kotlety bez mięsa - 1786 przepisów (strona:84/120)

Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową 150

listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście sałaty rzymskiej . Składniki: - 500 g ugotowanego mięsa z rosołu już bez skóry i kości (dałam z udek) - 2 i ½ szklanki ugotowanej czarnej komosy ryżowej (quinoa) - 1 cebula - garść posiekanego szczypioru - garść posiekanej natki pietruszki - kilka posiekanych listków świeżej mięty - 1 surowa(...)spożywana na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów. Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z dodatkiem sosów (np. tajski sos chili) lub bez. Sałatę rzymską je się głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość jej liści sprawia, że można

mojewypiekiinietylko
PIECZONE ZIEMNIAKI 85

dodatkiem warzyw wszelakich oraz ziół to zawsze świetny pomysł na samodzielne i zdrowe danie wege (np. do kubka domowego zsiadłego mleka jak znalazł;) lub dodatek do potraw z mięsa. Jeśli zdecydujecie się na młode ziemniaki, polecam ich nie obierać a dobrze wyszorować. Do młodych ziemniaków z piekarnika idealnie pasować będzie np. młoda kapusta. Ziemniaki pieczone można podać z sosem aioli(...)pieprz, vegeta natur, słodka papryka, pietruszka suszona, czosnek suszony, lubczyk 4 łyżki oleju 1 czubata łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Paprykę myję i oczyszczam z gniazda, kroję na niezbyt małe kawałki. Cebulę obieram i siekam na ósemki. Obrane ziemniaki kroję w kostkę. Ważnem, by były mniej więcej podobnej

Zasmakuj Kuchni
MEDALIONY INDYCZE W CIEŚCIE CUKINIOWYM 105

Jeżeli znudziły się Wam zwykłe kotlety, to mam dzisiaj dla Was bardzo fajny i prosty pomysł jak je urozmaicić... oto medaliony indycze smażone w cieście naleśnikowym

Kuchnia MagdaLeny
MEDALIONY INDYCZE W CIEŚCIE CUKINIOWYM 122

Jeżeli znudziły się Wam zwykłe kotlety, to mam dzisiaj dla Was bardzo fajny i prosty pomysł jak je urozmaicić... oto medaliony indycze smażone w cieście naleśnikowym

Kuchnia MagdaLeny
Gołąbki z niskim indeksem glikemicznym – farsz z indyka i cukinii 89

podniebieniach. Dlaczego warto sięgać po mięso indycze? Mięso indycze ma wysoką zawartość białka. Filet indyka (bez skóry) ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. Ograniczenie spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Przy cukrzycy (szczególnie typu 2) obniżenie „złego” cholesterolu jest bardzo często równorzędnym celem do uzyskania jak normoglikemia. Mięso z indyka jest źródłem potasu, który(...)pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek. Mięso z indyka (udo bez skóry) jest źródłem ryboflawiny B2. Ryboflawina B2 pomaga zachować zdrową skórę oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Oprócz tego, że ma tyle składników odżywczych, mięso z indyka jest też bardzo wdzięcznym produktem kulinarnym. Najczęściej wybieram delikatną i jasną pierś

Dietolog
WOŁOWY BURGER PO HAWAJSKU 155

łyżeczki tymianku - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka octu balsamicznego - 1 jako (opcjonalnie) Mięso zmiel na maszynce lub bardzo drobno posiekaj. Ja nie mam maszynki do mięsa więc mięso siekam a potem blenduje troszkę blenderem ;-). Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz ze wszystkimi składniki i wymieszaj na gładką masę. Mięso powinno byc wyrabiane przez 15 minut. Formuj burgery i grilluj na patelni(...)chilli - mieszanka sałat - kilka krążków słodkiej cebuli - po grubym plastrze świeżego ananasa na burgera (pokrój go w kostkę) Bułkę posmaruj sosem, ułóż sałatę, ponownie sos, ananasa, cebulkę, grillowanego kotleta, ogórki, sałatę i przykryj bułką.  Gotowe! Przepyszne

SMYKWKUCHNI
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 169

Doskonała alternatywa dla  pieczarkowych kotletów mielonych. Proste i  smaczne danie,  które może być  również idealną imprezową  przekąską. Właśnie po raz pierwszy  poczęstowano mnie  tym przysmakiem  na  małym przyjęciu  dziwiąc się, że  nigdy wcześniej  nie jadłam  faszerowanych pieczarek.  Rzeczywiście muszę przyznać(...)choć pieczarki faszerowane są bardzo popularne,  dla mnie są  nowością i  zrobiłam je  po raz pierwszy. Składniki: 10-12  pieczarek  średniej wielkości 300 g mięsa mielonego /wieprzowe/ 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 -4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki słodkiej papryk 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz

Zakamarki mojej kuchni
Nadziewane roladki schabowe 183

Nie wiem jak jest u Was, ale w moim domu czwartek był zazwyczaj dniem, gdzie na stole pojawiał się obiad typowo mięsny- tuż przed zbliżającym się

Kuchnia w czekoladzie
Świąteczna biała kiełbasa z ziołami i papryczką chili 198

Najpierw przemieliłam mięso wołowe, kilka razy   przez sitko o małych oczkach tak na papkę. Odstawiłam, zajmę się nim później. Zmieniłam sitko na te o grubszych oczkach, to chyba jest 8. W zestawie z maszynką były tylko dwa, drobne oczka i duże. Karkówkę, boczek, łopatkę zmieliłam raz. Do zmielonego mięsa wołowego dolałam odrobinę lodowatej wody. Wyrobiłam mięso na lepiącą masę(...)mięsa, całość dokładnie wyrobiłam, aby mięso było puszyste i klejące. Partiami dolewałam wodę. Skończyłam dolewanie wody / 1200 ml / i mięso wcale nie było zbyt rzadkie. Wchłonęło całą wodę! Woda jest konieczna, aby kiełbasa nie wyszła zbyt sucha i ubita. Kontrolujcie sami dodawanie wody, ilość wody zależy od mięsa. Większa ilość tłuszczu w mięsie, wody dodajemy mniej. Podpowiem jeszcze, że mięso

Leśny Zakątek
Zupa fasolowa z suszonymi śliwkami, Co ciekawego w Kauflandzie + ceny 171

reguły takie wynalazki nie są smaczne, ta jest pyszna!!! spróbujcie koniecznie, świetna jakość za naprawdę niską cenę, z ciekawym zastępnikiem mięsa w 2 smakach, skład całkiem ok; w sklepie dostępna również pizza bezglutenowa i bez laktozy - tofu w różnych wersjach, mój HIT: wędzone, świetna jakość i całkiem spora ilość za taką cenę - pasty do chleba, mój HIT: pasty(...)zupy-krem, mój HIT, bardzo smaczne, warto czasem mieć w zamrażarce, dostępne w 2 kolorach i smakach: żółte warzywa lub czerwone warzywa, można z nich przyrządzić również zwykłe zupę, bez miksowania warzyw  - duffinki, czyli kulki ziemniaczane, cena: ok. 7 zł, pyszne, choć skład średniawy - wegańskie wędliny i plastry, parówki i kiełbaski; ogólnie nie jestem fanką mocno przetworzonych produktów

Qlinarnie i Qlinarnie
Purée z ziemniaków. Ziemniaczane purée 78

Przeważnie podajemy je prosto z wody lub właśnie przyrządzamy z nich purée. Idealne puree ma gładką jak aksamit konsystencję. Jest bez grudek, z dodatkiem stopionego masła, mleka lub śmietany oraz soli. Piotrek i Rafał zawsze proszą do mięsa o ziemniaki puree, nawet gdy podam ziemniaki w całości to widelcem rozgniatają ziemniaki na puree. Uwielbiają ziemniaczane puree, które jest delikatne(...)razem ugniatamy i mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą, musi powstać ziemniaczana masa o aksamitnej konsystencji. Najczęściej podaję puree z ziemniaków ze świeżym koperkiem. Te ziemniaki to idealny dodatek np. do kotletów mielonych. The post Purée z ziemniaków. Ziemniaczane purée appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Do lasu na grzyby 90

Pada niesamowicie, jest ciepło, czyli jednym słowem idealne warunki dla grzybów. Grzyby rosną po deszczu, między innymi moje ulubione kurki. Sos kurkowy to mój ulubiony sos

codojedzenia
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 257

stać 5 półmisków dań gorących, 1 ziemniaków, 1 frytek, 2 surówki i jedna jarzyna gorąca. Podając np. de volaille i kotlet panierowany możemy podać te dania na 1 półmisku. Będziemy mieli wtedy 4 półmiski z daniami gorącymi, reszta bez zmian. Co podać w tych 5 rodzajach ,np. kotlet schabowy Rajców, kotlet de volaille, filet z kurczaka z pesto(...)zakąski. Jest wódka, to musi być i zakąska. Jakie podać zakąski ? Osobiście uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs  i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin -   polędwica wędzona

Kulinarny karnet Christophera
Jak ugotować miękką ciecierzycę? 192

bardzo zdrowa i można nią zastąpić mięso, ponieważ zawiera dużo pełnowartościowego białka, a przy tym nie wzdyma jak np. groch. Jednak jej przygotowanie jest troszkę długotrwałe. Przed ugotowaniem należy ją namoczyć, a potem gotować bez soli do miękkości minimum 45 minut. Znalazłam na to sposób, by móc częściej wykorzystać ją w kuchni bez przechodzenia przez te etapy(...)zalej świeżą wodą, w tej samej ilości co wcześniej. Gotuj na średnim ogniu do miękkości, nawet ponad godzinę. Nie dodawaj soli. Zanim się zagotuje, pod przykryciem, ale potem radzę bez przykrycia, bo łatwo ucieka taka jakby szumowina. Po ugotowaniu pozostaw ciecierzycę w wodzie do ostudzenia. Odcedzona szybko przesycha. Odcedź letnią lub zimną już cieciorkę. Rozdziel do czterech woreczków śniadaniowych

Anioszek w kuchni
Mięsne rogaliki z kładzionymi kluskami i brokułem w sosie koperkowym – danie z patelni 160

Na pewno często zadajesz sobie pytanie – co zrobić na obiad? Jest wiele smacznych dań, które możemy przygotować na patelni. Jednak część z nich mimo znakomitego

Via Gusto