Coraz częściej zamiast odwiedzać popularne sieciówki z fastfoodami wybieramy mniejsze lokale serwujący pyszne burgery. Ostatnio w jednym takim lokalu byliśmy, a TUTAJ znajdziecie recenzję. Chciałbym Wam
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nasion. W przeciwnym razie będą się rozpadać. I ma rację – masa ma idealną konsystencję, kotleciki łatwo się formuje i się nie rozpadają. Z podanych składników wychodzi około 20 małych kotletów. Robiłam z ½ porcji. Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżki soli 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry szczypta chili(...)rodzajów. Autorka odpowiada w nim także na pytanie, dlaczego warto spróbować tego rodzaju diety: odtruwa, odżywia i leczy. Książka podzielona jest na rozdziały: napoje/soki/mleczka, zupy/kremy/chłodniki, pożywne przekąski, kolorowe warzywa, sycące strączki, kasze i ziarna, słoneczne jajka, sosy/dipy/pasty, słodko a zdrowo. Źródło zdjęcia: ksiazki.okazje.info.pl W każdym znajdziemy wiele ciekawostek żywieniowych, np. kasza jaglana odkwasza organizm, olej kokosowy (i to pewnie
Qlinarnie i Qlinarnieramach Food Revolution Day przełamywałam własne bariery. Przyznaję otwarcie, że mam problem z surówkami, w ogóle z warzywami liściowymi. Nawet jeśli kupuję i część wykorzystam druga ląduje w śmietniku zgniła albo zwiędła... W swoim dorobku mam tylko tradycyjne surówki z białej kapusty, z kapusty pekińskiej i z pora (takie z marchewka i jabłkiem, i jakimś łącznikiem(...)psiapsiółce, Małżonowi wcale. Schab z nuta pomarańczy i tymianku 2 łyżeczki oliwy łyżka skórki pomarańczowej pokrojonej w paseczki łyżeczka listków świeżego tymianku 4 konkretne kotlety ze schabu (u mnie były cienkie plasterki za to więcej) sól i pieprz 60 ml soku z pomarańczy 1 łyżka brązowego cukru Na średnio rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy skórkę, tymianek
Dzieje kuchennej WiewióryNiedziela to w wielu domach rosół i schabowe :) Mieszkając w bloku zawsze tego dnia są u kogoś schabowe :) Po piętrach doskonale rozchodzi się stukot po desce
Z Majeczką w kuchnisosie miodowo-musztardowym – kurczak z kwiatami cukinii – przepis na kurczaka z KFC – kurczak z mozzarellą i suszonymi pomidorami – szaszłyki z kurczaka z suszonymi pomidorami – kotlet schabowy orientalne SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA PRZYGOTOWANIE: 1 h 10 minut Składniki: – 12-15 skrzydełek z kurczaka – pół łyżeczki soli – pół łyżeczki pieprzu – 4 ząbki czosnku(...)Wstaw kurczaka do piekarnika i piecz 30-35 minut. Po 20 minutach odwróć kurczaka i polej go sosem za pomocą łyżki. W międzyczasie ugotuj ryż, przygotuj surówkę lub warzywa. Na suchej patelni uprać przez 5-6 minut sezam, cały czas mieszając go aby się nie przypalił. Po upieczeniu posyp skrzydełka sezamem oraz posiekanym szczypiorem z dymki. Smacznego! Artykuł Orientalne skrzydełka
nietylkopasta.pljest on już związany z dietą rozdzielną. Ten temat wiąże się raczej z: PRODUKCJĄ MIĘSA i chemią... Przez produkcje mięsa rozumiem wszytko co dotyczy procesu zanim, wędlina czy "kotlet" trafi na nasz stół... Etap I: To fakt, że dzisiejsza hodowla przypomina bardziej produkcje niż hodowle, a zwierzęta faszeruje się: antybiotykami hormonami sterydami i psychotropami pasza z roślin na nawozach(...)tylko naturalnymi, jak pieprz, sól, czy czosnek poprawiającymi walory smakowe. Odpuśćmy sobie wędlinę z chemią do kwadratu. Samo mięso zawiera 60 razy więcej chemii, toksyn itd. niż warzywa i owoce. I wyobraźcie sobie, że podczas gotowania wywaru ogromna część wytapia się i trafia tak jak tłuszcz do rosołu i zupy... OK! To jest kolejny etap świadomości. Nasz blog
Dieta Rozdzielna i ZdrowieObiad ten plątał się za mną już długi czas. Aż koniec końców sąsiad uraczył mnie cukinią-gigant. A ile można jeść kotlety z cukinii? ;-) Wyszperałam więc przepis ponownie z czeluści sterty innych, równie smacznych propozycji. Dokładniej - pochodzi z gazetki 'Przyślij przepis' (jak się okazało - nadesłany przez Pannę Malwinę ), w której to coraz częściej znajduję coś dla siebie. Składniki(...)Pora pokroić w małą kostkę. Pora i czosnek posypać przyprawami. Smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju. Pomidory rozgnieść i wraz z ciecierzycą, fasolką i cukinią dodać do pora. Do warzyw wlać bulion. Dusić, aż fasolka będzie miękka. Wsypać szpinak i posolić. Podgrzewać 5 minut aż szpinak zmięknie. Smacznego
Zielona KuchniaMakaron ze szpinakiem i szparagami to niecodzienne połączenie „zielonych” składników. Tak, tak będzie tym razem to danie bez mięsa ale myślę, że nie nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kocham w porze letniej to, że młodych warzyw jest pod dostatkiem. Uwielbiam niemal wszystkie warzywa, a teraz, zwłaszcza młode smakują wybornie. Są intensywne w smaku, miękkie w fakturze i soczyste. Do tego ogromnie bogate w witaminy. Jakiś czas temu pokazywałam Wam kapustę kwaszoną zapiekaną z karkówką w sosie myśliwskim, danie, które także jest łatwe, ale smakiem bardziej podchodzi pod bigos(...)sztuk: 1 kg karkówki młoda kapusta - 1 główka 1 cebula sól, pieprz, ząbek czosnku liść laurowy wykałaczki Wykonanie: Karkówkę rozkroić na plastry, roztłuc tłuczkiem na bardzo cienkie kotlety. Jeżeli mięso się przerwie w którymś miejscu, to nic się nie stanie. Pospinamy wykałaczkami :-) Kotlety najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, by mięso było suche. Wtedy też roladki ładniej się uformują. Jeżeli
Poezja Smaków - blog kulinarnycenie 69zł. Ostatnio widziałam też urządzenia do ręcznego robienia makaronu z warzyw na korbkę – w dużych hipermarketach kosztują ok. 30-40zł. Można też użyć zwykłej obieraczki do warzyw i pociąć marchew czy cukinię wzdłuż – też wyjdzie świetny makaron (koszt obieraczki to ok. 2zł). Składniki na 4 porcje : 400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula jajko 3 łyżki(...)doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią (może być suszona). Z mięsnej masy formować niewielkie kulki i wrzucać je do pomidorów. Z podanych produktów powinno wyjść 28 niewielkich pulpetów. Kotlety przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. W czasie, kiedy pulpety się gotują, przygotować makaron. Makaron pełnoziarnisty ugotować al dente wg przepisu
Dietologprzypraw można dopasować do indywidualnych preferencji w naszej rodzinie. Kotleciki z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej najlepiej smakują z cudownie zielonym sosem jogurtowo-czosnkowym z pietruszką i tahini. Kotlety z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej z czosnkowym sosem z tahini i zieloną pietruszką Składniki na kotleciki: duża cebula 2 marchewki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka kaszy jaglanej(...)dolewając wody w razie gdyby cała wchłonęła za szybko. Tak samo postępuję z soczewicą. Zalewam ją 2 szklankami wody i gotuję 15 minut. Odstawiam do przestygnięcia. W międzyczasie przygotowuję warzywa. Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam drobno, marchewki obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę posiekaną cebulę aż zacznie się złocić, dodaję
Kurnikowosprawę, jak bardzo niesprawiedliwe mogą być takie sądy, zwłaszcza kiedy tak naprawdę ktoś nie spróbował swoich sił w kuchni roślinnej. Ja z kolei uważam, że codzienne tłuczenie i panierowanie kotletów czy obieranie ziemniaków jest zdecydowanie bardziej męczące i nużące niż przygotowania większości dań wegańskich. Poniżej mam dowód na poparcie tej tezy. Słodkie ziemniaki i papryka rozpieszczają nasze kubki smakowe przyjemną(...)zdejmij go z ognia, gdy delikatnie się zarumieni, a w powietrzu będzie unosił się zapach). Przesyp go do miseczki. Na tę samą patelnię wlej teraz łyżkę oleju , wrzuć pokrojone warzywa i smaż je około 5 minut. Dolej syrop klonowy i poczekaj jeszcze chwilę, aż odrobinę się skarmelizuje. Dodaj cynamon, rodzynki, tahini, sok z cytryny, szczyptę soli i wlej ½ szklanki
Roślinna - blog wegańskiprzede wszystkim z kotletem schabowym, ziemniakami. Tak naprawdę to nie tradycyjna kuchnia, tylko pozostałości po PRL-u. Przyglądając się potrawom od czasów Piastów i Jagiellonów widzimy, że częściej niż kotlet schabowy, pojawia się tam zupa z raków. Kuchnia polska dawniej i dziś Na przemiany tradycji kulinarnych Polski wpływ miały zmiany polityczne i społeczne. Kuchnia staropolska charakteryzowała się przede wszystkim regionalizmem(...)były przyprawy: pieprz, liście laurowe, cynamon, szafran, goździki, czy ziele angielskie, a także dzikie rośliny takie jak mlecze, pokrzywa, czy też szczaw. Od czasów Królowej Bony jedzono także dużo warzyw, które podawano przede wszystkim gotowane: w wodzie lub na rosole. Poddawano je również pieczeniu i smażeniu oraz stanowiły one element sosów. Warzywa łączono głównie z mięsem i kaszą, a także
365 dni dookoła kuchniŚledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry Chrupiące(...)grzybami Pierogi z wędzonym twarogiem Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Tradycyjna sałatka jarzynowa Suszone grzyby w cieście piwnym Aromatyczny pasztet z Kotlety z kalafiora Wegeburgery z marchewką Potrawy dla dzieci Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi ruskie Kotleciki z łososia Chrupiące polędwiczki z kurczaka
Codziennik KuchennyPrzyznam się Wam szczerze, że nie przepadałam za rybą po grecku, ale za tym daniem w wersji wegańskiej to szaleję. Dotychczas robiłam je używając zamiast ryby „kotletów” sojowych, ale nie jem już soi w tej postaci, więc poeksperymentowałam i to naprawdę ze spektakularnym skutkiem, bo nawet Miśka jadła te boczniaki po grecku, a ona nie przepada za grzybami(...)łyżki koncentratu pomidorowego (mały słoiczek) olej roślinny do smażenia Ponad to potrzebujesz: 1 Kota, aby kontrolował jakość. Przygotowanie: Aby wszystko poszło sprawnie, smaż jednocześnie grzyby na jednej patelni, a warzywa na drugiej/lub w garnku. Grzyby, aby przyrumienić kładź na rozgrzany olej i smaż bez wiercenia nimi po 3-5 minut z jednej strony, a ciut krócej z drugiej. Usmażone, odkładaj
greenscarf