potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam danie jednogarnkowe ” Schab po cygańsku „, które nie pochłania wiele czasu a jest pyszne. Składniki : 4-5 kotletów schabowych, 5-6 marchewek średnich, 3 cebule, kilka(...)cebulę ( 2 szt. ) w półplasterki. Uwaga : naczynia nie smarujemy niczym , nie podlewamy oliwą ! – z sera i majonezu wytopi się dużo tłuszczu. warzywa przykryć rozbitymi plasterkami mięsa i znów przykryć pokrojoną marchewką i cebulą w pół krążkach . Posypać delikatnie solą , pieprzem i vegetą. Całe danie posypać potartym na tarce z dużymi oczkami serem i posmarować kilkoma łyżkami majonezu. Naczynie przykryć
Pysznosci Babci Basistron, aby mięso zamknęło się i lekko zarumieniło w szybkowarze rozpuść łyżkę masła, na rozgrzanym tłuszczu ułóż obsmażone kotleciki dodaj kawałek rozmarynu, sól i czarny pieprz wlej zimną wodę, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem gotowe roladki wyjmij z garnka, powstałego wywaru nie wylewaj Sos Składniki cały wywar z gotowania kotletów, przecedź przez sitko(...)niego mąkę i podsmażaj 3 - 4 minuty (mąka straci smak surowizny) do gotowej mieszanki dolewaj powoli zimne mleko nieprzerwanie mieszając trzepaczką "rózgą", aż powstanie płynna, jednolita masa bez grudek z mąki stopniowo zacznij dolewać wywar z kotletów, mieszając energicznie do połączenia się składników gdy uzyskasz spójną konsystencję, zmniejsz moc palnika i odparowuj sos, co jakiś
Szybko Szybkowarmusztardzie rosyjskiej i przyprawach, przygotowana na patelni grillowej. Dodatkiem są warzywa karmelizowane - ale bez dodatku cukru czy miodu. Warzywa po wrzuceniu na mocno rozgrzaną patelnię pod wpływem smażenia puszczają swój naturalny cukier, który następnie się karmelizuje. Pyszności :) Zapraszam do smażenia!Składniki dla dwóch osób:2 kotlety jagnięceodrobina olejuMarynata do jagnięciny:1 łyżeczka musztardy rosyjskiej1 łyżka oliwy1 łyżka octu balsamicznego1/4(...)MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie: Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce. Kotlety jagnięce dokładnie pokrywamy marynatą i odstawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, przy pomocy pędzelka smarujemy odrobiną oleju. Wrzucamy kotlety i smażymy 5 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na 5 minut, żeby mięso "odetchnęło".Karmelizowane warzywa:marchewkipietruszkisól, pieprzsuszony tymianekoliwa z oliwekCZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary ArtKotlet schabowy z frytkami i brukselką to klasyczna propozycja na smaczny niedzielny obiad. Jeśli dbacie o dietę to frytki możecie zastąpić innym dodatkiem albo upiec je
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!miękkie, soczyste i idealne w smaku. Jakie gołąbki są znane w polskiej kuchni? W polskiej kuchni jest wiele przepisów na gołąbki, znane są gołąbki bez zawijania, gołąbki z ryżem i mięsem, gołąbki z mięsem i grzybami oraz te które przygotujemy w tym przepisie. Gołąbki z młodej kapusty robię zawsze z sosem pomidorowym i podaję z młodymi ziemniakami z wody(...)którym możemy posypać danie. Jak przygotować gołąbki z młodej kapusty? Aby gołąbki były soczyste musimy użyć do ich przygotowania odpowiedniego mięsa mielonego. Nie polecam używania mięsa drobiowego, bo gołąbki mogą być suche. Najlepsze będzie mięso z łopatki, albo mięso mielone z karkówki. Gołąbki z młodej kapusty zazwyczaj robimy z ryżem, w przypadku gołąbków wykorzystajcie najzwyklejszy biały ryż. Nie będą smaczne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Piętnaście minut i pyszne, pachnące buregry wegetariańskie z soczewicy i grzybów są gotowe. Polubi je nawet największy amator wieśmaków!. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe
Niedzielny kucharzmoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…,SS SSSSSkładniki : 1/2 kg wieprzowiny, ( biodrówka, szynka,łopatka, itp. ) 1 cebula, 1 jajko, 1 czerstwa bułka, 1 ząbek czosnku, majeranek wg uznania(...)wodzie , Mięso umyć i zmielić ( można już kupić w sklepach zmielone na miejscu, tak jak w moim przypadku.) Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć ( zeszklić ) na odrobinie oleju – ostudzić. Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, zeszkloną cebulkę , przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko surowe i przyprawy . Dobrze wyrobić na gładką masę. Rękami zmoczonymi w wodzie formować kotlety ( lekko
Pysznosci Babci BasiPopularna zimna przystawka z mielonego mięsa, w naszej wersji obowiązkowo z jajkami na twardo w środku. Można jednak podawać również na ciepło analogicznie jak kotlety mielone. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g mielonej szynki lub biodrówki wieprzowej 1/2 czerstwej pszennej bułki 3 średnie (M) i jedno duże (L) jajko 1 średnia cebula (150g) 3 gałązki natki pietruszki 2 płaskie łyżeczki soli(...)obieramy i bardzo drobno kroimy. Z natki pietruszki usuwamy najbardziej zdrewniałe części i drobno siekamy. Duże jajko dokładnie roztrzepujemy. Mięso wstępnie urabiamy widelcem dodając część przypraw. Następnie dodajemy partiami jajko, cebulę, bułkę, natkę oraz resztę przypraw. Starannie i bez pośpiechu wyrabiamy (najlepiej ręką) na jednolitą masę. W międzyczasie gotujemy 3 średnie jajka – na twardo, przez ok. 8 minut. Zalewamy
Kulinarna PokusaBardzo dawno temu ciecierzycę zakupił mój Adrian, odstawiłam ją na kuchenną szafkę i tak sobie leżała aż do dzisiaj bez pomysłu na nią. Wyczytałam jednak
Krakowskie smaki AniSzybki i prosty, bez wydziwiania.Grzyby leśne ok. pół kilo czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki ( u mnie przeważają zielonki) i gotujemy w osolonej wodzie ok.10-15 minut.Odcedzamy.PRZEPIS JEST DLA 2-3 OSÓB.Teraz potrzebujemy: - dwie małe cebule, poszatkowane na drobno - 2 liście laurowe, ząbek(...)czosnek. Po jakiś 20 minutach wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami koperkiem lub jako dodatek do sztuki mięsa lub kotleta mielonego. Do tego słodko-kwaśne ogórki ...Smacznego.CMOK
Pasje JolkiKotlety mielone z dodatkiem świeżych ziół i podprażonej cebuli z czosnkiem, to idealna propozycja na wiosenny obiad. Są delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne, po
Smaczne ZdrowePlacki ziemniaczano selerowe z piersią kurczaka Placki ziemniaczano selerowe z piersią kurczaka , to doskonały wybór w środku tygodnia , kiedy brak czasu na bardziej wymyślne dania . Idealnie
Ogrodnik w podróżyurządzić święta bez mięsa i nabiału? Boże Narodzenie to jeszcze bułka z masłem, ale co z Wielkanocą, imieninami cioci i imprezą ze znajomymi? Co zrobić, żeby świąteczny stół zawsze uginał się od pyszności i żeby nawet mięsożercy byli zadowoleni? Na pomoc rusza Alicja Rokicka z bloga Wegan Nerd . Uważa ona, że w kuchni najważniejsze są przyprawy. To majeranek, jałowiec(...)polska widziana z nowej, wegańskiej strony. Jest pełna warzyw, comfort foodów, dań regionalnych i jest dobrze doprawiona. Ma też długą tradycję zastępowania składników. Już w PRL byliśmy przecież mistrzami kotletów z warzyw czy słodyczy z fasoli, bo mięsa i łakoci po prostu brakowało. 1000 dań z selera Kuchnia Wegan Nerd ma łączyć ludzi nad pysznym posiłkiem, który może zjeść każdy
Ugotowane pozamiataneJuż nie raz wspominałam o sosiku, który nadaje domowym fast - foodom "szlachetny" smak najpopularniejszej sieciówki żywieniowej przez duże M. Jest to tak genialne odwzorowanie popularnej kompozycji
Kuchnia po mojemuMusaka to danie, które jest wizytówką Grecji . Jest to połączenie mięsa, sosu pomidorowego i warzyw. Poszczególne składniki w tym daniu układane są warstwami. Przygotowanie także nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!