Kolejna wariacja z mięsa mielonego. Dzisiaj klopsy faszerowałam pieczarkami, ale równie dobre będą grzyby leśne, albo warzywa. Wszystko zależy od upodobań konsumujących. Moi testerzy kulinarni są zachwyceni tą propozycją. Zostawiam ich zatem z pysznym obiadem, bo mnie niestety praca wzywa. Ale jutro wolne :) SKŁADNIKI: na klopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 cebula drobno posiekana(...)patelni razem z drobno pokrojoną szalotką i sosem sojowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki na klopsy dobrze wyrobić na jednolitą masę , dokładnie tak, jak na kotlety mielone. Z mięsa tworzyć placki na środku których układać po łyżeczce pieczarek, następnie zawijając boki formować kulki i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim przygotowane
Kuchnia w opałachhistoryczne oraz relacje z sąsiadami i mniejszościami etnicznymi. Przy tym wszystkim zachowała umiar, który bardziej zachęca do gotowania niż odstrasza, nawet jeżeli proponuje nam zrobienie pyz z jagnięciną i kotletów z sarniny. Te ostatnie podane z sosem śliwkowym i utłuczonymi ziemniakami mają wciąż urok niedzielnego obiadu u babci, chociaż… jak często jadaliśmy sarnę u naszych babć? Książka jest podzielona(...)obok wątróbki z ćwikłą w Potrawach mięsnych . Nie zabrakło też Ryb , a pośród nich makreli pieczonej z wiśniami i łososia w piernikowej sałatce. A to nie koniec, bo w Warzywach, roślinach strączkowych i kaszach są i mazurska babka ziemniaczana, i młoda kapusta z boczkiem, i bób z masłem szałwiowym. W moim ulubionym rozdziale Kluski i pierogi pojawiły się pierogi ruskie
GRUBY WAŁEKSzybkie do przygotowania. W sieci panuje ogólny zachwyt nad nimi i koniecznie chciałam się przekonać jak smakują. Piecze się je w piekarniku, wiec nie ociekają tłuszczem:) Z pełnoziarnistą bułką, warzywami i jogurtowym sosem smakują wybornie:) Przepis zaczerpnęłam i - lekko zmodyfikowałam - z Jadłonomii . SKŁADNIKI: 2 szklanki kaszy jaglanej 3,5 szklanki wody 1 cebula 2 szklanki startej marchwi(...)czasu do czasu mieszając, aż całkiem wchłonie wodę (w razie potrzeby dolej troszkę wody). Do ugotowanej kaszy dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką. Uformuj kotlety i piecz je w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Po 20 minutach obróć delikatnie kotlety na drugą stronę. Podawaj burgery z ulubionymi dodatkami
Słodko-Słony Świat Ilonyzrobić zakupy w zaufanym warzywniaku. Pomysł podpatrzyłam w książce Nicole Just "La Veganista. Jedzmy szczęśliwie. Super food". Zmieniłam trochę składniki i proporcje. Moi mięsożercy do gulaszu dostali mielone kotlety, ja zjadłam go z chlebem :) Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 1,2 kg ziemniaków (u mnie młode) 3 marchewki 2 czerwone papryki 2 cebule 5 łyżek oleju 2 łyżki(...)łyżki oleju i podsmażamy mieszając przecier wymieszany z mąka przez ok 3 minuty. Dodajemy pozostały olej i wrzucamy cebulę. Smażymy ją mieszając ok 2 minuty po czym wrzucamy resztę warzyw. Chwilę podsmażamy a nastepnie wlewamy cydr i 700 ml wody. Zagotowujemy. Wsypujemy ok 3 łyżeczek soli, papryki, oregano i tymianek, mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut
Dzieje kuchennej Wiewióryfety 1 łyżeczka oregano najlepiej świeże 2 łyżki posiekanego koperku 2 oleju rzepakowego lub słonecznikowego tłoczonego na zimno sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kotlety - bataty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dusimy na oliwie, dodajemy liście laurowe kiedy całość lekko zmięknie przekładamy do miski i łączymy z reszta składników, formujemy kotleciki wielkości dłoni lub mniejsze(...)doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem ok 10 min. Dorzucamy groszek i gotujemy jeszcze ok 5 min. W czasie gotowania nie mieszamy ryżu. 3. Sałatka - warzywa myjemy, ogórka kroimy w kostkę, pomidorki na pół, siekamy koperek, oliwki kroimy w plasterki, sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny, olejem, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu kruszymy fetę 4. Kotleciki
Słodki KompromisPodając smażone potrawy na moim stole zawsze gości jakaś zielona i zdrowa sałatka. W końcu w menu nie może zabraknąć pysznych warzyw. Zapraszam Was na zieloną sałatkę z kiełkami. Szybko, zdrowo i smacznie. Spróbujcie. Składniki: 1/2 główki sałaty 1 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki kiełków rzodkiewki zielony ogórek (około 5 cm) szczypta suszonej bazylii sól i pieprz do smaku(...)więcej przypraw lub jogurtu. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy na kilka minut w celu przegryzienia smaków. W tym czasie przygotowujemy obiad. Taka sałatka sprawdza się najlepiej jako dodatek do frytek, kotletów mielonych lub innych smażonych dań. Choć smakuje równie dobrze samodzielnie np. na lekką kolację. Smacznego
Słodkie okruszkiDzisiaj jako przepis na obiad polecam chrupiące kotlety drobiowe mielone z serową niespodzianką. Pyszne, zdrowe podane z cukinią jako przystawka na zimno, ziemniakami i zieloną sałatą. Kotlety drobiowe mielone z serową niespodzianką SKŁADNIKI 500g mielonego mięsa drobiowego 2 jajka 2 łyżka błyskawicznych płatków owsianych 4 łyżki mleka 50 g żółtego sera mąka bułka tarta olej do smażenia sól SPOSÓB(...)jajkiem a następnie bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, zieloną sałatą, cukinią jako przystawka tutaj przepis na cukinię jako przystawka na zimno lub gotowanymi warzywami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO
zielonacukinkaPolecam dziś mięciutkie i chude mięso z indyka w sosie pieczarkowym. Składniki: mięso gulaszowe z indyka pieczarki parę suszonych grzybków cebula śmietana czosnek majeranek sól,pieprz
potrawyregionalneUwielbiam robić różne dania z wątróbki.Pasują do niej i warzywa ,wszelkie przyprawy dalekiego wschodu , owoce i musy.Zdrowa i pełna witamin.Jednak dla osób z dną moczanową nie polecana.Zapraszam. 20 dag.wątróbki drobiowej 7 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cebula 2 jajka pęczek natki pietruszki 1 łyżka przyprawy uniwersalnej 2 szkl.wody pieprz i sól olej do smażenia płatki(...)posiekać . 4 . Do masy mącznej dodać wątróbkę , posiekaną cebulę , przyprawy , natkę i dokładnie wymieszać . 5 . Na głębokiej patelni rozgrzać olej , nabierać łyżką ,obtoczyć w płatkach owsianych formując kotlety .Smażyć na złoty kolor z obu stron , osączyć na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu. 6.Podawać kotleciki z polane galaretką z porzeczek. Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKupiłam soczewicę, pomyślałam że po tych wszystkich mięsno rybnych przysmakach z przyjemnością spróbujemy czegoś lżejszego. Szukałam, myślałam co by tu zrobić... może kotlety, może gulasz, sałatkę aż w końcu padło na zupę. Jeszcze takiej nie jadłam. Podobno brązowa odmiana soczewicy jest najtwardsza. Przed gotowaniem warto namoczyć ją na kilka godzin, a jak zwykle najlepiej całą noc, wtedy jej gotowanie(...)łyżeczka oregano śmietana kwaśna świeża kolendra Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju, wlewamy wodę. Wsypujemy soczewicę, zaczynamy gotować. W tym czasie warzywa obieramy, ścieramy na jarzynówce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, gotujemy do miękkości. w między czasie doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Majeranek i oregano rozcieramy w dłoni, dodajemy do zupy. Czas
Życie zaczyna się w kuchnimiejsce gdzie zawsze można znaleźć dobre i tanie produkty. Oto co udało mi się kupić: Na początku udałam się do budki (nr 26), w której zawsze można kupić tanie warzywa i owoce. Kupiłam wielkiego ( waży ponad 2.5 kg) melona miodowego, który kosztował tylko 4 zł. W lato bardzo lubię jeść melony na śniadanie, dlatego bardzo często kupuję(...)samej budce udało mi się też kupić żółtą fasolkę szparagową. Kupiłam trochę więcej niż pół kilo za ok. 3 zł. P ewnie podam ją z jakimś wege kotletami i ziemniakami :). Również na tym stoisku wzięłam boczniaki. Kosztowały 9 zł za kilogram. Na zdjęciu jest 250 gram, za które zapłaciłam trochę ponad 2 zł :). Kilka stoisk dalej moją uwagę przykuły
wegujemymalakserze i kilkoma pulsami rozdrabniamy – nie robimy z niej rzadkiej gładkiej papki jak na hummus, to mają być grubsze kawałki, w przeciwnym wypadku masa będzie za rzadka i kotlety nie dadzą się uformować. Przekładamy do ciecierzycy pozostałe składniki i przyprawy, jeszcze bez mąki i łączymy je ze sobą kilkoma pulsami melaksera. Masę wyjmujemy do miski i dosypujemy tyle mąki, żeby(...)minut, do mocnego zrumienienia. Gotowe falafele można zjeść z dodatkiem gęstego kwaśnego jogurtu, z rzadkim humusem , z sosem na bazie jogurtu i pasty sezamowej, z dodatkiem warzyw – pomidor, ogórek, sałata – w chlebku pita. Soda przyspiesza gotowanie/smażenie roślin strączkowych i – podobnie jak użyte do nich zioła, np. cząber– zmniejsza lub całkowicie ogranicza sensacje żołądkowo-jelitowe towarzyszące najczęściej jedzeniu tych
Karo in the KitchenCzowiek sie smyko 1 po świecie, prōbuje 2 roztomajte 3 smaki, a potyn idzie do Teściowyj na zygrōdka, 4 widzi świyże liście winogrōn i zarozki 5
Chop w kuchniMiędzy innymi z selerem mam problem! Zamrażarka pełna i nie tylko, a Aga krzyczy, po czym bierze się za robienie sałatki z selera z cytrynką by nadawała się do "kotleta". Dodam, że seler korzeniowy zawiera 2 g białka i 20 g węglowodanów, na szczęście nie są to węglowodany w postaci skrobi tylko mniej skomplikowane, jednak by ukierunkować(...)inny tłuszcz) Przygotowanie: Cebulę pokroić i delikatnie podsmażyć na masełku, dodać potarty na grubych oczkach seler i smażyć ok. 15 min. Całą zawartość patelni przełożyć do garnka, dodać obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, por), listek laurowy i ziele angielskie. Pietruszkę i pora możemy pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko zalewamy 1l wody, stawiamy na kuchni i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemięso wołowe i… kawę. Zapisz Zapisz Salisbury był też jednym z pierwszych, którzy dobitnie głosili że ludzkie kły wskazują na to, że człowiek ma mięso jeść – i basta! A warzywa to samo zło, powodują chorobę serca, gruźlicę i szereg ciężkich chorób psychicznych. Zaordynowana przez niego dieta opierała się na trzech takich stekach dziennie – popitych dużą ilością kawy. To miało prowadzić(...)sosem sojowym. Masę wyrabiamy ręcznie – dodajemy wodę i zagniatamy mięso z dodatkami do sklejenia, około 4-6 minut. Dzielimy mięso na 6 równych porcji i formujemy spore, dosyć płaskie kotlety – większe i bardziej płaskie niż nasze swojskie mielone. Otaczamy je lekko w tartej bułce i wykładamy na deskę, też lekko posypaną tartą bułką. Pieczarki oczyszczamy wilgotnym ręcznikiem, przycinamy trzonki równo
Karo in the Kitchen