i mielimy - czas(...)min/obr 3 i stopniowo po 1 łyżce dodajemy mąkę tradycyjnie mielimy ser lub miejmy go już w wersji na serniki wszystkie składniki dodajemy do miski i wyrabiamy elastyczne ciasto kolejne kroki takie same ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na ok 1 h po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w okrąg i wykrawamy trójkąty na rogaliki zawijamy zaczynając
Gotowanie z pasjąNigdy nie piekłam chleba, wydawało mi się to szalenie skomplikowane ;) Aż w końcu postanowiłam spróbować, tym bardziej, że niedziele niehandlowe zdarzają się coraz częściej i
Moja kraina smakówRacuchy z jabłkami to doskonała propozycja, zarówno na kolację, obiad a nawet na śniadanie. Dzięki zastąpieniu drożdży proszkiem wykonujemy je błyskawicznie, a są równie dobre jak
Słodka Kraina Wypiekówświat Westeros, doskonale znany wszystkim miłośnikom Gry o Tron. Autorki korzystając jedynie z opisów potraw w książkach George'a Martina postanowiły odtworzyć receptury na dania z każdej części tej krainy. Pomogły im bogata wyobraźnia i kuchenne księgi z XIV i XV wieku. To co mnie osobiście zachwyciło, to piękne zdjęcia z mnóstwem doskonale dobranych do siebie elementów, mnogość przypraw(...)współczesnym. Książka podzielona jest na 6 działów z przepisami: Mur,Północ, Południe, Królewska Przystań, Dorne i Za Wąskim Morzem. Na zdjęciu wypróbowany przeze mnie pasztet wołowy w cieście. Zamiast suszonych owoców dodałam marchewkę i ziemniaki. Wyszło bardzo smacznie i syto. Co prawda jest to jedno z najbardziej pracochłonnych dań (samo ugotowanie wołowiny, żeby była miękka, zajęło mi 3 godziny
W poszukiwaniu inspiracjiJedno z najpopularniejszych ciast kojarzących się ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia – piernik staropolski. Zanim przejdziecie do przepisu, przeczytajcie: „ Piernik – historia prawdziwa Mało kto już w tej chwili pamięta, ponieważ współcześni nie są już tak pragmatyczni jak dawniejsi ludzie, do czego służył piernik? Tak, dokładnie! To pyszne ciastko, które zazwyczaj na wiosenne święta i te zimowe piekło się(...)było ? Przyjrzyjmy się na początek nazwie, która już powinna rozwiać pewne wątpliwości. Piernik wywodzi się nazwą ze staropolskiego słowa „pierny” czyli pieprzny. Za dawnych lat, gdy z zamorskich krain, przypływały statki wyładowane wonnymi przyprawami do takich miast jak Amsterdam, Monachium, Norymberga czy Gdańsk i Toruń, ludzie mieli jeden tylko problem przy sprzedaży cennych wonności. Przechowywanie. Nikt nie wie kto wpadł
mojewypiekiinietylko