Ciasto, które nie tylko pięknie się prezentuje ale i doskonale smakuje. U mnie gościło na świątecznym stole i wszystkim bardzo smakowało. Myślę, że jeszcze nie raz
Słodka Kraina WypiekówKolejny świetny przepis ze strony Moje Wypieki, mimo że trochę zmodyfikowany z powodu braku składników i braku czasu wybrania się do sklepu:) zdecydowanie polecam, a oryginalny
Słodka Kraina WypiekówJeden z najprostszych (a jakże efektownych!) i mega smacznych deserów, który robi niesamowite wrażenie za sprawą kolorowych galaretek wyglądających niczym szlachetne kamienie ;) Jego
Kraina Miodem Płynąca"Łabędzi Puch" Ciasto, które na pewno przypadnie do gustu każdemu kto lubi kokos. Jako, że ja należę do takich osób jak tylko znalazłam ten przepis musiałam
Słodka Kraina WypiekówTarta Jabłkowa Kruche ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem, najlepiej na ciepło a do tego lody śmietankowe, mmm... chyba nie ma osoby, która mogłaby
Słodka Kraina WypiekówPtasie mleczko To ptasie mleczko na pewno przypadnie do gustu osobom, które nie lubią zbyt słodki ciast. Idealne na lato, delikatne, lekko kwaskowate i smaczne :) Biszkopt
Słodka Kraina WypiekówKruche kakaowe ciasto z jabłkami i kokosem Uwielbiam jabłka w każdej postaci, kokos również więc kiedy zobaczyłam ten przepis na moim ulubionym blogu musiałam
Słodka Kraina WypiekówJak tylko zobaczyłam przepis na ciasto do którego dodaje się Inkę wiedziałam, że muszę go wypróbować i nie żałuję bo wyszło fantastyczne! W smaku podobny jest
Słodka Kraina WypiekówRobiłam to ciasto po raz pierwszy,ale już wiem że będzie to jedno z ulubionych ciast. Fantastyczny mleczny krem, kakaowy biszkopt i czekolada, czy trzeba dodawać
Słodka Kraina WypiekówWyśmienity, i aksamitny- dzięki dodatkowi kremówki i mascarpone- waniliowy sernik.Do tego puszysty, delikatny- i kaloryczny, ale ja takie lubię:)- krem czekoladowy (podpatrzony u Marthy Stewart w
Kraina Miodem PłynącaTak, jak pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest.Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee'ową
Kraina Miodem PłynącaJest to bardzo szybkie i proste ciasto, do którego nawet nie trzeba zbytnio się przykładać i wyciągać miksera, bo wystarczy kilka ruchów łyżką i ciasto gotowe
Kraina Miodem PłynącaNawet nie wiem jak mam nazwać ten wypiek...Najbardziej pasuje mi tu blok bakaliowy i niech tak zostanie :)Jest to najprostszy i najbardziej bogaty oraz maksymalnie
Kraina Miodem PłynącaDziś zapraszam Was na tort bezowy przełożony puszystym kremem waniliowym.Tort jest słodki- ale taki to urok bezy- dlatego posmarowałam spód porzeczkowym dżemem- po to, by choć
Kraina Miodem PłynącaCiasto przeze mnie zapomniane, a przecież tak bardzo kiedyś ukochane- murzynek z przepisu mojej babci, potem mamy, czyli pokoleniowy :)))Wilgotny, rozpływający się w ustach, mocno czekoladowy
Kraina Miodem PłynącaPo raz pierwszy ten piernik* robiłam w zeszłym roku na Święta i okazał się tak wyjątkowy w smaku, że dwukrotnie piekłam go w ciągu roku.W te
Kraina Miodem PłynącaWyśmienite w smaku ciasto, proste, w zdrowszej wersji (na mące orkiszowej), o mięsistym wnętrzu, które łączy w sobie intensywny smak kokosa, soczystej i świeżej żurawiny
Kraina Miodem PłynącaUwielbiam ciasto francuskie, niestety przez to że jest tak bardzo pracochłonne jak na razie robiłam je tylko raz, ale jak tylko zobaczyłam ten przepis wiedziałam że
Słodka Kraina WypiekówDzisiaj mam dla was przepis na ciasto z morelami w roli głównej. W naszym sadzie drzewa uginają się pod ciężarem brzoskwiń i moreli, które tak szybko
W kuchennej krainiekompotu ( wcześniej osączonymi ), czy suszonymi ( po wcześniejszym namoczeniu ich ). Na dzisiejszym moim cieście znalazły się mrożone ostrężyny, małe ogrodowe kiwi i winogrona. Takie ciasto to doskonały sposób na zrobienie miejsca w krainie wiecznej zmarzliny i zapełnienie jej nowymi smakołykami.... niebawem już sezon truskawkowy :) Polecam. Składniki ( na tortownicę o średnicy 26 cm ) - 2 szklanki mąki pszennej - 25 dag margaryny(...)żółtek. Ubić białka na sztywno z cukrem, stopniowo dodawać żółtka i ubijać dalej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wlać lekko ciepłą margarynę. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą blaszkę. Na cieście ułożyć dość grubą warstwę owoców. Ciasto włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach z termoobiegiem około
Kuchnia z widokiem na ogródtalerz? Oczywiście że tak!! A ciasto które Wam dziś prezentuje jest tego dowodem! Połączenie egzotyki oraz morskiej bryzy przeniesie Was w krainę tropikalnej wyspy. Efektowny wygląd oraz wysublimowany smak ukoi podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy ciast! Ciasto z makiem: 7 białek 5 łyżek niebieskiego maku 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1łyżeczka proszku do pieczenia Ptasie mleczko
Podróż w kulinariatalerz? Oczywiście że tak!! A ciasto które Wam dziś prezentuje jest tego dowodem! Połączenie egzotyki oraz morskiej bryzy przeniesie Was w krainę tropikalnej wyspy. Efektowny wygląd oraz wysublimowany smak ukoi podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy ciast! Sposób wykonania: Ciasto z makiem: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mak. Mieszamy, wylewamy na blachę
Podróż w kulinariaMimo, że już od kilku lat piekę ciasta upieczenie makowca zawsze zostawiałam mojej mamie, jest w tym najlepsza :) Ale w końcu odważyłam się i upiekłam swój
Słodka Kraina WypiekówDługo czekałam z wypróbowaniem tego przepisu, teraz wiem że zdecydowanie za długo! To ciasto jest wręcz idealne zarówno wtedy kiedy nie mamy za dużo czasu na
Słodka Kraina WypiekówTo ciasto to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, cała rodzina je uwielbiała i dlatego często gościło na naszym stole. Dzisiaj do niego wracam po bardzo długim
Słodka Kraina WypiekówSzybkie, proste i smaczne ciasto to chyba najlepszy opis. Przygotowanie zajęło mi jakieś 20 minut, a smak fantastyczny! Zresztą sami spróbujcie :) Przepis pochodzi z tej
Słodka Kraina WypiekówUwielbiam smak cynamonu i zapach który podczas pieczenia unosi się po całym domu. Dzisiaj coś dla wielbicieli słodkich bułeczek, mmm są idealne! Składniki: 5 dag drożdży
Słodka Kraina WypiekówPrzepis na to ciasto długo czekał na swoją kolej, teraz wiem że zdecydowanie za długo. Chociaż w oryginale Pani Walewska powinna być z orzechami i powidłami
Słodka Kraina Wypiekówprzekór prognozom, które zapowiadają święta z dodatnią temperaturą oraz deszczem, przygotowałam ciasto, które przynajmniej swym wyglądem ma nawiązywać do śnieżnej krainy ☺ Ciacho jest pyszne lekko kwaskowe idealne na świąteczny czas. SKŁADNIKI (forma 20 x 30 cm) Biszkopt 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej paczka biszkoptów okrągłych Bita śmietana litr śmietanki(...)sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka
RAROSSASzybka przekąska na cieście francuskim czyli fajny przepis na nieoczekiwanych gości. Czasami ktoś ze znajomych jest w okolicy i dzwoni, że za kilka minut wpadnie mnie
Moja kraina smakówWszystkim znane jednakże troszeczkę zapomniane- ciasto w paski, czyli Zebra! A dziwne, bo ciasto jest naprawdę smaczne, miękkie i wilgotne, a do tego tak pięknie prezentuje
Kraina Miodem PłynącaRacuchy z ciasta drożdżowego z kawałkami soczystego jabłka- miękkie i puszyste, odpowiednio słodkie i smakujące... dzieciństwem ❤️ Jako dziecko często je jadłam, robiła je moja mama oraz
Kraina Miodem Płynąca