przyrządzenia tych brownies przekonała mnie Kasia, autorka bloga "W Krainie Smaku". Urzekła mnie swoimi BROWNIES Z WHISKY I PORECZKAMI,które posłużyły jako punkt wyjścia mojej wersji.Wypieku Kasiu miałam okazję spróbować, będąc z nią w Krakowie z powodu Wielkiego Finału 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku.Tak mi zasmakowały, że nie byłabym sobą, nie popełniając ich u siebie. Też nie obeszłoby się(...)użyłam do tego celu miksera). Czekoladę mleczną i deserową kruszę. Miętę siekam drobno. Oba składniki wrzucam do masy, mieszam całość. Formę wyścielam papierem do pieczenia. Wykładam lepkie i ciężkie ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 30-35 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam baardzo czekoladowo! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiAnanas kupiony ponad tydzień temu leżał i leżał i czekał......aż w końcu nadeszła i jego kolej :)Ciasto zrobiłam z mąki owsianej, ale Wy możecie użyć
Kraina Miodem Płynącakaszką i przykrywamy warstwą ciastek. Do drugiej połowy kremu dodajemy połamaną czekoladę, podgrzewamy chwilę do rozpuszczenia i wylewamy na wierzch ciasta. Przykrywamy ostatnią partią herbatników, a nadprogramowe zjadamy :) W dzisiejszym poście wyjątkowy światełkowy prezent z dalekich krain :) Dziękuję jeszcze raz! Jedna z najbardziej wkręcających piosenek jakie znam
sama złodyczdalszym ciągu niedziela, 19. sierpnia. RESTAURANT DAYzaliczony, sprawozdanie tutaj ---- klik. Wsiadłyśmy więc z Kasią (nadal z W KRAINIE SMAKU) w pociąg i ruszyłyśmy do Kościana, rzecz jasna tego samego dnia! W moim rodzinnym mieście odbywał się IV Festiwal Kościan Smakuje. Hm, chociaż festiwal jest zbyt szumnym określeniem – trzy stragany na krzyż. Jednak uznałam godnym zainteresowania, gdyż pojawił się(...)Paolo Cozza. Zanim jednak zaczął gotować, obeszły tu i tam. W jednym z namiotów miały dzieci robić swoją pizzę. Dostały więc fartuszki foliowe, kulę ciasta i wałki, zaczęły wałkować. I koniec. Rozwałkowanie ciasta, a potem dostanie gotowego wypieku nazywacie „robieniem pizzy”? Ha, ha. Bez sensu – rozczarowałam się. Ok. 17 w końcu Paolo wyszedł na scenę. Gadał sobie i gadał
W kuchni Karmel-itkiSłodkie muffiny urzekające swoim kolorem, który zawdzięczamy szpinakowi (totalnie niewyczuwalnym w smaku!). Oprócz pięknego koloru ciasto zostało wzbogacone o waniliową nutę oraz nadziane orzeźwiającą, serowo-limonkową
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj mam dla was przepis na Brownie czekoladowe z kremem na bazie mascarpone i masła orzechowego, w polewie karmelowej. Ciasto z pewnoscią można porównać z domową
W kuchennej krainieTe cudowne maleństwa na patyczkach, to nic innego jak 'oszukane' Cake Popsy.Oszukane, bo bez ciasta, a z bakaliami, czyli samo zdrowie na patyku :) Są tak
Kraina Miodem PłynącaCałą sobą czuję święta.KEKS ŚWIĄTECZNY Z JABŁKAMI I BAKALIAMI./przepis od W krainie smaku;/3 jajka1,5 szklanki cukru0,75 szklanki oleju2,25 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli2 jabłkagarść suszonych moreligarść suszonych śliwekgarść rodzynek i żurawiny50 g kandyzowanych skórekUbijam na parze jajka z cukrem. Dodaję olej oraz mąkę, wcześniej wymieszanąz proszkiem do pieczenia i solą. Jabłka obieram(...)jedno ścieram na grubych oczkach, a drugie kroję w kosteczkę. Na mniejsze kawałki kroję także morele i śliwki. Owoce i bakalie łączę z ciastem. Przekładam do keksówek. Piekę w 180°C ok. godzinę.SMACZNEGO!***Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPodróż do krainy szczęścia, gdzie zapach roznosi się wokół Ciebie - tak bardzo byś chciał. Podróż za jeden uśmiech, poproś tylko, a myślę, że coś Ci przyrządzę
W kuchni Karmel-itkiWilgotne i sprężyste w konsystencji, jogurtowe, maślane, o słodyczy przełamanej kwaśnym smakiem cytryny, oblane białą czekoladą- ot, po porostu ciasto ideał!👌 Można upiec w keksówce, czy
Kraina Miodem PłynącaKopytka ziemniaczane z dodatkiem twarogu, idealne i pyszne! Pierwszym sekretem idealnych kopytek (każdych) jest szybkie wyrobienie ciasta i krojenie partiami, czyli tuż przed samym gotowaniem. Dlaczego
Kraina Miodem PłynącaPyszny sernik z delikatnie migdałową nutą. Uwielbiam serniki. Zdecydowanie to jedne z moich ulubionych ciast i nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia czy Wielkanocy bez niego. Tym
Kraina Tysiąca SmakówPyszny, kremowy sernik z lekko kakaowym spodem Serniki są u mnie zdecydowanie na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o ciasta. Co prawda ostatnio nie piekę ciast co
Kraina Tysiąca SmakówNajlepsze jagodzianki jakie jadłam! Oczywiście ciasto jest takie samo jak w klasycznych jagodziankach , bo jest najlepszym, sprawdzonym ciastem, ale nadzienie to już inna bajka. Kremowe, aksamitne, jagodowo-waniliowe, pyszne! Tym razem jagodzianki oprószyłam kruszonką (podpatrzyłam to w KRAINIE SOSNY ) i to był strzał w dziesiątkę. Kruszonka idealnie dopełnia smak tych bułeczek, współgra z delikatnym nadzieniem i pięknie się prezentuje(...)pozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy
Rozpustne gotowanieNiedziela była niesamowita. Razem z Kasią, prowadzącą stronę W KRAINIE SMAKU wybrałyśmy się na RESTAURANT DAY. Aha, już od razu powiem, że niepodpisane zdjęcia pochodzą od
W kuchni Karmel-itki