Karmelizowane gruszki, masa budyniowa oraz kruchy mocno kakaowy spód, ciekawe połączenie, chociaż przyznam że mi do końca nie przypadło to ciasto do gustu. Za to mój
Słodka Kraina WypiekówPrzepis na piernikowy jabłecznik znalazłam w zeszycie z przepisami mojej Teściowej. Jak się okazało, nie robiła go od wieków, więc postanowiłam spróbować i miałam dość duże
Smakowy RajOdrobina włoskich klimatów na talerzu, czyli pizza- na cienkim cieście, z klasycznymi dla Włoch składnikami: rozpływającej się w ustach mozzarelli, chrupiącej szynki parmeńskiej, soczystymi pomidorami oraz
Kraina Miodem PłynącaUwielbiam lato za różnorodność owoców i warzyw. Zbierając śliwki do ciasta zostało mi jeszcze kilka sztuk które wykorzystałam do zrobienia pysznych knedli. Jako że
Słodka Kraina WypiekówDzisiejsze ciasto czekoladowe to ostatnio mój zdecydowany faworyt w tej kategorii, na przepis wpadłam wypróbowując różności na tort z Krainy Lodu (ale o tym w innym wpisie :)). Jest wilgotne, dość mocno zbite, ale przy tym miękkie i delikatne. I oczywiście – mocno czekoladowe :) Dzisiejszą wersję zrobiłam z orzechami włoskimi, do dekoracji maliny (nawet o tej porze roku można je dostać
CiastkozercyBez żadnych kremów, owoców czy bakalii, takie ot zwyczajne, aczkolwiek bardzo smaczne i proste ciasto czekoladowe. Odpowiednio słodkie, odpowiednio wilgotne i odpowiednio czekoladowe. Za jego 'czekoladowość
Kraina Miodem Płynącacyklu... Marchewkowe szaleństwa cukiernicze Przepis podpatrzyłam u Katarzyny na blogu Kraina Smaku. Autorkę mocno podziwiam za osiągnięcia naukowe i zawodowe oraz pasję w kuchni. Chciałabym mieć również tyle zapału i entuzjazmu do rozwijania tak wielu inicjatyw kulinarnych oraz propagowania idei kulinarnego blogowania m.in. poprzez projekt BlogerChef.Wracając do przepisu, nie mogłam się oprzeć oczywiście drobnym modyfikacjom, m.in. zmniejszyłam ilość proszku(...)pieczenia, a dodałam sodę - z moich doświadczeń z marchewką wynika, że mocno nadaje ona takim ciastom pulchności. Składniki na 1 keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 2 jajka - całe 1 szkl. cukru (200g) 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej (270g) - u mnie tortowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej - płaska 3 łyżeczki przyprawy
Grunt to przepis!Delikatne i kruche, maślane ciasteczka o smaku waniliowym, dodatkowo przełożone mleczną czekoladą. Przepis na ciasto jest uniwersalny i można modyfikować go według preferencji i okoliczności ( dodając
Kraina Miodem PłynącaKlasyczny chlebek bananowy, mięsisty, wilgotny i intensywnie smakujący bananami. Całej słodyczy temu ciastu nadają głównie banany oraz dodatkowo posiekana mleczna czekolada. Przepis banalnie prosty w 'obsłudze
Kraina Miodem Płynącapołowie XIX w. we Wrocławiu piosenek (Morgenrot, leuchtest mir zum druhen Tod) śpiewano: Ach, śląska ziemio, śląska kraino Dla nas Tyś jedyną, tą jedyną Ach śląskie góry i śląskie doliny… Lecz ponadto w życiu cenimy Co dzień Streuselkuchen smak” Przepis na ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej znajduje się także w książce „Grafschaft Glatzer Kochbuch”, która składa się z przepisów
Passions hobbies lifekonkursu kulinarnego "BlogerChef", organizowanego przez Doceń Polskie oraz blog W Krainie Smaku. Odbędzie się on już jutro, 19 stycznia, w Gniewinie, a dokładniej w hotelu Mistral Sport. Jak już większość z Was wie,również wzięłam udział w eliminacjach, a traf tak chciał, że się zakwalifikowałam. Wcześniej prezentowałam ciasto bułgarskie CAPRISE, które także przyrządzone zostało specjalnie na konkurs
W kuchni Karmel-itkiNaleśniki banoffee to świetny pomysł zarówno na obiad dla fanów naleśników na słodko, jak i na deser. A nawet na leniwe, niedzielne śniadanie. Są bardzo sycące
Moja kraina smakówprzyrządzenia tych brownies przekonała mnie Kasia, autorka bloga "W Krainie Smaku". Urzekła mnie swoimi BROWNIES Z WHISKY I PORECZKAMI,które posłużyły jako punkt wyjścia mojej wersji.Wypieku Kasiu miałam okazję spróbować, będąc z nią w Krakowie z powodu Wielkiego Finału 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku.Tak mi zasmakowały, że nie byłabym sobą, nie popełniając ich u siebie. Też nie obeszłoby się(...)użyłam do tego celu miksera). Czekoladę mleczną i deserową kruszę. Miętę siekam drobno. Oba składniki wrzucam do masy, mieszam całość. Formę wyścielam papierem do pieczenia. Wykładam lepkie i ciężkie ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 30-35 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam baardzo czekoladowo! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiAnanas kupiony ponad tydzień temu leżał i leżał i czekał......aż w końcu nadeszła i jego kolej :)Ciasto zrobiłam z mąki owsianej, ale Wy możecie użyć
Kraina Miodem Płynącakaszką i przykrywamy warstwą ciastek. Do drugiej połowy kremu dodajemy połamaną czekoladę, podgrzewamy chwilę do rozpuszczenia i wylewamy na wierzch ciasta. Przykrywamy ostatnią partią herbatników, a nadprogramowe zjadamy :) W dzisiejszym poście wyjątkowy światełkowy prezent z dalekich krain :) Dziękuję jeszcze raz! Jedna z najbardziej wkręcających piosenek jakie znam
sama złodycz