ząbki czosnku 4 łyżki kukurydzy z puszki Bonduelle 1 łyżka sosu piri piri 50 g zimnego masła Szczypta kminu rzymskiego Sól morska do smaku Pieprz czarny świeżo mielony do smaku Szczypta słodkiej papryki do smaku 4 plastry sera camembert z bazylią Salsa: 1 pomidor malinowy ½ awokado 3 łyżki kukurydzy Bonduelle ½ cebuli 1 łyżeczka soku z limonki ½ pęczka(...)pietruszki, dodać pokrojone na malutkie kawałeczki zimne masło, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną kminu rzymskiego, wlać łyżkę bardzo zimnej wody, wyrobić mięso, uformować 4 duże kotlety wielkości bułki, smażyć na patelni grillowej około 5 minut z każdej strony. Salsa: Pomidora i cebulę pokroić w kostkę , tak samo awokado, skropić sokiem z limonki, dodać posiekaną natkę
Wanilia i KardamonSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 500 ml przecieru pomidorowego 100 ml wody 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Olej do smażenia np.rzepakowy 6 plastrów bakłażana z zalewy lub oleju PRZYGOTOWANIE: Do garna o grubym dnie wlewam olej dodaję mięso i przyprawy(...)Dodaję do mięsa. Wlewam przecier pomidorowy i 100 ml wody. Duszę, aż gulasz będzie gęsty. Podaję na ciepło z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Podaję również z plackami, makaronem czy kotletami ziemniaczanymi
Gotowanie PatkiSkładniki: pieczarki 70 dag, cebula 2 sztuki, masło 2 łyżki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 3 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 2 szklanki, natka kolendry suszona Royal Brand 1 łyżka/suszona nieduże pieczarki obrać, pokroić w cienkie pół talarki, cebulę pokroić w kostkę na maśle zeszklić(...)mąką wymieszać w 2 szklankach wody, wlać do sosu i gotować mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać suszoną kolendrę, wymieszać sos smakuje jako dodatek do wielu potraw, ja podałam z kotletami jajeczno-ziemniaczanymi.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięNietypowe zrazy, bo z mielonego mięsa a w środku ogórek, marchew, cebula, boczek i gotowany ziemniak. Składniki na 5 zrazów : -75 dkg mięsa mielonego -ugotowane w mundurkach 2 małe ziemniaki -ugotowana marchewka -2 małe ogórki kiszone -cebula -ząbek czosnku -plaster wędzonego boczku -pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi -olej Śmietana, koper, ząbek czosnku, woda, mąka(...)cebulę i boczek kroimy w słupki. Na dłoni układamy porcję mięsa i zgniatamy na duży placek, na nim układamy po kawałku pokrojonych i warzyw i boczku, zawijamy formując owalny kotlet. Zrazy podsmażamy na patelni z olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut. Podajemy z dowolnym sosem
Maminek kulinarnystanowi natomiast tradycyjny dodatek do wielu dań, zwłaszcza mięsnych z wieprzowiny charakterystycznych dla naszej części Europy. Dlatego stanowczo nie kojarzy się z „lajtowym” jedzeniem śródziemnomorskim, ale z golonką czy kotletami schabowymi – jak najbardziej tak. Prawdę mówiąc „pretekstem” do zamieszczenia na naszym blogu przepisu na duszoną kapustę kiszoną stanowiła publikacja przepisu na golonkę w piwie – do której doskonale pasuje. Duszona kapusta(...)600g kiszonej kapusty 100g wędzonego średnio przerośniętego boczku 1 średnia cebula (ok. 150g) 1 mała marchewka (ok. 100g) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka kminku mielony czarny pieprz do smaku sól do smaku Instrukcje Kapustę odciskamy (wyciśnięty sok na razie zachowujemy) i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy. Gotujemy przez
Kulinarna PokusaNa blogach kulinarnych od dawna pachnie jesienią i grzybami. Do mnie dopiero dociera urok tego sezonu, tutaj tak nieobecnego. Nie mogłam się powstrzymać przed wprowadzeniem do
Zielona Kuchniaskładzie i łatwa w przyrządzeniu. Słodko-słona w smaku i najlepiej smakuje na ciepło. Polecam! Składniki: 1/2 kg marchewek 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego 1/4 – 1/2 szklanki wody 1 łyżka sosu tamari lub sojowego sól do smaku Wykonanie: Marchewki obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i ucieramy na wielkich oczkach tarki albo używamy tarczy(...)minut dość często mieszając. W razie potrzeby należy dolać troszkę wody, aby marchew się nie przypaliła. Marchewkę serwujemy na ciepło. Mnie chyba najbardziej smakuje z ziemniakami i kotletem sojowym Smacznego! Artykuł Marchewka duszona do obiadu pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plswojej rodziny z jakiś Sulmierzyc i voila! Zapraszam na obiad z gołąbkami sulmierzyckimi w roli głównej. Przygotowujemy: - ok. 1,2 kg kapusty (białej, pekińskiej lub włoskiej) - 0,5 kg mielonego mięsa - 1 spora cebula - 1 łyżka sypkiej przyprawy warzywnej - 4 jajka - 1 szklanka manny - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - ok. 0,5-0,8 l dosyć intensywnego rosołu (może być(...)manną, mąką ziemniaczaną, przyprawą i mięsem. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie, najlepiej zrobić to ręką. Następnie odmierzając łyżką zbliżonej wielkości porcje przy pomocy moczonych każdorazowo w wodzie rąk formuję rodzaj kotletów, które obtaczam w mące. Kiedy są gotowe rozgrzewam tłuszcz i obsmażam każdą sztukę na lekko brązowo. Układam gołąbki dosyć ściśle w naczyniu do zapiekania. W moim rondelku tworzę dwie warstwy
I tu będę miała takie tepolskich dań, Tym razem było nie inaczej. Postanowiłem wykorzystać sezon na bób i przygotować moje ulubione gumiklyjzy w alternatywnym zielonym kolorze. Z modrej kapusty zrobiłem surówkę, a tradycyjnego kotleta zastąpiłem wyśmienitymi medalionami z bakłażana w panierce z pestek dyni i sezamu. Pysznie, lekko i sezonowo! * SKŁADNIKI na 4 porcje Kluski śląskie z bobu: 1 kg bobu 5 łyżek mąki(...)łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno sól, pieprz do smaku Medaliony z bakłażana: 1 bakłażan, duży i jędrny 100 g pestek dyni 3 łyżki ziaren sezamu 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 3 łyżki siemienia lnianego (lub 1 jajko) olej do mażenia sól * PRZYGOTOWANIE Kluski śląskie z bobu Bób ugotuj do miękkości i wyłuskaj z łupinek. Następnie
Food Squaresoczyste. Składniki 600 g mielonego mięsa z udźca indyczego 1/2 szklanki posiekanych szalotek 1/4 szklanki posiekanej kolendry 4 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka tabasco 1 łyżeczka mielonego kuminu sól pieprz 4 bułki 4 liście sałaty Salsa : 3 duże pomidory malinowe garść posiekanych listków bazylii 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz 1 ząbek(...)oddzieliłem mięso od kości. Tak przygotowane mięso zmieliłem (drobne oczka). Wymieszałem z połową szklanki salsy, szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oleju, tabasco i kuminem, doprawiłem solą i pieprzem. Uformowałem 4 kotlety, które usmażyłem na pozostałej łyżce oleju ( po 3 minuty z każdej strony) na średnim ogniu, następnie zmniejszyłem ogień i smażyłem jeszcze ok. 4 minuty, odwracając kotlety po dwóch minutach. Bułki
R'n'G Kitchenrękę torebka z napoczętą przyprawą - trzeba więc było ją wypróbować. Czy to pozycja godna uwagi i warta zakupu? Składniki: średnia pierś z kurczaka szczypta soli, pieprz grubo mielony 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soku z cytryny czubata łyżka przyprawy śródziemnomorskiej ( Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Skład: sól, czosnek, gorczyca biała, bazylia - 6%, kolendra, pieprz czarny(...)Sól, czosnek, gorczyca biała, bazylia - 6%, kolendra, pieprz czarny, cukier, oregano - 6%, cebula, cząber, tymianek - 4,5%, rozmaryn, majeranek. - See more at: http://www.kamis.pl/produkty/grill/grill/grill-srodziemnomorski.aspx#sthash.0zW5asYu.dpuf Przygotowanie: Mięso kroimy na kotlety. Ponieważ miały to być zwykłe kotlety z patelni - Mama je lekko rozbiła, co wcale nie okazało się złym pomysłem. Nasoliła, oprószyła pieprzem i wstawiła do lodówki. Kiedy my przybyliśmy
Kuchnia po mojemułyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego Natka pietruszki 1 łyżka oleju + olej do smażenia Przyprawy: Pieprz i sól Pieprz ziołowy Gorczyca mielona Chilli mielone Czosnek granulowany Opcje do podanie z burgerami: Cebula pokrojona w piórka Sałata Ogórek kiszony Pomidor Sos BBQ - koniecznie! :) Musztarda Przygotowanie: 1. W pierwszej kolejności odmierzamy kubek czerwonej soczewicy(...)pieczemy w piekarniku (180 stopni) na piękny złoto-brązowy kolor, następnie podajemy z sosem BBQ, musztardą i warzywami. Jemy, jemy i jemy. Nieskromnie pisząc to jedne z lepszych kotletów warzywnych jakie udało nam się stworzyć w domu, a cały czas się uczymy i eksperymentujemy :) Życzmy smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polekurczaka lub np. 400 g piersi z kurczaka + 600 g mięsa z nóg z kurczaka 1,3 szklanki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 pełna łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do grilla 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka suszonego oregano Pozostałe składniki sałatki: 1-2 duże opakowanie mixu sałat (dowolnego(...)cebula (jako podstawa kebaba) 3-4 patyczki do szaszłyków kawałek folii aluminiowej Przygotowanie: Jak przygotować domowy kebab drobiowy? Olej mieszamy w miseczce z przyprawami. Mięso kroimy na kształt cieńszych kotletów (można je dodatkowo lekko rozbić). Wkładamy je do większej miski i polewamy mieszanką przypraw z olejem. Mieszamy ręką tak by przyprawy pokryły każdy kawałek mięsa. Miskę z mięsem wkładamy
Słodkie okruszkigofrów: 300g suchej ciecierzycy 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 2 ząbki czosnku ½ pęczku szczypiorku Sok wyciśnięty z ½ limonki ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu mielonego np. Galeo 1 łyżeczka sody oczyszczonej Tłuszcz roślinny do nacierania gofrownicy Dodatkowo: Mały kubeczek (100ml) jogurtu naturalnego 3 krople sosu sojowego 1 łyżeczka soku z limonki Sposób przygotowania: Dzień przed(...)miski- jeśli używamy blendera ręcznego, dodajemy jajka, czosnek, sok z limonki, sól oraz pieprz. Miksujemy. Do masy na końcu dodajemy mąkę oraz posiekany szczypior. Mieszamy, formujemy podłużne, grubsze „kotlety” i układamy na rozgrzanej, posmarowanej delikatnie olejem gofrownicy. Dociskamy i pieczemy ok 8 minut. Ciepłe (i tylko ciepłe, zimne zdecydowanie mniej smakują ;) ) podajemy z sosem zrobionym z jogurtu z dodatkiem sosu
Kuchnia w czekoladzieCzasami potrzebujemy sosu do kotletów, nugetsów lub innych rzeczy. Wykombinowałam sobie dzisiaj pyszny sos a'la amerykański (który normalnie się robi z majonezu i keczupu). Bazą sosu był makaron który został mi z poprzedniego dnia. Na jego bazie można zrobić pyszny majonez lub sos (nawet bez oleju). Składniki: - ugotowany makaron (ok 1 szklanki), - dowolne mleko roślinne, - ok 1/2 łyżeczki soli(...)łyżek oleju, - 3 łyżki koncentratu pomidorowego, - 2 ogórki konserwowe, - pieprz do smaku. Wykonanie: Makaron wrzucamy do kielicha blendera, zalewamy mlekiem, na początku do 1/2 wysokości, dodajemy sól, pieprz, musztardę. Mielimy na gładką masę, jeśli będzie zbyt gęste dolewamy mleka, dodajemy koncentrat pomidorowy i ew. olej, krótko miksujemy. Dodajemy pokrojone w plastry ogórki konserwowe i krótko miksujemy, tak żeby były
Co na wege obiad?