Nie samą kaszą i ryżem z kurczakiem człowiek żyję. Przy zbilansowanej diecie również pojawiają się takie smakołyki jak ziemniaczki. Czy to jako dodatek do kotletów, czy
Zdrowie i pysznie na talerzuOGÓRKI W KECZUPIE Moi Drodzy, przedstawiam Wam kolejny przepis z serii 'domowe przetwory na zimę' - tym razem ogórki w zalewie keczupowej z kurkumą. Tak przygotowane ogórki
Moja Książka KucharskaŻarłoczki bardzo lubią gołąbki. Jednak zdecydowanie wolą farsz i sos a najmniej kapuściany szlafroczek. Dlatego zrobienie gołąbków bez zawijania jest tutaj doskonałym pomysłem. Nie mają czego
Smaczna Pyzagotuje. Co można przygotować z soczewicy? Przepisów na smaczne wykorzystanie soczewicy jest ogrom...ile ludzi tyle pomysłów. W mojej kuchni co tydzień odkrywam nowe smaki z tym cudownym warzywem. Najpopularniejszym daniem w moim domu jest Dahl z czerwonej soczewicy, jest to indyjska potrawa, która zawiera sporą ilość przypraw. Gdy przygotowuje tą potrawę to cudowny aromat przypraw roznosi się(...)również dochodzi do moich sąsiadów :-) Dahl polecam szczególnie w jesiennej lub zimowej porze, ponieważ miseczka tego dania, doskonale rozgrzeje nas od środka. Oprócz tego z soczewicy polecam zupy, pasztety, kotlety, pierogi oraz różnego rodzaju pasty kanapkowe. Zapraszam na kilka moich przepisów: Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie) Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami Mini kotleciki z soczewicy
kulinarne odsłony patiTesco. Mortadelę kroimy na cm paski. Jajko bełtamy z pieprzem i mlekiem. Mortadelę obtaczamy w bułce, następnie w jajku i znów w bułce. Jeżeli lubicie grubszą panierkę powtórzcie czynność. Kotlety z mortadeli smażymy na oleju rzepakowym. 300 gram ryżu gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką oleju. Gdy będzie na ząb cedzimy. Na patelnię wlewamy małą chochelkę naszego bulionu (jak zrobić(...)oraz wyciągnięte z bulionu marchewki i pietruszki. Redukujemy płyn. Doprawiamy pieprzem i solą wg uznania. Umyte mięso zalewamy zimną wodą (2 litry), doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy obrane i umyte warzywa do bulionu oraz 3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.Gotujemy 20 minut i wsypujemy 100 gram ryżu. Gotujemy do miękkości ryżu, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Prosto, domowo
BaRepascudowne, prozdrowotne właściwości. Do tego smaczne, bo dzięki przyprawom zyskują wyrazisty smak. Sama radość. A do tego pożywne. Cóż więcej chcieć? Jedynie tego by ktoś posprzątał za mnie kuchnię. Kotlety z soczewicy składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 por 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki mąki owsianej natka pietruszki 0,5 łyżeczki kurkumy chilli - według uznania(...)czosnek i por. Por trzeba drobno pokroić aby się nie ciągnął. Po chwili dokładamy do tego marchewkę startą na dużych oczkach i chwilę podsmażamy. Dodaje też wszystkie przyprawy. Warzywa łączymy z ugotowaną soczewicą, dodajemy mąkę i natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ewentualnie sól i pieprz do smaku. Formujemy małe klopsiki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron
Przysmaki KarolkiDietetyczne kotleciki tuńczykowe z papryką (na mące kukurydzianej). Dziś zapraszam Was na pyszne i proste w przygotowaniu kotleciki z tuńczyka. Kotleciki są lekkie, bezglutenowe (przygotowane na
Słodkie okruszkijakości (patrz skład). Przepisy polecane przeze mnie na adaptacji: ŚNIADANIA i KOLACJE: Jajko w chmurce Bekonowe gniazdka jajeczne – bez nabiału Rollsy ze szpinakiem i łososiem – bez nabiału Omlet z warzywami – bez nabiału Jajka sadzone na boczku Jajko w koszulce Śledzie po kaszubsku Pasztet LCHF Shakshuka Sałatka z awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie(...)codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka faszerowana Zielony hamburger Makaron spaghetti z cukinii z sosem bolognese Pulpety w sosie pomidorowym Bigos Soczysta wątróbka saute Krewetki w maśle czosnkowym Krewetki w pomidorach Śledź
Ola la LCHFKotlety z kaszy jaglanej i batatów Składniki: Kasza jaglana - 100g Bataty - 2 sztuki Marchew - 1 sztuka Mąka - 3-4 łyżki Jajko - 1 sztuka Olej rzepakowy - 1 łyżka Natka pietruszki - 1/2 pęczka Pestki dyni - 2 łyżki Sól, pieprz Wykonanie: Bataty i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę a następnie skrapiamy olejem i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach (do miękkości(...)między czasie gotujemy kaszę jaglaną. Upieczone warzywa rozdrabniamy widelcem (lub miksujemy w blenderze) razem z kaszą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, prażone pestki dyni, sól i pieprz. Wszystko mieszamy z jajkiem i mąką. Formujemy kotleciki, które pieczemy przez 40-45 minut w 180 stopniach. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Kuchnia Bon Appetitkotlet - serwuję tez jako dodatek smażone pieczarki :) Same w sobie nie maja one wielkich walorów smakowych, ale w połączeniu z chrupiącym kotlecikiem stanowią super połączenie :)Składniki:25 dkg pieczarek1 cebulapoł czerwonej paprykisólpieprznatka pietruszkiolejWykonanie:Cebulę szatkujemy, podsmażamy na oleju.Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki lub w kostkę dodajemy do cebuli, paprykę czerwoną (dodaję dla kontrastu kolorystycznego) i smażymy do miękkości warzyw
Walijskie Pichcenietego co jest tu i teraz. Dziś na obiad miały być kotlety sojowe. Nie ma? Spoko. Co mamy w lodówce? Ostre papryczki i puszkę czerwonej fasoli. Jest pomysł: kotlety z czerwonej fasoli... ale tak same? No niekoniecznie. Zawsze można zrobić zdrowe domowe burgery. No i wyszły: pyszne, inne, lżejsze i smaczniejsze. Składniki na 2 burgery + zostaje(...)rozdrabniamy blenderem. Łączymy z fasolą, jajkiem i suchymi składnikami. Doprawiamy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Bułeczki podgrzewamy na patelni/w piekarniku/mikrofalówce. Podajemy z ulubionymi warzywami, ale polecam "skład z góry", gdyż wtedy burgery są delikatne i smakują wręcz idealnie:) Burgery z czerwonej fasoli
CzarnawisienkaBrytyjskie danie, które swoją nazwę zawdzięcza głównie odgłosom powstałym podczas przygotowania. Dlatego wersja w formie kotletów, która kiedyś widziałem nie będzie b&s, bo nie wydaje takich odgłosów. bubble - bulgotać squeak - piszczeć Już sama nazwa wymyślona w XVIII wieku jest humorystyczna. Pewnie dlatego, pierwsze wzmianki o tym daniu pojawiały się w czasopismach satyrycznych, pisane między innymi przez twórców(...)zrzeszonych w Klubie Nonsensu. Zresztą nie tylko. Był to ogólnie wdzięczny temat utworów satyrycznych. Początkowo danie składało się głównie z zimnego mięsa pomieszanego z warzywami, gdzie jeszcze w wydanej w 1890 roku w Encyclopedia of Practical Cookery Theodore Garrett pisał o tym daniu jako " ulubione domowe réchauffee z zimnego mięsa i warzyw, różnorodnie komponowane, zgodnie z fantazją oraz tym jakie
Kryzysowa Książka KucharskaDodatki do dań mięsnych wcale nie są tak łatwe do wymyślenia. Słodkie ziemniaki pieczone z tofu Czasami każdego z nas dopada taki moment, w którym zupełnie
mecooksCo prawda sezon grillowy dobiega końca, ale szaszłyki można przygotowywać i jeść cały rok wspominając letnie grille. Takie szaszłyki poza sezonem upieczemy w piekarniku lub na
wegetalerzePokazałam … pokazałam i spokoju nie dawaliście! :D No więc są!Placuszki były eksperymentem zrobionym kilka dni temu na obiad – bardzo udanym!Już po chwili
Ostra na Słodko