kotlety z warzyw - 1740 przepisów (strona:60/116)

Hamburgery 128

poprzednim wpisie nie pozostały takie puste to zachęcam do zrobienia total domowego fast food'a, a konkretnie hamburgerów. Gdy mamy gotowe bułki wystarczy usmażyć mięso, zrobić sos, pokroić warzywa i całość złożyć w pyszną całość, mniam! Obiad na weekend jak znalazł! :D Składniki na 4 hamburgery: (Inspiracja: " Gotuję, bo lubię ")  Sos: 1 mała cebula 1 malutki ogórek konserwowy(...)majonez, musztardę oraz przyprawy, wszystko razem dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki.   Mięso dokładnie wyrobić z drobno posiekaną natką pietruszki, wodą oraz solą i pieprzem.  Uformować 4 płaskie kotlety. Na rozgrzanej patelni grillowej lekko posmarowanej tłuszczem ułożyć mięso, smażyć ok. 3-4 minut z każdej strony. Po przełożeniu na drugą stronę na wierzchu ułożyć plasterek żółtego sera

Simply Food
Grillowane piersi z kurczaka w miodowo-chrzanowej marynacie 240

Grillowane piersi z kurczaka w miodowo-chrzanowej marynacie , to idealna propozycja na obiad jak i na przyjęcie. Takie piersi możemy podać w towarzystwie świeżych warzyw, ulubionych surówek. Mogą one stanowić również składnik wielu sałatek (wystarczy je drobniej pokroić). Podstawę smaku stanowi marynata.  Najważniejsze, żeby użyć do niej dobrej jakości miód i chrzan. Osobiście polecam Wam chrzan tarty „POLONAISE(...)smaku *skład: sól, papryka słodka czosnek, pieprz czarny, por, bazylia, natka pietruszki. Można zamienić na inną przyprawę o podobnym składzie Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na 4 małe kotlety. Każdy kotlet lekko ubijamy. Do miski przekładamy miód, 2 łyżki tartego chrzanu, dodajemy olej, przyprawę i całość doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy składniki marynaty. Przygotowane wcześniej kawałki piersi kurczaka wkładamy do marynaty

Słodkie okruszki
Kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej i najlepszy Colesław 172

pozycji na rynku Książek kulinarnych, po drugie rozmowa z moim synkiem, który o dziwno zapomniał jak wygląda kalafior, hmmm, aż dziw bierze, czyżbym aż tak długo nie używała tego warzywa w swojej kuchni? Nie! Są przecież sprawdzone przepisy na kalafior właśnie: zupa z pieczonego kalafiora  , stek . Po trzecie, copiątkowa wizyta na targowisku nie mogła zakończyć się inaczej niż właśnie(...)kalafiorem w koszyku, stosy śnieżnobiałych główek drażniły wzrok na każdym straganie. Skoro moje upodobania kulinarne coraz bardziej skłaniają się ku darom pól, sadów i lasów na tworzenie warzywnych kotletów, burgerów nie trzeba mnie długo nakłaniać. Do warzywnych kotletów lubię dodawać kaszę, zabieg taki poczyniłam również z przypadku rzeczonego kalafiora. Owy kalafior jednak walczy na talerzu o uwagę z sałatką, bowiem

Słodki Kompromis
Krem dyniowy ze słomką ptysiową 137

warzyw w pożywnej, kremowej zupie Wiosna w końcu na dobre się za oknem rozpanoszyła. Mało brakuje, aby pogoda zrobiła się upalnie letnia. W takie dni nie mam ochoty na ciężkie dania obiadowe, lecz sięgam po sprawdzony patent na zupę warzywną , którą miksuję potem na gładki i gęsty krem . Posiłek wychodzi nadal pożywny, ale znacznie lżejszy i krócej leżakujący w żołądku(...)niż gęsty gulasz czy smażony kotlet.  Zamiast makaronu czy kaszy, lubię wtedy dorzucić do talerza lekki groszek lub słomkę ptysiową. Do tego kilka plasterków świeżej kiełbasy dla zaostrzenia smaku i miska kremowej, warzywnej dobroci jest gotowa do spożycia! Muszę tu wielce pochwalić słomkę ptysiową fitness od BRZEŚĆ . Te niewielkie, lekkie paluszki, obtoczone w ziarnach i przyprawach, idealnie komponowały się

Grunt to przepis!
Wegański koktajl zimowy, śląskie maszkety 165

kawałki. Wszystkie owoce i warzywa umieść w wysokim naczyniu, wlej wodę i zmiksuj/zblenduj. Śląskie maszkety: oblaty i dekle (pyszne), szkloki (cukierki: winogronowe, rabarbarowe, kakaowe i kawowe), kopalnioki (cukierki ziołowe barwione węglem, bardzo smaczne, świetny pomysł, aby umieścić je w małym wagonie z kartonu), przyprawa do dań mięsnych (przyda się do różnych, wegetariańskich kotletów).     na odwrocie dekli na odwrocie

Qlinarnie i Qlinarnie
Kasza jaglana z cukinią i marchewką zapiekana w papryce 119

Następnie nakładać kaszę z warzywami, przykrywać "kapeluszem". Naczynie do zapiekania natłuścić i poukładać w nim papryki. Zapiekać w temperaturze około 180-190 stopni do lekkiego zrumienienia papryki. Podawać na gorąco lub na zimno z dodatkiem np. salsy pomidorowej, sosów na bazie jogurtu. Lubisz kasze?   Dowiedz się o nich więcej Spróbuj także  buraczkowych kotletów jaglanych   lub  zapiekanych

Codzienna kuchnia niecodzienna
GRILLOWANE SZASZŁYKI W CURRY 201

kurczaka  smażone jako kotlety są zbyt nudne i monotonne. Postanowiłam je przyrządzić w nieco innej formie. Wbrew pozorom niezbyt skomplikowanej. Polecam również inne równie pyszne szaszłyki: GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z ANANASEM I KASZĄ KUS KUS SZASZŁYKI Z PIERSI INDYKA Z WARZYWAMI I KASZA KUS KUS Składniki: filety

potrawyregionalne
MIELONE NADZIANE ZIELONYM GROSZKIEM 130

Lubię urozmaicać smak mielonych tak bardzo lubianych w moim domu. Dziś proponuję nadziane zielonym groszkiemSkładniki:1/2 kg mięsa mielonego1 jajko1/4 szkla bułki tartej-do kotletów1/3 szklanki

Z Majeczką w kuchni
Przepyszne burgery BBQ z indyka 114

połączenie okazało się przepyszne! Do tego bardzo proste w przygotowaniu i w lżejszej odsłonie, niż te burgery z amerykańskich fast foodów, bo zamiast majonezu- jogurt grecki, do tego świeże warzywa i kiełki. I wcale ale to wcale burgery na tym nie straciły! Co Wam będę pisać...sami zobaczcie i sprawdźcie własnymi podniebieniami! :D Kęsie trwaj! Burgery BBQ z indyka(...)sobą dokładnie wszystkie składniki- odstaw do lodówki na min. 20min. 3. Formuj burgery: mięso podziel na ok.7 części i z każdej uformuj kulkę, następnie ją spłaszcz, aby powstał kotlet o grubości ok. 1cm. 4. Burgery smaż na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej (bez tłuszczu) po ok. 4-5min. z każdej strony. * Jeżeli używasz mięsa garmażeryjnego, najprawdopodobniej jest już

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Szybka zapiekanka z kaszy, szpinaku, pieczarek i sera 185

kaszę w pysznych daniach (np. kotletach), w których nikt się jej nie spodziewa. Pisaliście mi, że chcecie na blogu więcej zapiekanek i oto proszę :) Zapiekanka to taka fajna potrawa na obiad w tygodniu, bo możecie do niej wykorzystać różne produkty, które zalegają w lodówce. Nie bójcie się wiec zmodyfikować mój przepis i dodać inne warzywa, sery czy wędliny, które musicie

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierś indyka z piekarnika. 1796

potem kroimy na 1cm kotlety. Mięso solidnie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Tak przygotowane porcje układamy w naczyniu przekładając cebulą w krążkach,  na warstwie 5 cm lekko posolonej włoszczyzny w paskach. Wszystko polewamy 5 łyżkami oleju roślinnego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30-40 min. / 200 st. C. Podajemy na gorąco, mięso, warzywa i sos. Można serwować

chleba naszego
KURCZAK W CHRUPIĄCEJ PANIERCE Z NACHOS I PŁATKÓW 218

warzyw :)  Składniki: 2 duże filety z kurczaka sól, pieprz do oprószenia czosnek granulowany 3/4 łyżeczki olej do smażenia  Panierka: płatki kukurydziane 4 garści chipsy nachos 4 garści mąka kukurydziana 4 łyżki jaja 3 szt. Sposób przygotowania: 1. Filety umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół. Rozbić tłuczkiem jak na kotlety

Kuchnia Paulettes
Kalafior nadziewany mięsem mielonym 236

zależności od wielkości warzywa ). Zalać zimną wodą, aby doprowadzić  do kompletnego wystudzenia.  Mięso mielone doprawić do smaku solą, jajkiem i ulubionymi przyprawkami. Ja osobiście używam ząbek czosnku przekrojony na pół ( który po minucie wyjmuję ) i szczyptę gałki muszkatałowej, ale można dodać natkę pietruszki, szczypiorek ,pieprz, starty parmezan itd czyli doprawić jakbyśmy przygotowywali kotlety mielone.Dla osób na diecie można

zielonacukinka
Buraczki tarte na zimę 242

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Buraczki tarte do słoików robię co roku, aby móc cieszyć się ich smakiem przez całą zimę Są niezastąpionym dodatkiem do 

Marta Gotuje
Surówka - pekinka, por, seler 149

Szybka surówka z trzech warzyw. Nie każdy lubi seler ale w tej surówce nie jest bardzo wyczuwalny, więc nie powinno być kłopotu ze zjedzeniem tej zdrowej surówki. Do tego śmietana i przyprawy do smaku i mamy super smaczną surówkę obiadową. Najlepiej smakuje w daniu mięsnym typu sztuka mięsa w sosie czy klopsikami lub z kotletami mielonymi czy schabowymi. Jednym słowem

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania