Składniki: - 150g mięsa mielonego - 1 cebula - jajko - kilka łyżek oleju do smażenia - kilka łyżek bułki tartej - dwie bułki kajzerki lub inne jak ktoś woli - 400g mrożonych frytek - 2 plasterki żółtego sera -sól, pieprz, ketchup do smaku Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na oleju. Wrzucamy ją do mięsa, dodajemy jeszcze jajko, bułke tartą, pieprz i wyrabiamy ręka(...)łyżką na jednolitą masę. Konsystencja powinna być na tyle gęsta by dało się swobodnie formować nierozwalające się kotlety a jednocześnie nie zbytnio sucha, jeśli więc potrzeba dodajemy więcej bułki tartej. Gdy mamy już taka odpowiednią konsystencję formujemy z mięsa kulki które następnie delikatnie rozgniatamy tak aby były płaskie i panierujemy dokładnie w bułce tartej. Smażymy ja na oleju na mocno
Tanie przepisy studenckieSkładniki: 0,5 kg mielonego indyka 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko pęczek pietruszki estragon 1 cebula 3 ząbki czosnku sól,pieprz 30-40 dag fasolki maslowej olej, WYKONANIE Oczyszczone mieso ,myjemy i mielimy.Cebulę siekamy w kostkę i wraz z posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem podsmażamy na łyżce oleju.Dodajemy do zmielonego mięsa. Wbijamy jajko dodajemy(...)estragon, sól, pieprz, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Na koncu dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej . Całość wyrabiamy i formujemy kotlety Obtaczamy je z obu stron w płatkach kukurydzianych Na grillowej patelni wlewamy troche oleju i gdy będzie gorący, ukladamy kotlety i smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe kotlety polewamy sosem porzeczkowo.W między czasie gotujemy
w mojej kuchniznacie gołąbki na dziko? Ich zaletą jest prostota, szybkość, łatwość przygotowania. No i… zawsze to coś innego, i na pewno smacznego. Ale wracając do rzeczy. Potrzebujemy… Składniki: - ok. 800g mielonej wieprzowiny- mała główka kapusty (ok. 700g)- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- 2 jajka- 5 łyżek kaszy manny- 250 g wędzonego boczku- 2 średnie cebule- 3 ząbki czosnku- sól(...)przesmażam z cebulą. Wszystkie składniki, a więc mięso, kapustę, boczek z cebulą, drobno pokrojony czosnek, kaszę, jajka, ryż, sól i pieprz wyrabiam na jednolitą masę. Formuję okrągłe lub owalne kotlety, obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Po zrumienieniu obu stron, obniżam temperaturę i dosmażam, pod przykrywką ok. 10 minut. Do gołąbków przygotowałam sos pomidorowy. Na oleju zeszkliłam cebulę
mojewypiekiinietylkobyło..tydzień temu w niedzielę przyszykowałam kilka wpisów na automatyczne opublikowanie...jakbym wyczuła ,że będzie awaria sprzętu.. Przez te kilka dni nazbierało się sporo przepisów..Były pączki, chleb, kotlety, bitki, sałatka , surówki, ryba , babka ziemniaczana, ciasto itp..i sama nie wiem od czego zacząć..no to może od kawy..którą dostałam w ramach współpracy z Najlepszymi przyprawami świata(...)mają w swoje ofercie kawę..ale jaką? ..zieloną...ja pierwszy raz o takiej słyszałam i pierwszy raz taką piłam..A Wy ? Kawa zielona jest dostępna w ziarenkach i mielona...ja otrzymałam kawę mieloną.Kawa zielona jest całkiem inna niż kawa czarna..tzn..pachnie i smakuje inaczej niż kawa czarna..no i jest oczywiście zielona..a nie czarna
Moje domowe kucharzenieWczoraj nie miałam pomysłu na obiad. Znudziły nam się kotlety i mięso w sosie. Zastanawiałam się czym mogłabym zaskoczyć męża. Przygotowałam więc pieczeń rzymską z dodatkiem płatków suszonych pomidorów i płatków papryki. Bałam się, że przez to pieczeń wyjdzie twarda ale się myliłam. Mięso było wilgotne, delikatne i pyszne. Danie to jest proste ponieważ wkładamy wszystkie składniki do miski, ugniatamy(...)pieczemy. Jeżeli więcej jesteś osobą początkującą lub zaczynającą swoją karierę w kuchni to jest to danie wręcz idealne. Składniki: 1,5 kg mięsa mielonego (u nas wieprzowo-wołowe) 3 jajka 3 łyżki kaszy manny sól pieprz 1 łyżka płatków suszonych pomidorów 1 łyżka płatków papryki masło i forma do posmarowania formy Do mięsa mielonego dodajemy dodajemy jajka, kaszę
