Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne schabowe w panierce i nadal nie masz pomysłu co podać na Świąteczny Obiad, zapraszam na moje kotlety schabowe.
Gotowanie Patkipłaska łyżka uniwersalnej przyprawy do potraw pieprz świeżo mielony 1 czubata łyżka świeżo utartego imbiru Przygotowanie: Warzywa i owoce dokładnie myjemy. Potrzebna nam będzie głęboka patelnia, taka którą później bez problemu wsadzimy do piekarnika. Warzywa kroimy w kostkę (papryka, cukinia, bakłażan), ananasa również w kostkę, cebulę w piórka, czosnek siekamy bardzo drobno. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę. Następnie wrzucamy(...)przyprawą i czosnkiem. Mieszamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni góra i dół. Pieczemy około 15 minut. Ja dodałam także odrobinę pieprzu cayenne. Składniki na kotlety: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 garść szpinaku ( drobno posiekana) 1 garść rukoli (drobno posiekana) 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 czubata łyżka curry 3 ząbki czosnku (przez praskę
ClauditteMissCookingwegetariańską wiąże się na początku ze sporym wysiłkiem. Dla osób, które do tej pory jadły mięso, kebaby, korzystały z fast foodów zmiana może być trudna, ale jest możliwa. Dużą część winy ponoszą przede wszystkim sztuczne, chemiczne wzmacniacze smaku, a nie tylko samo mięso. Potrawy bez glutaminianu sodu na samym początku mogą smakować naprawdę dziwnie, natomiast z czasem wrażliwość kubków(...)sosów, roślinnych kotletów i pasztetów; idealnie nadają się również do smarowideł na kanapki, można je nimi posypywać; sprawdzają się również jako panierka do kotletów; dodatek bardzo popularny w kuchni roślinnej, często pojawiający się w przepisach, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością i większości dużych supermarketów; 3. sos sojowy – w kuchni orientalnej nie można się bez niego obyć
Ugotowane pozamiatanePancakes! Pankejki z kaszy jaglanej czy to w ogóle możliwe? Pancakes bez glutenu i bez mąki to jednak wyzwanie. Z pomocą przyszła pozostała kasza jaglana pozostała z obiadu. U mnie w kuchni nic się nie marnuje. Teraz ten trend jest nazywany - zero waste. Ale dla mnie to nic nowego. Wychowałam się w małej miejscowości, w domu wielopokoleniowym(...)twardą ręką i uczyła Nas wielu rzeczy. Dziadek był masarzem, choć go nie pamiętam bo zmarł młodo, jak miałam ponad dwa lata. Ale nauczył babcię i mamę, że świeże mięso i świeże dobre wędliny to podstawa. Nauczył też je samemu je przygotowywać i wędzić. Mieliśmy w tamtych czasach własną domowej roboty wędzarnię. Pamiętam zapach szynki w przedsionku po wędzeniu, dziś
SMYKWKUCHNIpewnością nie będą narzekali na jego małą ilość w przepisie. Choć może wydawa ć się, że przyrządzenie jest dość skomplikowane, tak naprawdę jest banalne i szybkie. Raz dwa pokroimy mięso, dodamy resztę i już smażymy. W międzyczasie gotują się dodatki np. ryż i obiad w ciągu maksymalnie 30 minut gotowy. Ja, aby sobie ułatwić życie i maksymalne zaoszczędzić czas, kupując(...)smażenia Przygotowanie: 1. Mięso kroimy w malutkie kawałeczki i wrzucamy do miski. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do miski. 2. Do mięsa i sera wbijamy jajka, dodajemy mąkę i przyprawy. Mieszamy dokładnie całość. 3. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy po łyżce masy i smażymy rumiane kotleciki. Odsyłam Was również po przepis na GRYCZANE KOTLETY Z ŁOSOSIEM. Danie
zdrowo i aktywnieFilety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej...Soczyste, miękkie mięso z piersi kurczaka.Pyszny śmietanowo-cebulowy sos.I pierzynka z pieczarek.Poezja smaku.Kto nie próbował, niech żałuje!Składniki:2 filety z kurczaka (waga około 500 gram);2 francuskie zupy cebulowe (u mnie Knorr) w proszku;250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;500 g pieczarek;Przyprawa do kurczaka(...)Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Filety z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Każdą z piersi przekroić wzdłuż na pół. W efekcie końcowym mają powstać 4 cienkie kotlety. Każdy kotlet obtoczyć w przyprawie do kurczaka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.Śmietanę wlać do miseczki, dodać zupy cebulowe i dokładnie wymieszać.Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.Filety
Gospodyni Miejskapomidorowym sosie z lekko egzotyczną nutą. Chodziło mi przy tym o to by kotletów nie smażyć i nie zagęszczać bułką czy czymś innym .Mało tego chciałam je ugotować w sosie .Bałam się czy się nie rozpadną ale udało się. Czas: 45 minut Składniki: 25 dag mielonego mięsa z indyka 1 jajko sól 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki mielonej papryki(...)przecieru pomidorowego 2 łyżeczki sosu chilli słodko-kwaśnego 3,5 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cukru brązowego 1 cebula lub 3 małe szalotki 1/4 czerwonej papryki świeżej ( bez pestek i gniazda nasiennego). Pokroić drobno cebulę i paprykę. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i smażyć cebule na szklisto , a potem dołożyć do niej równie drobno pokrojoną
Buniabaje w kuchniPlanowałam rozklepać kotlety i usmażyć tradycyjne schabowe. I już sięgałam po wytłoczkę z jajkami, kiedy w rękę wpadła mi napoczęta puszka ananasa. Pierwsza myśl - schabowy zapiekany
Kuchenne zapiski EdytyPierś z kurczaka, czyli powszechnie lubiane i popularne wśród osób aktywnych fizycznie mięsko. Podana wraz ryżem i warzywami to już pewnego rodzaju "klasyk" dla sportowców. Jednak
peanutbuttermonsterindukcyjnych. Do patelni dołączona jest filcowa przekładka, która doskonale chroni patelnie podczas przechowywania. Patelnię przetestowałam już na wiele różnych sposobów. Przygotowywałam na niej mięso, warzywa, placuszki, chleb itd. Potrawy się nie przyklejają, przygotowujemy je bez użycia tłuszczu (lub z bardzo małym dodatkiem, wystarczy lekko posmarować patelnię – wszystko zależy od rodzaju dania). Dodatkowym atutem jest fakt, że mycie(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej + niewielka ilość wody Przygotowanie: Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, pokrojony drobno por, wbijamy 1 jajko, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i solą (doprawiamy jak tradycyjne mielone). Całość zagniatamy ręką. Z masy formujemy mniejsze kotlety. Każdy grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Odkładamy na talerz. W rondlu/garnku przygotowujemy
Słodkie okruszkiSkładniki: mięso mielone wieprzowe 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka 1 sztuka, jabłka 1 sztuka, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 1 łyżka, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba mieloną łopatkę wymieszać z jajkiem, startym jabłkiem z cebulą na grubszych oczkach(...)wody, śmietaną gęstą 18% dodać tartej bułki, mielony pieprz, zimną wodę, dokładnie wszystko wyrobić na kleistą masę na gorącym smalcu smażyć kotlety mielone na rumiano, pod koniec przykryć patelnię, dusić z 5 minut, następnie bez przykrycia na większym ogniu z 2 minuty, kotlety przewrócić na patelni podawać z ziemniakami tłuczonymi i np. z młodą zasmażaną kapustą białą - kotlety
W Mojej Kuchni Lubięminut obróbki cieplnej. Nie bójcie się jeść steków rare, a nawet blue, czyli niemal surowych. Jeśli lubicie tatara, polubicie też krwisty stek. Tu jedna ważna uwaga: na patelnię kładziemy mięso o temperaturze pokojowej. Grzechem, gorzej, zbrodnią jest smażenie steka wyciągniętego wprost z lodówki Dwa razy naszym w menu na tydzień pojawiła się ryba, cudownie pachnący dymem pstrąg z lokalnej hodowli(...)mamy specjalny przyrząd, czyli tak naprawdę najprostszą na świecie obieraczkę do warzyw, robimy makrony z cukini, jabłek, kalarepki, czerwonych buraczków i białej rzepy. Warzywne spaghetti nie może obejść się bez dobrego pesto, a to z kolei wyjdzie tylko wtedy kiedy powstanie na bazie z dobrych orzechów. My użyliśmy migdałów, orzechów laskowych i włoskich . Znakomicie mogą zastąpić orzeszki piniowe często
Niedzielny kucharzKiedyś już podawałam przepis na aromatyczną pieczoną szynkę . Dziś proponuję inne wykorzystanie kulki szynki. Przepis nie jest zbyt skomplikowany, a dzięki niemu dostajemy danie, które można
Weekendy w domu i ogrodzieimbir zetrzeć na drobnej tarce. Dodać pozostałe przyprawy, wyciśnięty czosnek oraz smalec i dokładnie wymieszać. Mięso pokroić na plastry ok 1,5-2 cm i zbić na cienkie kotlety. Każdy plaster posmarować marynatą, całość zalać sokiem z pomarańczy i wstawić do lodówki na całą noc. Smażyć na mocno rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni po kilka minut z obydwóch stron lub piec(...)gdyż jest szybsza i nie wymaga stania przy kuchence Jeśli zdecydujecie się na piekarnik to wystarczy naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną tłuszczu a następnie rozłożyć plastry mięsa a całość zalać pozostała marynatą. Dzięki temu mięso będzie się w niej dusić. Można dodać również trochę wody jeśli jest za mało marynaty. Piec pod przykryciem w temperaturze 180 °C przez 30 minut
Ola la LCHFProsty makaron z bobem to pomysł na szybki i smaczny obiad, który możesz przygotować w dosłownie 15 minut. Danie idealne dla wegetarian i wegan. Bardzo lubię
365 dni dookoła kuchni