kotlet mielony - 4506 przepisów (strona:231/301)

Pasztet z żurawiną 72

mojej liście tegorocznych świątecznych przepisów. Miałam jednak ochotę na pomidorową na rosole. Wiecie, taką prawdziwą. Zawsze, gdy robię rosół, kminię co później zrobić z mięsem. Teraz znowu kombinowałam. Że kotlety, że potrawka, że galareta. I potem nagle ciach! No pasztet przecież. Jak nie teraz, to kiedy. Niewiele myśląc, kupiłam dodatkowo karkówkę. I żurawinę. Resztę składników miałam. Pasztet zrobiłam na podstawie(...)wilgotny, ale mi to zupełnie nie przeszkadza. Nie lubię takich zbitych, suchych mięsiw. Żurawina dodała słodyczy. Gałka muszkatołowa i imbir to u mnie podstawa. I jeszcze jedna uwaga, nie mielę mięsa na śmierć. Nie lubię aksamitnej konsystencji pasztetu, lubię czuć to co jem. Jeżeli Wy wolicie jednak taką, zmielcie mięso jak lubicie. Ja mięso i resztę składników zmieliłam przy pomocy

Kardamonovy
Gotujemy zielony groch łuskany w szybkowarze 179

Groch zielony łuskany wszystkim dobrze znany! :) Można przyrządzić z niego fantastyczną grochówkę. Z tego samego grochu, gotowanego krócej i w mniejszej ilości wody można również wyczarować smakowite kotlety, zapiekanki i sałatki. A więc do rzeczy - co zrobić, aby po ugotowaniu wyszły idealne, piękne i kształtne groszki? Kluczem do sukcesu jest odpowiednia ilość wody! Jeśli groch wchłonie(...)zimnej wody do pierwszego zagotowania 1 l wrzącej wody do finalnego moczenia 1 l zimnej wody do końcowego gotowania ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej drobno mielonej Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 2 min Otwieranie Garnka Naturalne Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . pozbądź się zepsutych ziaren grochu zalej suche ziarna grochu

Szybko Szybkowar
Gotujemy zielony groch łuskany w szybkowarze 155

Groch zielony łuskany wszystkim dobrze znany! :) Można przyrządzić z niego fantastyczną grochówkę. Z tego samego grochu, gotowanego krócej i w mniejszej ilości wody można również wyczarować smakowite kotlety, zapiekanki i sałatki. A więc do rzeczy - co zrobić, aby po ugotowaniu wyszły idealne, piękne i kształtne groszki? Kluczem do sukcesu jest odpowiednia ilość wody! Jeśli groch wchłonie(...)zimnej wody do pierwszego zagotowania 1 l wrzącej wody do finalnego moczenia 1 l zimnej wody do końcowego gotowania ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej drobno mielonej Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 2 min Otwieranie Garnka Naturalne Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . pozbądź się zepsutych ziaren grochu zalej suche ziarna grochu

Szybko Szybkowar
Falafelki 190

Składniki: ciecierzyca (1 szklanka), należy ją namoczyć przez ok 12 godzin kolendra (1/2 łyżeczki) kmin rzymski (1/2 łyżeczki) kurkuma (1/2 łyżeczki) cynamon (1/2 łyżeczki) szczypta chili

Weganka gotuje
Kurczak w sosie z botwinką / Chicken in Young Beet Greens Sauce 110

Kurczak w sosie z botwinką Korzystacie już z sezonu na botwinkę ? Być może oprócz zupy, będziecie mieli ochotę wykorzystać młode buraczki i liście do kompletnie nowego dania. Kurczak w sosie z botwinką , to dla mnie odkrycie roku. Jeśli szukacie pomysłu na obiad z piersią kurczaka , koniecznie wypróbujcie ten przepis. Kurczak w sosie botwinkowym wyróżnia się pięknym, różowym kolorem. Wygląda zupełnie(...)odrobinkę startego żółtego sera.  Do kurczaka w sosie z botwinką używamy piersi bez skóry i kości. Możecie ją oprószyć swoimi ulubionymi przyprawami. Jeśli wolicie, możecie pierś przekroić na kotlety, zamiast na kawałki jak do gulaszu. Kurczak w sosie z botwinką to wspaniałe, wiosenne danie, zupełnie inne niż wszystkie. Pysznie smakuje z ziemniakami i surówką. Polecam, smacznego:) Jeśli nie macie

Lekcje w kuchni
pyszne, łatwe kalafiorowo warzywne kotlety... 110

mąka ziemniaczana 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 1 litr mizeria: ogórki zielone 6 sztuk średnie, cukier 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 2 łyżeczki, koperek 1/2 pęczka, jogurt naturalny 380 gram Umyte ogórki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać cukier, pieprz, sól, wlać ocet, jogurt i wszystko(...)pestek paprykę drobno pokroić w kostkę, wsypać do miski i wszystkie składniki dobrze dużą łyżką wyrobić. Olej mocno rozgrzać na patelni, formować nie za grube, nie za duże kotlety, smażyć z każdej strony na mocno złoty kolor. Usmażone kotlety odkładać na ręcznik papierowy, podawać na ciepło lub zimno z mizerią - bazą jest kalafior a dodatki warzywne jakie lubimy, przepyszne kotlety

W Mojej Kuchni Lubię
PIECZONE BURGERY Z INDYKA 152

Składniki na 6 sztuk: 450 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 duże jajko ok. 70 g ze skorupką 1/3 czerwonej papryki ok. 100 g 3 małe ogórki kiszone ok. 150 g 1 ząbek czosnku 1/2 małej cebulki ok. 50 g Zetrzyj ogórka na tarce i odciśnij z nadmiaru wody. Paprykę i cebulę drobno posiekaj (ewentualnie możesz też zetrzeć(...)dodatku soli ze względu na dodatek ogórków kiszonych. Mięso jest mało zwięzłe, jeśli zupełnie nie da się z nich uformować burgerów można dodać bułki tartej. Po uformowaniu kotletów, włóż je do żaroodpornego naczynia i zapiekaj około 30 min w 180 st. C pod przykryciem. Po upieczeniu zostaw je jeszcze na kilka minut w naczyniu. Burgery ewentualnie

Vroblewska-fitlife
Burger kontynentalny 146

burgery. Ja zajadałem się surówką z pora i kapusty pekińskiej (jedna z moich ulubionych), a Madzia zadowoliła się samym burgerem. bułki hamburgerowe (z  TEGO  przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterki sera cheddar na osobę sałata lodowa plastry wędzonego boczku (2-3 na osobę) jajko (1 na osobę) masło (do smażenia jajka) keczup(...)Średnica burgerów powinna być ok. 2 cm większa od bułek. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 4-5 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz

Marder&Marder Manufacture
Domowy burger z kurczakiem i mozzarellą 72

Domowy burger z kurczakiem i mozzarellą to chrupiąca, lekko zarumieniona bułka posmarowana musztardą, przełożona grillowaną, soczystą piersią z kurczaka, świeżymi listkami szpinaku i plasterkami mozzarelli. Świetna

Moja Delicja
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym 276

Miękkie, krągłe, smaczne... W pysznym i aromatycznym sosie pomidorowym... Najlepiej smakują z makaronem... Uwielbiane przez dzieci i dorosłych... Klopsiki! :) Około 35 szt. * pierś z indyka- 500

Kraina Miodem Płynąca
KOTLETY RYBNE Z MARCHEWKĄ I PIETRUSZKĄ 116

jest zdrowa, więc warto czasem zamiast zwykłej panierowanej zrobić właśnie takie kotleciki z marchewką i pietruszką dla odmiany.  Nie ma nudy na naszych talerzach ! :D Marchew sprawia, że kotlety są wilgotne i lekko słodkawe. Natomiast natka pietruszki ma wiele witamin, więc jak tylko można to dodawajmy ją do wszystkiego.  Najlepsze jest to, że takie kotleciki zjedzą nawet dzieci(...)pół miękko 2 szt.  natka pietruszki 1 garść kajzerka 1 szt. sól 1 łyżeczka kucharek 1/2 łyżeczki sok z cytryny 1 łyżka bułka tarta do panierowania pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki  olej do smażenia 1/2 łyżeczki masła Metoda: Filety pokroić na mniejsze części, usunąć ości i zmielić na drobnych oczkach w maszynce do mielenia. Bułkę namoczyć

Kuchnia Paulettes
Mięso mielone zapiekane w ziemniakach 152

Kolejne danie z ziemniakami w roli głównej, z dodatkiem mielonego mięsa i warzyw.     Składniki: -4 duże ziemniaki -1/2 kg mielonego mięsa -cebula -marchewka -2 kiszone ogórki -jajko -sól, pieprz, pieprz ziołowy -ząbek czosnku W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odlewamy, studzimy i obieramy ze skórek. Kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środki. Mięso przyprawiamy(...)jajkiem, przyprawionym solą i pieprzem ziołowym. Mięso dzielimy na 4 części. Każdą część układamy płasko na dłoni, na niej układamy marchew, ogórka i piórka cebuli. Mięso zawijamy, formują owalny kotlet. Układamy na połówce ziemniaka i przykrywamy drugą. Po złożeniu wszystkich ziemniaków układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Gołąbki bez zawijania 235

Składniki:1/2 kg mięsa mielonego1/4 niedużej główki białej kapusty1/2 szklanki ryżu2 ząbki czosnkusól, pieprzmajeranekprzyprawa do gołąbkówmajeranek1 jajkobułka tarta1 mała cebula1 litr rosołu lub bulionuSposób przygotowania:1

Kuchnia domowa Ani
Roladki z kurczaka 234

Obiad kuchni polskiej w zdrowszej wersji :) Zamiast smażonego kotleta proponujemy delikatnie zawinąć go z  warzywami w roladki i upiec w piekarniku. Pysznie, łatwo i zdrowo. Jeśli ponadto podamy go z sałatką i frytkami z piekarnika otrzymamy zdecydowanie zdrowszą wersje typowego miecha z frytkami. Dodatkowo roladka wygląda uroczo i nawet moje nie jedzące zazwyczaj mięso dziecko pokusiło się na kilka(...)Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka ¼ selera Kawałek białego pora 1 cytryna 2 ząbki czosnku Klika plastrów szynki długodojrzewającej Kilka gałązek tymianku Oliwa Świeżo mielony pieprz i sól Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem na duże, niezbyt cienkie plastry. W miseczce mieszamy oliwę, sól i pieprz. Dorzucamy do tego listki tymianku oraz ścieramy skórkę

Kolizje Smaków
Pulpety drobiowe na parze z sosem pomidorowym i fasolka szparagowa z czosnkiem 77

miłego – w końcu to jej debiut. I koniecznie dajcie znać, czy chcecie więcej filmów z przepisami, które można przygotować z dzieciakami. Składniki na 4 porcje : 500 g mięsa mielonego z indyka 2 szalotki ząbek czosnku 1 jajko 400 ml pomidorów z puszki pęczek bazylii 2 łyżki oliwy Szalotkę pokroić drobno i zeszklić razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)Przełożyć do naszynia żaroodpornego lub do parowaru i gotować na parze 20 minut. Do pozostałej na patelni cebulki dodać pomidory i zagotować. Dusić na niewielkim ogniu w czasie, gdy kotlety się parują. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pod koniec gotowania, posiekaną bazylią. Fasolka: 1 kg zielonej fasolki szparagowej 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy pęczek natki pietruszki

Dietolog
Zimowa surówka z selera i marchewki 130

Smaczna i klasyczna  surówka którą robię  często w sezonie zimowym, pasuje zarówno do drobiowych kotletów jak i smażonej rybki, z  selerem korzeniowym który zawiera dużo witaminy C i żelaza, w połączeniu z marchewką, jabłkiem  i chrzanem smakuje wybornie.  Śmietanę użytą w tej surówce z powodzeniem można zastąpić naturalnym jogurtem. Dbający o linię śmiało mogą zrezygnować(...)chrzanu ze słoiczka 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżki śmietany kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Wykonanie: Seler i marchewki obrać, jabłko oskrobać ze skórki, warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, od razu skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały

Wanilia i Kardamon
soczewica zielona+kasza gryczana= pyszne kotlety... 104

Składniki: soczewica zielona 50 dag, kasza gryczana 100 gram/woreczek, kucharek 1 łyżka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", cebula podsmażona 3 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos grzybowy 1 opakowanie wodę zagotować w dużym garnku, wsypać soczewicę i włożyć woreczek z kaszą gryczaną, kaszę po 20 minutach wyjąć(...)woreczka, soczewicę, podsmażoną na oleju cebulę, kucharka, pieprz ziołowy i czarny, wbić jajko, wsypać tartą bułkę i wszystko dobrze wyrobić ręką olej na patelni mocno rozgrzać, formować z masy kotlety z 1 cm grubiści i smażyć na rumiano z każdej strony sos grzybowy wsypać do 500 ml zimnej wody, dodać 2 łyżeczki mąki pszennej, łyżkę suszonych zmielonych grzybów, dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety z farszem mięsnym 126

ząbek czosnku 1 jajko sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu ( dla lubiących pieprznie-reszta świata, sypie mniej ) 1/2 płaskiej , skąpej łyżeczki mielonego kminku szczypta gałki muszkatołowej mielonej 1 łyżeczka sosu worcester lub maggi 1 łyżeczka suszonego , otartego majeranku 1/2 łyżeczki cukru 1 szklanka bułki tartej Kości obgotowujemy , do momentu, aż mięso samo zacznie odchodzić od kości(...)niego jak dla nas chipsy ) , a mięso wrzucamy na patelnię i podsmażamy z dodatkiem cebuli , wyciśniętego czosnku , pieprzu , gałki ,majeranku ,cukru , sosu worcester ( lub maggi ) . Odstawiamy do wystygnięcia . Mielimy maszynką o drobnych oczkach , solimy i dokładnie mieszamy – można dodać 4 łyżki bulionu pozostałego po gotowaniu kości . Bierzemy jeden naleśnik , kładziemy na nim łyżkę farszu mięsnego , składamy brzegi do środka

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania