Znowu obiad w biegu 😁 Dzisiaj polecam ekspresowe hamburgery z piersi kurczaka lub indyka . Dietetyczne i zdrowe. Dodałam tylko szczyptę naturalnych przyprawek , sól i nic więcej
zielonacukinkaW moim ogródku już pojawiły się pierwsze strąki fasolki szparagowej. Od razu postanowiłam je wykorzystać do przygotowania pysznej potrawy. Tym razem zrobiłam kotleciki z kurczakiem, cebulą
Tradycyjna kuchnia KasiGeneralnie Walentynek nie obchodzę odkąd zostałam Żoną swojego Męża. Zdarzyło mu się co prawda kupić jakiegoś chabazia z tej okazji, ale nic poza tym. No romantykiem
Kuchnia w czekoladzieDelikatne, aromatyczne kotleciki o wyczuwalnym smaku czosnku. Są łatwe i dość szybkie w przygotowaniu. Mimo, że niskokaloryczne, to są bardzo syte. Jest to porcja dla ok
Mojewlasne.plteż kilka informacji o japońskiej kulturze komponowania posiłków dla dzieci, na drugie śniadanie czy obiad w szkole – idealny model pełnowartościowego menu, na które składają się produkty zbożowe, białko i warzywa lub owoce. Autorka „Pyszne do pudełka” wychodzi z założenia, że może nie tak samo – niekoniecznie sushi –, ale Europejczycy również mogą komponować zestawy na wynos, które dostarczą organizmowi wszystkich wymaganych składników(...)buraka, ryżowe krakersy Sanbei) albo zamiana chleba na pitę lub naan. Z drugiej zaś sałatki ze wszystkiego, kopiec z zającem (mielone z jajkiem w środku) czy kanapki z kotletem, to już rzeczy znane od dawna i od dawna przygotowywane. Tutaj nieco się zawiodłam. Poza tym, widać, że Grażyna Bober-Bruijn za wzór wzięła sobie kraje azjatyckie. Wiele z przepisów brzmi
Życie zamknięte w smakuDzisiaj przedstawiam Wam proste danie, które zadowoli tych, którzy mają dość nudnego obiadu. Nadchodzi także sezon wiosennych owoców i warzyw, dlatego warto go wykorzystać i włączyć te specjały do naszego codziennego menu. Stragany będą nas teraz kusić m.in.: młodą kapustą, szczawiem czy szpinakiem, dlatego to ostatnie jest królem naszej dzisiejszej potrawy. Wykorzystałam go jako farsz do mięsa(...)pokroić, mrożony poczekać aż się rozmrozi). Dusić kilka minut. Na koniec dodać jedną dużą łyżkę śmietany. Posolić i popieprzyć do smaku i jeszcze chwilę dusić. Schab rozbić na cienkie kotlety. Opruszyć solą i pieprzem z obu stron. Nakładać na brzeg kotleta farsz szpinakowy i zwijać. Obtoczyć w mące. Roladki obsmażyć z obu stron na złoty kolor (na oleju). Przełożyć
Fabryka pomysłówSłodka marchewka oraz masło orzechowe z dodatkiem orzeźwiającej kolendry i pikantnej nutki chilli - tak właśnie wygląda nasz najnowszy efekt z posiedzenia w kuchni. Zapraszamy Was na
Bananowe PoleFrittata – czyli najprościej mówiąc włoski omlet z warzywami i dodatkami. W Internecie aż roi się od wariacji na jej temat, ja jednak do tej pory nie miałam okazji jej przygotować (aż do wczoraj). Dzisiaj miałam podejście numer 2 (podejście nr 1 przez moją nieuwagę zakończyło się klęską). Jajka kocham w niemalże każde postaci, więc ta potrawa bardzo przypadła(...)dawno już obalono badaniami naukowymi. U zdrowych ludzi cholesterol zawarty w diecie minimalnie wpływa na jego poziom we krwi. Znacznie groźniejsze są tłuszcza nasycone (zwierzęce – zawarte w wieprzowinie, kiełbasie, kotletach, skórze drobiu, śmietanie, maśle, słoninie, smalcu, pełnym mleku) oraz tłuszcze trans (chipsy, chrupki, ciastka, krakersy, twarde margaryny w kostce, fast-foody, zupki chińskie). Ze względu na możliwość zakażenia Salmonellą (dotyczy
Powiedz dietom niejest już problemem. Burgerowe foodtrucki podbiły wiele serc i nie ma się czemu dziwić: świeże mięso, a nie jakieś mrożonki składowane przez ostatnie dwa lata; naturalne sosy i świeże warzywa. Takiego hamburgera można jednak przygotować także w domu. Od sezamowej bułki do soczystego burgera. DOMOWE HAMBURGERY Składniki na bułki: - 500 gram mąki - 75 mililitrów mleka - 80 mililitrów oliwy - 20 mililitrów(...)siekamy i dodajemy do mięsa wraz z musztardą, wodą, pieprzem oraz solą. Mięso musimy brutalnie zagnieść, najlepiej rzucając nim kilka do miski - dzięki temu zwiążą się włókna kolagenowe. Formujemy kotlety. Smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Czas zależy od naszych indywidualnych preferencji stopnia wysmażenia wołowiny. Składniki do wykończenia: - bułki sezamowe - burgery - pomidor - sałata lodowa - cebula - keczup - musztarda Przygotowanie: Ostudzone
Życie zamknięte w smakuwypróbowania tej jakże zdrowej i wielofunkcyjnej kaszy. Nie będę rozprawiał się teraz na temat jej zalet (jest ich mnóstwo), tylko polecę jedną z ciekawszych form jej wykorzystania - w formie wegańskich kotletów. Są one niezwykle smaczne, przypominają nieco falafel i mają ogromną ilość substancji odżywczych. Samo zdrowie!Składniki:1.5 szklanki kaszy jaglanej1/3 szklanki lnu złocistego (zmielonego na mąkę)1/2 szklanki sezamu1(...)miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Jabłko obrać i zetrzeć na papkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.Do dużej misy wrzucić wszystkie składniki: kaszę, warzywa, nasiona, jabłko, przyprawy, olej. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i przystąpić do formowania kotlecików. Jeśli masa klei się do rąk, można wysmarować ręce olejem. W przypadku, gdy jest zbyt sypka, można
Food SquareKolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Faszerowane papryki z mięsem mielonym to bardzo fajne i proste danie. Wystarczy trochę wyobraźni i w kilka chwil można zrobić coś naprawdę pysznego i wykwintnego. Samo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bez mąki, bez jajek, bez glutenu. Ze to ze smakiem. Zapraszam na placki z palonej kaszy gryczanej. Każda inna kasza sprawdzi się równie dobrze, choć każda
KucharzycaBURAKI - mają właściwości lecznicze dzięki antocyjanom, które sprawiają, że mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy, ponadto zapobiegają wystąpieniu nowotworów. Sok z buraków może uchronić nas przed
wege i kropkaCzęsto zastanawiam się co można jeszcze wynaleźć w kwestii urozmaicenia jedzenia... Przy okazji przypomniało mi się, dlaczego ludzie zaczęli jeść kotleta z ziemniakami, ryż z kurczakiem lub rybami... Przypomniała mi się jakaś informacja, którą kiedyś, gdzieś przeczytałem...❗ Ta informacja daje odpowiedź na pytanie, dlaczego ludzie się trują mieszając białka z węglowodanami , chociaż organizm ludzki nie jest(...)podsmażamy na patelni, dodajemy do nich cebulkę pokrojoną w kostkę i podsmażamy. Gdy pieczarki i cebulka jest gotowa zestawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. Ugotowane warzywa blendujemy, dodajemy do ugotowanej i wystudzonej kaszy, dokładamy pieczarki z cebulką, drobno pokrojony ząbek czosnku, przyprawy (paprykę, oregano, sól, pieprz), mąkę, olej i wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą konsystencję
Dieta Rozdzielna i Zdrowie