Mimo, że już od kilku lat piekę ciasta upieczenie makowca zawsze zostawiałam mojej mamie, jest w tym najlepsza :) Ale w końcu odważyłam się i upiekłam swój
Słodka Kraina WypiekówDługo czekałam z wypróbowaniem tego przepisu, teraz wiem że zdecydowanie za długo! To ciasto jest wręcz idealne zarówno wtedy kiedy nie mamy za dużo czasu na
Słodka Kraina WypiekówTo ciasto to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, cała rodzina je uwielbiała i dlatego często gościło na naszym stole. Dzisiaj do niego wracam po bardzo długim
Słodka Kraina WypiekówSzybkie, proste i smaczne ciasto to chyba najlepszy opis. Przygotowanie zajęło mi jakieś 20 minut, a smak fantastyczny! Zresztą sami spróbujcie :) Przepis pochodzi z tej
Słodka Kraina WypiekówUwielbiam smak cynamonu i zapach który podczas pieczenia unosi się po całym domu. Dzisiaj coś dla wielbicieli słodkich bułeczek, mmm są idealne! Składniki: 5 dag drożdży
Słodka Kraina WypiekówPrzepis na to ciasto długo czekał na swoją kolej, teraz wiem że zdecydowanie za długo. Chociaż w oryginale Pani Walewska powinna być z orzechami i powidłami
Słodka Kraina Wypiekówprzekór prognozom, które zapowiadają święta z dodatnią temperaturą oraz deszczem, przygotowałam ciasto, które przynajmniej swym wyglądem ma nawiązywać do śnieżnej krainy ☺ Ciacho jest pyszne lekko kwaskowe idealne na świąteczny czas. SKŁADNIKI (forma 20 x 30 cm) Biszkopt 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej paczka biszkoptów okrągłych Bita śmietana litr śmietanki(...)sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka
RAROSSASzybka przekąska na cieście francuskim czyli fajny przepis na nieoczekiwanych gości. Czasami ktoś ze znajomych jest w okolicy i dzwoni, że za kilka minut wpadnie mnie
Moja kraina smakówWszystkim znane jednakże troszeczkę zapomniane- ciasto w paski, czyli Zebra! A dziwne, bo ciasto jest naprawdę smaczne, miękkie i wilgotne, a do tego tak pięknie prezentuje
Kraina Miodem PłynącaRacuchy z ciasta drożdżowego z kawałkami soczystego jabłka- miękkie i puszyste, odpowiednio słodkie i smakujące... dzieciństwem ❤️ Jako dziecko często je jadłam, robiła je moja mama oraz
Kraina Miodem Płynącabezy, ciasta czekoladowe i karmelowe makaroniki musiałyby z godnością ustąpić miejsca pachnącej, świeżej i puszystej buchcie. I tak zrobiły. Pierwszym ciastem jakie upiekłam po przepędzeniu wirusa była wielka, puchata drożdżówka z kruszonką. Kojące i miękkie lądowanie z krainy szczęśliwych wspomnień w długo wyczekiwanym świecie pierwszej słonecznej i wiosennej soboty. Długo szukałam przepisu na idealne ciasto drożdżowe. W zeszycie Karolki
KUCHARNIASezon na jabłka w pełni, w naszym sadzie w tym roku bardzo obrodziły. Wiele z nich powędrowało do słoików jako kompoty, konfitury, jabłka prażone do jabłeczników
Słodka Kraina WypiekówSernik "Krople Rosy" Przepis na ten sernik przeleżał na dnie szuflady kilka lat zanim wypróbowałam go po raz pierwszy. Ale od dnia w którym upiekłam go
Słodka Kraina WypiekówMocno czekoladowe wilgotne ciasto i masa serowa, a do tego wiśnie... czy może być coś lepszego? Czekoladowy spód: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła
Słodka Kraina WypiekówGdy wpadają niespodziewani goście i szybko chcecie zrobić pyszne ciasto to jest idealne. Kokosowe nie za słodkie, delikatne w sam raz do popołudniowej kawy czy
W kuchennej krainieJabłka w cieście naleśnikowym, o smaku cynamonu, z dziurką na środku, to pyszna propozycja na deser lub słodką, ale pożywną kolację. Jako dodatek polecam genialny w
Kraina Miodem PłynącaBardzo prosty przepis na smaczne ciasteczka z francuskiego ciasta z dodatkiem rabarbaru, posypne cukrem muscovado oraz cynamonem. Zamiast- wspomnianego już- rabarbaru, można użyć innych owoców, które
Kraina Miodem Płynąca