zwyczaje i najzwyczajniej w świecie - pragnie odmiany. Gdy przypadkiem trafia do miasteczka Bożego Narodzenia, widzi Mikołaja, prezenty, choinki i ogólną radość, postanawia ten uroczy zwyczaj wprowadzić w swojej mrocznej krainie. Wszelkiej maści potwory i najróżniejsze strachy ochoczo zabierają się do dzieła, zupełnie jednak nie wyczuwają ducha Świąt. W prezentach doszukują się przerażających niespodzianek, choinkę chcą udekorować kośćmi, a świątecznym melodiom(...)oczami przygotowanych w pracy skutecznie zniechęcały mnie do dalszej produkcji w domu. Tortu jednak nie mogłam sobie odmówić - i oto jest. Na cześć mojego ukochanego halloweenowego bohatera. Przepis na ciasto dyniowe znalazłam w magazynie Spis bedre , nr 10/2016, i użyłam go praktycznie bez żadnych modyfikacji. Zmniejszyłam tylko porcję ciasta o połowę, i zamiast w dużej blaszce, upiekłam w niewielkiej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNaleśników ciąg dalszy :)Tym razem przedstawiam przepis na naleśniki bez glutenu, na zdrowej mące jaglanej.Eksperymentowałam już i z mąką gryczaną i ryżową, a nawet i
Kraina Miodem PłynącaW sezonie truskawkowym nie można zapomnieć o zrobieniu knedli ziemniaczanych, polanych śmietanką z cukrem, zrumienioną na maśle bułka tartą czy stopionym masełkiem z cynamonem... O tym
Kraina Miodem PłynącaCały dzień "chodziło "za mną coś słodkiego, ale nie bardzo wiedziałam co, no i nie miałam też ochoty na długie stanie w kuchni o 18 znalazłam
Słodka Kraina WypiekówWychowałam się w czasach, gdy w domach nie było komputerów z grami, za to mogliśmy swobodnie bawić się na podwórku pod blokiem i nikogo to nie
Kraina Tysiąca SmakówJeszcze w poprzednim wpisie zastrzegałam się, że nie lubię jogurtu :) Bo nie lubię :) Ale delikatnie dosłodzony i ubity naturalny jogurt grecki podany lub zmiksowany z owocami
Kraina Tysiąca SmakówPlacuszki bananowe to mój patent na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Im bardziej dojrzałe, tym lepiej. Placuszki te można przygotować na śniadanie, ich zrobienie zajmuje dosłownie
Moja kraina smakówRzadko jadam kupne krakersy, wydają mi się zbyt kaloryczne i niezdrowe, ale takie "domowe" to już coś zupełnie innego. Przyznam, że piekłam je pierwszy raz, ale
Słodka Kraina WypiekówMam 50 kilo cukru, więc możecie się spodziewać w najbliższym czasie "cukrzanych" przepisów ;) Dziś cukier cynamonowy - idealny do kawy... świeżo starta kora cynamonowa pachnie obłędnie - zupełnie
Kraina Tysiąca Smakówwielkie pudło zabawkami, które podaruje innym dzieciom. Lada dzień przyjdzie też pora na przygotowanie Szlachetnej Paczki. Każdego dnia przez magiczne okienko adwentowego kalendarza zaglądamy do zbliżającej się coraz bardziej krainy świątecznej radości. I nie ważne, czy spadnie śnieg czy nie; czy jesteśmy duzi czy mali, czy odwiedzi nas Mikołaj, Wielki Niedźwiedź, jak u Tygryska, czy może Osioł, jak wierzą Finowie(...)jednej, ani na stole, ani w pysznej pulli , jaką upiekłam. Nie dlatego, że jestem taka niecierpliwa, ale dlatego, że nie cierpię rodzynek, a w cieście są już absolutnie nie do zaakceptowania. Odliczam więc dni piernikowym kalendarzem, a smak Świąt przywołuję pyszną fińską chałką kardamonową. Pulla wypiekana jest tradycyjnie w Finlandii w okresie przedświątecznym i różni się od typowej chałki dodatkiem
KUCHARNIAPrzyszła jesień, a wraz z nią nastał czas potraw z królową jesieni- dynią 🎃 Jako pierwsze poszły w ruch placki, grube i żółciutkie, ze wspomnianą dynią- oczywiście
Kraina Miodem PłynącaKolejny chlebek, który upiekłam. Trochę bałam się, że chleb żytni powinien być na zakwasie,ale jak widać niepotrzebnie. Wyszedł idealny! Od czasu kiedy upiekłam go
Słodka Kraina WypiekówIdealne na leniwe, niedzielne śniadanie... Doskonałe na drugie śniadanie lub deser. Smakują doskonale posypane cukrem pudrem. Ja podałam z prażonymi jabłkami, które dostałam od mamy, ale
Kraina Tysiąca SmakówKsiążkę otrzymałam dzięki uprzejmości wydawnictwa Zysk i S-ka.Rozmawiałyśmy ostatnio z koleżanką blogerką, że mnóstwo na sklepowych półkach książek kulinarnych sygnowanych przez gwiazdy. Przyciąga nas słynne
Kraina Tysiąca SmakówPampuchy to pyszne, miękkie, drożdżowe bułeczki, które można przyrządzić na słodko lub na słono. Ja osobiście uwielbiam je w wersji na słono z mięsem i sosem
Kraina Tysiąca Smaków