kotlety bez mięsa - 1786 przepisów (strona:72/120)

Szybki Kurczak Teriyaki 219

Kurczak to najpopularniejsze danie, które serwujemy w domach. Często jednak sosy, zapiekanki, kotlety, czy nawet nuggetsy nam się nudzą. Sos teriyaki zrobiony w domu na bazie jedynie dwóch składników (najprostsza jego wersja) będzie ciekawą odmianą dla naszych kubków smakowych. Składniki: ok 0,5kg piersi z kurczaka 7 łyżek sosu sojowego jasnego 2 łyżki cukru trzcinowego ząbek czosnku łyżka oliwy ryż(...)kroimy w paski i smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Mięso zalewamy sosem sojowym i dusimy przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy cukier i mieszając smażymy jeszcze około 3-4 minut. Na koniec dodajemy wyciśnięty na prasce ząbek czosnku (jest to opcja dodatkowa, bez której kurczak będzie łagodniejszy). Kurczaka podajemy z ryżem i posiekanym zielonym szczypiorkiem

ChilliJemy
Pieczony schab z kością w tymianku i rozmarynie 235

ViolaPassion  Wspaniała odmiana . Schab nie zawsze musi kojarzyć się nam z kotletem schabowym którego bardzo lubię. Schab możemy robić na różne sposoby Oto jeden z nich. Składniki: (4 osoby) 4 grube porcje schabu z kością i odrobiną tłuszczu 3 łyżki tymianku świeżego najlepiej 2 łyżki rozmarynu 2 łyżki słodkiej papryki 4 ząbki czosnku obrany i przekrojony na pół(...)sobie wystarczająco Sposób: Mięso oczyszczamy i myjemy. Do szklanej miski wlewamy około 1.5 litra wody dodajemy czosnek,majeranek i sól. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka,kilkanaście godzin. Ja jak zwykle preferuje cała noc w lodówce pod przykryciem. Następnie mięso myjemy  i przyprawiamy tymiankiem ,rozmarynem ,słodka papryka i umieszczamy w worku do pieczenia. Pieczemy bez oleju około

Viola cooks with passion
czosnkowe mielone z łopatki z cebulką i z buraczkami na obiad... 185

Składniki: MIELONE: łopatka bez kości 50 dag/mielona, jajka 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ząbki czosnku 5

W Mojej Kuchni Lubię
Roladki schabowe z warzywami 104

Jeśli znudzi Wam się tradycyjny schabowy koniecznie zróbcie roladki :) Prosta i smaczna propozycja do klasycznego polskiego obiadu. Składniki: schab w plastrach papryka ogórek kiszony lub konserwowy

W kuchni bez szafek
Polonezy schabowe 10070

pyszne, soczyste polonezy schabowe, czyli roladki z mięsa wieprzowego nadziewane farszem pieczarkowym i cebulką. Roladki takie często pojawiają się na weselach i innych uroczystych imprezach, więc jeśli szukacie pomysłów na menu na wesele, chrzciny, komunię, czy urodziny , to to danie na pewno przypadnie gościom do gustu ;) Polecam również wypróbować przepis na: Kotlety Twardowskiego. Więcej przepisów na obiady znajdziecie(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Polonezy schabowe – Składniki: 3-4 plastry schabu bez kości ok. 215g pieczarek 2 średnie cebule (ok. 200g) 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej musztardy (u mnie chrzanowa lekko ostra) sól i pieprz do smaku słodka papryka do smaku mąka pszenna do obtoczenia mięsa olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne Przeboje
Domowe cheeseburgery z wołowym klopsem 175

kiepsko topił i zostanie suchy w kontakcie z gorącym burgerem – odpada. Ser Gruyere sprawdzi się odrobinę lepiej – jest jednym ze składników serowego fondue, topi się całkiem nieźle ale sam, bez dodatków, jest za suchy. Dobrze sprawdzi się wędzona gouda – jeśli robicie burgery w stylu BBQ dodatek dymnego aromatu z sera świetnie scali się z burgerem, ale wędzona gouda(...)żeby nie zabić smaku mięsa i dodatków a tylko je podkreślić.   Cheddar? Ok, weźmy pod lupę klasyczny, długodojrzewający ser sprzedawany w kostce – smakowo super, nie rozpuszcza się źle ale ma jedną ogromną wadę – w czasie podgrzewania przestaje być jednolity, od cheddara oddziela się tłuszcz który wsiąka i w bułkę, i w kotleta, i rozrzedza resztę sosów, a całości dodaje

Karo in the Kitchen
Domowe cheeseburgery z wołowym klopsem 224

kiepsko topił i zostanie suchy w kontakcie z gorącym burgerem – odpada. Ser Gruyere sprawdzi się odrobinę lepiej – jest jednym ze składników serowego fondue, topi się całkiem nieźle ale sam, bez dodatków, jest za suchy. Dobrze sprawdzi się wędzona gouda – jeśli robicie burgery w stylu BBQ dodatek dymnego aromatu z sera świetnie scali się z burgerem, ale wędzona gouda(...)żeby nie zabić smaku mięsa i dodatków a tylko je podkreślić.   Cheddar? Ok, weźmy pod lupę klasyczny, długodojrzewający ser sprzedawany w kostce – smakowo super, nie rozpuszcza się źle ale ma jedną ogromną wadę – w czasie podgrzewania przestaje być jednolity, od cheddara oddziela się tłuszcz który wsiąka i w bułkę, i w kotleta, i rozrzedza resztę sosów, a całości dodaje

Karo in the Kitchen
Imprezowa sałatka i mini kotleciki w razowej panierce 179

składnikami każdej panierki. W ofercie znajdziecie trzy warianty: AlePanierka Sezamowa – skład: otręby pszenne spożywcze (40%), sezam łuszczony (35%), len złoty odtłuszczony (15%), sezam czarny (10%); AlePanierka Orzechowa (bez glutenu) – płatki jaglane (46%), orzechy arachaidowe prażone (35%), złoty len odtłuszczony (19%); AlePanierka Razowa do kurczaka – bułka tarta (mąka, sól, drożdże, woda), otręby pszenne spożywcze (26%), papryka czerwona(...)olej ryżowy do smażenia podajemy z ulubionym zestawem surówek np. z surówką z czerwonej kapusty (klik) , warzywami lub jako dodatek do sałatek Przygotowanie: Piersi kroimy na małe kotlety, każdy lekko rozbijamy. Mięso maczamy w rozbełtanym jajku, a następnie w panierce (z obu stron). Nie ma potrzeby dodatkowego doprawiania kotlecików. Smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Podajemy z ulubionym

Słodkie okruszki
KURCZAK Z FIGAMI W SOSIE BALSAMICO 125

limonki oraz starty na tarce ząbek czosnku. Skrapiamy oliwą, odstawiamy na 30 minut do zamarynowania (można na noc schować do lodówki, pamiętając o wcześniejszym wyjęciu na blat, aby mięso zdążyło się ocieplić). W miseczce mieszamy miód z octem balsamicznym, sokiem z limonki i szczyptą soli. Na patelni mocno rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Kładziemy filety i smażymy po około 5 minut(...)gotujemy bez przykrycia, na małym ogniu, przez 5 minut, aż sos zredukuje się i zagęści.  Wyjmujemy filety na deskę i zostawiamy na 2 minuty (najlepiej pod przykryciem z folii aluminiowej), aby odpoczęły. Kroimy w grube plastry, przekładamy do sosu, dodajemy pokrojone figi i podgrzewamy 1 minutę. Posypujemy świeżym rozmarynem. Podajemy z ryżem, wegetariańskimi kotletami lub ziemniaczanym puree

cool and minty
Pierogi z mięsem i pietruszką czyli pomysł na mięso z rosołu. 180

kącie. Ja mam na to swój sposób, jeśli jest go niewiele zamrażam i składam aż będzie więcej. I wtedy..... Ciasto: Przepis ---->  TU 700 -800 g mięsa z zupy jajko 2 łyżki manny 0,5 szklani natki pietruszki sól i pieprz do smaku Usuwam tłuszcz, skórę, oddzielam od kości i miksuję na gładką masę. Można dodać ugotowane warzywa(...)same, ale kto chce może jeszcze polać jakimś tłuszczykiem. Natka pietruszki nadaje innego smaku nadzieniu, tak samo jak dodana do panierowania kotletów, smakuje całkiem inaczej. Często słyszę teksty....a z pierogami to tyle roboty. Trochę jest, ale bez przesady. a jak się skorzysta z produktów już w części przygotowanych, to tak wcale dużo tej pracy

Dieta moja pasja
mielone barbecue i na obiad i na kolację... 193

Składniki: 1/2 kg mielone mięso, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 1 sztuka jajka, 2 łyżki przyprawa grill barbecue Royal Brand, 1 mniejsza cebula,1 łyżka soli morskiej, 2 łyżki włoszczyzna, 1/2 szklanki tarta bułka, 4 łyżki olej rzepakowy, 2 sztuki pomidor, 1 łyżka bazylia suszona mielone wieprzowo-wołowe dobrze wyrobić z jajkiem, bułką odciśniętą z wody, cebulą pokrojoną(...)bułką na oleju smażyć owalne mielone kotlety na rumiano z obu stron dołożyć pomidory pokrojone i bazylię pod przykryciem dusić z 10 minut na małym ogniu smaczne mielone i na ciepło do ziemniaków i na zimno do pieczywa.......SMACZNEGO!!! mieszanka przypraw grill barbecue Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli - skład: papryka, chili, rozmaryn, cebula, koperek

W Mojej Kuchni Lubię
Schab w sosie z warzywami 90

Cienkie kawałki schabu w aromatycznym sosie z warzywami to obiad, który idealnie smakuje z puree ziemniaczanym i surówką colesław, kaszą lub ryżem. Danie, które od początku

Zasmakuj Kuchni
Kieszonki drobiowe w cieście naleśnikowym 118

Kurczaka uwielbiam w każdej postaci, ta jest jedną z moich ulubionych:) Składniki na 3 porcje: 3 duże pojedyncze filety z kurczaka 3 duże lub 6 mniejszych

Kuchnia w czekoladzie
Pulpety w sosie grzybowym 317

I znów pulpety. Tym razem w klasycznym sosie grzybowym. A jak w sosie grzybowym to koniecznie z kaszą. Jedno muszę wyjaśnić - nie przepadam za sosem grzybowym

Buniabaje w kuchni
Schab/schabowe pieczone po rusku 132

smakiem i jest świetną alternatywą dla zwykłego kotleta w panierce. Koniecznie spróbujcie, a jeszcze nie raz wrócicie do tego banalnie prostego przepisu! 4-5 kawałków schabu przyprawa do mięsa czosnek granulowany papryka słodka sól, pieprz Dodatkowo: 1 cebula 2-3 łyżki majonezu 4-5 plastrów żółtego sera (tyle ile jest kawałków mięsa) Ponadto: olej do wysmarowania formy Plastry schabu opłukać(...)pomocą tłuczka do mięsa. Mięso oprószyć przyprawami i przełożyć do naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego niewielką ilością oleju. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie obraną cebulę należy pokroić w kostkę i wymieszać z majonezem. Mieszankę umieścić na kawałkach schabu (ale nie na całych) i przykryć serem. Tak przygotowane mięso wstawić do zimnego

Di gotuje