Niedawno znajomy opowiadał mi o swoim rodzinnym przepisie na mielone z piersią kurczaka i wędzonym boczkiem, więc kiedy tylko uzupełniłam zapasy wędzonego boczku od razu wypróbowałam przepis. Zawsze podsmażam cebulkę do mielonych, a tu koniecznie miała być surowa i miał być również czosnek. Tak jak mówił, tak zrobiłam. Podpiekłam je jedynie w piekarniku w naczyniu żaroodpornym zamiast poddusić(...)palników nie starczyło. Dzięki temu miały chrupiącą skórkę, a w środku pozostały soczyste i mięciutkie. Najlepszym podsumowaniem i recenzją przepisu niech będzie opinia mojej córki .... "Mamo, to najlepsze mielone jakie do tej pory zrobiłaś"... Dziękuję Jacku, za przepis :) Składniki: 1 kg wieprzowiny (u mnie mix karkówki, łopatki, warkocze od schabu i troszkę boczku) 0,5 kg filetów z piersi
Kocham..lubię..gotuję..dorsza) - 3/4 szklanki mąki orkiszowej typ700 (lub pszennej) - 1/2 szklanki dobrego piwa (myślę, że ma to znaczenie) - 1 jajko - ok.1/3 płaskiej łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki oleju - świeżo mielony pieprz - sól do oprószenia ryby - ok.1/4 cytryny - ok.50ml mleka do namoczenia ryby (nie jest to konieczne) +olej do głębokiego smażenia (u mnie ok.0,5kg oleju kokosowego, bezzapachowego) Rybę namoczyłam(...)szklanki mąki, dokładnie rozmieszałam. Dosypałam resztę mąki, rozmieszałam, następnie dolałam pozostałą część piwa, całość dokładnie wymieszałam, by nie było grudek. Na końcu wlałam oliwę, zawsze dodaję oliwę do panierowania kotletów, wówczas ciasto lepiej przylega, dodaję ją także do naleśników, tak samo postąpiłam więc z ciastem do ryby. Ciasto naleśnikowe powinno być dość gęste, gładkie i jednolite. Gdyby spływało z ryby
Smaczne Zdroweprzepisy na kalafiorowe kotleciki i postanowiłam spróbować stworzyć swoją wersję. I choć myślałam, że i tak najlepszy będzie kalafior w bułce (bo przecież klasyka jest najlepsza!), to te kotlety zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie! Smaczne, sycące, a wychodzi niemała ilość. Świetna odskocznia od codziennej kuchni. Doskonałe na bezmięsny obiad :) Składniki: 1 kalafior 5-6 dużych pieczarek 130g (4 plastry) żółtego(...)odparuje. Studzimy. Do roztartego kalafiora dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą, starty żółty ser, koncentrat, bułkę tartą, jajko i przyprawy (z solą). Całość rękoma wyrabiamy na jednolitą masę (jak na mielone). Z masy formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano (na średnim ogniu
Kolorowy PrzepisownikLubczyk od zawsze rósł w naszym ogrodzie. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu lub innych zup jarzynowych, ale w naszej kuchni ma on szersze
Rozpustne gotowaniesię ni chce, to możecie to olać. Bułek sama nie piekę, po długich poszukiwaniach znalazłam takie, które mi smakują :) SKŁADNIKI DLA DWÓCH GŁODNYCH OSÓB : -600 gram mielonej wołowiny (u mnie goleń, lubię tłusto) -4 bułki -80 gram sera roquefort -duża czerwona cebula -3 łyżki oliwy z oliwek -łyżka syropu klonowego -łyżka musztardy francuskiej -ogórek kiszony -duży jędrny pomidor(...)sól i pieprz do smaku. TERAZ CZAS NA PRACE RĘCZNE, musisz mięso bardzo dobrze wymasować, porzucaj nim trochę, potłucz, jak masz kłopoty w pracy/ domu możesz się wyżyć :) Uformuj kotlety NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ GRILLOWĄ połóż skropione oliwą z oliwek plastry pomidora i smaż po 2 minuty z każdej strony JAKO, ŻE PATELNIA jest już nagrzana smaż hamburgery, ja lubię średnio
Kuchnia bezglutenowa LoliHreczniaki ( Wiele z Was zapewne złapie się za głowę , słysząc tę nazwę ). Jest to bardzo znane i stare danie , charakterystyczne dla kuchni kresowej. Są to proste
Ostra na Słodkoazjatycki charakterek - mięso wymieszane jest ze skórką z limonki, imbirem, ostrą papryką i sosami - sojowym i rybnym. Można je usmażyć na patelni grillowej a latem można z nich zrobić kotlety na grilla i podać w bułce z dodatkami. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband(...)Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Kuleczki wieprzowe na liściach sałaty Kuleczki: 1 kg mielonej wieprzowiny starta skórka z 1 limonki 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 posiekane ząbki czosnku kawałek (ok 3 cm) startego korzenia z imbiru
Smaczny zeszytnaszą zimową wiosnę na pewno przyda się coś rozgrzewającegoJ Meksykańskie burgery Składniki na około 4 burgery: · 400 g mielonej wołowiny (ja używam udźca) · 1 papryczka chili · ½ łyżeczki soli · ½ łyżeczki papryki czerwonej(...)mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 45 minut. W tym czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów. Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej grilowej) przez około 4-5 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak wysmażone mięso lubimy). Bułki przekroić na połówki, na dolnej części położyć
Mania GotowaniaPamiętacie przepis na domowy paprykarz szczeciński oraz zupę rybną z warzywami korzeniowymi ? Dzisiaj przyszedł czas na kolejne danie z rybą w roli głównej czyli pyszne, pachnące
Życie ze smakiemdużo smaczniejsze to o wiele, wiele zdrowsze! W dzisiejszym poście pokażę Wam moją wersję na domowego Big Maca ! Zapraszam ! Składniki na 4 kanapki Big Mac: BURGERY: 500 g mięsa mielonego (najlepsze byłoby wołowe, ale ja miałam wieprzowo-wołowe) połowa cebuli szczypta czosnku granulowanego 1 łyżeczka musztardy delikatesowej (możecie dać ostrzejszą 1 łyżeczka maggi lub sosu Worcester 1 łyżeczka zimnej(...)Mięso umieszczamy w misce. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Z masy formujemy kulki, a następnie spłaszczamy ręką tworząc kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Na 4 kanapki Big Mac potrzeba 8 kotletów. SOS DO BIG MACA: W miseczce umieszczamy majonez, musztardę, ocet oraz maggi i mieszamy łyżeczką
Gotuj z Mąkąugotować zdrowych mielonych, może je w tradycyjny sposób usmażyć na patelni. Ale w smaku, wierzcie mi, już nie będzie to samo... Składniki na 13 kotlecików: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 1 pietruszka 1/4 selera 2 łyżki mąki 2 łyżki z kopką kaszy jaglanej (u mnie BIO) + 1 łyżka masła 1 jajko 1 łyżka świeżej kolendry(...)mięsa Dodać mąkę, kaszę jaglaną i wymieszać Dłonie posmarować oliwą z oliwek i formować kotleciki. Uwaga! Masa będzie mokra, ale po posmarowaniu rąk oliwą bardzo ładnie będą się formowały kotlety . Delikatnie przekładać je na garnek do gotowania na parze i na małym ogniu, pod przykryciem, gotować 8 minut (nie ma potrzeby przekładania kotletów na druga stronę) Podawać z ulubionymi dodatkami
Szczęśliwa kuchniaugotować zdrowych mielonych, może je w tradycyjny sposób usmażyć na patelni. Ale w smaku, wierzcie mi, już nie będzie to samo... Składniki na 13 kotlecików: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 1 pietruszka 1/4 selera 2 łyżki mąki 2 łyżki z kopką kaszy jaglanej (u mnie BIO) + 1 łyżka masła 1 jajko 1 łyżka świeżej kolendry(...)mięsa Dodać mąkę, kaszę jaglaną i wymieszać Dłonie posmarować oliwą z oliwek i formować kotleciki. Uwaga! Masa będzie mokra, ale po posmarowaniu rąk oliwą bardzo ładnie będą się formowały kotlety . Delikatnie przekładać je na garnek do gotowania na parze i na małym ogniu, pod przykryciem, gotować 8 minut (nie ma potrzeby przekładania kotletów na druga stronę) Podawać z ulubionymi dodatkami
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSpójrz, tęcza na niebie! Uwielbiam patrzeć na kolorowe smugi, które ozdabiają nieboskłon podczas deszczu, przeplatanego promieniami słońca. Od razu na sercu robi się milej. Dlaczego zaczynam
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: kapusta młoda 1 główka średnia, woda 3-4 litry, sól 1 łyżka panierka: jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1 łyżka, mleko 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, tarta bułka 12 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba Wodę z gotowania kapusty można wykorzystać do zupy jarzynowej - z kapusty oderwać pierwsze, zbędne liście, główkę(...)tartą bułką. Na rozgrzanym oleju (oleju powinno być dość sporo) smażyć na rumiano z każdej strony porcje kapusty na średnim ogniu - młoda kapusta obgotowana i smażona w panierce do kotletów schabowych jest bardzo smaczna, oryginalna, smakuje na ciepło i na zimno..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię