rafinacji ( oczyszczaniu ) i zostały usunięte z nich substancje balastowe, przyspieszające ich degradację, ⇒ mają wysoką temperaturę dymienia – co najmniej 180°C. Rafinowany olej rzepakowy można ogrzewać nawet do 240 C bez obawy o dymienie Rzepakowy olej rafinowany spełnia dwa podstawowe wymagania – po pierwsze jest najzdrowszym, najdłużej utrzymującym świeżość, a przy tym bardzo stabilnym tłuszczem. A dzięki stabilności jest odporny(...)podczas smażenia, pod działaniem wysokiej temperatury, właściwość ta nie zmienia się i olej pozostaje tak samo neutralny. Odporność termiczną obrazuje tzw. temperatura dymienia, czyli temperatura, do której można bezpiecznie, bez uszczerbku, podgrzać dany tłuszcz. SPOSÓB SMAŻENIA Ponieważ utlenianie olejów w dużej mierze zależy od możliwości kontaktu z tlenem atmosferycznym, duże znaczenie ma wzajemny stosunek powierzchni oleju do jego objętości
Ostra na SłodkoTo po prostu TANIE-DANIE – sprytny sposób na przyrządzenie obiadu lub kolacji Smaczne, sycące i nie wymagające zbyt wiele pracy. Jest świetnym rozwiązaniem dla
Kulinarne S.O.S.To po prostu TANIE-DANIE – sprytny sposób na przyrządzenie obiadu lub kolacji Smaczne, sycące i nie wymagające zbyt wiele pracy. Jest świetnym rozwiązaniem dla
Kulinarny S.O.S.jakiś czas do zamarynowania. skrobia ziemniaczana Sos do skrzydełek hoisin: 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 2 starte ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 1/2 - 1 posiekana papryczka chili, bez nasionek 1 duża łyżka sosu hoisin 1 łyżka jasnego sosu sojowego 3-4 łyżki keczupu 1 łyżka miodu sól i sok z limonki lub cytryny do smaku woda(...)imbir i papryczkę chili, dodać pozostałe składniki i zagotować. Gęstość sosu hoisin regulować dolewając odpowiednią ilość wody. Upieczone skrzydełka przełożyć do sosu hoisin, przemieszać, aby sos całkowicie pokrył mięso. Chwilę razem gotować, w razie konieczności dolewając odrobinę wody. Gotowe skrzydełka hoisin podawać jako samodzielną przekąskę, lub na obiad z dodatkiem ryżu i ulubionej sałatki. Mam nadzieję, że przepis
Moja Książka Kucharskajeść dwóch dań obiadowych naraz. Najpierw zupa, do której mogę dodać węglowodany np: ryż, ziemniaki, kasza lub makaron. A za 2 godziny, gdyż tyle trawią się węglowodany drugie danie: mięso i warzywa, które trawią się 3 godziny. Na śniadanie węglowodany, na drugie śniadanie białka. Wszystkie potrzebne składniki dostarczam do organizmu tyle, że w kilku posiłkach w ciągu dnia stosując podział(...)przejścia dla mnie, a stało się jasne dzięki jednej rozmowie! Zawsze mogę liczyć na wsparcie Mariusza i radę. Często zaglądam na jego blog szukając nowych pomysłów np: kotlet i buraki zamiast stosowanych wcześniej ziemniaków. Zaczęłam zwracać uwagę na to co jem . Wybieram zdrowe produkty: warzywa, owoce, ciemne pieczywo. Zapominam o słodyczach. Do niczego mi nie pasują. Stało się
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePrzepis na soczyste, smaczne roladki ze schabu nadziewane szynką i cykorią, podane z sosem śmietanowym. Dla mnie, i pewnie dla każdego mięsożercy jest to danie idealne
e-PrzepisyKulinarnetacy, którzy twierdzą, że obiad bez mięsa to nie obiad, a jednak ja się z tego czasem wyłamuję. Wstyd się przyznać, ale soczewicę w mojej kuchni odkrywam dopiero w tym roku. Wcześniej omijałam ją na półce w sklepie i jadłam tylko okazjonalnie podczas piątkowych obiadów w pracy. Aż pewnego dnia spróbowałam Hariry, a potem burgera z soczewicy i stwierdziłam(...)drugą część blendujemy. Powstałą masę mieszamy z zawartością patelni. Całość doprawiamy pieprzem, papryką i curry. Formujemy 4 kotleciki i kładziemy je na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Kotlety pieczemy 25 – 30 minut w 200 o C. Możemy podawać je z warzywami lub jako zamiennik mięsnego kotleta w burgerze
