kotlety z warzyw - 1740 przepisów (strona:74/116)

Kotlety jaglane i buraczana surówka, Liszt 215

Jedzmy kaszę jaglaną! Odkwasza i wzmacnia organizm (działa antywirusowo), jest lekkostrawna i bezglutenowa. Na zdjęciu: kotlety jaglane, puree ziemniaczane i surówka buraczana. Przepis zmieniony (z prasy kobiecej). Składniki na kotlety: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku olej zioła: pietruszka, bazylia, szczypiorek (lub inne ulubione) 1 garść prażonych pestek słonecznika 1 łyżeczka mąki kukurydzianej sól, pieprz Składniki(...)mąką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Uformuj lekko spłaszczone kotleciki i usmaż na oleju. Możesz podać z sosem, np. czosnkowym. Ja polałam je olejem lnianym. Warzywa drobno pokrój (np. blenderem) lub zetrzyj na tarce. Polej oliwą, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj. Restauracja Liszt  przy hotelu Fryderyk (ul. Szopena 33) - fachowa obsługa

Qlinarnie i Qlinarnie
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 219

oszałamiającym zmysły dodatkiem różnych świeżych ziół i przypraw. Zresztą kefta to marokańskie słowo oznaczające właśnie dobrze przyprawione mielone mięso. Takie smakuje zupełnie inaczej niż w znanych w Polsce kotletach. Charakterystyczne jest to, że mięso mieli się samodzielnie razem z dodatkami, dzięki czemu lepiej przechodzi ich smakiem. W naszych warunkach najłatwiej jest zmiksować mięso w robocie kuchennym. Dzięki temu masa jest(...)możecie zaserwować na wykałaczkach, z dodatkiem jakiegoś pieczywa i sosu lub też wykorzystać do przygotowania kanapek. Wystarczy zdjąć keftę z wykałaczki i umieścić w podgrzanej picie w towarzystwie różnych warzyw. U mnie, oprócz typowej sałatki z pomidorów i ogórków, zobaczycie również pokrojone w plasterki buraczki, które zostały mi z pęczka botwinki. Uważam, że buraki genialnie komponują się z mięsem wołowym

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety z płatków 140

Doskonała imitacja mięsa. Kotlety bez dodatku jaj, a wszystko za sprawą płatków żytnich (można użyć również bardziej popularnych - owsianych). Struktura zalanych wrzątkiem płatków żytnich bardzo przypomina mięso, nie wymagają dodatku jajka, bo "klej" zawarty w ziarnach doskonale skleja całość. Mięsnego, wędzonego posmaku dodaje im wędzony oscypek, który swoją rolę spełnia znakomicie. Żeby dobrze zjeść, wcale nie trzeba zjadać mięsa! :) Potrzebujemy(...)łyżeczki curry sól, pieprz bułka tarta Płatki zalewamy wrzątkiem, około 0,5 cm nad powierzchnię. Czekamy aż płatki całkowicie wchłoną wodę. Marchew ścieramy na tarce, a cebulkę drobno siekamy. Warzywa dusimy na oliwie aż zmiękną. Do namoczonych płatków żytnich dodajemy duszone warzywa, starty ser oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i obtaczamy w bułce tartej. Ja użyłam razowej panierki, która uchowała

MamaOskarka
MAKARON SOJOWY Z CUKINIĄ I FETĄ 191

bardzo nie mam z czym poszaleć. Pół cukinii, cebula i pół kostki sera sałatkowego typu feta. Nie za bogato. Zaglądam do szafki widzę kotlety sojowe i makaron ryżowy. Hmmm kotlety zostawiam w spokoju. Zrobię sobie kuchnię azjatycką po polsku wręcz po studencku ale kto wie, może będzie to początek długiego i szczęśliwego życia, bo przecież makaron sojowy właśnie tego jest(...)Podsmażyć na oleju zaczynając od cebuli aż się zeszkli, następnie dodać cukinie. Smażyć kilka minut. Następnie dodać przyprawy i ok. 3-4 łyżek wody. Przykryć i dusić do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokruszoną fetę. Podawać z wcześniej ugotowanym makaronem wg przepisu na opakowaniu. Jeść na gorąco. Smacznego

pieprzny smaczek
Domowy cheeseburger 208

Kiedy weekend w pełni bywa t ak , że nachodzi nas ochota na fast foody, bywa tez tak że to często czas spotyk ań z przyjaciółmi u

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 173

produkty się nie zepsują i nie spleśnieją. Dodatkowo w lodówkach Samsunga znajduje się szuflada Cool Select Zone, w której można ustawić niezależną temperaturę dla produktów np. chcąc przedłużyć świeżość warzyw i owoców** Planowanie zakupów spożywczych jest ważnym aspektem oszczędzania żywności. Kupując produkty zwracajmy uwagę na daty ważności. Jeśli termin ważności jest krótki, sprawdźmy czy produkt ten da się zamrozić. Często(...)myję, a następnie owijam w wilgotny ręcznik papierowy i wkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę

AZgotuj!
Ulubieńcy lipca i sierpnia 148

ulubieńców :) Pierwszym ulubieńcem, a raczej ulubieńcami są pasty na kanapki, które niedawno pojawiły się w Lidlu. Z czterech dostępnych opcji najbardziej zasmakowały mi dwie - z wędzonym tofu i z warzywami. Obydwie są pyszne i warte wypróbowania. Kolejnymi ulubieńcami są batony firmy Dobra Kaloria. Bardzo długo ich szukałam i wreszcie natrafiłam na nie w Auchan. Obydwa są bardzo smaczne(...)zasmakował, że zużyłam kilka opakowań w ciągu miesiąca. Jego smak kojarzy mi się z sosem do nuggetsów z McDonalda. Jem go na kanapkach, z pierogami czy wege kotletami.   W lipcu często zbierałam jagody, dlatego nie może ich zabraknąć w tym zestawieniu. Jadłam je z owsianką, dodawałam do koktajli i zrobiłam dużo przetworów na zimę. Polecam każdemu wybranie się

wegujemy
Devolay z Oscypkiem, Ogórkiem i Papryką (Kurczak z Oscypkiem) 366

Devolay z Oscypkiem, Ogórkiem i Papryką to smakowite, pożywne danie przywodzące na myśl góralskie klimaty. Delikatność kurczaka z charakterystycznym w smaku, rozpływającym się oscypkiem i wyrazistą nutą konserwowych warzyw to połączenie, które tworzy wykwintne danie, które z pewnością warto włączyć w domowe menu (szczególnie jeżeli po wizycie na Podhalu zostanie nam kilka oscypków ;) ) Devolay z Oscypkiem, Ogórkiem i Papryką (Kurczak(...)konserwowym i papryką. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem (jeżeli są dość duże możemy filet podzielić na 2 części). Każdy kawałek mięsa delikatnie oprószamy solą. Następnie na środek każdego kotleta wykładamy ok. 2-3 paski oscypka oraz po ok. 1-2 papryki oraz ogórka. Mięso zawijamy w kopertę a następnie zwijamy w rulon (podobnie jak krokiety). Rozbełtane jajka odrobinę solimy

Słodka Strona
Cukinia a'la schabowy 191

Z Wikipedii: Cukinia– odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchina (tj. mała dynia). Na południowym wschodzie Polski popularność

Pychotkaaa
Kotlety z kalafiora 138

Składniki: 1 średni kalafior 5 łyżek mąki 2 łyżki sezamu 1 jajko 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól bułka tarta do panierowania olej

O kuchni z uczuciem
Domowa Musaka 227

Musaka to danie, które jest wizytówką Grecji . Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami. Przygotowanie także nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KLOPSY JAJECZNE Z TUŃCZYKIEM 198

ziemniaczkami, surówką lub innym warzywkiem. Z reguły do masy na takie klopsiki dorzucam od siebie coś jeszcze np. pieczarki otrzymując w ten sposób  klopsy jajeczno-pieczarkowe , albo warzywa - i powstają wtedy pyszne  klopsy jejczno-warzywne . Tym razem moją podstawową, jajeczną wersję kotlecików  wzbogaciłam o kawałki tuńczyka w odsączonego z zalewy.  Wyszło bardzo fajne zestawienie smakowe: mocno(...)bułką. Równie dobrze można je po prostu podusić widelcem - będzie szybciej. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulę, sól, pieprz, koperek,wbić surowe jajko, dodać tuńczyka  i  wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Fajnie smakują na ciepło jako danie obiadowe, ale równie pyszne są na zimno, pokrojone w plasterki

Walijskie Pichcenie
KLOPSY NADZIANE PIECZARKAMI 144

Kolejna wariacja z mięsa mielonego. Dzisiaj klopsy faszerowałam pieczarkami, ale równie dobre będą grzyby leśne, albo warzywa. Wszystko zależy od upodobań konsumujących. Moi testerzy kulinarni są zachwyceni tą propozycją.  Zostawiam ich zatem z pysznym obiadem, bo mnie niestety praca wzywa. Ale jutro wolne :) SKŁADNIKI: na klopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 cebula drobno posiekana(...)patelni razem z drobno pokrojoną szalotką i sosem sojowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki na klopsy dobrze wyrobić na jednolitą masę , dokładnie tak, jak na kotlety mielone. Z mięsa tworzyć placki na środku których układać po łyżeczce pieczarek, następnie zawijając boki formować kulki i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim przygotowane

Kuchnia w opałach
Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie 187

historyczne oraz relacje z sąsiadami i mniejszościami etnicznymi. Przy tym wszystkim zachowała umiar, który bardziej zachęca do gotowania niż odstrasza, nawet jeżeli proponuje nam zrobienie pyz z jagnięciną i kotletów z sarniny. Te ostatnie podane z sosem śliwkowym i utłuczonymi ziemniakami mają wciąż urok niedzielnego obiadu u babci, chociaż… jak często jadaliśmy sarnę u naszych babć? Książka jest podzielona(...)obok wątróbki z ćwikłą w Potrawach mięsnych . Nie zabrakło też Ryb , a pośród nich makreli pieczonej z wiśniami i łososia w piernikowej sałatce. A to nie koniec, bo w Warzywach, roślinach strączkowych i kaszach są i mazurska babka ziemniaczana, i młoda kapusta z boczkiem, i bób z masłem szałwiowym. W moim ulubionym rozdziale Kluski i pierogi pojawiły się pierogi ruskie

GRUBY WAŁEK
WEGEBURGERY 198

Szybkie do przygotowania. W sieci panuje ogólny zachwyt nad nimi i koniecznie chciałam się przekonać jak smakują. Piecze się je w piekarniku, wiec nie ociekają tłuszczem:) Z pełnoziarnistą bułką, warzywami i jogurtowym sosem smakują wybornie:) Przepis zaczerpnęłam i - lekko zmodyfikowałam - z Jadłonomii .  SKŁADNIKI: 2 szklanki kaszy jaglanej 3,5 szklanki wody 1 cebula 2 szklanki startej marchwi(...)czasu do czasu mieszając, aż całkiem wchłonie wodę (w razie potrzeby dolej troszkę wody). Do ugotowanej kaszy dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką.  Uformuj kotlety i piecz je w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Po 20 minutach obróć delikatnie kotlety na drugą stronę. Podawaj burgery z ulubionymi dodatkami

Słodko-Słony Świat Ilony