nagrzały się do ponad 20°C. Najlepszą receptą na taką zwariowaną pogodę są domowe lody truskawkowe. Istne kulinarne szaleństwo Zawsze z nadejściem czerwca, polska kraina zamienia się w monotematyczny dom wariatów. Wszyscy mówią o truskawkach, szukają na nie przepisów, zaopatrują się hurtowo i przetwarzają. Choć sezon jest względnie długi, zazwyczaj(...)cieszyć się ekologicznymi truskawkami. Warto zebrać je samemu z krzaka, taki kontakt z naturą jest najlepszy. A po zbiorach polecam domowe lody truskawkowe lub przepyszne ciasto truskawkowe (link). Liczne właściwości zdrowotne Truskawka posiada liczne właściwości zdrowotne. Wspaniale nawadnia, kalorie tego owocu można policzyć na palcach jednej ręki (32kcal). Chyba, że zeżre się
kuron.com.plW tym roku nie miałam niestety czasu na przygotowywanie przed Świętami przepisów na bloga, ale serników znajdziecie tutaj całkiem sporo, bo piekę je nie tylko "od
Kraina Tysiąca SmakówObłędnie pyszne, o miękkim i wilgotnym środku, a do tego mega, mega efektowne- popękane ciasteczka czekoladowe wzbogacone o aromatyczny smak piernika (w końcu Święta tuż, tuż
Kraina Miodem PłynącaJest to najprostszy, mega szybki w przygotowaniu (co się ceni w przedświątecznym/imprezowym okresie), pięknie prezentujący się w przekroju (niczym #ciastojakzobrazka ) i najbardziej bogaty w bakalie
Kraina Miodem PłynącaDzisiejszy wpis zainspirowany jest tematyką lekkich i zdrowych posiłków na każdą okazję. W roli głównej kolorowe naleśniki z bogatym i pełnowartościowym wnętrzem, każdy kryje
W kuchennej krainiemleka kilka kropel olejku do ciast waniliowego lub śmietankowego półtorej łyżki mleka w proszku, u mnie BEBIKO 2 Użyłam konkretnie tego mleka, gdyż potrzebowałam do dwóch celów – do ciasta i dla bratanka, który takiego torcika niestety jeszcze nie jada, a to mleko pija chętnie. Masło utrzyj z cukrem na puch. Masa powinna być jasna. Dodać olejek , ciągle miksując wlać(...)warkocz wyszedł. Byłam w ogromnym stresie i jest to mój pierwszy tort tego typu. Przed podaniem przykleiłam opłatek . Dziewczynki zdmuchnęły świeczki. Rozkroiłam tort. Ukazały się kryształy. Prawdziwa kraina lodu na talerzu. Niepotrzebny stres. Tort prosty w przygotowaniu. Nie taki diabeł straszny jak go malują. I nie potrzebowałam piekarnika. Jeśli chcesz, biszkopt czekoladowy upiecz sama, ja nie miałam takiej możliwości. Tort
Z Kuchni Do KuchniMyślałam, że nie ma lepszych ciastek czekoladowych od podwójnie czekoladowych ciasteczek brownie z żurawiną (klik) . Bo nie ma, ponieważ te dzisiejsze 'amerykany' zajmują... również I
Kraina Miodem PłynącaOstatnimi czasy miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, organizowanych przez Makro Cash&Carry, które odbyły się w sobotę, 15. grudnia. A warsztaty prowadził nie kto
W kuchni Karmel-itkiŹródło zdjęcia: www.empik.com Tekst NIE jest sponsorowany i jest wyrażeniem mojej subiektywnej opinii, książkę kupiłam za własne pieniądze. Jeżeli ktoś podaje się za eksperta, restauratora
Kraina Tysiąca SmakówW zeszłym roku delektowałam się smakiem przepysznego likieru czekoladowego, a w tym roku miałam 'zachciewajkę' na kokosowe a la Malibu, które zrobiłam z myślą o zbliżającym
Kraina Miodem PłynącaŚniadanie, to najważniejszy posiłek dnia, wiadomo :) Ale co podać, aby posiłek był nie tylko wartościowy, ale i apetyczny i zachęcający do jedzenia (co ma znaczenie szczególnie
Kraina Miodem PłynącaMój ulubiony sernik (który w końcu doczekał się premiery na blogu), nie dość, że czekoladowy to na pysznym mleku skondensowanym, puszysty, lekki, przede wszystkim nie za
Kraina Miodem Płynącapłaszcz muszę wkładać trzy swetry, co zdecydowanie utrudnia mi ruchy i upodabnia mnie do bliżej nieokreślonego gatunku czerwonego potwora ze sporą nadwagą. Śnieżnie. Moje miasteczko zamieniło się w krainę z bajki. Gdy patrzę przez okno, widzę pokryte śniegiem dachy domów i aut, całe wielkie połacie bieli na polach. Drzewa i krzewy w parku są oszronione, przez co nie wyglądają już(...)rozgrzeje raczej duszę niż ciało, a to ostatnie właśnie rozgrzania się domaga. Odpowiedź jest prosta - trzeba włączyć piekarnik. Żeby nie działał bezproduktywnie, tylko dla kaprysu, najlepiej wypełnić go drożdżowym ciastem, które swym ciepłem zamieni w aromatyczny bochenek, który będzie można, jeszcze ciepły, zjeść na kolację z masłem i ewentualnie odrobiną dżemu. Mam dla Was przepis idealny. Ja co prawda mój
Pożeraczka, czyli raz adobrzedzisiejszą Konferencję Kulinarną: Food Blogger Fest II! O 10 rusza rejestracja, oświadczam szybko, że wezmę udział i jadę do pracy 10 km dalej. Dwie godziny zabaw z dziećmi w krainie Ben Ten'a i wracam szybciutko z powrotem na konferencje mając nadzieję, że zaraz dowiem się co mnie ominęło. Strzelę serię zdjęć, pozostawiając sobie mimo wszytko miejsce na warsztaty fotograficzne(...)białego sera typu włoski2 żółtka5 łyżek cukru z prawdziwą waniliąśmietana 18% + cukier z wanilią (wg uznania)Sposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko i zalewamy wodą. Ugniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką.W drugiej misce ugniatamy cer razem z żółtkami i cukrem. Gdy masa będzie jednolita odstawiamy na później. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich cienko rozwałkowujemy
Słodkie PrzyjemnościDawno nie było na blogu recenzji - zima sprzyja książkom, a wiosna i lato mobilizują do innych czynności na świeżym powietrzu :) Ale w końcu znalazłam chwilę, żeby
Kraina Tysiąca Smaków