kotlety z warzyw - 1740 przepisów (strona:91/116)

Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 266

sobie wracając, zaczynałam myśleć co z ta moją łopatką dalej począć, nogi zaprowadziły mnie na pobliski bazarek... Uwielbiam tam chodzić jest tam zawsze dużo dobrych i świeżych warzyw cało rocznych i sezonowych, prawdziwe mięsa od prywatnych hodowców, w końcu trzeba wspierać naszych dobrych i wspaniałych  rolników, a nie tą tanią, chińską, chemię wyhodowaną na wacie szklanej "pomidory o smaku(...)rozpadły.... PRZYGOTOWANIE:   Łopatkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na dość grube i długie plastry, jak już poporcjujemy mięso, musimy je rozbić tłuczkiem. Każdego kotleta nacieramy sola i pieprzem i odstawiamy na 20 min żeby przeszło solą, w tym czasie możemy pokroić cebulę w piórka i ogórka w ćwiartki. Następnie każdego kotleta smarujemy musztardą, kładziemy

Zainspiruj się kuchnią
Rokietta siewna - Rukola 144

Rokietta siewna czyli rukola -  właściwości odżywcze  Rukola jest pochodzenia śródziemnomorskiego i należy do rodziny kapustowatych. Ma bardzo charakterystyczny smak, lekko orzechowy i pikantny. 

Mój pomysł na
Lunchowa sałatka w słoiku z buraczkami, quinoa i awokado 211

Jakiś czas temu popularnym trendem stało się przygotowywanie w słoikach warstwowych posiłków na wynos. Choć nie potrafię powiedzieć czy moda na nie już przeminęła, czy nadal

Even Better Food
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 195

sałat i aromatycznym sosem truflowym - pierożki przepyszne! Chyba jedno z lepszych dań, które próbowaliśmy, więc z czystym sumieniem polecam; koszt: 26 zł Sałatki Sałata Devil – zielone sałaty z chrupiącymi warzywami z listkami prażonego czosnku i polędwicą wołową - przepysznie cudowna i chrupiąca polędwica wołowa, ale ilość papryki trochę nas zmiotła; koszt: 43 zł  Zdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/(...)czosnkiem, podawane z czerwoną soczewicą - kolejne danie, którego nie próbowałam... ale ponoć trzymało poziom. Mogę dodać, że osoba, która je zamówiła mogła być stronnicza, bo jest fanem kotletów jagnięcych. Ale to chyba tym bardziej dobrze świadczy o dniu? ;); koszt: 58 zł   Chleb ciabatinni ze smażonym kurczakiem, serem cheddar, skórką pomarańczową, kolendrą i pieprzem oraz chrupiącymi sałatami - Pan Mąż każe

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina” 164

przemiany na stole. Każda dekada ma swoje wartości, swoich biesiadników i dania. Zaczyna się od kulebiaka i kaszy gurjewskiej. To niezwykle pracochłonne dania, których przygotowanie wymaga posiadania kucharki. Są kotlety – w latach ‘30 absolutna nowość, chociaż były wzorowane na amerykańskich hamburgerach, tylko zgubiły gdzieś bułkę. Lata ‘40 to wojna i kartki na chleb. Gdzieś w połowie mamy pompatyczne lata(...)przygotować sałatkę jarzynową ? Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zostawiamy do ostudzenia. Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kosteczkę. Mieszamy wszystkie warzywa w dużej misce. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, pieprze i solą. Dodajemy sos do sałatki. Tymczasem Anya Von Bremzen opowiada w swojej książce historię sałatki warzywnej. W Rosji nazywa

Ugotowane pozamiatane
Kofta z domową pastą ajwar 145

razem konkretne żarcie, nie jakieś tam pitu-pitu :) Odkryłem w zamrażalniku sporo mielonego mięsa. No i taka myśl mnie przeszła: znowu kotlety mielone robimy? Nieeeee... Może do makaronu? Nieeeee... No to co? Hmmm... No nie wiem... A nieeee, wiem! Kofta, będzie kofta! Kofta to takie mięsne szaszłyki, wywodzą się z Turcji, może z Egiptu... No jakoś takoś z tamtych odległych(...)dałem duuuuużo) Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Paprykę kroimy na ćwiartki, bakłażana też, 1 cebulę również w ćwiartki, chili na pół, 3 ząbki czosnku pozostawiamy w łupinach. Wszystkie te warzywa układamy na blasze i pieczemy na wysokiej półce. Pozostała nam 1 cebula i 1 czosnek. Przydadzą się później. Obieramy je i drobno siekamy. Warzywa pieczemy przez 20 minut

Marder&Marder Manufacture
Burak-burger vel burak-kotlet 138

Kiedy w domu robi się buraczane sałatki na zimę, my podbieramy kilka buraczków i robimy pyszny obiad! Zapraszamy na buraczanego burgera lub tradycyjne buraczane kotleciki. Ty

Bananowe Pole
Kotleciki z żółtego grochu 149

Nasiona roślin strączkowych są bogatym źródłem białka. Groch zawiera go w przedziale pomiędzy 20, a 35% w zależności od odmiany. Strawność białka surowych nasion jest dosyć

W kuchni Katie
Jajka, a cholesterol. Czego unikać w Święta Wielkanocne, aby sobie nie zaszkodzić. 223

W kontekście zwiększonego ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, jajka to temat stale wypływający w sieci i mediach pisanych. Jednego roku są absolutnie złe i zakazane, kolejnego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mielone z kapustą i kaszą jaglaną prażoną 281

Mielone z kapustą chodziły już za mną od pewnego czasu. Sama nigdy ich nie robiłam, ale gdzieś tam, kiedyś zdarzyło się jeść. Problem polegał na tym

Kuchnia w czekoladzie
Polędwica z dorsza z ratatouille 240

Nie wiem czy wiecie ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinniśmy jeść ryby co najmniej 3 razy w tygodniu. Właśnie dlatego tym razem przygotujemy pyszne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cieciopinamnerex- burger idealny 189

Muszę przyznać, że dzisiejszy przepis to czysty eksperyment. Dlaczego? Otóż to, nigdy nie miałam do czynienia z mąką z topinamburu, a także nie zdarzyło mi się

Smiling Shrimp
Smażony camembert z żurawiną na liściach szpinaku 119

Dawno dawno temu (prawie tak dawno, że najstarsi górale ledwo to pamiętają), jeszcze za czasów szkoły średniej byłem ze dwa, czy trzy razy na Słowacji z

Marder&Marder Manufacture
Falafel idealny 184

Falafel - smażone kotleciki lub kulki z przyprawionej ciecierzycy, typowy barowy fastfood z krajów arabskich. Ta bardzo aromatyczna przekąska to świetna alternatywa kebaba podanego w picie. Najpopularniejsza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa klopsowa 268

niewielkich klopsików z dość delikatnego mięsa. Stąd w szczególności opisana niżej metoda wstępnego parzenia ich w wywarze, która w pewnym sensie zastępuje początkowo intensywne smażenie opisane w technicznie podobnych kotletach mielonych. W obu wypadkach chodzi o „zamknięcie” mięsa i ustabilizowanie kształtu. Po sparzeniu następuje z kolei niezbyt gwałtowne gotowanie, które nie naruszy spójności mięsnych kulek. Na wszelki wypadek dodaję również(...)starannie na możliwie jednolitą masę, po czym formujemy kształtne niezbyt duże klopsiki – z tej ilości mięsa powinno ich powstać 12-15 sztuk. Z gotowego wywaru usuwamy mięso i wszystkie warzywa oprócz marchewki. Doprowadzamy go do lekkiego wrzenia i wrzucamy partiami klopsiki – po 3-4 sztuki. Parzymy je przez ok. 1 minutę po czym odławiamy. Przed dodaniem każdej kolejnej partii upewniamy

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania