Muffiny idealne gdy ja lub których z moich domowników ma ochotę na coś słodkiego, szybkie, banalnie proste, składniki zawsze się znajdą bez wychodzenia do
Słodka Kraina Wypiekówwykonania: CIASTO: Jajka wbijamy do miski ,wlewamy mleko i wodę wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem na jednolite gładkie ciasto. Odstawiamy na około 30 min aby ciasto napęczniało,po czym smażymy na patelni cienkie naleśniki FARSZ: Kapustę kiszoną zalewamy wodą gotujemy aż będzie miękka około 40 min, odcedzamy, zimną wyciskamy, kręcimy przez maszynkę razem z mięsem(...)widelcem solimy szczyptę i panierujemy krokiety w jajku i bułeczce tartej, smażymy na masełku lub rozgrzanym oleju na rumiano . Podajemy gorące solo lub z czerwonym barszczykiem. Smacznego! Zapraszam do krainy wspaniałych przypraw gdzie znajdziecie wspaniałą ofertę: przypraw, mieszanek oraz ziół, oferowane przez firmę produkty są zawsze świeże, aromatyczne, podkreślą smak waszych dań, a przy tym co najważniejsze są tanie
Wanilia i KardamonCzasem mam ochotę na coś zwykłego, a jednocześnie zupełnie nietuzinkowego. Mały stworek skrzeczy w mojej głowie, nie pozwalając o sobie zapomnieć. Ochotek. Mąci myśli tak długo
W kuchni Karmel-itkiPomorza i Kaszub – był pasztet z makreli, pasty śledziowe oraz tamtejsza prażnica. Dzisiaj odwiedzimy kuchnie gospodyń z Warmii i Mazur, czyli północno zachodniej części naszego kraju. Mówiąc o tej krainie podobnie jak o Pomorzu i Kaszubach pierwsze co przychodzi mi do głowy to przede wszystkim ryby. Obfitość jezior oraz rzek sprawia, że teren ten nieodłącznie kojarzony jest z dostatkiem wszelkiego(...)grochowa, fasolowa, kapuśniak, grzybowa, czernina czy wszelkiej maści zupy rybne. Wielość narodowości zamieszkujących kiedyś te tereny pozostawiła po sobie tradycje, które do tej pory można obserwować w kuchni. Do ciasta na pierogi nie dodaje się tutaj jajek ale gorące mleko lub wodę, a zgodnie z tradycją litewską sok z cebuli. Posiłek często stanowiły zboża takie jak kasza z dodatkiem owoców
Życie ze smakiemDodatkowo: masło/olej do smażenia Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję. Następnie na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać solidne porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również(...)dobry i krótki skład. Nawet moja córka z chęcią zjada parówkę krzycząc brum brum, choć Henryk Kania posiada też w swojej ofercie produkty dla dziewczynek - z bohaterami Krainy Lodu. A ja jako mama bacznie czytająca etykiety - mam pewność, że Natalia nie spożywa zbędnego glutaminianu sodu, czy fosforanów. Produkty z tej serii charakteryzują się wysoką mięsistością, więc nie zawierają niepotrzebnych
Di gotujeTylko takie mają dla mnie prawdziwą wartość. Zbieram, układam i zamykam w pudełkach. A gdy podnoszę wieczko, przedmioty prowadzą mnie w przeszłość. Lubię te podróże. Wyprawy do ciepłych krain - ogrzanych ciepłem kaflowego pieca i siedzącej przy nim Karolki, mojej najukochańszej Prababci. Do dziś jej ciepło wypełnia dom, jest jego siłą i mądrością. Pamiątki po Karolce zajmują niejedno pudełko. Zbierane(...)przeszłość jest niezniszczalna, prędzej czy później zdarzenia powracają".* Wydana w 1914 roku jest już dwudziestym piątym wydaniem KUCHARZA WARSZAWSKIEGO . Oprócz aż 1503 "przepisów różnych potraw oraz pieczenia ciast i sporządzenia zapasów spiżarnianych" zawiera też pasjonujący rozdział poświęcony porządkom domowym oraz "dyspozycye obiadów na cały rok" . Wymaga szacunku. Zniszczony grzbiet i delikatne, naderwane kartki nie pozwalają na pospieszne wertowanie
KUCHARNIABatoniki te są mega zdrowe- bez białej i bezwartościowej mąki, bez cukru, bez mleka, bez utwardzonego tłuszczu, bez konserwantów i polepszaczy, a mimo to baaardzo smaczne
Kraina Miodem PłynącaPędzę, biegnę, wciąż gdzieś spieszę. Poznaję życie studenckie w liceum, gdzie spomiędzy stery książek, nieśmiało zerkam w stronę kuchni. W sercu się kotłuje, nie ma czasu
W kuchni Karmel-itkiJak urozmaicić tradycyjne placki ziemniaczane? 🤔 Ano dodając dynię, dzięki której placki zyskują bardzo subtelnie słodki smak. A, że dynia uwielbia gałkę muszkatołową warto więc dodać chociażby
Kraina Miodem Płynącasztuk: 450 gotowego brownie 70 g kakao 120 g masła orzechowego 50 g cukru pudru 20 g posiekanych płatków migdałowych Wykonanie: Do miski wsypałam pokrojone w małe kawałki ciasto Brownie, które upiekłam wcześniej. Wsypałam połowę kakao, dodałam masło orzechowe i cukier puder. Wymieszałam. Z masy formowałam kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą kulkę zważyłam. Ich waga wahała się między(...)czekoladowe a nie robiliście sami, to zachęcam. Najpierw upieczcie czekoladowe Brownie , a potem to... już z górki. Życzę SMACZNEGO! Krys Inspiracją do powstania moich trufli był przepis znaleziony w Krainie Sosny . Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiDzisiaj zapraszam Was w podróż do Krainy Tysiąca Jezior . Ta niezwykle piękna i zimna część Europy powszechnie nie słynie ze swojej kuchni. W sumie trudno się dziwić skoro na stołach pojawiają się głównie ziemniaki, ryby i może mięso z renifera. Trudna historia spowodowała, że ubogiego społeczeństwa fińskiego nie było stać na wyszukane potrawy, a skuta lodem przez znaczną część roku(...)faktu, że może zauroczyć swoją prostotą. Karjalanpiirakat , czyli pierogi karelskie, to tradycyjna potrawa Karelów , która zdobyła ogromną popularność w całej Finlandii. Jest to płaski pieróg, wykonany z pszenno-żytniego ciasta z ziemniaczanym, ryżowym lub jęczmiennym nadzieniem, zapiekany później w piecu i moczony w maśle oraz mleku. Charakterystyczna falbanka sprawia, że ich wygląd przypomina ciastka. Tradycyjnie podaje się je ze smarowidłem
Food SquareNim udało mi się upiec dobry chleb zrobiłam kilka podejść, były razowe, żytnie ale zawsze były zbyt ścisłe i chociaż można było je zjeść to nie
Słodka Kraina WypiekówDawid i Alicja Białowąs prowadzą bloga , na którym propagują crossfit i dietę bez zbóż,fasoli, mleka, cukru i produktów przetworzonych. Dieta paleo to kulinarna podróż do krainy naszych przodków. Dlaczego mamy cofnąć się w czasie? Obecne pokolenie może być pierwszym, które będzie żyło krócej od swoich rodziców. Dawid Białowąs, który jest dietetykiem sportowym, wini za to nieodpowiednią dietę i styl(...)bulionach, warzywa oraz niewielkie ilości owoców, orzechów i miodu. Przeglądając przepisy zaznaczyłam sobie do ugotowania: zapiekane awokado z jajkiem, ryż z kalafiora, dynię z chorizo, pizzerki z dyni piżmowej, ciasto bananowe, pina colada i pulpeciki rosołu. Na pewno zrobię tort z arbuza i kawę z tłuszczem kokosowym. Chętnie obejrzę też nagranie Christiny Warinner z konferencji Tedx, które jest polecane
Ugotowane pozamiataneSztandarowe danie z Pyrlandii czyli Wielkopolski. Jak przystało na krainę ziemniakiem płynąca są to kluski z pyr. Najlepsze z okrasą z cebulki i boczku oraz kiszoną kapustą. Składniki: 3 kg mączystych ziemniaków około 1/2 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 jajka sól 500g wędzonego boczku 2 białe cebule 1kg kiszonej kapusty ziele angielskie liść laurowy łyżka masła(...)który powstał z tarcia ziemniaków zostawić na chwilę do ustania, odlać i zebrać pozostałą na dnie skrobię. Dodać do ziemniaków. Do startych ziemniaków dodać jajka i mąki oraz sól. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli nie jest należy dodać jeszcze nieco maki. Zagotować w dużym garnku osolona wodę. Na gotująca się wodę zmoczoną łyżką wkładać kluski. Zamieszać i gotować kilka
Pyry na Gaz