niezwykle bogatą w składniki odżywcze, została nawet okrzyknięta królową kasz za swoje zdrowotne właściwości. U mnie pojawiała się już w wielu wersjach - wytrawnej jako baza gulaszów, pasztetów wegetariańskich czy kotletów. Zdecydowanie częściej jednak w wersji słodkiej, na śniadanie zamiast klasycznej owsianki z owocami, jako składnik zdrowych ciast, baza do domowego budyniu czy pożywny dodatek do koktajlu. Nie ona będzie jednak(...)wersja ułatwi przemycenie do obiadu tego cennego składnika. U mnie w podstawowej wersji, ale możliwości urozmaicenia jest mnóstwo. Można kombinować z przyprawami, podkręcić smak dodatkiem sera lub wzbogacić dodatkiem warzyw. Sama z pewnością będę jeszcze nie raz eksperymentowała z różnymi wersjami smakowymi i nie omieszkam się nimi z Wami podzielić ;) Teraz zostawiam Was z najprostszą wersją pieczonych kulek gryczanych
HealthyCreationssycący. Jeśli macie ochotę odejść czasem od tradycyjnych mięsnych kotletów, to proponuję właśnie te burgery z fasoli i ciecierzycy jako ich zamiennik. Smacznego! J SKŁADNIKI NA BURGERY (ok. 16 kotletów średniej wielkości) 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 200 g ugotowanej ciecierzycy 1 jajo posiekany pęczek pietruszki płaska łyżeczka soli 2 łyżki mąki jaglanej ( ja zmieliłam w młynku do kawy kaszę(...)duży jogurt naturalny 1 ogórek zielony cytryna sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Fasolę i ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej na 10-12 godzin i ugotować do miękkości przez ok. 1,5 h. Warzywa mają być naprawdę miękkie. Warzywa przecedzić, przepłukać i ostudzić. Do fasoli i ciecierzycy dodać 1 jajo i połowę szklanki zimnej wody. Wszystko zblendować ( nie musi to być idealnie gładka masa
Calzonella.comOstatnio wpadły w moje ręce dwa opakowania ekologicznej kaszki kukurydzianej od Bio Planet . I zastawiałam się jak mogłabym je wykorzystać. Samej kaszki kukurydzianej chyba nigdy
Zdrowie na języku :PPoniedziałkowo mi. Za oknem jakby październik, tylko drzewa jeszcze zielone. Na targu widziałam pierwsze śliwki, polskie brzoskwinie i morele, kupiłam jabłka. Mimo to i tak
Obiad gotowySposób przygotowania Schab płuczemy pod bieżąca wodą osuszamy ręcznikiem papierowym,kroimy na 4 równe plastry, rozbijamy przez woreczek foliowy tłuczkiem do mięsa,oprószamy jarzynka do smaku i smarujemy każdy kotlet łyżeczką musztardy. Odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie układamy po plasterku szynki,i kawałku pokrojonego na równe plastry serka topionego oraz ogórka zawijamy w rulony .Możemy(...)garnka i dusimy całość do momentu aż mięso będzie miękkie. Sos zagęszczamy zawiesiną z mąki.Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem wg uznania. Podajemy gotowaną kaszą z warzywami wg przepisu na opakowaniu
Wanilia i Kardamonmożecie odwiedzić Jej blog , która na stałe mieszka w tureckiej części Cypru. W ten oto sposób, po moich niewielkich modyfikacjach, powstało nowe danie z kardamonem - kotlety mielone orientalne :) Składniki 0.5 kg mięsa mielonego (wołowe, indycze lub wołowo-wieprzowe) 1 cebula średniej wielkości cebula posiekana w kostkę, 1 jajko 1,5 łyżki tartej bułki(...)dodać do mięsa wraz ze wszystkimi przyprawami, jajkiem i bułką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Uformować niewielkie kotleciki i usmażyć na oleju. Podawać z ziemniakami i surówką lub z warzywami na parze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJedzmy kaszę jaglaną! Odkwasza i wzmacnia organizm (działa antywirusowo), jest lekkostrawna i bezglutenowa. Na zdjęciu: kotlety jaglane, puree ziemniaczane i surówka buraczana. Przepis zmieniony (z prasy kobiecej). Składniki na kotlety: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku olej zioła: pietruszka, bazylia, szczypiorek (lub inne ulubione) 1 garść prażonych pestek słonecznika 1 łyżeczka mąki kukurydzianej sól, pieprz Składniki(...)mąką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Uformuj lekko spłaszczone kotleciki i usmaż na oleju. Możesz podać z sosem, np. czosnkowym. Ja polałam je olejem lnianym. Warzywa drobno pokrój (np. blenderem) lub zetrzyj na tarce. Polej oliwą, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj. Restauracja Liszt przy hotelu Fryderyk (ul. Szopena 33) - fachowa obsługa
Qlinarnie i Qlinarnieoszałamiającym zmysły dodatkiem różnych świeżych ziół i przypraw. Zresztą kefta to marokańskie słowo oznaczające właśnie dobrze przyprawione mielone mięso. Takie smakuje zupełnie inaczej niż w znanych w Polsce kotletach. Charakterystyczne jest to, że mięso mieli się samodzielnie razem z dodatkami, dzięki czemu lepiej przechodzi ich smakiem. W naszych warunkach najłatwiej jest zmiksować mięso w robocie kuchennym. Dzięki temu masa jest(...)możecie zaserwować na wykałaczkach, z dodatkiem jakiegoś pieczywa i sosu lub też wykorzystać do przygotowania kanapek. Wystarczy zdjąć keftę z wykałaczki i umieścić w podgrzanej picie w towarzystwie różnych warzyw. U mnie, oprócz typowej sałatki z pomidorów i ogórków, zobaczycie również pokrojone w plasterki buraczki, które zostały mi z pęczka botwinki. Uważam, że buraki genialnie komponują się z mięsem wołowym
Chilli Czosnek i OliwaDoskonała imitacja mięsa. Kotlety bez dodatku jaj, a wszystko za sprawą płatków żytnich (można użyć również bardziej popularnych - owsianych). Struktura zalanych wrzątkiem płatków żytnich bardzo przypomina mięso, nie wymagają dodatku jajka, bo "klej" zawarty w ziarnach doskonale skleja całość. Mięsnego, wędzonego posmaku dodaje im wędzony oscypek, który swoją rolę spełnia znakomicie. Żeby dobrze zjeść, wcale nie trzeba zjadać mięsa! :) Potrzebujemy(...)łyżeczki curry sól, pieprz bułka tarta Płatki zalewamy wrzątkiem, około 0,5 cm nad powierzchnię. Czekamy aż płatki całkowicie wchłoną wodę. Marchew ścieramy na tarce, a cebulkę drobno siekamy. Warzywa dusimy na oliwie aż zmiękną. Do namoczonych płatków żytnich dodajemy duszone warzywa, starty ser oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i obtaczamy w bułce tartej. Ja użyłam razowej panierki, która uchowała
MamaOskarkabardzo nie mam z czym poszaleć. Pół cukinii, cebula i pół kostki sera sałatkowego typu feta. Nie za bogato. Zaglądam do szafki widzę kotlety sojowe i makaron ryżowy. Hmmm kotlety zostawiam w spokoju. Zrobię sobie kuchnię azjatycką po polsku wręcz po studencku ale kto wie, może będzie to początek długiego i szczęśliwego życia, bo przecież makaron sojowy właśnie tego jest(...)Podsmażyć na oleju zaczynając od cebuli aż się zeszkli, następnie dodać cukinie. Smażyć kilka minut. Następnie dodać przyprawy i ok. 3-4 łyżek wody. Przykryć i dusić do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokruszoną fetę. Podawać z wcześniej ugotowanym makaronem wg przepisu na opakowaniu. Jeść na gorąco. Smacznego
pieprzny smaczekKiedy weekend w pełni bywa t ak , że nachodzi nas ochota na fast foody, bywa tez tak że to często czas spotyk ań z przyjaciółmi u
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSmaczny pomysł na przemycenie warzyw dla dziecka. Są tak dobre, że nie tylko dzieci będą je wcinać. Dzięki dodatkowi marchewki mielone są delikatne. Składniki: 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 spora marchewka 1/2 cebuli czerwonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 płaska łyżka mieszanki ziół bez soli 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + 1 łyżka(...)drobną kosteczkę. Dodajemy do marchewki. Następnie dodajemy mięso mielone, kaszę manną, zioła, jajko i bułkę tartą. Wyrabiamy przez chwilę mięso i zaczynamy lepić kotleciki, lekko je spłaszczając. Obtaczamy kotlety w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący tłuszcz kładziemy kotlety. Zmniejszamy gaz i smażymy na złoty kolor z obu stron ( około 5 minut z każdej strony). Odsączamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneprodukty się nie zepsują i nie spleśnieją. Dodatkowo w lodówkach Samsunga znajduje się szuflada Cool Select Zone, w której można ustawić niezależną temperaturę dla produktów np. chcąc przedłużyć świeżość warzyw i owoców** Planowanie zakupów spożywczych jest ważnym aspektem oszczędzania żywności. Kupując produkty zwracajmy uwagę na daty ważności. Jeśli termin ważności jest krótki, sprawdźmy czy produkt ten da się zamrozić. Często(...)myję, a następnie owijam w wilgotny ręcznik papierowy i wkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę
AZgotuj!ŁYŻKA MAJERANKU 2 ŁYŻECZKI SŁODKIEJ PAPRYKI 1 ŁYŻECZKA OSTREJ PAPRYKI 60ML.OLIWY Z OLIWEK SÓL PIEPRZ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Karkówkę pokrój na kotlety o gr.1 cm. i odrobinę je rozbić tłuczkiem.Każdy kotlet pokroić wzdłuż na paski o szer.1 cm.Paski podzielić na 3 części i włożyć do oddzielnych miseczek.Czosnek posiekać i utrzeć z odrobiną soli.Mięso z 1 miski nasmarować posiekanym czosnkiem,majerankiem,solą(...)mięsa ,i zapleść je warkocz-spinając końce warkocza wykałaczkami.Na patelni rozgrzać resztę oliwy i usmażyć warkocze z karkówki ze wszystkich stron na rumiano.Po usmażeniu usunąć wykałaczki.Podawać z warzywami z grilla
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiulubieńców :) Pierwszym ulubieńcem, a raczej ulubieńcami są pasty na kanapki, które niedawno pojawiły się w Lidlu. Z czterech dostępnych opcji najbardziej zasmakowały mi dwie - z wędzonym tofu i z warzywami. Obydwie są pyszne i warte wypróbowania. Kolejnymi ulubieńcami są batony firmy Dobra Kaloria. Bardzo długo ich szukałam i wreszcie natrafiłam na nie w Auchan. Obydwa są bardzo smaczne(...)zasmakował, że zużyłam kilka opakowań w ciągu miesiąca. Jego smak kojarzy mi się z sosem do nuggetsów z McDonalda. Jem go na kanapkach, z pierogami czy wege kotletami. W lipcu często zbierałam jagody, dlatego nie może ich zabraknąć w tym zestawieniu. Jadłam je z owsianką, dodawałam do koktajli i zrobiłam dużo przetworów na zimę. Polecam każdemu wybranie się
wegujemyDevolay z Oscypkiem, Ogórkiem i Papryką to smakowite, pożywne danie przywodzące na myśl góralskie klimaty. Delikatność kurczaka z charakterystycznym w smaku, rozpływającym się oscypkiem i wyrazistą nutą konserwowych warzyw to połączenie, które tworzy wykwintne danie, które z pewnością warto włączyć w domowe menu (szczególnie jeżeli po wizycie na Podhalu zostanie nam kilka oscypków ;) ) Devolay z Oscypkiem, Ogórkiem i Papryką (Kurczak(...)konserwowym i papryką. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem (jeżeli są dość duże możemy filet podzielić na 2 części). Każdy kawałek mięsa delikatnie oprószamy solą. Następnie na środek każdego kotleta wykładamy ok. 2-3 paski oscypka oraz po ok. 1-2 papryki oraz ogórka. Mięso zawijamy w kopertę a następnie zwijamy w rulon (podobnie jak krokiety). Rozbełtane jajka odrobinę solimy
Słodka StronaZ Wikipedii: Cukinia– odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchina (tj. mała dynia). Na południowym wschodzie Polski popularność
PychotkaaaSkładniki: 1 średni kalafior 5 łyżek mąki 2 łyżki sezamu 1 jajko 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól bułka tarta do panierowania olej
O kuchni z uczuciem