kotlety z warzyw - 1740 przepisów (strona:55/116)

Grillowana pierś kurczaka z kalafiorem pod beszamelem 288

dekoracji Pierś myjemy, osuszamy i dzielimy na 2 cieńsze kotlety. Kalafior dzielimy na różyczki, dokładnie myjemy i gotujemy na parze do miękkości. Mięso przyprawiamy i nacieramy z obu stron. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu elektrycznym z obu stron do zarumienienia. Na talerz wykładamy warzywa polewamy je sosem, nakładamy usmażone mięso. Dekorujemy ulubioną zieleniną natką pietruszki

Pudełko rozmaitości
LunchBox: polenta+ kotlety z fasoli + brokuł w tahini 112

LunchBox:   Kotlety z czerwonej fasoli + polenta + brokuł w tahini Składniki: - 100g kaszki kukurydzianej                                - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g brokuła(...)Warzywa przełożyć go do pojemnika na lunch - Cebulę i czosnek drobno posiekać - Marchewkę i ziemniaka zetrzeć na drobnej tarce - Fasolę zmiksować, dodając trochę wody - Na patelni rozgrzać odrobinę oleju; dodać cebulę i czosnek; smażyć 30 sekund - W misce wymieszać fasolę, podsmażoną cebulę i czosnek, marchewkę i ziemniaka; przyprawić garam masalą, pieprzem, solą i chili; wmieszać - Z masy uformować kilka kotletów

Wegańska kuchnia orientalna
Duszony schab z pieczarkami 205

Schab z pieczarkami to świetna alternatywa dla kotletów schabowych. Po ugotowaniu mięso jest mięciutkie. Danie to można podawać dzieciom, które ukończyły 18 miesięcy. 250 g pieczarek (ok. 7-8 średnich pieczarek) 3 plastry schabu grubości 1-2 centymetrów 2 cebule łyżeczka mąki ziemniaczanej Zaczynamy od przygotowania warzyw. Pieczarki kroję w talarki, cebulę w piórka. Umyty i pokrojony w plastry schab

Dieta bez mleka
Hamburgery wołowe z czereśniami w domowej bułce z ketchupem czereśniowym 208

czereśniami, bułką tartą i przyprawami. Formujemy 4 duże i grube kotlety. Mocno ubijamy i oklepujemy. Kładziemy na grilla na 4-5 minut z każdej strony. Przekładamy na deskę i dajemy mu odpocząć dwie minutki. Spodnią część bułki smarujemy solidnie sosem czereśniowym, układamy sałatę, na nią mięso. Na mięso dajemy warzywa, znów łyżeczkę sosu (opcjonalnie tradycyjny ketchup z majonezem w stosunku

BaRepas
McFalafel 66

Egipcie. Zamiast mięsa znajdziemy w środku kotlet z ciecierzycy - czyli falafel właśnie. To co czyni tą kanapkę fast foodowego giganta wyjątkową jest również to, że jej skład jest znany. Zamiast pilnie strzeżonego sosu a'la Big Mac mamy tutaj pastę Tahini. Do tego dołożymy świeże warzywa i otrzymujemy burgera, którego naprawdę warto spróbować i którego nie znajdziemy w restauracjach

Milion Smaków
Pieczone kalarepki z mięsem mielonym. 214

Składniki: 3 kalarepki 0,5 kg mięso mielone 1 cebula 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko sól, pieprz, Mięso przygotować tak, jak na kotlety mielone

Kulinarny karnet Christophera
Młode ziemniaczki z koperkiem 164

Teraz gdy młode ziemniaki są już tanie, proponuję dodawać je do każdego obiadu. Idealnie sprawdzą się do chłodnika  czy kotletów mielonych  Możemy je także

Magiczne Życie Marty
Menu na tydzień – jesienią zielono mi 137

zimno – metodą przemysłową. W menu najwięcej wykorzystaliśmy warzyw – hitem stołu było spaghetti z cukini. Od kiedy mamy specjalny przyrząd, czyli tak naprawdę najprostszą na świecie obieraczkę do warzyw, robimy makrony z cukini, jabłek, kalarepki, czerwonych buraczków i białej rzepy. Warzywne spaghetti nie może obejść się bez dobrego pesto, a to z kolei wyjdzie tylko wtedy kiedy powstanie na bazie(...)krewetkami i pesto Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami Środa: Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką Czwartek: Sałatka z wędzonym pstrągiem i mango Piątek: Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym Pobierz menu na tydzień Lista zakupów (ilość dla dwóch osób): 250 g polędwicy wołowej Krewetki tygrysie 250 g Dwa wędzone pstrągi Rolada z sera koziego

Niedzielny kucharz
Kotlet ziemniaczany 122

Kotlet ziemniaczany to coś po między plackami ziemniaczanymi a kopytkami. Często je robię jak mi zostają ziemniaki po obiedzie . Jak już kiedyś pisałam nie lubię wyrzucać żywności . Takie kotlety to nie jest mój pomysł . I nie powiem czyj , myśle że jest stary jak co najmniej dania ,które można nazwać daniami . W moim przypadku , nauczyłam się je robić od mamy(...)można by rzec z pokolenia na pokolenie , tylko dodatki zmieniają się . Orginał to gotowane ziemniaki ,jajko i skwarki . Ponieważ ja jestem bardziej roślinożerna jak mówi mój mąż , dodaje różne warzywa do niego w zależności od sezonu.  Dzisiaj to będzie papryka.   Skladniki ziemniaki gotowane ok 1 szklanki ( tylko tyle  zostało z obiadu) 1 jajko 1 czubata łyżka mąki

Eli Gotowanie
Chai latte, Krowarzywa 154

Bardzo smaczne jedzenie (świetne bułki do burgerów, świeże warzywa) i duże porcje. Nie jest tanio, ale jest to zrozumiałe: jedzenie jest bez polepszaczy smaku, glutaminianu sodu i GMO. Można zjeść w lokalu lub na wynos z odbiorem własnym (jak na razie nie dostarczają pod wskazany adres). Najpierw wybieramy kotleta: jaglanex, cieciorex, tofex, seitanex, warzywex lub smak miesiąca. Następnie sposób

Qlinarnie i Qlinarnie
Bezglutenowe wege burgery z zielonej soczewicy 232

Dodaj sos sojowy i pieprz do smaku, wymieszaj. Uformuj kotlety, a następnie smaż je na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu (ilość oleju nie musi być duża, ja smażyłam na jedynie natłuszczonej patelni). W momencie, gdy kotlecik zacznie brązowieć, przewróć go na drugą stronę. Włóż kotlecika w bułkę pełną świeżych warzyw. Smacznego

Smiling Shrimp
Schab z warzywami i makaronem 119

łyżeczka ciemnego sosu sojowego Schab kroimy jak na kotlety, a następnie w paski. Wrzucamy do miseczki, dodajemy jajko, wodę, sos sojowy oraz mąkę i mieszamy. Dopiero po oblepieniu przez składniki marynaty mięsa dolewamy olej i ponownie mieszamy. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Tuż przed rozpoczęciem krojenia warzyw wstawiamy wodę na makaron.Gotujemy według przepisu na opakowaniu. Imbir obieramy

Kuchnia od dwojga
Surówka obiadowa z kapusty włoskiej i nowalijek 159

ogródkach mnóstwo świeżych, zdrowych i co najważniejsze smacznych warzyw. Dlatego nie zapominajmy o nich. Ja zawszę się staram, aby do drugiego dania przygotować jakąś dobrą, pełną witamin surówkę. Nawet jeśli obiad czasem podajemy ten sam co dnia poprzedniego, to czyż nie jest, to prawdą, że podając do przysłowiowego kotleta inne dodatki zmieniamy zupełnie smak naszego dania? Zapraszam Was serdecznie

Słodkie okruszki
Kolorowe ryżowe kotleciki 167

siekamy.3. Do ryżu dodajemy jajka, bułkę tartą, ser, koperek i warzywa. Doprawiamy i mieszamy na jednolitą masę.4. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.Rada: Podczas formowania kotlecików warto moczyć ręce w wodzie, inaczej ryż klei się i nie pozwala na dobre formowanie kotletów. Oczywiście każdy pewnie o tym wie, ale może znajdą się

Pasja Smaku
Kotlety z dyni 134

Wcześniej gościły u nas dwie dyniowe zupy: po indyjsku i w klasycznym wydaniu na szybko . Dzisiaj proponujemy Wam pyszne kotleciki dyniowe! Zapraszamy :) Kotlety z dyni Przepis na ok. 15 kotletów Potrzebujemy: - ćwiartka sporej dyni - 1 duża cebula - 1/3 szklanki ugotowanego białego ryżu - 1/3 czerwonej świeżej papryki - 1 mała ostra papryczka habanero (tu żółta) - 4-5 łyżek mąki pszennej - 1 łyżką(...)wodnista. 5. Kiedy warzywa są już gotowe, czekamy aż trochę wystygną. Następnie dodajemy do nich mąkę oraz siemię lniane i wszystko dokładnie mieszamy. 6. Na talerzu wysypujemy trochę ziaren sezamu i siemienia lnianego i mieszamy je ze sobą. Formujemy z masy kotleciki i obtaczamy je w ziarnach. Smażymy na oleju, aż się zarumienią. Można również smażyć kotlety bez sezamowo-lnianej

Bananowe Pole

Proponowane wyszukiwania