Dzisiaj przedstawiam Wam proste danie, które zadowoli tych, którzy mają dość nudnego obiadu. Nadchodzi także sezon wiosennych owoców i warzyw, dlatego warto go wykorzystać i włączyć te specjały do naszego codziennego menu. Stragany będą nas teraz kusić m.in.: młodą kapustą, szczawiem czy szpinakiem, dlatego to ostatnie jest królem naszej dzisiejszej potrawy. Wykorzystałam go jako farsz do mięsa(...)pokroić, mrożony poczekać aż się rozmrozi). Dusić kilka minut. Na koniec dodać jedną dużą łyżkę śmietany. Posolić i popieprzyć do smaku i jeszcze chwilę dusić. Schab rozbić na cienkie kotlety. Opruszyć solą i pieprzem z obu stron. Nakładać na brzeg kotleta farsz szpinakowy i zwijać. Obtoczyć w mące. Roladki obsmażyć z obu stron na złoty kolor (na oleju). Przełożyć
Fabryka pomysłówSłodka marchewka oraz masło orzechowe z dodatkiem orzeźwiającej kolendry i pikantnej nutki chilli - tak właśnie wygląda nasz najnowszy efekt z posiedzenia w kuchni. Zapraszamy Was na
Bananowe PoleFrittata – czyli najprościej mówiąc włoski omlet z warzywami i dodatkami. W Internecie aż roi się od wariacji na jej temat, ja jednak do tej pory nie miałam okazji jej przygotować (aż do wczoraj). Dzisiaj miałam podejście numer 2 (podejście nr 1 przez moją nieuwagę zakończyło się klęską). Jajka kocham w niemalże każde postaci, więc ta potrawa bardzo przypadła(...)dawno już obalono badaniami naukowymi. U zdrowych ludzi cholesterol zawarty w diecie minimalnie wpływa na jego poziom we krwi. Znacznie groźniejsze są tłuszcza nasycone (zwierzęce – zawarte w wieprzowinie, kiełbasie, kotletach, skórze drobiu, śmietanie, maśle, słoninie, smalcu, pełnym mleku) oraz tłuszcze trans (chipsy, chrupki, ciastka, krakersy, twarde margaryny w kostce, fast-foody, zupki chińskie). Ze względu na możliwość zakażenia Salmonellą (dotyczy
Powiedz dietom niejest już problemem. Burgerowe foodtrucki podbiły wiele serc i nie ma się czemu dziwić: świeże mięso, a nie jakieś mrożonki składowane przez ostatnie dwa lata; naturalne sosy i świeże warzywa. Takiego hamburgera można jednak przygotować także w domu. Od sezamowej bułki do soczystego burgera. DOMOWE HAMBURGERY Składniki na bułki: - 500 gram mąki - 75 mililitrów mleka - 80 mililitrów oliwy - 20 mililitrów(...)siekamy i dodajemy do mięsa wraz z musztardą, wodą, pieprzem oraz solą. Mięso musimy brutalnie zagnieść, najlepiej rzucając nim kilka do miski - dzięki temu zwiążą się włókna kolagenowe. Formujemy kotlety. Smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Czas zależy od naszych indywidualnych preferencji stopnia wysmażenia wołowiny. Składniki do wykończenia: - bułki sezamowe - burgery - pomidor - sałata lodowa - cebula - keczup - musztarda Przygotowanie: Ostudzone
Życie zamknięte w smakuwypróbowania tej jakże zdrowej i wielofunkcyjnej kaszy. Nie będę rozprawiał się teraz na temat jej zalet (jest ich mnóstwo), tylko polecę jedną z ciekawszych form jej wykorzystania - w formie wegańskich kotletów. Są one niezwykle smaczne, przypominają nieco falafel i mają ogromną ilość substancji odżywczych. Samo zdrowie!Składniki:1.5 szklanki kaszy jaglanej1/3 szklanki lnu złocistego (zmielonego na mąkę)1/2 szklanki sezamu1(...)miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Jabłko obrać i zetrzeć na papkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.Do dużej misy wrzucić wszystkie składniki: kaszę, warzywa, nasiona, jabłko, przyprawy, olej. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i przystąpić do formowania kotlecików. Jeśli masa klei się do rąk, można wysmarować ręce olejem. W przypadku, gdy jest zbyt sypka, można
Food SquareKolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Faszerowane papryki z mięsem mielonym to bardzo fajne i proste danie. Wystarczy trochę wyobraźni i w kilka chwil można zrobić coś naprawdę pysznego i wykwintnego. Samo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bez mąki, bez jajek, bez glutenu. Ze to ze smakiem. Zapraszam na placki z palonej kaszy gryczanej. Każda inna kasza sprawdzi się równie dobrze, choć każda
KucharzycaBURAKI - mają właściwości lecznicze dzięki antocyjanom, które sprawiają, że mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy, ponadto zapobiegają wystąpieniu nowotworów. Sok z buraków może uchronić nas przed
wege i kropkaCzęsto zastanawiam się co można jeszcze wynaleźć w kwestii urozmaicenia jedzenia... Przy okazji przypomniało mi się, dlaczego ludzie zaczęli jeść kotleta z ziemniakami, ryż z kurczakiem lub rybami... Przypomniała mi się jakaś informacja, którą kiedyś, gdzieś przeczytałem...❗ Ta informacja daje odpowiedź na pytanie, dlaczego ludzie się trują mieszając białka z węglowodanami , chociaż organizm ludzki nie jest(...)podsmażamy na patelni, dodajemy do nich cebulkę pokrojoną w kostkę i podsmażamy. Gdy pieczarki i cebulka jest gotowa zestawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. Ugotowane warzywa blendujemy, dodajemy do ugotowanej i wystudzonej kaszy, dokładamy pieczarki z cebulką, drobno pokrojony ząbek czosnku, przyprawy (paprykę, oregano, sól, pieprz), mąkę, olej i wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą konsystencję
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezasmażana z boczkiem i pomidorami. Fantastyczna w smaku, szybka i nieskomplikowana w przygotowaniu. Idealna jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami i kotletem schabowym. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 30 g masła 140 g parzonego lub wędzonego boczku w plastrach 1 cebula 1 duża lub 2 małe marchewki 1 pietruszka gruby plaster selera(...)minuty, dolewamy 1/2 szklanki bulionu lub wody, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy płomień do małego. Gotujemy 15 minut, do miękkości kapusty i warzyw. W międzyczasie 2 razy mieszamy. Dodajemy krojone pomidory i gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut. Mąkę wsypujemy do miseczki i mieszamy, stopniowo dolewając 1/2 szklanki zimnego bulionu lub wody
cool and mintyKtóż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Hamburger jest dobry na wszystko. Na szczęście nie musi iść tak bardzo w biodra W tym przypadku ważne jest dobre mięso i świeże warzywa. Hamburgery Drukuj przepis Składniki4 duże bułki0,5kg łopatki wieprzowej (dobrej jakości mięso, mielone z kawałka)1 jajo troszkę bułki tartejsólpieprz1 pomidor malinowymix sałat (lub dowolna sałata)ser żółty8 plasterków cukiniicebulakiełki (dowolne) Sposób przygotowania Krok 1Mięso mielone(...)staną się chrupkie. Krok 3Cebulkę podsmażyć na patelni. Przyprawić solą i pieprzem. Krok 4Podsmażyć plasterki cukinii. Krok 5Podpieczone bułki wyjmujemy z piekarnika. Układamy na dolnej połówce sałatę, plastry pomidora, kotleta, ser, plasterki cukinii, na to cebulę i kiełki. Podajemy
CoolinarniePLDawno nie było zupy na blogu, więc czas troszkę nadgonić temat. Dziś zapraszam na bardzo aromatyczne i szybkie w wykonaniu flaczki z boczniaków. My lubimy zajadać boczniaki w formie kotletów czy w jajecznicy, ale ostatnio mój mąż kupił skrzynkę prawie 2 kg tego grzyba, więc trzeba było zrobić coś bardziej zaawansowanego - wybór padł na zupę. Boczniaki to bardzo(...)czosnek przecisnąć przez praskę. Boczniaki umyć, odrzucić nóżki i pokroić w paski. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, najpierw podsmażyć cebulę z dodatkiem soli na złoty kolor, następnie dodać pozostałe warzywa i podsmażyć przez kilka minut by lekko zmiękły. Równocześnie podczas smażenia zagotować w dużym garnku wodę z przyprawami. Na wrzącą wrzucić podsmażone warzywa i gotować około 10 minut. Następnie
Poezja Smaków - blog kulinarnyniedzielę, lub na specjalne okazje, bo zawsze wszystkim smakuje, a w dodatku schab w tej wersji przygotowuje się błyskawicznie i jak dla mnie jest smaczniejszy i zdrowszy, niż tradycyjny kotlet schabowy smażony na głębokim tłuszczu :) SKŁADNIKI (4 porcje) Ok. 700 g schabu bez kości 1 łyżeczka masła klarowanego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki jasnego piwa(...)minuty co chwilę mieszając sos. PROPOZYCJA PODANIA -Puree ziemniaczane, młode ziemniaczki lub kopytka -Sałata z zielonych ogórków i śmietany Jeden duży ogórek obrać i umyć. Używając obieraczki do warzyw wykrawać podłużne paski ogórka. Doprawić odrobiną soku z cytryny, 1 łyżką śmietany, solą i pieprzem
Calzonella.com