Jeżeli znudziły się Wam smażone kotlety drobiowe a'la schabowy, to zachęcam do przygotowania piersi z kurczaka w parmezanowej panierce zapiekanych z pomidorami, cebulką i startym żółtym serem. Danie szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Poniższe piersi możecie podawać z młodymi ziemniakami jak i ugotowanym ryżem. Składniki na porcję dla 4 osób: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka(...)blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec około 20 minut. W międzyczasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Połowę cebulki drobno posiekać. Pomidory pokroić. Warzywa przesypać do miski i przyprawić solą oraz pieprzem. Na podpieczone piersi z kurczaka wyłożyć pomidory z cebulką. Całość posypać startym, żółtym serem. Ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 5-7 minut
Ugotowaćantonówkach i cydrze lubelskim autorka: Delicious Titbits | blog: Delicious titbits Kurczak w marynacie z maślanki i musztardy autorka: karolajna | blog: moje kuchenne fanaberie Szaszłyki obiadowe z kurczakiem i warzywami autorka: karolajna | blog: moje kuchenne fanaberie Soczyste żeberka w keczupie autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Grillowana karkówka w marynacie teriyaki autorka: migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Grillowana polędwiczka(...)natalia0404 | blog: Za kubkami talerzami Teksański? Czemu nie! A może frytki do tego? autorka: bastalena | blog: bastalena grillowane kotleciki cielęce z szałwią i chilli autorka: slodziutkamama | blog: Słodziutka mama kotlet schabowy bez smażenia w panierce z mąki z amarantusa autorka: slodziutkamama | blog: Słodziutka mama Jeżynowo-pomarańczowa kaczka autorka: Tycjanowa | blog: Smakowite Jadło Lula kebab. autor: Lukash | blog: Kuchnia Łukasza
Kuchenna Kontrrewolucyakurczak, ryby czy makaron. Autor jest mistrzem nowoczesnej kuchni włoskiej. Ja akurat ta kuchnię uwielbiam :) Podział : zupy i przystawki, kurczaki, mięso, ryby i owoce morza, dania makaronowe, warzywa, desery. Pierwszy działa zupy zaczyna jedna z moich ulubionych: zupa pomidorowa z pieczoną papryką :)).Oprócz tego w książce możemy znaleźć wiele cennych porad autora np. przedstawia nam proste metody ułatwiające gotowanie(...)pisałam są bardzo ciekawe i smacznie wyglądają :)), no dania z makaronem spróbowałabym wszystkie he, he :)), akurat zdjęcia tego działu nie zrobiłam, ale makarony kuszą :) Zaciekawiły mnie też bardzo kotlety z łososia i szpinaku. Lubię takie, zawsze to ryba podana w jakiś inny sposób :) No i ta tarta, rewelacja :), a to tylko niektóre zdjęcia potraw. Książkę mogę polecić, oceniłabym
kruche babeczkinastępnie obtaczamy w płatkach. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju kokosowego, a następnie smażymy mięso po kilka minut z każdej strony, aż do lekkiego zarumienienia się panierki. Wyjmujemy kotlety na talerz, nakładamy dodatki i wcinamy. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest zdrowy. Według tabel wartości odżywczych filet drobiowy zawiera aż 22% białka przy znikomej ilości węglowodanów(...)dania o produkty skrobiowe, o ile nie mamy wysokiego zapotrzebowania energetycznego (np. nie wykonujemy pracy fizycznej). Absolutnie nie proponuję głodzenia się – porcja 250 g mięsa na osobę, uzupełniona o warzywa w postaci np. surówki, powinna w zupełności wystarczyć do osiągnięcia uczucia sytości. Po trzecie: jest prosty i szybki. Podobieństwo do popularnego „schabowego” widoczne jest na pierwszy rzut oka. W powyższym
Proste-przepisy.plZapraszam na moje ulubione połączenie: warzywa + mięso ;) Składniki na dwie porcje: 100g mixa sałaty batawskiej 1 owoc avocado dressing: połowa dużego owocu granta kilka listków świeżej mięty łyżeczka miodu łyżka octu winnego jabłkowego świeżo mielony pieprz Kotleciki: 300g mielonego mięsa wołowego marynata: łyżka musztardy dijon ząbek czosnku 2 łyżki sosu sambal oelek sól, pieprz(...)lodówki. Na talerzu układamy sałatę, a na niej avocado pokrojone w plasterki. Z mięsa formujemy dowolnej wielkości kotleciki i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony. Po przełożeniu kotleta z jednej strony na drugą układamy plasterek sera, przykrywamy przykrywką, żeby ładnie się rozpuścił i chwilę podsmażamy. Układamy na sałacie i polewamy dressingiem
Sajkofanka smakuMając przygotowane dyniowe puree, człowiekowi aż chce się zrobić na obiad coś nowego, innego, a zarazem smacznego :) Naprawdę! Bo przygotowanie takiego makaronu to zaledwie chwila moment
Kuchnia w czekoladzieUpał -upałem , ale w końcu trzeba coś zjeść po za tartą marchewką :).Nie żebym od razu miała ochotę na gotowanie rosołu .Kupiłam trochę bez planu kalarepki
Buniabaje w kuchnisłowo wegańskie wywołuje w moim Mężu pewien bliżej nieokreślony niepokój...) Niestety Syn Starszy nie znosi buraków i burgerów nawet nie chciał spróbować. Będę więc jeszcze kombinować z jakimś innym warzywem. Może bataty, albo marchewka? Jeszcze nie wiem. Tymczasem namawiam Was do skuszenia się na te buraczyska. Składniki na 10-12 sztuk: 2 szklanki (450 g) upieczonych lub ugotowanych buraków(...)czosnkiem. Do masy dodać pozostałe składniki i wymieszać (najlepiej ręcznie) aż wszystko się połączy. Jeżeli masa nie będzie się chciała kleić można dodać jeszcze trochę bułki i oleju. Uformować kotlety. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem. Piec przez 30-40 minut. W połowie pieczenia można obrócić burgery na drugą stronę. Podawać z bułkami (w lżejszej wersji
Pełny talerzinternecie jest mnóstwo przepisów z wykorzystaniem fileta z kurczaka, ale... co zrobić jeśli te wszystkie standardowe kotlety, devolay'e itp nam się już przejadły lub zwyczajnie znudziły? Odpowiedz jest prosta. Trzeba spróbować niebanalnych, smacznych i cieszących oko szaszłyków bazyliowych :) Dodatkową zaletą jest oczywiście fakt, iż to danie ma zdecydowanie mniej kalorii niż wcześniej wspomniane cuda w złotej panierce. Ciekawa forma podania(...)uznania na jeden patyk 3-4 ślimaczki. Włożyć do piekarnika. piec w 180' przez 40 min. Po 20 min. szaszłyki obrócić. Propozycja podania. Szaszłyki z ryżem i warzywami a' la s pag het ti. Podawać z dowolnymi dodatkami np.frytki, ziemniaczki opiekane , warzywa lub ulubione dipy. Gotowe :) Smacznego
Tagebuch po polskublogu znajdziecie przepis na kotleciki drobiowe z dodatkiem kukurydzy , sera feta i zielonej pietruszki . Dzisiaj zachęcam do przygotowania kotletów siekanych wraz z dodatkiem groszku. Pomysł na urozmaicenie dań z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Poniższe kotleciki są proste do przygotowania i bardzo smaczne :) Polecam! Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 250-280 g groszku(...)pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Usmażone kotleciki przełożyć na papier, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przygotowane kotleciki podawać, np. z warzywami ugotowanymi na parze i ryżem. Smażenie kotlecików Pomysł na przepis z książki "Mała wielka uczta" Pauliny i Michała Stępień
Ugotowaćzłoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i podajemy z czym kto lubi. Moja propozycja to surówka z pora, marchewki, czerwonej cebuli, papryki żółtej i czerwonej. Warzywa pokrojone w stylu julienne zalewamy lodowatą wodą na ok. 15 minut. Odcedzamy na sitku, osuszamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz olejem z pestek dyni(...)łososia, z mango, na awokado Łosoś w maku Muszle taco z łososiem wędzonym Nigiri sushi z łososiem Temari sushi Tatar z łososia Szaszłyki z łososia Bliny ziemniaczane z łososiem Kotlety siekane z łososia Najlepszy domowy fishburger Pasta z pieczonego łososia Łosoś pieczony w niskiej temperaturze Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya Krakersy z łososiem Łosoś w cieście francuskim Zupa rybna z kluskami
mojewypiekiinietylkoZastanawialiście się czasem co można zrobić z boczniakami poza klasycznymi panierowanymi "kotletami"? Te wartościowe grzyby zdecydowanie zbyt rzadko goszczą w naszych kuchniach. Gotując dla siebie ograniczam smażone potrawy, co spowodowało, że stałam się wielbicielką jednogarnkowych gotowanych i duszonych potraw. Wspominając moje ulubione flaki wieprzowe robione przez mamę postanowiłam spróbować z wersją wegetariańską. Wyszły mocno doprawione (oczywiście nieco inne niż tradycyjne(...)użyć mrożonych z włoszczyzny). Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej. Włożyć cebulę i czosnek i szklić 2-3 minuty. Dodać boczniaki i pozostałe warzywa, listek laurowy i ziele angielskie. Dusić wszystko około 10 minut mieszając by się nie przypaliło. Wlać bulion i gotować na małym ogniu ok 15-20 minut. Po tym czasie dodać
Zielona Kuchniałagodny, testowanie bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Pasta jest delikatna, smaki cudownie się przenikają. Doskonale nadaje się do wzbogacenia zup i sosów, a łyżeczka czy dwie dodane go mięsa na kotlety mielone sprawia, że gotowe kotleciki są soczyste i pełne smaku. Ajvar pikantny to zdecydowanie nasz faworyt. Dodawaliśmy go praktycznie do wszystkiego - na kanapki, do grillowanego mięsa, do krokietów(...)kiełbasy. Smażymy, mieszając, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy ajvar, wodę i doprawiamy do smaku. Dusimy na małym ogniu (pod przykryciem) przez około 5-10 minut. Podajemy z pieczywem, grillowanymi warzywami lub sałatką
W poszukiwaniu inspiracjiTo był mój pierwszy raz ;) z kaszą jaglaną...Pierwszy i na pewno nie ostatni bo kasza wyjątkowo mi posmakowała...Zwłaszcza w takim oto wykonaniu... Wyszły pyszne
NaKońcuJęzykazłości przejdą i poczują się głupio " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Cukinia , to wspaniałe i pyszne warzywo , polecam w tej formie , potrawa jest lekka i smakowit a . Składniki : 2 młodziutkie , smukłe cukinie ( takie po około 20 cm -chude ) 1 średniej wielkości cebula , najlepiej biała 1 puszka pomidorów(...)momentu aż sok z pomidorów się zredukuje i utworzy gęsty sos . Wyłączamy gaz , wsypujemy posiekaną bazylię , mieszamy i od razu podajemy . Doskonałe z chrupiącymi tostami lub jako dodatek do kotletów ziemniaczanych , jak w moim przypadku ( na zdjęciu ) Smacznego ! Post Duszona cukinia z bazylią pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży