najprostszym daniem z cukinii jakie znam… i tak pysznym, że je często powtarzam. Pojawiają się one regularnie u mnie na stole, najczęściej w sezonie na to cudowne warzywo. Niekiedy przygotowuje nieco zmodyfikowane wersje placuszków, jak te placuszki z cukinii i ziemniaków czy placki z cukinii z piekarnika . Lubię cukinię za to, że pasuje praktycznie do wszystkiego, co udowodniłam(...)mocno olej i smażymy placuszki - nakładając porcje placuszków łyżką. Smażymy do zrumienienia z obu stron. 5 Podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Placuszki można potraktować także, jako dodatek do kotletów/pieczeni. Artykuł Placuszki z cukinii z patelni pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiNaleśniki z borówkami to zarówno szybkie danie na śniadanie, ale równie dobrze mogą być smaczną propozycją na słodki deserek. Borówki możecie zastąpić dowolnymi sezonowymi składnikami np
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś mam dla Was danie typowo obiadowe. Pulpety w sosie pomidorowym w moim domu maj zawsze duże wzięcie. Tym razem do masy mięsnej dodałam brokuł który
Radość kipiąca uśmiechem.PAPRYKA MARYNOWANA Z MIODEM Jak w domu przygotować wspaniałą paprykę marynowaną z miodem na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. Marynowana papryka przygotowana na zimę
Moja Książka Kucharskastolicy co rusz pojawiają się serwujące je food tracki, czy burgerownie. Zwłaszcza w okolicy biurowców. Nic dziwnego - kanapka na ciepło z solidną porcją mięsa i warzywami to idealny pomysł na lancz. Mnie jednak burgery najbardziej kojarzą się z wakacjami, z latem, z jedzeniem na świeżym powietrzu. Dziś proponuję moją wersję kurczak-burgera z chudego mięsa z piersi(...)poszatkować, posolić, dodać pieprz, oliwę, ocet i miód, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Dodać natkę pietruszki. Burgery podawać z pełnoziarnistą bułką, kapustą i sałatą lub jako mielone kotlety z młodymi ziemniakami i mizerią
Kulinarne InspiracjeDelikatne w smaku pulpeciki, soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz, a przede wszystkim zdrowsze od tradycyjnych, bo przygotowane z chudej piersi z indyka oraz smażone
Kraina Miodem PłynącaKebab i falafel to jedne z najbardziej typowych dań kuchni arabskiej. Chociaż łączy je pochodzenie oraz bogactwo smaków i aromatów, są to dwie różne potrawy. Na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś zapraszam Was na pyszne ryżowo pieczarkowe kotleciki. Niezwykle proste w przygotowaniu i sycące. Takie kotleciki najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu pomidorowego. Często do przygotowania
Słodkie okruszkitemperaturze 190 stopni C. W połowie pieczenia przewróć na drugą stronę, a na ostatnie 2 minuty przełącz piekarnik na górne grzanie - dzięki temu kotlety trochę się przyrumienią. Gotowe kotlety podawaj z sałatką. Wieloziarnista sałatka z ciecierzycą, granatem i serem feta Składniki / na 3-4 porcje: 1 opakowanie Monini Rice & More 90 sek. 7 ziaren 250 g pomidorków koktajlowych(...)małe kawałeczki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i przełóż na nią zawartość malaksera. Dopraw solą i pieprzem. Smaż od czasu do czasu mieszając przez ok. 5 minut, aż warzywa zmiękną. Na patelnię dodaj opakowanie Rice & More, wodę i ocet balsamiczny i wszystko dobrze wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Podawaj posypane parmezanem
Chilli Czosnek i Oliwałabym spróbować prawdziwe tiramisu. A tak po za tym, deser to deser, każdy będzie dobry <33. Znienawidzona potrawa.Wspominam przedszkole i widzę brukselkę(o ile zaliczymy to do potrawy) kotlety rybne i zupę cebulową, A tak z domu, hmmm... sama nie wiem.4. Masz do wyboru: uratować ukochane zwierzę albo obcego człowieka. Które z nich wybierzesz?Chyba obcego człowieka, bo myśl(...)wieczór?7. Najpierw czytasz książkę, czy oglądasz film?8. Domowe kino z przyjaciółmi, czy może kino na mieście?9. Najgorszy owoc?10. Wiedziałeś/aś, że arbuz to warzywo
More food, love and dreamsKurczak i karkówka to chyba najpopularniejsze potrawy z grilla jakie możemy spotkać na większości spotkań. Jednak aby były smaczne, kruche i rozpływające się w ustach musimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!soczewica łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup. Dodatkowo nie wymaga wcześniejszego namaczania. Wspomniana już soczewica brązowa charakteryzuje się wyrazistym smakiem, często jest składnikiem wegetariańskich pasztetów, pieczywa, kotletów. Soczewica zielona odznacza się bardzo delikatnym smakiem i po ugotowaniu nie rozpada się, lecz zachowuje sypkość. Można przygotować na jej bazie pasty kanapkowe lub farsz do pierogów czy krokietów(...)słoiku łączymy olej, ocet, miód, sól, pieprz i płatki chilli, zakręcamy słoiczek i mocno potrząsamy, doprawiamy do smaku 7. Ugotowaną, jeszcze ciepłą soczewicę łączymy z dressingiem, podajemy z warzywami i pokruszoną fetą
Słodki KompromisKlasyczny h amburger z Mc Donald's to jedna z najpopularniejszych i naj częściej kupowanyc h kanapek w restauracji. Charakteryzuje go porcja mięsa wołowego, warzywa, takie jak: ogórek konserwowy, cebula oraz dodatek musztardy i ketchupu , całość oczywiście otula gładka bułeczka . P roste, nieskomplikowane składniki tworz ą wyjątkowy, tradycyjny i cha rakterystyczny smak pop ularnego hamburgera. Uwielbianego przez wielu klasycznego hamburgera(...)czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy kule, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ogórki w plasterki. Bułeczk i przekrawamy
Słodka StronaOch jak ja kocham Hamburgery :), ale nie takie z sieciówek co ze zdrowym posiłkiem nie mają nic wspólnego. Jestem mięsożercą i tego nie da się ukryć
Wypieki i RumieńceNie ukrywam, że drób jest najczęściej używanym z mięs w mojej kuchni, ze względu na jego walory smakowe i odżywcze. Drób zawiera niewielkie ilości tłuszczu (skórę
mojewypiekiinietylko