Emskie Smakisłowo "kamień" w kuchni oznacza ułatwienie życia. I wiecie? To jest prawda. W ostatnim czasie sprawdzałam przydatność patelni kamiennej Stone Legend Delimano pod każdym kątem. Smażyłam placki, jajecznice, mięsa, kotlety z ryb, dania jednogarnkowe itp. Zaskakujące dla mnie jest to, że naprawdę - NAPRAWDĘ!!! - nie potrzeba tłuszczu. Producent twierdzi, że wystarczy kropla oleju. Moim zdaniem nie potrzeba nawet kropli(...)bazie jajek (sami przyznajcie, że tak jest - normalnie po 20 minutach jajecznica jest zimna), więc wspaniałym zaskoczeniem było, gdy frittata była nadal mocno ciepła i mogliśmy ją zjeść bez odgrzewania, a przecież nie trzymałam jej nawet pod przykryciem podczas sesji. A po wszystkim patelni nie musiałam szorować, bo była praktycznie czysta i wystarczyło przetrzeć ją gąbką pod bieżącą wodą
Poezja Smaków - blog kulinarnySycące i pachnące przyprawami wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera, które pokocha również każdy miłośnik tradycyjnego hamburgera. Co zamiast fast food – wegetariańskie burgery z
Niedzielny kucharznajpierw trzeba je obtoczyć w mące a dopiero potem w jajku. Niecodzienna metoda świetnie się sprawdza, bo na filetach powstaje przyjemna, chrupiąca skorupka. Kurczak po francusku może być smażony bez żadnych dodatków, albo podawany w winnym, cytrynowym sosie. W naszym przepisie zredukowaliśmy udział cytryny tylko do smaku jaki zostaje po karmelizacji w maśle cienko pokrojonej cytryny. Naszym zdaniem absolutnie(...)grube, rozbij lekko tłuczkiem. Posól i popierz kurczaka. Obtocz mięso w mące, strząśnij nadmiar a następnie panieruj w jajku. Rozgrzej patelnię, na której smażona była cytryna. Kiedy tłuszcz mocno się rozgrzeje wykładaj na niego panierowane filety. Smaż na średnim ogniu aż kurczak ładnie się przyrumieni, w zależności od grubości kotletów po 2-3 minuty z każdej strony. Przełóż usmażone filety
Niedzielny kucharznajpierw trzeba je obtoczyć w mące a dopiero potem w jajku. Niecodzienna metoda świetnie się sprawdza, bo na filetach powstaje przyjemna, chrupiąca skorupka. Kurczak po francusku może być smażony bez żadnych dodatków, albo podawany w winnym, cytrynowym sosie. W naszym przepisie zredukowaliśmy udział cytryny tylko do smaku jaki zostaje po karmelizacji w maśle cienko pokrojonej cytryny. Naszym zdaniem absolutnie(...)grube, rozbij lekko tłuczkiem. Posól i popierz kurczaka. Obtocz mięso w mące, strząśnij nadmiar a następnie panieruj w jajku. Rozgrzej patelnię, na której smażona była cytryna. Kiedy tłuszcz mocno się rozgrzeje wykładaj na niego panierowane filety. Smaż na średnim ogniu aż kurczak ładnie się przyrumieni, w zależności od grubości kotletów po 2-3 minuty z każdej strony. Przełóż usmażone filety
Niedzielny kucharzRoladki z farszem z sera feta, świeżej papryki i ziół, owinięte w plastry boczku to doskonała propozycja na wszelkie przyjęcia i obiady rodzinne. W smaku wyraziste
Kuchnia z widokiem na ogródWolnowar to genialne urządzenie do przygotowywania jedzenia z wyprzedzeniem. Nastawiam porcję mięsa wieczorem, a następnego dnia w porze obiadowej jest już ugotowane. Zero pilnowania, zero wylewania
Gotowanie i blogowanie