kotlety bez mięsa - 1786 przepisów (strona:57/120)

Schabik z jabłuszkiem i cebulką w towarzystwie jabłuszka 88

Składniki: 500g schabu bez kości 5 dużych cebul 2 duże,kwaśne jabłka majeranek sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Schab rozbić jak na kotlety i pokroić na bitki( średnica ok.3cm). Doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na rumiany kolor w garnuszku, na odrobinie oleju.Dodać pokrojoną w pióra cebulę i pokrojone w plastry i obrane ze skóry jabłka(...)Doprawić majerankiem.Zalać 2 szklankami wody i dusić aż mięso będzie kruche. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym 189

Robiłam już kilka razy danie w postaci pulpetów. Lubię je :) Dzisiaj więc kolejne. Tym razem z indyka ale bez żadnych sztucznych kostek rosołowych. Cała tajemnica tkwi w ziołach i koperku. To one nadają smaku i aromatu. Składniki: 400 gramów kotletów z indyka 1 jajko ok. 2-3 łyżki bułki tartej szczypta soli 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich(...)łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Składniki na sos: 3 gałązki pęczka koperku 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki szczypta soli szczypta majeranku Mięso mielimy w malakserze i dodajemy resztę składników Formujemy niewielkie pulpeciki Przekładamy do garnka i zalewamy wodą w ilości, która przykryje mięso Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50-60 minut Następnie robimy sos: śmietanę wlewamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Mielone roladki nadziewane kapustą i parówką 209

kolejną propozycję na odmianę zwykłych kotletów mielonych. nadziałam je blanszowaną kapustą oraz parówkami, które otrzymałam do testowania od firmy Nove z linii Natura. Roladki są bardzo sycące, smaczne, a kapusta nadaje im zielonego, wiosennego akcentu. Świetnie sprawdzą się jako danie główne, zaś pokrojone w plastry mogą służyć za przystawkę.  Składniki:  500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,  cebula(...)jajko,  czerstwa bułka,  3/4 szklanki mleka, 3 liście kapusty włoskiej,  3 parówki bez E,  1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis),  sól morska ziołowa (użyłam Kamis),   pieprz biały mielony (użyłam Kamis). WykonanieBułkę zalać mlekiem, odstawić na 30 minut, by zmiękła.Kapustę umyć, wykroić zgrubiałe nerwy. Zblanszować w osolonym wrzątku, odcedzić. Parówki obrać

Z miłości do słodkości
Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu 159

wyraźnie było czuć i widać kawałki sera białego, który w dyskretny sposób przemycał swój smak. Z kolei schabowy był porządnie doprawiony i nad wyraz soczysty, nietwardy. Żeberka mięciutkie, mięso odchodzące bez problemu od kości. Oczywiście wszystko obsypane po rantach talerza suszoną natką pietruszki. Heh, ale jakoś w takim miejscu zupełnie mi to nie przeszkadza. To, co mnie zastanawia(...)prostotę, za którą my Polacy tak przepadamy w klasycznym kotlecie schabowym... I kto by pomyślał, że w takim miejscu, za przyzwoite pieniądze można zjeść coś dobrego, prostego i świeżego? Kto by dał wiarę, że oprócz galarety i chleba ze smalcem w bistro stylizowanym na PRL można skonsumować kawał mięsa na ciepło, popić lokalnym piwem? Akceptowalna jakość, za rozsądne pieniądze

Right Behind The Kitchen
Schab pod pierzynką 146

ręcznikiem papierowym. Pokroić na kotlety o grubości około 1,5 cm i delikatnie rozbić. Oprószyć solą, pieprzem każdy kotlet i  obsmażyć na maśle klarowanym z dwóch stron na lekko rumiany kolor. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę pokrojoną w plasterki. Zalać śmietaną wymieszaną z puszką pomidorów oraz doprawioną solą i pieprzem. Następnie ułożyć podsmażone kotlety. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. Wymieszać i ułożyć na wierzch mięsa. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 1h . Od czasu do czasu w trakcie pieczenia uciskać widelcem marchewkę, aby była zanurzyć ją w sosie. Po upieczeniu posypać natką pietruszki lub koperkiem. schab pod pierzynką

O kuchni z uczuciem
Jak przyrządzić karkówkę na obiad? 168

ziemniaków, karmelizowanej marchewki i groszku. Właściwie tak przyrządzoną karkówkę możecie jeść nawet z kaszą lub ryżem. Karkówka w pomidorach na 4- 6 porcji Składniki: 1,2 kg karkówki bez kości 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 8 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy 30 g masła ½ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ łyżeczki selera w proszku 1 liść laurowy ½ łyżeczki czerwonej papryki(...)natki pietruszki, grubo pokrojonej Rozgrzej masło na patelni. Pokrój karkówkę na cienkie kotlety, oprósz solą i pieprzem. Zrumień kotlety na maśle i przełóż do garnka z nie przywierającym dnem. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklij na tej samej patelni po czym dodaj do mięsa wraz z suszonymi pomidorami, przyprawami, liściem laurowym i wrzątkiem. Zagotuj i gotuj

codojedzenia
SCHAB ZAPIEKANY W SOSIE KURKOWYM + FILMIK 96

Kotlety schabowe w niecodziennej wersji, zapiekane w sosie kurkowym. Wyjątkowo smaczne. Polecam :)     SKŁADNIKI :  6-8 cienkich kotletów ze schabu  sól, pieprz, przyprawa do mięsa 2 jajka + mąka do panierowania(...)szklance wody  100 g sera żółtego natka pietruszki do posypania  PRZYGOTOWANIE :  Kotlety ubijamy, przyprawiamy i panierujemy w jajku i mące. Następnie smażymy na oleju z jednej i drugiej strony na złoto.  Kotlety odkładamy do naczynia żaroodpornego.  Na tą samą patelnię ( bez tłuszczu ) przekładamy cebule, solimy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy umyte kurki oraz przyprawy, następnie

Kulinarne Fantazje Marioli
Rolada z karkówki 157

koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz dokładamy ser, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na stole rozkładamy folię spożywczą i na niej układamy kotlety (tak aby zachodziły jeden na drugi) najlepiej w formie prostokąta. Jeszcze raz rozbijamy lekko mięso na całej powierzchni i rozkładamy na nim nadzienie z patelni. Zwijamy ciasno roladę z karkówki i obwiązujemy ją sznurkiem. Wierzch rolady oprószamy lekko(...)papryką słodką i curry. Wkładamy roladę do blaszki, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy roladę w 200 stopniach przez 1 godzinę pod przykryciem i 30 minut bez przykrycia. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
KOTLETY SCHABOWE PANIEROWANE INACZEJ 515

Najlepsze, domowe schabowe panierowane. Przepis na kotlety schabowe marynowane w mleku i cebuli.  Schabowe smażone w wyjątkowej, chrupiącej panierce. Delikatne i soczyste kotlety schabowe przyrządzone

Moja Książka Kucharska
Ryba w galarecie 127

laurowy, koperek żelatyna (ilość odpowiednia do ilości wywaru ) Rybę, boczek albo słoninę,cebulę i czosnek mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajko, namoczoną bułkę tartą, sól, pieprz i koperek (jeżeli lubimy ). Masa powinna mieć konsystencję taką jak na kotlety. W garnku zagotowywujemy wodę razem z zielem angielskim, liściem laurowym i solą. Z masy rybnej formujemy kulki i wrzucamy

Pieguskowa Kuchnia
Kotlety po mediolańsku 210

Uwielbiam tradycyjne schabowe, jednak czasem lubię podać je w wyjątkowy sposób. tym razem połączyłam mięso z warzywami i ziołowo-winnym sosem. Do dania podałam  długoziarnisty

Z miłości do słodkości
Kotlety mielone z quinoy i indyka z ziołami 174

Kolejne kotlety z quinoą, które ułatwiają życie, wystarczy zrobić większą ilość na zapas, część zamrozić i w razie braku czasu pół obiadu jest z głowy ;) Dziś

Quinoa Raz!
Kotlety mielone nadziane serem i botwinką. 135

czerstwa bułka 1 opakowanie sera gouda w plastrach MOŃKI (15 dag) 2 pęczki botwinki (bez buraków - same łodygi z liśćmi ) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka papryka 2 łyżki posiekanego koperku kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie; Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, wcześniej namoczoną i odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, starty na tarce czosnek, koperek(...)zimną wodą na sicie. Botwinkę osuszamy i kroimy na taką długość jaką ma ser. Porcje botwinki zawijamy w  plaster sera  tworząc rulonik który dokładnie oblepiamy mięsem mielonym tworząc podłużny kotlet. Na samym końcu obtaczamy w bułce tartej. (możemy użyć dwa plastry sera do jednego kotleta wtedy ser będzie bardziej wyczuwalny) Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju aż mięso będzie

Radość kipiąca uśmiechem.
kotlety schabowe w śmietanie 162

zaczęłam stekować kotlety ..... * 4 porcje schabu * cebula * odrobina oleju * sól, pieprz czarny i ziołowy, tymianek * 1-2 łyżki sosu sojowego * śmietana 18 % * łyżka mąki * woda Porcje na kotlety zestekowałam. Oprószyłam solą i pieprzem. Odstawiłam na kilka godzin do lodówki...dlaczego? Dlatego, że zawsze kotlety przygotowuję z rana, żeby potem mieć mniej roboty :D Fakt faktem mięso nachodzi smakiem przypraw przez

Pieprzyć z Fantazją
Kotlety z pieczarką i jajkiem 109

ViolaPassion  Szybki, inny sposób na kotlety. W moim domu.rodzinnym w piątek nie jadło się mięsa,zazwyczaj była to ryba. Taki wynalazek często  robiła  moja mama,by urozmaicić nam menu. Składniki: (na 8/9 kotletów) 10 ugotowanych na twardo jajek 1 jajko surowe 1 szczypior posiekany drobno 1 sucha bułka namoczona w wodzie i wyciśniętą 300 g pieczarek Bułka(...)tarta do panierki Sól,pieprz Sposób: Ugotowane jajka obieramy i tarkujemy na tarce polecam większe  oczka. Pieczarki myjemy tarkujemy na dużych oczkach i Smażymy bez oleju na patelni. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Jajka ,pieczarki, szczypiorek ,wyciśniętą bułkę,surowe jajko wsadzamy do większej miski dodajemy  sól  i  pieprz  i mieszamy do czasu aż wyrobimy masę

Viola cooks with passion