opakowaniu w aromatycznym bulionie warzywnym. Gotowe kotlety odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie kotlety kroimy w większą kostkę. Uwaga: Bulion w którym gotowały się kotlety, możemy użyć jako bazę do przygotowania sosu. Taki bulion możemy przechować w lodówce i wykorzystać później. 2. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy oczyszczamy(...)jakiś czas mieszając. 4. Pomidory w puszcze przelewamy do garnka, możemy je również lekko zmiksować. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, kostkę sojową i usmażone warzywa z patelni. Dodajemy 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie. Dodajemy przyprawy : kminek, słodką paprykę, odrobinę chilli. Uwaga: Ilość dodanych przypraw jest tylko sugestią, ale proszę doprawiać zgodnie z własnymi upodobaniami
Mój pomysł nawiem jak Wy, ale my lubimy czasem zjeść takie oszukane kotlety bez mięsa:) Tym razem wykorzystałam ryż, który pozostał mi z poprzedniego dnia oraz świeżą marchewkę. Kotleciki są sycące, idealne na piątkowy obiad lub na kolację. Składniki: 100g ryżu, 2 cebule, 2 duże marchewki, 4 jajka, pęczek szczypioru, łyżka masła(...)twardo, ostudzić, oskubać i pokroić w kosteczkę. Dodać do ryżu. Cebule obrać i posiekać w drobną kostkę. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyć na maśle, po czym dodać do ryżu wraz z posiekanym szczypiorkiem i dwoma surowymi jajkami. Dodać bułkę tartą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Formować
Z miłości do słodkościKurczaka zjadamy jako kotlety, sos, placki, pieczonego czy duszonego :) A może spróbować jego wersji z sosem sojowym i makaronem? Bardzo lubię to połączenie, ponieważ robi się je błyskawicznie, jest do tego sycące i pyszne :) Wy tez lubicie takie klimaty na talerzu? :) Składniki: duża podwójna pierś z kurczaka 2 duże łyżki sezamu duża marchewka 1 czerwona papryka 50g makaronu(...)łyżek sosu sojowego jasnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól+ pieprz do smaku łyżeczka masła Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie dokładnie myjemy mięso i warzywa. Kurczaka kroimy w dużą kostkę, warzywa w 2,5 centymetrowe słupki. Na patelni rozpuszczamy masło, na które wrzucamy mięso i warzywa. Smażymy około minuty po czym dolewamy sosu sojowego oraz dosypujemy
ChilliJemyNaszła mnie ochota na przygotowanie wegetariańskiego, pełnego warzyw i aromatów obiadu. Komosa ryżowa z selerem naciowym i pesto pietruszkowym podana na pure z groszku i do tego kotleciki z ciecierzycy z nutką orientu. Gwarantuję, że spodoba się każdemu. Składniki: porcja dla 2 osób komosa: 3/4 szklanki komosy ryżowej 1 seler naciowy sól pesto pietruszkowe: duży pęczek natki pietruszki(...)dobrej jakości oliwy sól, pieprz, sok z 1/4 cytryny 3 łyżki tartego parmezanu 1 duży ząbek czosnku puree z groszku: 1 puszka groszku zielonego 1/2 szklanki mleka sól, pieprz kotlety: 1 puszka ciecierzycy 1 łyżeczka nasion kolendry 3 łyżki mąki ryżowej 1 jajko sól, pieprz do smaku Przygotowanie: K omosa: Komosę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażyć
JaglusiaSałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Obiad Żurek z białą kiełbasą i grzybami Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym(...)kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym Żeberka pieczone z grzybami i papryką Żeberka pieczone
karmelowyWołowe mięso mielone wbrew pozorom idealnie nadaje się na zrazy. Wystarczy je odpowiednio przygotować. Zrazy nafaszerowałam warzywami i boczkiem. Wyszło nie tylko smacznie ale i ciekawie. Składniki: 800 gram wołowego mięsa mielonego 2 małe marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 100 gram chudego boczku parzonego szczypior 4 szalotki Bulion około ½ l Mąka Olej do smażenia Sól Pieprz Wykonanie: Marchew, seler(...)przez kilka sekund miksujemy aby uzyskać podobny efekt. Całość lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso mielone równie przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Następnie mięso dzielimy na 8 równych kotletów. Kotlety wyrabiamy ( jak na mielone kotlety ). W rękach kotleta spłaszczamy i układamy na foli. Przykrywamy również folią. Wałkiem do ciasta rozwałkowujemy kotleta, aby uzyskać płaski kawałek mięsa. Na jednym boku
Smaki Ewysię na Waszych stołach. Mini burgery możecie przygotować zarówno na grillu ogrodowym, jak i przyrządzić je jako przystawkę na patelni grillowej w domu. Składniki: (7 sztuk) Kotlety: - mięso z piersi kurczaka (250 g) - otręby pszenne - 5 łyżek - jajko - 1 sztuka - czosnek - 2 ząbki - cebula - 1/2 sztuki - pieprz Cayenne, szczypta soli(...)Mozzarella - 1 opakowanie - sałata - 2 listki - pieczarki (małe) - 7 sztuk - suszone zioła, pieprz Cukinię, pomidory oraz cebulę kroimy w plastry. Pieczarki dokładnie czyścimy. Warzywa przyprawiamy suszonymi ziołami oraz pieprzem, a następnie grillujemy. Na patyczki nabijamy grillowane warzywa oraz mięso, dodajemy plaster sera Mozzarella i sałatę. Przekąskę podajemy na gorąco. Smacznego
Fit-aminaJeden z najlepszych dodatków do kotleta mielonego, schabowego czy ryby. Klasyka gatunku po mojemu :) Zapraszam też do wypróbowania niebanalnej surówki z kiszonej kapusty na bogato. Przepis tutaj. Składniki:0,5 kg kiszonej kapusty - najlepsza jest z beczki1 duża marchewka1 jabłkotrochę kminku1 mała cebulka2-4 łyżki olejucukier, sól i pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku. Jeśli(...)uważamy, że jest za kwaśna to można ją przepłukać zimną wodą. Kapustę siekamy.2. Cebulę drobno siekamy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej.3. Warzywa mieszamy ze sobą, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajemy odrobinę kminku i olej. Mieszamy. Surówkę odkładamy w chłodne miejsce, by smaki się przegryzły.Smacznego
Kuchnia domowa Anipierś z kurczaka podwójna jajko sól pieprz szczypiorek natka pietruszki pieprz ziołowy staropolski szczypta ziół prowansalskich Kilka szt białej rzodkwi bułka tarta tłuszcz do smażenia Pierś
Gotowanie jest łatweLubisz paprykę i drób? To koniecznie wypróbuj to danie, mozno paprykowe, mocno pomidorowe, mocno pyszne ! Składniki:pól kg piersi z kurczaka sól,pieprzsłoiczek koncentratu pomidorowego
Z Majeczką w kuchniobłuskaniu z twardej i tłustej łupiny wygląda ona jak małe żółte koraliki z ciemnym okiem pośrodku. Można ją wykorzystać do każdej potrawy, choć zdecydowanie lepiej łączyć ją z warzywami lub owocami niż mięsem, łatwiej daje się strawić i nie obciąża organizmu. Jest lekkostrawna, odżywcza, wzmacniająca, działa odkwaszająco. Zawiera duże ilości aminokwasów, krzemu, dobrze przyswajalnego białka, witamin i żelaza. Dzięki swojemu(...)dobrego samopoczucia. Dzień możemy rozpoczynać owocową jaglanką przygotowaną na płatkach jaglanych lub dorzucić nieco kaszy do koktajlu. W porze obiadowej kaszę dodajemy do zupy lub przygotowujemy z niej kotlety. Na kolację proponuję wegetariański pasztet z kaszą jaglaną (przepis podam wam wkrótce), a na deser kremowy budyń jaglany, który poza tym że zdrowy, ma jeszcze kilka zalet. Przede wszystkim jest bardzo
Smakowity Blog KulinarnyPierś z kurczaka, czyli powszechnie lubiane i popularne wśród osób aktywnych fizycznie mięsko. Podana wraz ryżem i warzywami to już pewnego rodzaju "klasyk" dla sportowców. Jednak nie ukrywajmy, że mimo wielu pysznych sposobów, na które można ją przygotować- kiedyś w końcu się nudzi. Pojawia się wówczas dylemat co w takim razie zjeść? Indyka! Mięso z indyka nie cieszy się(...)indyk jest bardzo smaczny i apetyczny. Jakie są zalety mięsa z indyka? Ze względu na małą zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka, jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne Dietetyczne- kotlet ważący 150g to tylko 126kcal Doskonałe źródło witamin z grupy B (ważne źródło niezbędnej do procesu tworzenia czerwonych krwinek witaminy B12), kwasu foliowego i niacyny, ponadto w indyku znajdziemy też
peanutbuttermonsterSzukacie pomysłu na obiad bez mięsa? Proponuję smaczne kotleciki z warzyw. Idealne połączenie, w którym można przemycić marchewkę i groszek każdemu warzywnemu niejadkowi. KOTLECIKI Z WARZYW Składniki: 2 cebule, 100 g startej marchewki, 100 g mrożonego groszku, 500 g mrożonego kalafiora, 3-4 jajka, 3 łyżki masła, sól,pieprz, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki(...)rozdrabniamy widelcem. Natkę i koper siekamy. Marchew, groszek, cebulę, kalafiora, zioła i jajka oraz mąkę mieszamy. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz formując kotlety. Obsmażamy z obu stron
Bon appetit mon amieCzerwona kapusta zasmażana. Typowo polskie danie. Od dawna za mną chodziła! Lekko kwaskowata i koniecznie z zasmażką. Do mielonych kotletów lub panierowanych schabowych jak trza! Podobne danie przyrządzam z białej kapusty . Kocham kapustę w każdej postaci i w każdym kolorze! Dietetyczna i zdrowa. Idealna na surówkę lub gotowania. Czerwona kapusta z zasmażką Składniki: 1 główka kapusty 200 ml wody(...)łyżki pszennej mąki 1 + 2 łyżki masła Poszatkuj kapustę. Do tego działania potrzebujesz bardzo ostry nóż lub kuchenny robot. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na łyżce masła. Umieść warzywa w dużym garnku, dodaj przyprawy ale zaczekaj z octem. Podlej wodą, przykryj pokrywkę i gotuj kapustę przez 40 minut na małym ogniu. Kiedy kapusta będzie już miękka przypraw octem
codojedzenia