kotlety bez mięsa - 1786 przepisów (strona:65/120)

Pieczone kotlety rybne z warzywami 166

Zapraszam na smaczne kotlety rybne z makreli pieczone w piekarniku. Kotlety pieczone mają dużo mniej kalorii ad takich smażonych tradycyjnie i są lżejsze dla żołądka. Polecam Składniki: 800 g filetu z makreli (bez skóry i ości) 1 cebula pól czerwonej papryki 1 marchewka 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki kaszy manny 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego i soli(...)obieramy i kroimy w sporą kostkę. Z papryki wyjmujemy pestki i kroimy ją w dużą kostkę. Ryby myjemy pod wodą i osuszamy na durszlaku. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa filety rybne z cebulą, papryką i marchewką (dwa razy). Do masy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy . Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Rosół i inne zupy na wywarze z mięsa 206

rosole (z makaronem), czy zupie nie uwzględniając białka z roślin może być go tylko ok. 1-2%.     Trzecia kwestia . Same makarony zawierają większe ilości białka. Zwykły makaron bez jajeczny zawiera 4-10% białka, a najmniejszą zwartość białka zawiera makaron bezglutenowy, niskobiałkowy czyli 0,2%. Dodam, że ryż ma 8% białek. (Zarówno ryż jak i makarony są węglowodanowe(...)Drugi aspekt Istnieje jednak drugi aspekt i nie jest on już związany z dietą rozdzielną. Ten temat wiąże się raczej z: PRODUKCJĄ MIĘSA i chemią... Przez produkcje mięsa rozumiem wszytko co dotyczy procesu zanim, wędlina czy "kotlet" trafi na nasz stół... Etap I: To fakt, że dzisiejsza hodowla przypomina bardziej produkcje niż hodowle, a zwierzęta faszeruje się: antybiotykami  hormonami

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kotlety mielone z pieczarkami. 195

  Kotlety mielone, to prosta potrawa, aby były naprawdę dobre trzeba znać kilka trików. Mielone powinny być: dobrze doprawione, miękkie i soczyste. Masę mięsną doprawiam solą

Codziennik Kuchenny
Nadziewane roladki ze schabu w borowikowym sosie 367

spróbować. Obiad mistrzów! Do przygotowania roladek potrzeba naprawdę niewielu składników. Podstawę smaku tworzy dobre mięso i suszone grzyby. Ja zawsze mam zapas pysznych suszonych borowików od Leśne Skarby Są idealne na każdą okazję. Polecam! Roladki ze schabu nadziewane borowikami   Składniki: 4 plastry schabu bez kości 80 g suszonych podgrzybków Leśne Skarby 1 cebula 1 czubata łyżka posiekanej zielonej(...)smaku świeżo mielonym pieprzem, solą i szczyptą słodkiej czerwonej papryki. Tak powstały farsz przekładamy do miseczki. Plastry schabu rozbijamy na cienkie kotlety i doprawiamy z jednej świeżo mielonym pieprzem i solą. Na każdy kotlet nakładamy nasz farsz. Kotlety zwijamy w roladki. Aby nasze schabowe roladki się nie rozpadały spinamy je wykałaczkami. Każdą roladkę najpierw obtaczamy w rozmąconym jajku, a następnie

Słodkie okruszki
Grillowana pierś z kurczaka w jogurcie greckim 102

można ją grillować na patelni bez użycia tłuszczu lub po prostu rzucić na ruszt grilla. Bez wątpienia będę wracał jeszcze nie raz do tego przepisu. Do piersi z kurczaka podałem gotowany kalafior oraz grillowaną cukinię, które świetnie dopasowały się do mięsa. Idealny obiad na ciepły, letni dzień. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka oliwy z oliwek(...)kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jogurt grecki mieszamy z solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Oczywiście możemy użyć innej przyprawy, którą lubimy. Nasze mięso dzielimy na grubsze kotlety i już go nie rozbijamy. Pierś z kurczaka obtaczamy w przygotowanym jogurcie greckim z przyprawami i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Grillujemy na patelni natłuszczonej oliwą

Programista w kuchni
Grillowana pierś z kurczaka w jogurcie greckim 138

można ją grillować na patelni bez użycia tłuszczu lub po prostu rzucić na ruszt grilla. Bez wątpienia będę wracał jeszcze nie raz do tego przepisu. Do piersi z kurczaka podałem gotowany kalafior oraz grillowaną cukinię, które świetnie dopasowały się do mięsa. Idealny obiad na ciepły, letni dzień. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka oliwy z oliwek(...)kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jogurt grecki mieszamy z solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Oczywiście możemy użyć innej przyprawy, którą lubimy. Nasze mięso dzielimy na grubsze kotlety i już go nie rozbijamy. Pierś z kurczaka obtaczamy w przygotowanym jogurcie greckim z przyprawami i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Grillujemy na patelni natłuszczonej oliwą

Programista w kuchni
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO I DIETETYCZNIE 162

gram - 20 kcal Ryż Biały gotowany, łyżka - 20 gram - 27 kca  Muesli z Owocami , łyżka - 10 gram - 32.5 kcal Płatki Kukurydziane , łyżka - 10 gram - 36 kcal   JAJA, MIĘSO ,RYBY I ICH PRZETWORY : ***************************************************** Jajko , sztuka - 50 gram - 66.5 kcal Kiełbasa z Indyka 6 plasterków - 30 gram - 38.5 kcal Parówki Drobiowe , sztuka - 50 gram - 130 kcal Pasztet Drobiowy , 30 gram(...)gram - 50 kcal Szynka Drobiowa ,plasterek - 20 gram - 24.5 kcal Szynka Wołowa , plasterek - 20 gram - 21.5 kcal Kotlet Schabowy  Panierowany , sztuka - 100 gram - 357 kcal Kotlet z Piersi Kurczaka Panierowany , sztuka - 100 gram - 248 kcal Pierś Kurczaka Pieczona bez skóry - 100 gram - 180 kcal Klopsiki Cielęce , 2 sztuki z sosem - 140 gram - 275 kcal Udko Kurczaka pieczone , sztuka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Roladki z kurczaka z kasztanami, żurawiną i serem lazur 148

Filety z kurczaka to chyba u mnie najbardziej pospolite mięso. Robi się je szybko i na wiele sposobów. Najczęściej jemy w postaci kotletów, niekoniecznie w panierce, lub pokrojone w kostkę i podsmażone z cebulą, czasem w sosie jogurtowym. Dziś jednak podaje kurczaka w bardziej eleganckiej i wytrawnej formie, w postaci roladek z kasztanami, żurawiną i serek lazur. Ciekawy smak dania(...)proste roladki, gdyż nadają się również na odświętne dania na specjalne okazje. Roladki z kurczaka z kasztanami, żurawiną i serem lazur SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 4 upieczone kasztany bez skórki 2 łyżki suszonej żurawiny listki świeżej mięty sól 40 g sera pleśniowego lazur olej do smażenia 100 ml białego wytrawnego wina Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i delikatnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Hamburgery z mięsa drobiowego 231

 Znowu obiad w biegu 😁 Dzisiaj polecam ekspresowe hamburgery z piersi kurczaka lub indyka . Dietetyczne i zdrowe. Dodałam tylko szczyptę naturalnych przyprawek , sól i nic więcej

zielonacukinka
Chrupiące paluszki z kurczaka + pieczone ziemniaczki 814

będę kryła zachwytu – te paluszki smakowały wybornie! Wyszły mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Panierka z płatków kukurydzianych nadała zwykłym mielonym drobiowym kotletom całkiem innego charakteru – właśnie przez tą chrupkość. Mielone mięso drobiowe lubię i dosyć często przygotowuję. Można by pomyśleć, że w takiej sytuacji nic już nie może zaskoczyć. A jednak! Oczywiście nie jest(...)razem zdecydowałam się na szybki sos majonezowo-ketchupowy. Poniżej zostawiam Wam też przepis na pieczone ziemniaczki. Polecam! Paluszki z kurczaka 500 g mięsa drobiowego  (piersi kurczaka lub mieszanka piersi i udek bez skóry i kości) 1 średniej wielkości cebula 1 małe jajko  3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz ok. 2 szkl. płatków kukurydzianych Sos: 3 łyżki

Smaki Na Talerzu
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 765

patelni z niewielką ilością masła. Zdjąć z patelni i wrzucić drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli wymieszać razem z pieczarkami doprawiając solą i pieprzem. Fileta z kurczaka pociąć na kotlety i cienko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Ketchup rozmieszać z sosem sojowym. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać z jajkami oraz majonezem. Wyłożyć na blachę o wymiarach(...)upieczeniu, wyjąć ostrożnie jeszcze gorący ser i ściągnąć papier. Na całej powierzchni rozsmarować ketchup i rozłożyć mięso, zostawiając trochę wolnego miejsca przy najdłuższym brzegu. Oprószyć przyprawą do gyrosa i nałożyć pieczarki z cebulą. Zwinąć całość w roladę w stronę brzegu bez mięsa. Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec przez

https:KKuchniaMniam
KARKÓWKA DUSZONA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ 177

przepis ha ha....a że byłam głodna jak " Wilk" danie musiało być no może nie szybkie , ale bez nakładów jakiekolwiek pracy z mojej strony.Zajadałam się nim , aż mi fruwała grzywa wkoło głowy ....Zapraszam Was więc po przepis. 4 kotlety z karkówki 1 litr bulionu mięsnego 15 dag.pieczarek 1 cebula ok.3/4 szkl.kaszy jęczmiennej( sypać  troszkę na wyczucie(...)pieprz do smaku papryka czerwona słodka w proszku i ostra olej ************************************** Kotlety podsmażyć na dużym( lekko , tyle aby się białko scięło) gazie.Pieczarki obrać i pokroić każdą na 4 częścicebulę w piura pokroić,kaszę opłukać.Do dużego rondla wlać odrobinę oleju i poddusić lekko cebulę,włożyć mięso  i podlać bulionem( mięsa nie solimy).Dusimy do miękkości. W trakcie duszenia dodać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Roladki schabowe z kiszoną kapustą i kurkami - kategoria mięso 222

troszkę świeżych kurek:) Długo się nie zastanawiając przygotowałam farsz i zrobiłam mięsne roladki. Całość poddusiłam w pysznym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Wyszło bardzo smacznie... Składniki: 1/2 kg schabu bez kości,  150g kiszonej kapusty,  300g kurek, cebula,  pęczek szczypioru,  4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,  sól, pieprz,  szczypta tymianku, szczypta estragonu,  1/2 kieliszka(...)cebulą.  1/3 odłożyć, do reszty dodać kapustę kiszoną, posiekany szczypior i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dusić około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso umyć, pokroić na cienkie plastry. Każdy kotlet cienko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Nałożyć farsz, zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju.  Resztę kurek

Z miłości do słodkości
Gyros z kurczaka – domowy kebab 110

taki jest najsmaczniejszy i znacznie zdrowszy – bez wspomagaczy smaku. Najlepiej jest połączyć ciemne mięso z udek kurczaka – z tym jasnym z piersi – ale świetnie wyjdzie także na samych udkach. Aby mięso było wyjątkowo soczyste, wystarczy je zamarynować w jogurcie, keczupie i przyprawach – jest wtedy wyjątkowo wilgotne. Nie bez znaczenia jest też sos. Zamiast(...)połówką cebuli lub ziemniaka. Aby konstrukcja była stabilniejsza, warto wzmocnić ją dodatkowymi patyczkami od zewnątrz, aby opierały się na naczyniu lub blaszce, przytrzymując mięso z każdej strony. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Na dół wstawiamy dużą blachę od piekarnika. Gdy piec osiągnie temperaturę, wkładamy blaszkę z kebabem i pieczemy przez ok. 60 minut. Następnie

Poezja smaku
Polyndwiczki we marchwiowyj zōłzie (Polędwiczki w marchewkowym sosie) 129

Kebyjście 1 niy mieli pomysłu na niydzielny ôbiołd 2 , a zmiyrzły już wōm sie rolady i kotlety, to polyndwiczki we delikatnyj marchwiowyj zōłzie 3 bydōm dlo

Chop w kuchni
Schab po włościańsku 136

włościańsku... lub pewnego rodzaju bitki, jeśli ktoś woli takie określenie. 1kg schabu bez kości 5 średnich cebul 4 duże ziemniaki 4 marchewki 1 pietruszka 1,5 litra rosołu drobiowego garstka ziół (tymianek, rozmaryn, oregano, koperek, suszona natka lub jak u mnie- zielona czubryca) sól, pieprz Mięso kroimy na plastry po mniej więcej półtorej centymetra i lekko ubijamy tłuczkiem. Zasypujemy(...)pół godziny do lodówki. Marchew, pietruszkę i ziemniaki kroimy w plastry, z tym, że te ostatnie dość grubo. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Po wyjęciu mięsa z lodówki dajemy mu osiągnąć temperaturę pokojową. Następnie kotlety podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu z każdej strony na lekko rumiano. W dużym garnku/szybkowarze układamy kolejno warstwy- ziemniaki, cebula, mięso i marchew, po czym całość

Kuchenna Kontrrewolucya
Kotlet schabowy po myśliwsku. 174

Krzysztof Jaracz Składniki : Mięso : 1 kg schabu bez kości Zalewa : 3 jajka 2 płaskie łyżki majeranku odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty  1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również(...)Schab poporcjuj w plastry, rozbij lekko tłuczkiem. Składniki na zalewę wymieszaj, zmiksuj dokładnie w misce lub rondlu. Włóż do niej rozbite plastry mięsa, przykryj pokrywką. Pozostaw na 3-4 dni w lodówce (4-6 C ), aby kotlety nasiąkły zalewą. Każdy dzień trzeba kotlety zamieszać, obrócić w zalewie. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania