Dawid i Alicja Białowąs prowadzą bloga , na którym propagują crossfit i dietę bez zbóż,fasoli, mleka, cukru i produktów przetworzonych. Dieta paleo to kulinarna podróż do krainy naszych przodków. Dlaczego mamy cofnąć się w czasie? Obecne pokolenie może być pierwszym, które będzie żyło krócej od swoich rodziców. Dawid Białowąs, który jest dietetykiem sportowym, wini za to nieodpowiednią dietę i styl(...)bulionach, warzywa oraz niewielkie ilości owoców, orzechów i miodu. Przeglądając przepisy zaznaczyłam sobie do ugotowania: zapiekane awokado z jajkiem, ryż z kalafiora, dynię z chorizo, pizzerki z dyni piżmowej, ciasto bananowe, pina colada i pulpeciki rosołu. Na pewno zrobię tort z arbuza i kawę z tłuszczem kokosowym. Chętnie obejrzę też nagranie Christiny Warinner z konferencji Tedx, które jest polecane
Ugotowane pozamiataneSztandarowe danie z Pyrlandii czyli Wielkopolski. Jak przystało na krainę ziemniakiem płynąca są to kluski z pyr. Najlepsze z okrasą z cebulki i boczku oraz kiszoną kapustą. Składniki: 3 kg mączystych ziemniaków około 1/2 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 jajka sól 500g wędzonego boczku 2 białe cebule 1kg kiszonej kapusty ziele angielskie liść laurowy łyżka masła(...)który powstał z tarcia ziemniaków zostawić na chwilę do ustania, odlać i zebrać pozostałą na dnie skrobię. Dodać do ziemniaków. Do startych ziemniaków dodać jajka i mąki oraz sól. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli nie jest należy dodać jeszcze nieco maki. Zagotować w dużym garnku osolona wodę. Na gotująca się wodę zmoczoną łyżką wkładać kluski. Zamieszać i gotować kilka
Pyry na GazSzaszłyki z kurczaka z dodatkiem suszonych moreli Grill to coś co latem lubię najbardziej. Zamiast grzać się przy gorącej kuchence, wolę grzać się przy gorącym grillu
Kraina Tysiąca SmakówSezon dyniowy w Krainie trwa w najlepsze 😜 Tym razem zapraszam na kopytka podane z ulubioną kiełbasą oraz pieczoną dynią. I być może, na pierwszy rzut przepis sprawia wrażenie dosyć pracochłonnego, to nic bardziej mylnego- w trakcie przygotowywania kopytek, dynia i kiełbasa 'robią się' w piekarniku więc jedyną 'trudnością' są... kopytka (choć dla mnie to ogromna przyjemność) 😊 3-4 porcje(...)chorizo- 120 g * cebula- 1 szt. * oliwa z oliwek- 3 łyżki * świeży rozmaryn- 1 gałązka * papryka wędzona- 2/3 łyżeczki * szczypta soli Z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka wyrobić ciasto na kopytka. Ciasto podzielić na 2-3 części, zrobić cienki rulon i kroić mniejsze kawałki. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie 1 minutę od wypłynięcia. Dynię pokroić w kostkę, chorizo w plastry
Kraina Miodem PłynącaWczoraj od samego rana "chodziło" za mną coś słodkiego, właściwie nie tyle ochota na zjedzenie co na zrobienie czegoś dobrego. Wiedziałam, że mają być to ciasteczka
Słodka Kraina Wypiekówswój warsztat! Wdzięczność Kochani moi odczuwam! Mega wdzięczność na tą końcówkę Roku! 31.12.2012 to data, aby Stary Rok pożegnać z godnością! Postanowiłam więc przenieść się w tym dniu, do Krainy Czekoladą Płynącej . Cokolwiek to znaczy, ma powiązanie z Czekoladoholzimem , w niektórych kręgach zwanych Czekoholizmem lub Czekofilią. No i wyprodukowałam… pyszną, lekką, miękką, aksamitną w smaku i rozpływającą się w ustach(...)Masło z cukrem utrzeć na puszysty krem. Dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać czekoladę i wymieszać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki babkowej. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, sprawdzamy patyczkiem - jak suchy, babka jest dobra - polać babki polewą. Polewa
Kuchnia smakówdesery. Książka "Kuchnia Toskańska" Piotra Adamczewskiego to nie tylko spis włoskich przepisów, ale także interesujący fotoprzewodnik po tym pięknym regionie, który nazywany jest przez autora krainą tysiąca smaków. Autor opowiada o urokliwych toskańskich miastach, restauracjach, a także o wonnych ogrodach ziołowych, czy smacznej i lśniącej oliwie. W książce można znaleźć zbiór fajnych przepisów(...)mój ulubiony papier kredowy.... Autor „ Kuchni Toskańskiej ” przedstawia przepisy m.in. na: bruschettę, florenckie naleśniki, zupę pomidorową z grzankami, szaszłyki z kalmarów, faszerowane cukinie, florencką pieczeń wieprzową, polędwicę w ziołach, ciasto korzenne, tiramisu, czy panna cottę. Oprócz ciekawych przepisów, książka Piotra Adamczewskiego zawiera wykaz podstawowych ziół stosowanych w toskańskiej kuchni. Różnorodność tej książki pozwala na to, że każdy w niej
Bon Appetit Małgorzatypieczenia 2 jabłka 100 g daktyli Ale-raj 100 g orzechów włoskich Polewa kokosowa: 80 g cukru trzcinowego 125 ml mleka 50 g kokosu 60 g masła Przygotowanie: Ciasto: Jabłka obrać i pokroić w kostkę, daktyle pokroić na połówki a orzechy trochę przesiekać nożem. Masło z cukrem, cukrem waniliowym i solą utrzeć mikserem do białości. Wbić jajko i chwilkę ucierać(...)minut, wyjąć polać polewą kokosową i ponownie piec 20 minut. Polewa kokosowa: wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do momentu aż masło się rozpuści. Inspiracja z blogu Kraina Sosny
Ala piecze i gotujeprzygotowania: 1. Margarynę roztopić, dać cukier i pozostałe składniki. Lekko wymieszać i podgrzać. Pozostawić na 8 godzin do kiszenia. Następnie dać tyle mąki ile przyjmie ciasto (ok 1,5szklanki). Ciasto jest miękkie, ciężko nawet przenieść je na wyłożoną papierem blaszkę, dlatego jeśli porobią się dziury, to musimy je dokładnie zalepić już na brytfannie. Nakłuć widelcem. Upiec 3 placki w temp(...)wódki, który również łyżką musimy dobrze wmieszać w krem. Placki przekładamy 2 razy kremem, wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Polecam dekoracje kwiatowe Różana Kraina
Kuchnia w czekoladzieKruche ciasteczka z cukrem - Amoniaczki Długo szukałam przepisu na kruche ciasteczka, wypróbowałam ich dziesiątki aż w końcu udało się! Trafiłam na te oto amoniaczki, przepis trochę
Słodka Kraina WypiekówDziś tort truskawkowy ;) Na puszystym delikatnym biszkopcie nasączonym sokiem z cytryny i amaretto, przekładany masą z bitej śmietany i serka mascarpone, dżemem truskawkowym
W kuchennej krainiebuta", do Apulii, która słynie nie tylko z bajecznych krajobrazów zapierających dech w piersiach, ale również z kulinarnych specjałów. Nie bez powodu Apulia nazywana jest krain ą winem i oliw ą płynąc ą . Prawie po ł owa ogólnej produkcji oliwy i wina powstaje wła ś nie w Apulii, to właśnie(...)zewnątrz, puszysta w środku, wprost doskona ł a. Aby focaccia przypominała t ą kupion ą w piekarni w Bari, powinna spełniać kilka warunków. Po pierwsze ciasto przygotowujemy z dodatkiem gotowanych ziemniaków, dzięki którym focaccia dłużej zachowuje świeżość i staje sie niesamowicie puszysta . Do przygotowania focacci wykorzystujemy najlepszej jakości oliwę, pomidory i czarne oliwki. I na końcu
La grande e la piccola cuocaCzy naleśniki mogą zaskoczyć, szczególnie tych najmłodszych? Takie zwyczajne, może i nie, ale takie w soczyście zielonej odsłonie- na pewno! 😊 Wnętrze wypełnia ulubiona wędlina oraz kremowy
Kraina Miodem PłynącaBardzo się staram unikać chemii w jedzeniu, zwłaszcza tam, gdzie jest ona zupełnie niepotrzebna. Czytaliście kiedyś skład śmietany? Wbrew pozorom śmietana śmietanie nie równa ;)To samo
Kraina Tysiąca Smaków