Moja dzisiejsza propozycja to fajny pomysł na szybki obiad bądź ciepłą kolację. Wystarczy zrobić do tego "mumiowego kurczaka" sałatkę i posiłek gotowy. D zięki
Moja kraina smakówKokos, mango i wanilia- to połączenie gwarantuje niesamowite doznania smakowe! Mango i kokos nadają egzotycznego wymiaru, a całość dodatkowo wzbogaca wanilia- a wszystko to w wilgotnym
Kraina Miodem PłynącaPyszna i niezwykle efektowna rolada na bazie szpinaku, posmarowana kremowym serkiem i nadziana wędzonym łososiem. Wbrew pozorom bezproblemowa i szybka w przygotowaniu- z samym ciastem szpinakowym
Kraina Miodem PłynącaWrzesień- bez dwóch zdań- smakuje świeżymi, dojrzałymi, soczystymi i słodkimi śliwkami (oczywiście nie tylko), a skoro trwa sezon na śliwki, to również i na knedle :) A
Kraina Miodem PłynącaKażdy o czymś marzy. Są marzenia duże i małe, skromne i śmiałe, przyziemne, spełniane i te nie do spełnienia. I ja marzę, zatapiam się w krainie snu i myślę, co by było gdyby... Gdybyśmy się nie spotkali, gdybyśmy się nie poznali, gdyby wszystko potoczyło się inaczej. Może byłoby lepiej?Każdy o czymś marzy. Są marzenia duże i małe, skromnie(...)sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Musi powstać sztywna i lśniąca piana. Następnie dodaję po kolei żółtka, ciągle ubijając. Dodaję suche składniki, delikatnie mieszam je z ciastem za pomocą szpatułki, by składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wykładam papierem do pieczenia, przy czym boków niczym nie smaruję. Delikatnie przekładam ciasto
W kuchni Karmel-itkipań z Koła Gospodyń Wiejskich w Jazowej i został udostępniony w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”. Jazowskie kotlety z ziemniaków - kuchnia podkarpacka Składniki na ok. 15 sztuk: Ciasto: 1,5 kg ziemniaków 50 g masła 50 g cebuli 2 jajka sól, pieprz do smaku
Trzeci talerzPanujące za oknem upały nie zachęcają do przygotowywania pracochłonnych potraw. W taką pogodę świetnie sprawdzają się proste przepisy, w których potrawa „robi się sama”. Taka jest
Moja kraina smakówTort w soczyście zielonym kolorze, przełożony masą maślano czekoladową o smaku piernika, urzekający i wyglądem i kolorem, jak również prostotą wykonania oraz smakiem. Nie obawiajcie się
Kraina Miodem PłynącaPlacek ziemniaczany z piekarnika. Edyta Guhl. Dzisiaj chciałbym Wam opowiedzieć o miejscowej kuchni z regionu, w którym mieszkam. Eifel to kraina geograficzna w Niemczech, a dokładniej
dolcevitainmykitchenwybierała z ciasta malutkie grudki sera domagajac się odpowiedzi na bardzo ważne pytanie: 'Co to do licha jest?!' Mnie samej bardzo smakowały i zdecydowanie powtarzam eksperyment od czasu do czasu. Oryginalnie zawierały pokrojone jabłko, ale nasze, z bananem, okazały się idealne. Myślę, że kilka innych też by się nadało: morele, brzoskwinie, czy borówki. Przepis z bloga Kraina miodem płynaca(...)półplasterki olej do smażenia W sporej misce wymieszaj serek, jajka, makę, proszek do pieczenia, cukier i wanilię. Delikatnie wmieszaj banana. Na nieprzywierajacej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Nakładaj porcje ciasta i smaż na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Wykładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i podawaj od razu z ulubionymi dodatkami - cukrem pudrem, dżemem, czy golden syrup. Pyszne
Lejdi of the houseZnakomity krem pomarańczowy, o aksamitnej i kremowej konsystencji i boskim smaku. Krem ma szerokie zastosowanie, oczywiście pozostając w sferze deserów: do wypełnienia tart, mazurków czy drobnych
Kraina Miodem PłynącaPrzeszukałam internet i wszędzie orange curd robione jest z dodatkiem jaj, ja oczywiście zrobiłam swoją masę zupełnie inaczej i wyszła równie smaczna, co orange na jajkach
Kraina Miodem PłynącaTapioka. Do tej pory tajemnicza i nieznana mi pozycja w kulinarnym asortymencie.Jednak już ją poznałam. W smaku niedawno, na spotkaniu z blogerką Kasią(W Krainie Smaku
W kuchni Karmel-itkiTarty to moja wielka miłość. Wytrawne, na słodko, na obiad, kolację czy na deser. Zawsze jest pora na dobrą tartę. Ostatnio przygotowałam bardzo prostą tartę
Moja kraina smakówI znów tarta. I znów cukinia. Ale nic na to nie poradzę, że tak kocham tarty a cukinię wielbię i darzę miłością wielką :) Już dawałam kiedyś
Moja kraina smakówPropozycja na słodką Wielkanoc- mazurek na kruchym, maślanym spodzie, wypełniony po brzegi konfiturą różaną, do tego biała czekolada oraz chrupiące płatki migdałów. Przepięknie wygląda, jeszcze lepiej
Kraina Miodem Płynąca