kraina ciast - 541 przepisów (strona:26/37)

Klasyczna polewa czekoladowa na maśle i kakao 134

Klasyczna polewa jak za dawnych lat- gęsta i aksamitna, która po wystygnięciu super zastyga tworząc pyszną czekoladową warstwę. Mama robiła tylko taką, taką więc robię i

Kraina Miodem Płynąca
Frajda w kuchni, czyli dzieci gotują 118

źródła, czyli od dzieci, które najpełniej potrafią cieszyć się tym, co dookoła nich, co jest kolorowe, pachnące, smaczne. Gotowanie to czynność, która pozwoli powrócić nam do tej fantazyjnej krainy dziecięcych impresji. Wrażenie bycia sobą i odczuwania szczęścia okaże się nagle możliwe i takie bliskie, kiedy do kuchni, do wspólnego gotowania zaprosimy dzieci. Dzieci w kuchni Dzieci patrzą na świat(...)też sprzeczne, dziwne, pasjonujące. Zwracają uwagę na rzeczy, które nas dawno temu przestały zachwycać. Jak zabawa plasteliną, świetny sposób na uspokojenie dla dorosłych. Zamiast plasteliny lepiej robić kulki z ciasta albo ugniatać podpłomyki. Zapraszając maluchy do wspólnego gotowania, dobrze jest uwzględnić liczne potknięcia. Jak rozlane mleko czy olej, jak mąka wysypana na podłogę, jak warzywa zanurzone w cukrze lub nabite

KulinarneImpresje.pl
Ciasteczka korzenne 137

Kolejną propozycją są ciasteczka korzenne, myślę że są dobrą alternatywą dla pierników. Niestety jak do tej pory nie udało mi się znaleźć idealnego przepisu na pierniki

Słodka Kraina Wypieków
Pierożki na parze z kurczakiem i warzywami chińskimi (porcja - ok. 395 kcal) 214

pół szklanki) mąki pszennej woda (ok 1/4 szklanki ale o tym później)3 łyżeczki sosu sojowego50 g piersi z kurczaka 100 g mrożonej mieszanki chińskiej (tu: Biedronka, Mroźna Kraina) 1 łyżeczka oleju (tyle co natłuszczona patelnia)Przygotowanie: 1. Na patelnię (na łyżeczkę rozgrzanego oleju) wrzucamy zamrożoną chińską mieszankę, ustawiamy na mały ogień i trzymamy pod przykryciem, aż się odmrożą(...)kroimy na drobe kawałeczki (kostki maks 1x1 cm). Dorzucamy na patelnie i trzymamy pod przykryciem, aż będą gotowe (co jakiś czas przemieszać). W między czasie dodajemy sos sojowy.3. Przygotowujemy ciasto: do mąki dodajemy po trochu wody, aż uda nam się zebrać całą mąkę w jedną masę (ok. 1/4 szklanki wody, może ciut więcej), wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy kółka

Malowane smakiem
Rozgrzewający rosół z żółtkiem, imbirem i cytryną 133

Nic tak nie rozgrzewa jak domowy, pyszny i esencjonalny rosół! A gdyby tak jeszcze go podkręcić i dodać do niego żółtko, imbir i cytrynę? Rosół w

Kraina Miodem Płynąca
Ciasteczka Digestive 151

Te popularne ciasteczka można jeść zarówno same, jak i użyć je do spodu sernika lub innego deseru. Są smaczne i zdrowe bo wykonane z mąki pełnoziarnistej

Słodka Kraina Wypieków
Cytrynowy krem- lemon curd 139

Tak, wiem, wiem, że przepisów na lemon curd jest mnóstwo i każdy przygotowywany z innych proporcji, ja również dołączam się do grona wielbicieli tegoż kremu i

Kraina Miodem Płynąca
Naleśniki - przepis podstawowy 87

Naleśniki są dobrym punktem wyjściowym do wielu potraw. Można je jeść na słodko, z dżemem, z jabłkami, z twarożkiem, bądź z farszem wytrawnym np. pieczarkowym, warzywnym

Moja kraina smaków
Klasyczne nuggetsy w płatkach kukurydzianych 86

Kawałki kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych t o idealne danie dla wszystkich fanów nuggetsów. Chrupiąca panierka oraz miękki i soczysty środek – połączenie idealne. Składniki: 2

Moja kraina smaków
Domowa, miękka i elastyczna tortilla pszenna 897

Zamiast kupować sklepowe (czyt. śmieciowe) tortille, lepiej zrobić je samemu- wiadomo wtedy co w nich siedzi, a siedzi naprawdę niewiele: mąka, woda, oliwa sól oraz zero

Kraina Miodem Płynąca
Babka cytrynowa z makiem 155

Idealnie cytrynowa babka :) Od kiedy zobaczyłam u Skoraka te muffiny, ciągle za mną chodziło coś cytrynowego z makiem, a kiedy zobaczyłam to cytrusowe ciacho, wiedziałam, że

Kraina Tysiąca Smaków
"Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja książki 164

Książka po prostu niezbędna w biblioteczce początkującego kuchcika, ale i bardziej zaawansowani znajdą tu dla siebie pomysły na wykwintne dania. I nie dotyczy to tylko wielbicieli

Kraina Tysiąca Smaków
Miękkie pierniczki 178

Kolejne pierniczki, które zaraz po upieczeniu nadają się do jedzenia.  Chociaż nie wiem czy w tym przypadku to plus, bo upiekłam całą blaszkę niespełna tydzień

Słodka Kraina Wypieków
PAELLA MARINARA. 166

fot.: Karmel-itka Wszystkie już na stanowiskach. Noże w dłoniach, w garnkach bulgocze woda, składniki drżą na widok zasadzającychsię na nie kobiet. Zupełnie niepozorne, normalne dziewczyny

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka z mandarynkami 147

Partiami dodawać do ciasta, na zmianę z sokiem. Gotowe ciasto uformoać w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kulki nieco większe od orzecha włoskiego, formować z nich wałęczki długości 15 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w 180 st. C. przez(...)mały otwór. Udekorować ciasteczka. Smacznego! Jutro ostatni wolny dzień przed urlopem, a tu jeszcze tyle do zrobienia! Już teraz czuję się jak ciągle spóźniony Biały Królik z Alicji w Krainie Czarów

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania