Moja kochana E. wielokrotnie pytała mnie, co zrobić z zapasami zamrożonego, gotowego już mięsa. Szczególnie studentom zdarza się otrzymać od rodziny ogromną paczkę schabowych, mielonego, innego rodzaju panierowanych kotletów, które po rozmrożeniu nie są już tak smaczne, jak były pierwotnie. Tutaj na ratunek przychodzi "risotto"! Możecie wrzucić do niego dosłownie wszystko, to tylko jeden z przykładów - z czasem zaprezentuję(...)cebula - 200 gram keczupu pikantnego - 250 gram sera - pieprz - sól Przygotowanie: Ryż gotujemy. Mięso kroimy na kawałki ulubionej wielkości. Cebulę drobno szatkujemy. W misce mieszamy razem: ryż, mięso, cebulę, warzywa z puszki oraz keczup. Doprawiamy całość pieprzem oraz solą (trzeba zwrócić uwagę na słoność i pieprzność pozostałych składników). Mieszankę przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy ją startym serem. Zapiekamy
Życie zamknięte w smakuKlasyczny dodatek do obiadu, mizeria z koperkiem, to wspomnienia z mojego dzieciństwa. Najczęściej podawana do ziemniaków z kotletami mielonymi, zawsze orzeźwiająca i smaczna. Mizerię przygotowuję na
Moja smaczna kuchniaKiedy już zaczniesz salsować, trudno będzie Ci przestać. Salsa to przystawka o meksykańskich korzeniach podawana na zimno w formie drobno pokrojonych świeżych warzyw lub owoców z
Roślinna - blog wegańskiDzisiaj na obiad będzie mięsko - a dokładnie kulki indycze podawane z dipem. Kulki są zrobione z chudego mięsa z dodatkiem warzyw, także moje kochane czytelniczki o
pieprzny smaczekzrobić... szkoda wyrzucić, ale też nie wiadomo z czym zjeść. Przychodzi na ratunek bardzo prosty i szybki sos "3 sery" nadający się idealnie zarówno do mięsa jak i do warzyw. Sos powstał na potrzeby wykorzystania reszty sera Gorgonzola, który został z jakiejś innej potrawy i nie specjalnie wiadomo było co z nim zrobić. Znalazł się serek topiony, żółty ser, śmietana(...)się zmieszało, coś się dodało... i wyszedł naprawdę wspaniały sos! Bardzo delikatny, kremowy, a zarazem wyrazisty. Danie z tym sosem jest zdecydowanie baaardzo sycące i treściwe. Co do kotletów to z tego przepisu powstają najzwyklejsze w świecie kotlety mielone :) Bardzo szybciutko się je robi i smakują wybornie! (zwłaszcza z tym sosem serowym... bajka!) Składniki
Jedzeniomaniazawsze;) Nie , nawet lepsze niż zawsze Składniki dla 4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego , najlepsze z łopatki lub karkówki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej maka do obtoczenia kotletów 1 puszka kukurydzy, zwykła średnia 1 marchewka dość duża 2 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 1 mała puszka groszku 4 strąki świeżego chilli , najlepiej kolorowe dla oka puszka ,krojonych(...)cebulę, marchew , resztę selera naciowego . Tak przygotowane warzywa ,układamy a dnie garnka rzymskiego lub kamionki do zapiekania ( może ,być inne naczynie o głębokim brzegu z pokrywą ) . Dodajemy resztę kukurydzy , pozostałe siekane chilli ,resztę przypraw, cukier, pastę z papryki i pomidory z puszki . Mieszamy ,doprawiamy solą do smaku . Na wierzchu , układamy podsmażone , kotlety mielone , zamykamy szczelnie pokrywką i zapiekamy w temperaturze
Ogrodnik w podróżyklonowego i soku z cytryny. Najzdrowsza, bo przygotowana ze świeżych, surowych warzyw, które nie poddane obróbce cieplnej, nie tracą cennych minerałów i witamin. Można ją przygotować wcześniej, przełożyć do zamykanego pojemnika i do czasu spożycia przechowywać w lodówce. Spróbujcie wykorzystać ją do kanapek z szynką lub kotletem np. schabowym. Sprawdzi się również jako dodatek do dań mięsnych. SKŁADNIKI
cool and mintyodrywamy papier i odwracamy. Lekko studzimy. Filet z kurczaka kroimy na plastry ( kotlety ), rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem, chili i słodką papryką. Na maśle przesmażamy szpinak z drobno posiekaną cebulką oraz czosnkiem, studzimy, dodajemy posiekane suszone pomidory. Na lekko wystudzone ( ale nie całkiem zimne ) ciasto rozkładamy mięso, układamy warzywa, zwijamy w roladę ( ciasno ). Układamy na blasze i pieczemy ok. 35 minut
Ostra na Słodkokotlety. Mięso lekko pobić młotkiem, aby rozpłaszczyć kawałki mięsa, uformować okrągłe kotlety. Osolić je i popieprzyć, opanierować najpierw w mące, a następnie w jajku i tartej bułce. Smażyć na smalcu, dodając pod koniec smażenia kawałek masła. Podawać z ziemniakami tłuczonymi, kaszkami drobnymi na sypko, surówkami sezonowymi, warzywami gotowanymi. Polecana kapusta czerwona z jabłkami
Przepisy kulinarne babci Antoninycukinią i serem żółtym. Bardzo soczyste i delikatne. Świetnie pasują do ulubionych dodatków - czy to ziemniaki, ryż, kasza czy makaron w towarzystwie surówki, sałałatki czy po prostu krojonych świeżych warzyw. Smaczna propozycja na tani i szybki obiad. Składniki (4 porcje) -500 g mieszanego mięsa mielonego -200 g cukinii -100 g tartego żółtego sera -1 jajko -4 łyżki bułki tartej -kilka(...)grubych oczkach. Dodać do mięsa. Całość wymieszać z tartym żółtym serem. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i posiekaną natkępietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Z masy formować płaskie kotlety i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 408,6 kcal Tłuszcz: 27g Białko: 32,2g Węglowodany
Zielona Kuchniasmaczny pomysł na obiad , z królową jesieni , panią dynią.To warzywo jest świetne w każdej postaci , do zup, deserów ,sosów i dziś właśnie jej użyłam do kremowego ,rozpływającego się w ustach sosu z dyni z orzechami.To danie można podač na najlepsze jesienne spotkania rodzinne .Polecam!. 4 kotlety schabowe lub piersi z kurczaka 1 szkl.śmietany kremówki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzyprawy, czosnek i wodę – dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Warzywa umyj, osusz i pokrój w plastry. Sałatę porwij na takie kawałki, które łatwo będzie układać na bułce. Zrób sosy – składniki umieść w miseczkach i wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową, lekko posmaruj olejem. Z mięsa uformuj trzy kotlety, takiej wielkości, żeby idealnie mieściły się do bułki, będą miały mniej
Martyna Cookssmaku solą (ok 1/3-1/2 łyżeczki) i świeżo mielonym pieprzem. Formujemy niewielkie kotlety obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy dwustronnie na nieprzywierającej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy tylko lekko przesmarować tłuszczem patelnię). Podajemy z sosem i sezonową surówką lub np. buraczkami. - pasztet z ciecierzycy, kaszy jaglanej i warzyw, Ania z Naturalnej Kuchni Składniki na normalnej wielkości formę keksową
Qlinarnie i QlinarnieJest to danie, w którym z łatwością można umieścić mnóstwo warzyw. Mimo, iż jego przygotowanie jest czasochłonne, to efekt jest pyszny. Porcja dla 1 osoby: 200 g piersi kurczaka (połowa piersi) 5 różyczek kalafiora lub brokuła 1 ziemniak około 100g 1 duża marchewka lub 2 małe 5 suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 kulki mozzarelli (jeżeli lubicie(...)dużo sera, to możecie użyć całą) świeża bazylia sól i pieprz słodka papryka czosnek granulowany zioła prowansalskie 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby nabrało aromat przypraw. 2. Marchew oraz ziemniaka myjemy i gotujemy z łyżeczką soli. Od momentu zagotowania około
Perfect home lifeTakie kotleciki można przygotować z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia lub ugotować świeże.Właściwości ziemniaków są wykorzystwane przy leczeniu oparzeń, chorób skóry, wrzodów żołądka. Substancje zawarte w tych warzywach hamują wzrost niektórych grzybów i bakterii. Ziemniaki mają mało kalorii oraz są skutecznym sposobem w leczeniu wielu chorób i dolegliwości. SKŁADNIKI : ziemniaki – 4 sztuki jajko – 1 sztuka mąka pszenna – ilość(...)PRZYGOTOWANIE : Ugotować ziemniaki w posolonej wodzie. Odcedzić i ubić. Kiedy ostygną, wbić jajko, dodać 2 – 3 łyżki mąki, suszoną natkę pietruszki, pieprz I granulowany czosnek. Wymieszać masę. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Jeśli masa będzie zbyt mokra, należy dodać więcej mąki. Ziemniaczane kotleciki smażyć na oleju, na średnim ogniu z dwóch stron, do momentu, aż się zarumienią
kuchniabellissima.wordpress.com