Kto nie lubi klopsików? My lubimy je bardzo! Zawsze robię większą ilość i jemy je przez 2 dni, o ile jeszcze coś zostanie. Tym razem
To co kochamsię je przygotować w nieco nietypowy sposób. Tym razem stworzyłam burgery, które z zewnątrz wyglądają bardzo niepozornie, ale za to w środku kryją smakowitą niespodziankę. Potrzebujemy: 300 g mielonej wołowiny 1 duży, pieczony burak szczypta posiekanego koperku kilka plasterków ogórka kilka grubych plastrów pomidora 3 bułki pełnoziarniste rukola ziemniaki olej do smażenia śmietana 100g sera pleśniowego domowej roboty(...)porcje. Z każdej z nich formujemy kulę, a następnie na środku tworzymy spore zagłębienie. Wkładamy w nie buraki oraz rozkruszamy trochę sera pleśniowego. Następnie "zamykamy" kulę, tak aby powstał kotlet. Musimy robić to uważnie, aby nie dać szansy na wycieknięcie sera. Burgery smażymy z obu stron przez ok 10-15 minut (wszystko zależy od ich grubości i stopnia wysmażenia jaki
Okolice Palnikasuszone pomidory z zalewy (osączonych) około 50 g pistacji 5-6 plastrów szynki dojrzewającej ½ cebuli czerwonej Panierka: 1 szklanka płatków owsianych Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy. Cebulę, szynkę, pieczarki i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę. Pistację podpiekamy przez chwilę(...)samej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy pozostałe składniki farszu przez około 5 minut. Łączymy składniki farszu. Mięso układamy na lekko wilgotnej dłoni i formujemy płaskiego kotleta. Na wierz układamy porcje farszu, a następnie zawijamy mięso dokładnie do około farszu. Formujemy kształt rolady. Rolady panierujemy w płatkach owsianych. Możemy je usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku
Mania GotowaniaFrykadelki w sosie grzybowym Zraziki z mięsa mielonego z aromatyczny boczkiem, zatopione w pachnącym świętami i lasem sosie grzybowym. 9 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: · 1 kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 całe jajko · 1 cebula(...)wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką. Następnie dodajemy obrana i drobno pokrojona cebulę, wcześnie namoczoną w mleku bułkę. 3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i robimy duże podłużne kotlety. W środek każdego kotleta wkładamy pokrojony drobno boczek i drobno pokrojone ogórki. 4. Każdy kotlet obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju
Kulinarna Chwilatylko posiekaną, świeżą, a tu okazuje się, że podsmażona zmienia smak i to bardzo. Są one delikatne i soczyste. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko M 1/2 kajzerki mleko do namoczenia bułki 1 cebula bułka tarta do obtoczenia 20-30 g masła sól pieprz 1. Bułkę moczymy w mleku. Cebulę(...)przepuścić przez maszynkę, ja ją posiekałam nożem na malutkie kawałki., dodajemy sól, pieprz. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje mięsa, formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron. Smacznego
kruche babeczkisosy: pomidorowy, czosnkowy, koperkowy i chrzanowy. Jeśli nie macie pomysłu jak przygotować pierś z kurczaka, koniecznie wypróbujcie. Smacznego:) Jeśli szukacie ciekawego przepisu na obiad, polecam również moją pieczeń z mięsa mielonego z serem: Rolada z kurczaka z serem żółtym i pieczarkami, składniki: 500 g piersi z kurczaka, przyprawy do oprószenia mięsa: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, zioła(...)ząbki czosnku, jajko, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki, opcjonalnie Rolada z kurczaka z serem żółtym i pieczarkami, przygotowanie: Kurczaka przeciąć na 4-6 kotletów, rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć przyprawami. Przygotować farsz: pieczarki bardzo drobno pokroić, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z drobno pokrojoną cebulą. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek i posiekane liście
Lekcje w kuchnijakości mąka pszenna do obtoczenia ciasto : 3-4 strąki świeżego chilli , jeśli nie lubisz ostrości, pomiń 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka nasion, mielonej kolendry 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka soli 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia woda mineralna, mocno gazowana olej do smażenia Mięso rozbij tłuczkiem(...)minut. Po tym czasie zanurzaj w cieście mięso i wykładaj na patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Smaż do czasu aż ciasto porządnie się zrumieni z obu stron kotletów. Wyłóż na chwilę na drewnianą deskę do krojenia i pozwól, żeby mięso odpoczęło minutkę. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami. Kotlety są niezwykle soczyste i chrupiące Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Schabowy
Ogrodnik w podróżypodaje je na warzywnym spaghetti z fetą. 80 g kaszy jaglanej 80 g czerwonej soczewicy 80 g bułki tartej średnia cebula łyżka posiekanej bazylii łyżka posiekanej natki pietruszki łyżeczka mielonej papryki spora szczypta soli i pieprzu łyżka oleju do posmarowania Kaszę jaglaną i soczewicę przekładamy na sitko (razem), płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy(...)bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi, formujemy kotleciki. Smarujemy je olejem z obu stron i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut. Smacznego :) Artykuł Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogZapraszam po krótkiej przerwie na kolejne pyszne danie. Tym razem upiekłam kotleciki z pieczarkami. Polecam #lowicz Składniki: 500 g pieczarek 200 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 jajko pół łyżeczki soli i pieprzu łyżeczka pokrojonych suszonych pomidorów 1 łyżka mąki 1 łyżka oleju sos: 1 szkl cukinii startej(...)Przesmażamy na łyżce oleju, aż woda wyparuje, studzimy. Do miski przekładamy przesmażone pieczarki, kaszę jaglaną, orzechy, jajko, przyprawy i mąkę, mieszamy razem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy spore kotlety i układamy je na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. W czasie gdy pieką się kotlety robimy sos. Na patelni rozgrzewamy olej
słodkie i nie tylko historie kulinarneczasami farsz zostaje, jedzenia nie wyrzuca się Składniki 1 cebula 100 g wędzonego boczku 300 g karkówki 250 g boczniaków 250 g kapust włoskiej 300 g ryżu 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 2 jajka 100 g bułki tartej 100 ml oleju SOS: 4 cebule 800 ml bulionu wołowego(...)ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiamy farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tarką i dokładnie wyrabiamy. Z farszu formujemy kotlety, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na oleju, zalewamy bulionem i dusimy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu. Zestawiamy
R'n'G Kitchenkuchniapepin.blogspot.com/2014/09/kotlety-mielone-z-jabkiem_11.html Składniki: pół szklanki otrąb orkiszowych(jeśli trzeba więcej to dosypujemy w trakcie mieszania) 1 starte obrane jabłko 1/2 kg mięsa mielonego 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 1 jajko 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego około 50 ml zimnej wody zielona pietruszka otręby do obtaczania olej do podsmażenia masło(...)trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wodę wchłonie i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłuższe wyrabianie,, tym lepsze kotlety. Formować kotlety, obtoczyć w otrębach i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju .Po obsmażeniu z dwóch stron przekładamy kotlety do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
w mojej kuchnipyszny i szybki obiad. Koniecznie wypróbujcie, polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na mięso mielone:) Jeśli szukacie przepisu na obiad z mięsem mielonym, polecam również mój gulasz cygański z klopsikami : Przepis na sos serowy z mięsem mielonym, składniki: 500 g mięsa mielonego, 1/2 cukinii, mała czerwona papryka, cebula, 1-2 ząbki czosnku, szklanka wody(...)śmietanki, kilka czubatych łyżek startego żółtego sera, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek, oregano, suszona bazylia Przepis na sos serowy z mięsem mielonym, przygotowanie: Na niewielkiej ilości tłuszczu zrumienić mięso mielone, odłożyć. Na patelnię po mięsie dodać posiekaną cebulę, paprykę i cukinię. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając posiekany czosnek. Dodać mięso, doprawić i zalać
Lekcje w kuchnispróbujcie obu wersji i porównajcie. Tutaj znajdziecie przepis na najlepsze gołąbki z włoskiej kapusty FIT . Składniki na 19-20 gołąbków: – 900g kapusty włoskiej (lub białej) – 800g mięsa mielonego z szynki (lub indyka) – 100g ryżu basmati – 2 jajka – 1 cebula Składniki na sos pomidorowy: – 1000g przecieru pomidorowego – 250ml bulionu (lub 250ml wody(...)wrzucając do wrzątku i po zagotowaniu odcedzając na sitku, studzimy. Cebulę drobno kroimy. Mięso łączymy z cebulą, kapustą, jajkami i surowym ryżem, doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy 19-20 kotletów, a następnie krótko obsmażamy na patelni. Układamy w dużej brytfance z zachowaniem odstępów. SOS: W rondelku przecier pomidorowy łączymy z bulionem i ziołami prowansalskimi. Doprawiamy cukrem, papryką w proszku, solą
Be Fit Be StrongPrzepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Smalec dawniej był bardzo często używanym tłuszczem w kuchni podczas przygotowywania posiłków, głównie do smażenia kotletów, czy obsmażania innego rodzaju mięsa, lub po prostu jako smarowidło do chleba, pamiętam jak moja babcia przygotowywała właśnie takie smarowidło, czyli smalec z jabłkiem i cebulą a czasem z dodatkiem boczku, był po prostu wyborny(...)jabłko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Przygotowanie: Słoninę i boczek mielimy w maszynce na grubych oczkach, przekładamy do dużego rondla i smażymy przez około jedną godzinę na średnim ogniu, po tym czasie słonina powinna się zrumienić. W czasie kiedy wytapiamy słoninę
Księga-Smakuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Smalec dawniej był bardzo często używanym tłuszczem w kuchni podczas przygotowywania posiłków, głównie do smażenia kotletów, czy obsmażania innego rodzaju mięsa, lub po prostu jako smarowidło do chleba, pamiętam jak moja babcia przygotowywała właśnie takie smarowidło, czyli smalec z jabłkiem i cebulą a czasem z dodatkiem boczku, był(...)jabłko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Przygotowanie: Słoninę i boczek mielimy w maszynce na grubych oczkach, przekładamy do dużego rondla i smażymy przez około jedną godzinę na średnim ogniu, po tym czasie słonina powinna się zrumienić. W czasie kiedy wytapiamy słoninę
Księga-Smaku