Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki ok. 1kg białej kapusty 100g ryżu (1 torebka) 1/2 szklanki kaszy manny 3 jajka 2 cebule sól, pieprz sos: 1l bulionu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% Sposób wykonania: Ryż podgotować, odsączyć, wsypać do wysokiej miski(...)Następnie do ryżu dodać mięso, kaszę mannę, cebulę, kapustę i jajka. Doprawić solą, pieprzem. Odstawić na ok. 15 minut aby składniki się "przegryzły". Po tym czasie formować kotlety i układać w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach C przez 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos: do gorącego bulionu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek, mieszamy
Prosto i Smacznie z Anetąmają coś do tego typu przepisów. Ten przyrządza się bardzo podobnie (równie łatwo), jak chorwackie Ćevapčići , co dziwić nikogo nie powinno. ;) dla trzech osób: pół kilo mieszanego mięsa mielonego 4 ząbki czosnku duża cebula łyżeczka ostrej papryki w proszku 2 łyżki ciemnego sosu sojowego garść tarkowanego, słonego sera, najlepiej wędzonego (u mnie resztki oscypka ;) ) só, pieprz olej(...)talerz i rozpłaszczamy na grubość około 2 centymetrów, po czym przekładamy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy kilka minut. Gdy jedna ze stron już się zrumieni, przekładamy kotlet na talerz lub pokrywkę i odwracamy na drugą stronę, uważając, by wszystko się nie rozpadło i smażymy około 5, do 8 minut na średnim ogniu. Cały placuch, ułożony na dużym talerzu, serwujemy
Kuchenna Kontrrewolucyapieprz cytrynowy świeżo mielona sól morska oliwa z oliwek Mięso kroimy na plastry grubości 2 centymetrów i lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy obsypujemy równomiernie pieprzem cytrynowym oraz świeżo mieloną solą morską. Przygotowane porcje zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, w ostateczności na minimum godzinę. Powidła przekładamy do rondelka. Dolewamy do nich ocet(...)lekko z obydwu stron na suchej, rozgrzanej patelni. Po obsmażeniu każdy kawałek smarujemy dobrze glazurą, zmniejszamy temperaturę pod patelnią i obsmażamy glazurowaną stronę. Po mniej więcej dwóch minutach obracamy kotlety i powtarzamy czynność. Pierś obsmażamy z każdej strony jeszcze mniej więcej po minucie na średnim ogniu, jeśli zachodzi potrzeba smarując je jeszcze śliwkową glazurą. Podajemy na gorąco z ryżem
Kuchenna KontrrewolucyaDzisiaj odchudzimy schabowego. Ten tradycyjny w panierce i smażony na smalcu to ulubiony kotlet mojego partnera. Dlatego zaproponowanie schabu gotowanego na obiad było dla mnie ogromnym wyzwaniem. Na szczęście obiad posmakował i cały znikał w zastraszającym tempie z talerza. Może i Wam posmakuje taka odmiana.Zapraszam po przepis! Składniki :* 4 plastry schabu* 2 cebule* 2 ząbki czosnku* pół litra wody* sól(...)pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Obsmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu z obu stron. Dolać trochę wody, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Przyprawić papryką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Całość dusić około 40 minut, aż do miękkości mięsa. Przyprawić majerankiem. Można dodać łyżeczkę mąki pełnoziarnistej, ale podczas gotowania woda się zredukuje i powstanie gęsty sosik
Magiczne Życie MartyDodać mocno odciśniętego z zalewy tuńczyka, jajko, przyprawy oraz drobno posiekaną cebulkę lub szczypiorek. Wymieszać i wyrobić na jednolitą masę (najlepiej dłonią). Z masy formować w dłoniach niewielkie, płaskie kotlety. Smażyć na nieprzywierającej patelni, na małej ilości klarowanego masła lub oleju, po około 4-5 minut z każdej strony, do zrumienienia. Podawać na ciepło lub zimno, na przykład z sałatą(...)pokroić w cząstki, szalotkę posiekać na drobne półplasterki. Olej dobrze wymieszać z octem i szczyptą soli. Na sałacie rozłożyć cząstki pomidorów, plasterki cebulki, całość polać winegretem i posypać świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! Zapisz
Even Better Foodgotowego mięsa, uzyskałam z 6 kg udek. Usuwamy tłuszczu i skórę, oddzielamy mięso od kości. Kroimy na mniejsze kawałki, aby było łatwiej zmielić. Tłuszczu nie używamy, ale połowę skór mielimy razem z mięsem na dość grubych oczkach. Trochę tłuszczu jest potrzebne, wszak to nośnik smaku to raz, a dwa jak się wygotuje i ulokuje na wierzchu(...)puściło klej i trzymało się kupy. Ja tak wyrabiałam co najmniej dziesięć minut. Co do przypraw każdy ma ten próg smaku inny, a więc proponuję usmażyć niewielkiego kotleta i zobaczyć. Czy to już ten smak, czy jeszcze? Nakładamy 3/4 słoika, mocno ubijamy, aby nie było pustych miejsc, brzegi dokładnie wycieramy czystą ściereczką. Zakręcamy, ustawiamy w wysokim garnku
Dieta moja pasjaburgery na tym nie straciły! Co Wam będę pisać...sami zobaczcie i sprawdźcie własnymi podniebieniami! :D Kęsie trwaj! Burgery BBQ z indyka ok. 7-8 szt . Potrzebujesz: Burgery: 500g mielonego mięsa z indyka 1 średnia cebula 1/2 łyżki miodu 1,5 łyżki sosu BBQ 1 łyżka siekanej natki pietruszki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz(...)sobą dokładnie wszystkie składniki- odstaw do lodówki na min. 20min. 3. Formuj burgery: mięso podziel na ok.7 części i z każdej uformuj kulkę, następnie ją spłaszcz, aby powstał kotlet o grubości ok. 1cm. 4. Burgery smaż na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej (bez tłuszczu) po ok. 4-5min. z każdej strony. * Jeżeli używasz mięsa garmażeryjnego, najprawdopodobniej jest już
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżeczki, kucharek 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżeczka/smakowy, bułka tarta - ile potrzeba SOS: prawdziwki 60 dag, masło 2 łyżki, cebula 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 200 ml, koperek 1/2 pęczka piersi podzielić na dwie połówki, są cztery porcje, delikatnie rozbić nie za cienko, włożyć do jajek roztrzepanych z pieprzem, kucharkiem, olejem(...)minut do odparowania wody, wlać śmietanę i gotować z 2 minuty, wsypac posiekany koperek piersi wyjąć z jajek, obtoczyć w tartej bułce, na gorącym oleju smażyć na rumiano kotlety podać z sosem i np. ziemniakami tłuczonymi z koperkiem - obiad jest pysznie smaczny..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKotlety z dorsza idealnie nadają się na danie główne, lecz na zimno doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapek. Kotlety z ryby są mięciutkie i pyszne. Jeśli przeszkadza Ci tranowy posmak morskiej ryby wystarczy ją co najmniej na godzinę przed przyrządzeniem skropić sokiem z cytryny. Dzisiejsze kotleciki aromatyzowane dodatkiem suszonych pomidorów i kaparów zadowolą najwybredniejszych smakoszy. Zapraszam do przepisu(...)smażenia Wykonanie: z filetów usunąć skórę i ewentualnie pozostałe ości, skropić sokiem z cytryny. Zmielić w maszynce do mięsa odsączyć z zalewy suszone pomidory i kapary, następnie drobno posiekać mielonego dorsza wymieszać z pomidorami i kaparami, dodać jajko, przyprawy, 1-2 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Gdyby masa była za luźna zwiększyć ilość bułki tartej. Dobrze jest przed
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lubię wyrzucać jedzenia, to zawsze staram się coś wymyśleć, żeby zagospodarować te resztki. Jednego dnia przygotowałam na obiad gotowane ziemniaki i smażoną rybę a następnego dnia pyszne kotlety rybne, w ten sposób zagospodarowałam obiady na dwa dni! Podaję je z sosem czosnkowym. Zapraszam!Składniki na kotleciki rybne:ok. 0,5 kg ugotowanych ziemniakówok. 200-300 g ryby (dowolny filet(...)ząbki czosnkusól, pieprz, sok z cytrynyMieszam wszystkie składniki sosu i wstawiam do lodówki na godzinę.Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskam przez praskę do ziemniaków (lub maszynkę do mielenia).Usmażoną lub ugotowaną ostudzoną rybę rozdrabniam widelcem na mniejsze kawałki. Mieszam w misce: ziemniaki, rybę, natkę pietruszki, jajko, skórkę i sok z cytryny i doprawiam solą i pieprzem.Dodaję pokrojone drobno chili
UgotujmyTo.plwołowiny (lepiej poprosić o zmielenie w sklepie, niż kupować w tackach) ścieramy na drobnej tarce parmezan. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, musztardę dijon, sos Worcestershire. Solidnie solimy i dodajemy świeżo mielony pieprz (a jeszcze lepiej młotkowany). Kolendrę i kumin rozcieramy w moździerzu – dodajemy do mięsa. Całość szybko wyrabiamy ręką (mięso nie lubi długiego wyrabiania). Zostawiamy na 20-30 minut(...)płomień na duży, posypujemy całość cukrem, dodajemy ocet i smażymy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając – woda wyparuje, a cebula zacznie się karmelizować. Burgery formujemy w kształt kotletów o 1 cm – 1,5 cm grubości (ok. 6 sztuk). Kładziemy na silnie rozgrzaną patelnię grillową (lub zwykłą) z rozsmarowaną odrobiną oleju lub oliwy. Podczas smażenia nie spłaszczamy kotletów
Poezja smakuSzybki letni obiad z sezonowych warzyw to to, co lubię najbardziej. Fasolka szparagowa z sambal oelek podana z kotlecikami z bobu a’la falafel. Proste
Mienta blogpracy wykona piekarnik. Gołąbki są soczyste i dosłownie rozpływają się w ustach . Bardzo polecam ten sposób przygotowania. Gwarantuję zachwyt ! Gołąbki bez zawijania 400 g kapusty białej 400 g mięsa mielonego 100 g ryżu białego 500 g przecieru pomidorowego 300 ml bulionu warzywnego ((można zastąpić gorącą wodą)) 2 jajka 1 duża cebula przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, papryka, zioła(...)minut i następnie odcedź wszystko na sitku. Do miski włóż surowe mięso, surowy ryż, odcedzoną kapustę oraz jajka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i następnie formuj z masy kotlety. Uformowane kotlety przesmaż na patelni z każdej strony i następnie układaj w naczyniu żaroodpornym. Pamiętaj, żeby zachować odstępy między kotletami. Przecier pomidorowy wymieszaj ze szklanką bulionu lub wrzątku. Jeśli dodajesz wrzątek
Przepisy na widelcupiątek na obiad? No wiadomo, ryba! Od zawsze u mnie w domu, tak jak w wielu domach, w piątki jadało się jarskie posiłki. Czasem zupełnie bezmięsne, jak naleśniki, czy kotlety jajeczne, a czasem pojawiały się ryby. Teraz staram się tę tradycję podtrzymywać i przynajmniej ten jeden raz w tygodniu ryby jeść. Najczęściej na stole pojawia się pieczony łosoś, którego kocham(...)ziemniaczkami lub klasycznie z ziemniakami z wody i sałatką ze świeżych warzyw. Mmm.. pycha! Składniki 350 g filetu z łososia pół cytryny 2 gałązki tymianku i rozmarynu świeżo mielony pieprz szczypta pieprzu cytrynowego sól do podania: masło czosnkowe z TEGO przepisu cząstki cytryny Czas przygotowania 30 minut Liczba porcji 2 Przygotowanie Filet dzielimy na dwie części. Każdy oprószamy
Analiza Smaku