kotlety bez mięsa - 1786 przepisów (strona:77/120)

Big Mac - domowy 299

dodać więcej) - cebula średniej wielkości ( bardzo drobno posiekana, można zmielić ja w blenderze) Wszystkie składniki mieszamy w misce, z gotowego mięsa formujemy kulki i na torebce foliowej lub folii spożywczej rozwałkowujemy na bardzo cienkie kotlety 1 cm grubości. Gotowe kotlety wkładamy na foli lub torebkach do zamrażalnika na 10-15 minut. sos do Big Maca: - 2 duże łyżki majonezu(...)ogórek konserwowy - sałata rzymska lub lodowa - bułki do hamburgerów - ser topiony w plastrach Cheddar sałatę kroimy w paski, a ogórki w plasterki. PRZYGOTOWANIE: Wyjmujemy nasze kotlety z zamrażalnika i smażymy na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu, kotlety same wytopią tłuszcz. Bułki kroimy na 3 części i opiekamy na patelni też bez dodatku tłuszczu. Górę i dół opiekamy

Zainspiruj się kuchnią
Meksykańskie wege burgery 242

tych co ograniczają lub nie jedzą wcale mięsa lub po prostu szukających nowości.  Pyszne warzywne burgery idealne na obiad lub kolację.  W pełnoziarnistej bułeczce, z lekkim sosem i pysznym kotlecikiem. Lekkie, dietetyczne i smaczne! Odpowiedni dobór składników to podstawa. Świeże warzywa, odpowiednio wyselekcjonowane, zdrowa buła.... ah!  Można jeść bez końca!  Kochani! Wiecie, że:  Warzywa(...)łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy 2 łyżki jogurtu + warzywa (ogórek, pomidor, cebula) Przygotowanie: Mieszankę meksykańską (odrobinę można zostawić do dekoracji) zblendować z przyprawami, otrębami i siemieniem lnianym.  Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju aż do zarumienienia. Składniki na sos wymieszać. Warzywa umyć/obrać i pokroić. Bułki lekko podpiec na patelni.  Nałożyć kotlety, wysmarować

Czarnawisienka
DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA 331

sporządzone z udek  roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej.  Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek kurczaka 1 cebula            olej(...)cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy zmielone mięso z udek kurczaka, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z mięsnej masy formujemy nieduże pulpeciki. Bulion zagotowujemy. Dodajemy obrane marchewki, ziele angielskie i na   wrzący bulion wkładamy partiami kulki mięsa . Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Następnie marchewki

Walijskie Pichcenie
Piątek: Zapiekanka z kaszy bulgur i jarmużu 110

Zapiekanka kaszy bulgur to proste danie o zaskakująco złożonym smaku, choć składa się raptem z trzech składników. Ale jakich! Słodki i mięciutki bulgur, twardawy, charakterny jarmuż

Niedzielny kucharz
Dieta ketogeniczna – przykładowy keto jadłospis 185

więc tak, że nasze ciała są ewolucyjnie przystosowane do czerpania energii z tłuszczu, natomiast współczesny człowiek karmi je węglowodanami wystrzegając się tłuszczu jak ognia. Niestety nie odbywa się to bez konsekwencji, a zalicza się do nich oprócz otyłości także różnego rodzaju choroby, zwane cywilizacyjnymi. Korzyści wynikające z diety ketogenicznej Dieta ketogeniczna lub niskowęglowodanowa wydaje się być w tym ujęciu(...)Keto, Paleo, LowCarb, AIP, Vegan) Na obiad jem zazwyczaj jakieś mięso z warzywami. Mogą to być kofty (grillowane kotleciki wołowe) z warzywami grillowanymi: Keto kofty wołowe z grillowanymi warzywami Możecie wybrać też dania obiadowe spośród następujących propozycji: Cukiniowe tagliatelle z krewetkami i pomidorkami (Paleo, LowCarb) Keto gołąbki z mięsem wołowym (Paleo, LowCarb) Keto roladki ze szparagami (Paleo, LowCarb) Keto sałatka

Modern Cave Girl
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 215

Zapach pieczonego pasztetu    kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi

potrawyregionalne
Sznycel po włosku 93

odnoszący się głownie do plastra panierowanej cielęciny, który zwykle jest smażony na maśle i podawany z cytryną i natką pietruszki. Oprócz cielęciny do piccata można stosować inne gatunki mięsa np. wieprzowinę, wołowinę, drób, czy nawet ryby. Sznycel po włosku panieruje się w mące , jajku i tartej bułce lub białym chlebie zmieszanym z tartym twardym serem, takim jak Parmezan lub Grana(...)właśnie mediolański kotlet zawojował stolicę monarchii Austro-Węgierskiej za sprawą feldmarszałka Radetzky’ego, który przepis przywiózł na dwór wiedeński jako jedną ze zdobyczy z pacyfikowanych północnych Włoch. Równorzędnie z określeniem Cotoletta używana jest również nazwa Piccata. Określa ona wszelkie przygotowane we Włoszech kotlety zarówno te panierowane jak i smażone sauté (czyli na smażeniu bez panierki w małej ilości silnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki bez zawijania 166

jeszcze nigdy nie zrobiłam ich tradycyjnej wersji. Gołąbki bez zawijania są równie dobre jak te tradycyjne ale wymagają mniej czasu i umiejętności niż te tradycyjne. Składniki: gołąbki: ok. 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 g ryżu mała główka kapusty 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowe) 2 małe jajka lub 1 duże(...)ugotować, kapustę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać ze sobą kapustę, ryż, grzyby, mięso i jajka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Jeśli masa jest zbyt wilgotna dodać bułkę tartą i wymieszać. Z masy formować niewielkie kotlety i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju przez 4 - 5 minut z każdej strony. Usmażone kotleciki ułożyć

Mama Gotuje
Domowa lemoniada 167

Domowa lemoniada to napój, który idealnie nadaje się na takie upalne dni, jak są przed nami. Klasyczna lemoniada składa się głównie z cytryny i limonki, nasza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kolorowa sałatka z kotletem sojowym (Insalata con cotolette di soia e verdure) 133

Oggi vorrei condividere con Voi una ricetta perfetta per chi segue una dieta vegetariana o vegana.  L'ingrediente principale della ricetta è rappresentato dalle cotolette

La grande e la piccola cuoca
Domowa ćwikła z chrzanem 77

Doskonały dodatek do mięs i wędlin nie tylko na świąteczny stół, czyli domowa ćwikła z chrzanem . U nas znajdziesz przepis krok po kroku na buraczki z chrzanem na Wielkanoc oraz na inne uroczystości i przyjęcia. Ta prosta, ale wyjątkowo aromatyczna i pyszna sałatka z buraków i chrzanu(...)jest wyjątkowym uzupełnieniem wielu dań oraz klasycznym dodatkiem do kanapek. Ćwikła z chrzanem. Z czym podawać ćwikłę z chrzanem? Jest idealna jako dodatek do mięs pieczonych i duszonych. Świetnie uzupełnia również smak klasycznego schabowego oraz kotletów mielonych. Doskonale komponuje się również z jajkami gotowanymi na twardo oraz z domową białą kiełbasą. Ćwikła z chrzanem przepis. Co dodać do ćwikły

Kuchnia Na Wypasie
Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i tzatziki 189

przepis na wegetariańskie burgery, w których kotleta zastąpiłam pysznym bakłażanem przygotowanym w panierce z orzechów włoskich i parmezanu. Złociste plastry, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, smakują świetnie w towarzystwie bułeczki, świeżych warzyw i niezawodnego  sosu tzatziki , na który przepis podałam Wam w sobotę. Bakłażany, dzięki swojej mięsistej konsystencji, świetnie zastępują mięso w daniach wegetariańskich. Wystarczy pokroić(...)upiec w piekarniku.  Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i sosem tzatziki przepis własny Składniki: na bakłażany w orzechowej panierce: 1 bakłażan 40 g orzechów włoskich (waga bez łupin) 20 g parmezanu 50 g bułki tartej 3 jajka mąka do obtoczenia bakłażanów oliwa lub olej do smażenia sól, pieprz na burgery (4 sztuki): ok. 12 plastrów bakłażanów

Chilli Czosnek i Oliwa
Farszynki Z Pysznym Farszem Z Mięsa Mielonego 146

Farszynki z pysznym farszem mięsnym, takie ziemniaczane kotlety to super pomysł na obiad, czy kolacje, a nawet na jedzonko na wynos do pracy. Smaczne same jak i z sosami :) Dodatek warzyw np. z rosołu jeszcze bardziej wzbogaci smak, ale radze Wam wypróbować obydwie wersje i tą z warzywami i tą bez, i dopiero wtedy wybrać która Wam bardziej posmakuje(...)szkl mąki pszennej  ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" to dodajemy troszkę więcej) troszkę mąki do obtoczenia farszynek sól, pieprz do smaku olej do smażenia Farsz: 250 g surowego mięsa mielonego np. z szynki 1 średnia główka cebuli 2 ząbki czosnku ewentualnie warzywa z rosołu ( niekonieczne, ale można dodać np. z jedną marchew, pietruszkę, cebulkę czy kawałek selera) 1 łyżeczka

Gotowanie...to proste !
Kurczak po francusku w sosie winnym 84

Kurczak po francusku – pyszne danie, którego przygotowanie zajmie nie więcej 20 minut. Zrób sobie pyszny lunch – bardzo prosty, ale wykwintny – zamiast smutnego kotleta! Czas przygotowania: 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Z kurczakiem po francusku jest jak z fasolką po bretońsku – z Francją nie ma nic wspólnego. Danie jest nawet bardziej zakręcone. Potrawa(...)grube, rozbij lekko tłuczkiem. Posól i popierz kurczaka. Obtocz mięso w mące, strząśnij nadmiar, a następnie panieruj w jajku. Rozgrzej patelnię, na której smażona była cytryna. Kiedy tłuszcz mocno się rozgrzeje, wykładaj na niego panierowane filety. Smaż na średnim ogniu, aż kurczak ładnie się przyrumieni, w zależności od grubości kotletów – po 2-3 minuty z każdej strony. Przełóż usmażone

Niedzielny kucharz
Domowy kebab z piekarnika 170

Mięso umyć, osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić w bardziej cienkie kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbić tłuczkiem (ale uważać, by nie podziurawić mięsa). Do miseczki wsypać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać (lub użyć gotowej mieszanki kebab-gyros lub innych swoich ulubionych przypraw). Dodać olej (lub jogurt wedle uznania) i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą porządnie natrzeć mięso. Przygotować(...)wbijać otoczone w marynacie kotlety, starając się je układać tak, by powstała z nich wieża – dość wysoka, lecz stosunkowo wąska (dzięki czemu mięso w środku tak samo się dopiecze jak na zewnątrz; jeśli zaś kebab będzie zbyt szeroki, to istnieje ryzyko, że z zewnątrz mięso się upiecze, a wewnątrz pozostanie nieco surowe). Ponabijać mięso aż do wyczerpania wszystkich składników

Kulinarne Przeboje