Kuchnia w oparachniej na patelni mały placuszek i próbuję. Jest to mój najlepszy i najbardziej pewny sposób na sprawdzenie efektu przyprawiania masy na babkę, i również mięsa na pasztet czy kotlety. Babkę ziemniaczaną podaje się pokrojoną na duże kawałki z dodatkiem kwaśnej śmietany, kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub innej surówki. Doskonałym dodatkiem do babki będzie sos grzybowy np. pieczarkowy. Wiele osób(...)ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 łyżki kaszy manny 2 jajka 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego cząbru 1 niepełna łyżeczka kminku 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu lub 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce o małych oczkach (najlepiej i najszybciej za pomocą robota kuchennego). Utarte ziemniaki przełożyć
Codziennik Kuchennymarchew 6 średnie, 3 cebule duże, przecier pomidorowy 3 łyżki, cukier 1,5 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 2 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, ocet 10 % 1/2 łyżeczki filety płotek opłukać, wędzony boczek pokroić na kawałki, cebulę pokroić na cząstki, odkroić z bułki paryskiej kromkę(...)kromkę paryskiej do masy dodać pozostałe składniki w tym bułkę odciśniętą z mleka, natkę pietruszki zmiksowaną w rozdrabniaczu, dobrze wymieszać i na gorącym oleju smażyć z 2 cm grubości kotlety odkładać do misy żaroodpornej i w piekarniku na termoobiegu 180 C dopiec z 12 minut bez przykrycia na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w piórka cebulę posypaną cukrem, dodać startą
W Mojej Kuchni Lubięsuchej namoczonej w wodzie lub mleku kajzerki 1 cebula 1 łyżeczka masła 1 jajko 4 łyżki kaszy kuskus + 1/2 szklanki wrzątku 1 nieduża marchewka bułka tatra sól świeżo mielony pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta chilli 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso wymieszać z odciśniętą kajzerką. 2. Cebulę posiekać, zeszklić(...)obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. 5. Mięso wymieszać z cebulą, marchewką i kaszą. Dodać jajko, przyprawy i ewentualnie dodać bułki tartej do zagęszczenia masy. 5. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety. Opanierować w bułce tartej. Smażyć na patelni na rumiano z obu stron. Smacznego!!! Źródło: Kuchenne szaleństwa Margarytki
Kuchnia domowa Aninatomiast do środka wkładam ser żółty. Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 plasterki żółtego sera (u mnie gouda) 1 jajko 2 łyżki mąki bułka tarta sól pieprz mielona słodka papryka Mięso umyć i oczyścić delikatnie z ewentualnych błonek Każdą pierś rozbić tłuczkiem dosyć cienko (lepiej się usmaży w środku) Ser pokroić w paski: dwa plasterki na jedną pierś(...)został ułożony Zrolowane piersi opanierować najpierw w mące, potem w jajku z dodatkiem przypraw, a na końcu w bułce tartej (ja panieruję dwa razy, pomijając za drugim mąkę) Kotlety smażyć na małym ogniu z czterech stron Dzisiaj podałam z brokułami oraz ziemniakami posypanymi szczypiorkiem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPierś z kurczaka w sosie pieczarkowym z serkiem mascarpone to doskonała propozycja na obiad inny niż tradycyjne kotlety z kurczaka. Sos jest aromatyczny, kremowy, pełen pieczarek. Mięso jest pyszne, kruche, dobrze doprawione. Danie to można podać z ziemniakami, ryżem czy kaszami, ale także myślę, że bardzo dobrze będzie smakowało z kluskami śląskimi. Składniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka(...)mascarpone * pół szklanki wody * 3 łyżki masła * sól, pieprz * przyprawa do kurczaka do przyprawienia mięsa (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki suszonej bazylii (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Filety z kurczaka pokroić na mniejsze plasterki. Przyprawić przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. 2 łyżki masła rozpuścić na patelni, obsmażyć mięso z obu stron
Zrób to smacznieKotlety siekane to nic innego jak drobno pokrojone mięso z kurczaka plus różne dodatki. Kombinacje dowolne,każdy daje to co lubi. Moje kotleciki czy też placuszki,bo można nazywać je różnie są z dodatkiem świeżego szpinaku,czerwonej papryki i sera. Możemy podać je na obiad czy też kolację. ok. 260 g filetu z piersi kurczaka 1/2 czerwonej papryki garść(...)liści szpinaku 50 g startego żółtego sera 1 cebula 3 jajka 3 łyżki mączki ziemniaczanej sól świeżo mielony pieprz olej do smażenia Filet pokroić w drobną kostkę.Paprykę oraz cebulę również pokroić w kostkę. Liście szpinaku posiekać. Wymieszać razem wszystkie pokrojone składniki,wbić jajka,dodać mączkę,dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni
Kolorowa kuchnia ElkiSKŁADNIKI NA ZAPIEKANE ZIEMNIACZKI: 5 ziemniaków RED LADY 1 łyżka oliwy mielone chilli świeżo mielony pieprz zioła prowansalskie lubczyk suszony Umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki wymieszać z oliwa i przyprawami. Przełożyć do misy multicookera i ustawić opcję FRY i czas 15 minut. Zamknąć pokrywę po 5 minutach przemieszać i ponownie zamknąć. czynność powtórzyć po kolejnych 5 minutach(...)SCHABOWE: 600 g schabu bez kości- podzielić na plastry KLIK 2 jaja wiejskie suszone chilli świeżo zmielony pieprz szczypta soli himalajskiej 1 szklanka mąki orkiszowej Jajka z przyprawami rozbełtać. Kotlety ubić. Namoczyć w jajku i obtoczyć w mące orkiszowej. Smażyć na maśle. BURACZKI: 2 buraki 2 szalotki Buraki ugotować, obrać i utrzeć na tarce. Dodać posiekaną szalotkę
ClauditteMissCookingMielone z kalafiorem SKŁADNIKI: mięso mielone -800 g bułka czerstwa -1,5 szt sól i pieprz jajko -2 szt cebula -1 szt tłuszcz bułka tarta mleko kalafior -0,5 szt kwasek cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Kalafiora ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kwasku,aby nam nie ściemniał. Odcedzić na durszlaku,podzielić na różyczki. Cebulę obrać,bułkę namoczyć w mleku(...)odcisnąć. Bułkę i cebulę zemleć w maszynce,dodać do mięsa. Wbić do masy mięsnej jajka,dodać przyprawy,dokładnie wymieszać. Z masy formować okrągłe kotlety,lekko spłaszczyć,nakładać na środek kotleta po różyczce kalafiora,dokładnie skleić. Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Następnie dosmażyć na wolnym ogniu
Kuchnia DanusiLekkie i zdrowe pulpety z indyka a do tego pyszny sos koperkowy - to to co lubię zwłaszcza na obiad:) Polecam. Zapraszam do polubienia mojej
Gotowanie Patkimiski z poszatkowaną kapustą dodać startą na marchewkę oraz rzodkiewki, 4 łyżki odsączonej z zalewy kukurydzy konserwowej, posiekany koperek, oliwę (lub olej rzepakowy), sok z cytryny, cukier oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 20 minut, by smaki się przegryzły (a najlepiej na jeszcze dłużej). Po tym czasie posmakować surówkę(...)upodobań smakowych. Smacznego! Surówka z młodej kapusty i marchewki, z dodatkiem kukurydzy idealnie pasuje jako lekka surówka na grilla. Warto również serwować ją jako dodatek do obiadu, zwłaszcza do kotletów schabowych, czy smażonych ryb. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Surówka z młodej kapusty, marchewki i kukurydzy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje