właśnie jest, przepisy są tradycyjne, przyrządzone inaczej, bardziej kolorowo i smacznie. Do każdego dania autorka dodaje wpis od siebie, dodaje też komentarz/poradę jak kupić dobry towar np. mięso, warzywa, na co mamy zwracać uwagę przy zakupach. Książka podzielona jest na: przystawki zimne : znajdziemy tutaj śledzia w konfiturze, kaszi z wędzonym łososiem, kolorowe jajka na twardo, zimne(...)warzywne, gęś owsiana podawana z zielonymi kopytkami i czerwoną kapustą, schabowy w maślance, mini kotlety mielone z sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów oraz desery: mnie urzekły pierogi czekoladowe z jabłkiem i serem, ajerkoniak z jezynami, tarta makowa z bezą, ciasto buraczkowe i cała reszta Podsumowując jest to książka z której chce się zrobić
kruche babeczkidrobiowa wędlina konserwowa Nie tak dawno pisałem o sposobie wyrobu domowej szynki, bez zastosowania szynkowara. Dzisiaj, niejako z dwóch powodów, będę ten temat kontynuował. Pierwszy powód jest podyktowany prozą życia, albowiem poprzednia wędlina, została już dawno skonsumowana i domownicy domagają się kolejnego wyrobu. Drugim jakby nadrzędnym celem, jest chęć pokazania, że do wykonania wielu domowych wyrobów, wcale(...)kawałek rękawa foliowego do pieczenia, lub innej foli odpornej na wysoką temperaturę sposób wykonania Piersi kurczaka myjemy, każdą z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa ( rozbijając pamiętamy że nie rozbijamy mięsa na kotlety) i wkładamy do sporego naczynia ( kamionkowego lub ze stali nierdzewnej). Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę i ubijamy przyprawy tłuczkiem. Następnie dodajemy
Miód i pieprzUwielbiam bezmięsne potrawy, jak i warzywa strączkowe. Ciecierzycę potrafię jeść bez niczego. Ale czasami nachodzi też ochota by zrobić coś bardziej skomplikowanego. Te wegetariańskie pulpeciki
Zielona KuchniaInspiracją dla mnie był przepis na blogu Pyzy. Muszę Wam powiedzieć, że wyszły bardzo smaczne i już wiem, że niebawem je powtórzę ... choć nigdy nie
Aga w kuchni„Kieszeń Włocha” drobiowe filety inaczej Kieszeń Włocha, jest pełna Włoch , czyli mozzarelli i suszonych pomidorów " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em
Ogrodnik w podróżyszybkie ale bardzo pyszne danie. Ponieważ syn jest miłośnikiem makaronów a mąż kotletów mielonych, postanowiłam to jakoś połączyć. Postanowiłam dodać szparagi i powstało danie jak to syn określił na miarę master chefa, czyli makaron z klopsikami w aksamitnym śmietanowo-szparagowym sosie. Składniki na klopsiki 30dkg mielonego mięsa 1 jajko Garść posiekanej natki pietruszki Garść pokrojonego szczypioru Bułka tarta do obtoczenia(...)Olej do smażenia Sól, pieprz do smaku Składniki na sos 1 pęczek szparag dwie łyżki masła 400 ml śmietany 30 % sól, biały pieprz Krok po Kroku 1 Z mięsa, jajka, zieleniny i przypraw wyrabiamy masę z której formujemy klopsiki (ręce moczymy w wodzie to bardzo ułatwia formowanie) wielkości włoskiego orzecha, obtaczamy w bułce i smażymy na złoty kolor z każdej
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyZapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami to świetna alternatywa dla wszystkich którym znudziły się już standardowe kotlety z piersi kurczaka w panierce z bułki
e-PrzepisyKulinarnerasy charolais. Jasne, fajnie by było. Ale nie oszukujmy się, to droga rzecz. Wołowina w ogóle nie jest tania, a taka specjalna, wyszukana, jest jeszcze droższa. Ale można bez problemu zrobić porządne burgery z ogólnie dostępnej w sklepach wołowiny. Jasne, nie możemy też kupić byle czego, ale wołowina wahająca się w granicach 30-40 złotych za kilogram spokojnie(...)kulinarna sugeruje żeby do zmielonego mięsa dodać wodę. Bo inaczej burger będzie suchy. Absolutnie nic takiego nie róbcie! Zepsujecie pyszne mięso. Dlatego właśnie używa się antrykot. Żeby nie trzeba było dodawać wody, ani nic innego. Antrykot jest tłusty. Dlatego burgery zawsze wyjdą soczyste. Nie można używać zbyt chudego mięsa (jak wspomniana przeze mnie blogerka). Mięso musi być tłuste
Marder&Marder Manufacturemyślę, że wersja bez cebulki będzie fajniejsza. Takie pulpeciki czy też klopsiki, to może być świetny sposób na przemycenie kaszy jaglanej w jedzeniu. Nie dość, że jest zupełnie niewyczuwalna, to doskonale skleja nasze pulpety na gładką masę. Nie dodajemy już do nich żadnej bułki namoczonej w wodzie czy mleku. Ogólnie, bardzo polecam do wszelkiego rodzaju kotletów czy pulpetów, dodawać(...)tego ten wesoły kolorek, który zawdzięczamy marchewce, też dodaje mu uroku. Zamiast popularnego burego sos, mamy wesoły, pomarańczowy sosik. Jeśli masz w domu niejadka, spróbuj z tym daniem. Mięso oczywiście najlepiej zmielić samemu, żeby wiedzieć, co jemy. Ale nie zawsze się tak da. Co do przypraw zarówno do sosu jak i mięsa, dodaj swoje ulubione. Ja w kuchni w zasadzie
Mieszam w GarnkuKasza z grzybami to proste, sycące danie obiadowe ze świeżymi grzybami w roli głównej – u mnie ze świeżymi podgrzybkami. Aby przygotować kaszę z grzybami, należy
Moja DelicjaGołąbki te bez dwóch zdań przypadły do gustu mojej rodzinie. W pysznym pomidorowym sosie smakują obłędnie :) Składniki: NA FARSZ 500 g mięsa mielonego drobiowego ( lub innego ) 500 g białej kapusty 1 cebula 3 pieczarki 2 jajka 1/2 szklanki surowego ryżu 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz olej do smażenia(...)łyżkę oleju i smaż na średnim ogniu cały czas mieszając do zarumienienia. Mięso przełóż do dużej miski, dodaj kapustę, cebulę, surowy ryż, natkę pietruszki i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę (jeśli będzie rzadka, dodaj trochę tartej bułki). Z masy formuj podłużne kotlety. Obsmaż je krótko na gorącym oleju (tylko do zmiany koloru
Fiołkowe TalerzeSkładniki : 2 papryki czerwonej i 2 żółte puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 średnie marchewki 1 duża cebula 4-5 ziemniaków 5 pieczarek masło klarowane do smażenia około 2 łyżek mąki sól, pieprz czarny mielony, maggi, ostra papryka mielona majeranek czosnek, ziele angielskie natka pietruszki Przygotowanie : Warzywa obrać i pokroić w paski, pieczarki również - udusić na maśle ( pod przykryciem(...)mąki, dodać kilka kropel maggi, posypać natką. Składniki na pulpeciki : około 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko bułka tarta, sól, pieprz czarny mielony Przygotowanie : Do mięsa dodać jajko, sól i pieprz oraz bułkę tartą w takiej ilości by uzyskać konsystencje mięsa jak na kotlety, wyrobić dokładnie Mokrą ręką formować małe ( wielkości dużych orzechów włoskich ) pulpeciki, wkładać do wrzątku
Proste Potrawysztuka) cebuli30 g kaszy jęczmiennej perłowej grubej 30 g (pół) kajzerki 25 g (pół) roztrzepanego jajka10 g (1,5 płaskiej łyżki) bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego, ew. sólPrzygotowanie:1. Gotujemy na sypko kaszę (gotowałam w parowarze przez 30 min - zalaną wrzątkiem trochę ponad poziom kaszy).2. Lekko blendujemy 80 g kukurydzy (nie na całkowity krem) 3. Marchewkę ścieramy na drobnych(...)sklejać kotleciki, dodajemy bułki tartej. 11. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe lekko spłaszczone kotleciki. Pieczenie:Kotlety wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Temperatura: 200 stopni (grzałka góra - dół)Czas pieczenia: 30 min (po 15 min przewracamy kotleciki na drugą stronę) Kaloryczność:Porcja - ok. 420 kcal (bez bułki tartej 380 kcal
Malowane smakiem