kraina ciast - 541 przepisów (strona:16/37)

IV Festiwal "KOŚCIAN SMAKUJE" - 19.08.2012. 206

dalszym ciągu niedziela,  19. sierpnia. RESTAURANT DAYzaliczony, sprawozdanie tutaj ---- klik. Wsiadłyśmy więc z Kasią (nadal z W KRAINIE SMAKU) w pociąg i ruszyłyśmy do Kościana, rzecz jasna tego samego dnia! W moim rodzinnym mieście odbywał się IV Festiwal Kościan Smakuje. Hm, chociaż festiwal jest zbyt szumnym określeniem – trzy stragany na krzyż. Jednak uznałam godnym zainteresowania, gdyż pojawił się(...)Paolo Cozza. Zanim jednak zaczął gotować, obeszły tu i tam. W jednym z namiotów miały dzieci robić swoją pizzę. Dostały więc fartuszki foliowe, kulę ciasta i wałki, zaczęły wałkować. I koniec. Rozwałkowanie ciasta, a potem dostanie gotowego wypieku nazywacie „robieniem pizzy”? Ha, ha. Bez sensu – rozczarowałam się. Ok. 17 w końcu Paolo wyszedł na scenę. Gadał sobie i gadał

W kuchni Karmel-itki
Szpinakowe muffinki z limonkowym serkiem 155

Słodkie muffiny urzekające swoim kolorem, który zawdzięczamy szpinakowi (totalnie niewyczuwalnym w smaku!). Oprócz pięknego koloru ciasto zostało wzbogacone o waniliową nutę oraz nadziane orzeźwiającą, serowo-limonkową

Kraina Miodem Płynąca
Czekoladowe Brownie z kremem z fistaszków 188

Dzisiaj mam dla was przepis na Brownie czekoladowe z kremem na bazie mascarpone i masła orzechowego, w polewie karmelowej. Ciasto z pewnoscią można porównać z domową

W kuchennej krainie
Bakaliowe 'lizaki' dla dorosłych 229

Te cudowne maleństwa na patyczkach, to nic innego jak 'oszukane' Cake Popsy.Oszukane, bo bez ciasta, a z bakaliami, czyli samo zdrowie na patyku :) Są tak

Kraina Miodem Płynąca
KEKS ŚWIĄTECZNY Z JABŁKIEM I BAKALIAMI. 275

Całą sobą czuję święta.KEKS ŚWIĄTECZNY Z JABŁKAMI I BAKALIAMI./przepis od W krainie smaku;/3 jajka1,5 szklanki cukru0,75 szklanki oleju2,25 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli2 jabłkagarść suszonych moreligarść suszonych śliwekgarść rodzynek i żurawiny50 g kandyzowanych skórekUbijam na parze jajka z cukrem. Dodaję olej oraz mąkę, wcześniej wymieszanąz proszkiem do pieczenia i solą. Jabłka obieram(...)jedno ścieram na grubych oczkach, a drugie kroję w kosteczkę. Na mniejsze kawałki kroję także morele i śliwki. Owoce i bakalie łączę z ciastem. Przekładam do keksówek. Piekę w 180°C ok. godzinę.SMACZNEGO!***Pozdrawiam,Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
RYŻ CZERWONY Z CUKINIĄ PO MEKSYKAŃSKU. 187

Podróż do krainy szczęścia, gdzie zapach roznosi się wokół Ciebie - tak bardzo byś chciał. Podróż za jeden uśmiech, poproś tylko, a myślę, że coś Ci przyrządzę

W kuchni Karmel-itki
Jogurtowa babka cytrynowa z polewą z białej czekolady 264

Wilgotne i sprężyste w konsystencji, jogurtowe, maślane, o słodyczy przełamanej kwaśnym smakiem cytryny, oblane białą czekoladą- ot, po porostu ciasto ideał!👌 Można upiec w keksówce, czy

Kraina Miodem Płynąca
Kopytka ziemniaczane z twarogiem 192

Kopytka ziemniaczane z dodatkiem twarogu, idealne i pyszne! Pierwszym sekretem idealnych kopytek (każdych) jest szybkie wyrobienie ciasta i krojenie partiami, czyli tuż przed samym gotowaniem. Dlaczego

Kraina Miodem Płynąca
Jagodzianki z serem. 180

Najlepsze jagodzianki jakie jadłam! Oczywiście ciasto jest takie samo jak w klasycznych  jagodziankach , bo jest najlepszym, sprawdzonym ciastem, ale nadzienie to już inna bajka. Kremowe, aksamitne, jagodowo-waniliowe, pyszne! Tym razem jagodzianki oprószyłam kruszonką (podpatrzyłam to w KRAINIE SOSNY ) i to był strzał w dziesiątkę. Kruszonka idealnie dopełnia smak tych bułeczek, współgra z delikatnym nadzieniem i pięknie się prezentuje(...)pozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy

Rozpustne gotowanie
Restaurant Day - Poznań, 19.08.2012 215

Niedziela była niesamowita. Razem z Kasią, prowadzącą stronę W KRAINIE SMAKU wybrałyśmy się na RESTAURANT DAY. Aha, już od razu powiem, że niepodpisane zdjęcia pochodzą od

W kuchni Karmel-itki
Degustacyjna kolacja w restauracji BelEtage w Lublinie 180

Szef kuchni Artur Góra robi naprawdę niesamowite rzeczy, doskonale łącząc smaki. Myślę, że gdybyśmy na deser dostały porcję dobrego ciasta, nawet tej oklepanej, ale nigdy nie zawodzącej szarlotki, było by idealnie. Jeśli i Wy chcecie przeżyć kulinarną przygodę,po krainie smaków,  kierujcie swoje kroki do: IBB Grand Hotel Lublinianka ul. Krakowskie Przedmieście 56 20-002 Lublin

kolorowotorcikowo
Śmietanowiec z truskawkami, czyli ciasto na kwaśnej śmietanie (bez dodatkowego tłuszczu) 221

Pamiętacie truskawki ze śmietaną, nie żadnym tam jogurtem?! To był dopiero rarytas!!! Dziś mała wariacja na temat tego deseru z dzieciństwa- ciasto na kwaśnej śmietanie z

Kraina Miodem Płynąca
Makowa Choinka 169

Święta coraz bliżej, a  przy Wigilijnym stole nie może zabraknąć słodkości z wykorzystaniem maku, moją propozycją jest wprost ekspresowa makowa choinka Bardzo szybkie świąteczne ciasto

W kuchennej krainie
Owsiane ciasteczka " samo zdrowie " 134

Owsiane ciasteczka, smaczne i zdrowe. Przepis znalazłem na blogu " Kraina Sosny " . Razem z ciastkami bakaliowymi doskonale sprawdziły się na świątecznym stole. Od siebie dodałem jeszcze do

Przepisy Mikołaja
Rożki z Komborni – kuchnia podkarpacka 164

Samo ciasto można wykorzystać także do upieczenia klasycznych kruchych ciasteczek z cukrem. Wystarczy z ciasta wyciąć foremką odpowiednie kształty, posmarować je roztrzepanym białkiem, posypać cukrem i upiec. Przepis pochodzi z okolic Krosna, od pań z KGW Kombornia. Można go znaleźć w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków”. Rożki z Komborni - kuchnia podkarpacka Składniki na około 50 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej(...)sera lub marmolady do nadziewania (do sera: 3 łyżki cukru, cukier waniliowy i 1 żółtko) Mąkę pszenną siekamy z tłuszczem i sodą oczyszczoną. Dodajemy śmietanę, ocet i dokładnie wyrabiamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy (ok. 3 mm ) i kroimy na kwadraty o boku około 7 cm . Biały ser rozdrabniamy widelcem i wyrabiamy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Na każdy kwadrat ciasta

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania